Ajax O18 in Youth League hard onderuit tegen Liverpool

door Thijs Zwagerman 441

Ajax O18 is dinsdagmiddag met afgetekende cijfers onderuit gegaan in de Youth League. Op bezoek bij Liverpool verloren de Amsterdamse talenten met 4-0. Een ietwat geflatteerde nederlaag, die desondanks niet onverdiend was.

In de openingsfase trok Liverpool de wedstrijd direct naar zich toe. De thuisploeg was fel en speelde op hoge intensiteit, waardoor Ajax werd teruggedrongen. Nog binnen tien minuten leverde dat de openingstreffer op van Oakley Cannonier. De talentvolle spits van Liverpool dook vogelvrij voor de neus van debutant Tommy Setford op na een voorzet vanaf de rechterflank en rondde het vervolgens goed af.

De snelle treffer was de opmaat voor een sterke fase van Liverpool, waarin Ajax er nauwelijks aan te pas kwam en de bal continu telkens snel verspeelde. Na ruim twintig minuten hielden de Amsterdammers voor het eerst eens langdurig balbezit en wist Ajax het schroom van zich af te gooien. Via linksback Chahine van Bohemen deelde Ajax uit een vrije trap vervolgens een speldenprik uit, maar in het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Ajax meerdere serieuze kansen.

David Kalokoh raakte de lat na een fraai gekruld schot vanaf de linkerflank en Jaydon Banel schoot vanuit een lastige hoek op de keeper. Vlak voor de rust kreeg Nassef Chourak een goede kopkans, maar zijn inzet ging net naast. Zodoende stond Ajax halverwege ondanks de sterke ommekeer in spelbeeld wel met 1-0 achter.

Na de rust vervolgde Ajax de jacht op de gelijkmaker direct. Na een scherpe voorzet van Sarfo kwam Chourak net tekort om de bal van dichtbij binnen te tikken, terwijl amper een minuut later Stanis Idumbo Muzambo een goede kans kreeg om te scoren. De Belg legde de bal echter terug op Silvano Vos, in plaats van dat hij zelf schoot, waardoor de kans was verkeken.

Nadat deze Ajax-storm ietwat was gaan liggen, gaven de Amsterdamse talenten de 2-0 cadeau aan Liverpool. Een matige uittrap van Setford werd door Liverpool genadeloos afgestraft. Cannonier werd snel ingespeeld en maakte de kans vakkundig af door de 2-0 binnen te plaatsen. Een flinke domper voor Ajax, dat juist lange tijd aandrong op de gelijkmaker.

Na de 2-0 kwam Ajax daar niet meer bij in de buurt. Liverpool speelde de wedstrijd zakelijk uit en maakte een kwartier voor tijd zelfs nog op fortuinlijke wijze een derde doelpunt. Agougil gleed de bal ongelukkig in de voeten van Cannonier, waarna de gevierde Liverpool-spits oog in oog met Setford zijn hattrick complementeerde. In de blessuretijd maakte invaller Lewis Koumas het nog pijnlijker voor Ajax. Na een voorzet vanaf de linkerflank schoot hij de 4-0 binnen. Het bleek even later de eindstand. Ajax blijft zodoende staan op drie punten na twee duels. Over drie weken speelt de ploeg op De Toekomst tegen Napoli.