Kweekvijver: Door Ajax begeerde Feyenoord-talenten domineren in mini-Klassieker

door Thijs Zwagerman 91

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Door Ajax begeerde Feyenoord-talenten domineren in mini-Klassieker

door Thijs Zwagerman 91

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding

Ajax Onder 17 ging afgelopen zaterdag vrij kansloos onderuit tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Op Varkenoord werden de Ajax-talenten getrakteerd op een 2-0 nederlaag door twee doelpunten van Shaqueel van Persie, de zoon van. Ajax had weinig in te brengen en werd overklast door Feyenoorders die in het verleden op de radar stonden van Ajax.

Aan Rotterdamse zijde vielen naast doelpuntenmaker Van Persie vooral Ayoub Ouarghi en Thijs Kraaijeveld op. Dit zijn twee zeer veelbelovende middenvelders die in het verleden nadrukkelijk zijn gelinkt aan Ajax. Ouarghi en Kraaijeveld zijn respectievelijk pas veertien en vijftien jaar oud, maar waren tijdens de mini-Klassieker de grote uitblinkers van Feyenoord. Kraaijeveld is als doorgeschoven talent zelfs aanvoerder van Feyenoord O17.

Dat er voor dit duo veel interesse is, is dan ook niet verwonderlijk. Wel opvallend is dat Ajax één van de clubs is die nadrukkelijk naar de diensten van Ouarghi en Kraaijeveld heeft gehengeld. Bij Ouarghi had Ajax weinig kans. Hoewel de creatieve middenvelder met Marokkaanse roots afkomstig is uit Amsterdam, klopt zijn hart voor Feyenoord. Inmiddels heeft Ouarghi de leeftijd bereikt dat Feyenoord met hem mag praten over een eerste contract en de kans is groot dat de Rotterdammers het toptalent binnenkort vastleggen.

Dit gebeurde eerder al met Kraaijeveld. Het andere groeibriljant uit de Feyenoord-opleiding tekende afgelopen zomer een driejarig contract bij de Rotterdammers, ondanks de concrete belangstelling van Ajax. Daarmee verkozen Kraaijeveld en Ouarghi een langer verblijf bij Feyenoord boven de gevoelige overstap naar Ajax, iets wat grote talenten als Rico Speksnijder (nu Ajax O18), Avery Appiah (nu Ajax O17), Steven van der Sloot (na Ajax inmiddels actief voor Schalke 04) en de broers Jurriën en Quinten Timber in het verleden niet deden.

Feyenoord haakt aan bij Ajax

Dat Feyenoord zijn grootste talenten tegenwoordig wel weet te binden, is voor de Rotterdammers een goede ontwikkeling en heeft mede te maken met het aantreden van Hoofd Jeugdopleiding Rini Coolen en Head of Methodology Koen Stam. Zij arriveerden zo'n twee jaar geleden bij Feyenoord en brachten meer structuur in de opleiding aan, terwijl ook Feyenoord-hoofdtrainer Arne Slot zich regelmatig bezighoudt met de bovenbouw-jeugd van de Rotterdammers.

Het werpt zijn vruchten af, want sinds dit seizoen kan de Feyenoord-jeugd weer écht concurreren met Ajax. Ajax O15 verloor dit seizoen tweemaal van Feyenoord, Ajax O16 verloor een keer en speelde een keer gelijk tegen de Rotterdammers en Ajax O17 speelde op De Toekomst 0-0 en verloor afgelopen weekend met 2-0 op Varkenoord. Slechts Ajax O18 wist dit seizoen serieus te overtuigen in een mini-Klassiekers. Op De Toekomst won dat team twee weken geleden met maar liefst 5-0, nadat Ajax O18 eerder dit seizoen onnodig punten had gemorst in Rotterdam (1-1).

Het zijn resultaten die de verhoudingen tussen de aartsrivalen op scherp zetten, niet in de laatste plaats vanwege de totstandkoming ervan. Nadat Ouarghi Feyenoord O16 eerder dit seizoen op De Toekomst al hoogstpersoonlijk langs Ajax loodste, was hij afgelopen weekend bij een hoger team opnieuw belangrijk. Hij, Van Persie en Kraaijeveld waren de grote architecten achter de overtuigende zege van Feyenoord O17 op Ajax. Aan de hand van dit trio werd Ajax het grootste gedeelte van de wedstrijd hoog onder druk gezet en ook in verdedigend opzicht in de problemen gebracht.

De connectie tussen Van Persie en Ouarghi was weergaloos en dodelijk. De telkens diagonale loopacties in de diepte van Van Persie werden perfect op waarde geschat door Ouarghi, die zijn spits voedde met mooie steekballen. Ouarghi was zelf daarnaast levensgevaarlijk met meerdere demarrages met de bal aan zijn voet, een ware plaag voor de Ajax-defensie. Iets lager op het veld had aanvoerder Kraaijeveld de touwtjes vervolgens stevig in handen. Spelend als een routinier was hij overal te vinden waar hij moest zijn en zorgde hij met een feilloze balbehandeling gekoppeld aan een sterk spelinzicht voor rust in het snelle Feyenoord-spel. Ouarghi en Kraaijeveld lieten in de mini-Klassieker duidelijk zien waarom Ajax in het verleden nadrukkelijk naar hun diensten hengelden.

Ajax O17 was afgelopen zaterdag niet tegen het talentvolle duo en spits Van Persie bestand. Middenvelder Mark Verkuijl en linksachter Lucas Jetten onttrokken zich enigszins aan de malaise, terwijl er in aanvallend opzicht enkele dreigende flitsen van Tijn Peters en Jan Faberski waren, maar verder hield het aan Ajax-zijde niet over. Teleurstellend, juist omdat Ajax O17 dit seizoen een ontzettend leuk team is om te volgen. Met veel creatieve spelers en attractief voetbal zijn de wedstrijden van Ajax O17 vaak vermakelijk en goed, maar op Varkenoord was de ploeg van trainer Yuri Rose niet opgewassen tegen Feyenoord-toptalenten Van Persie, Ouarghi en Kraaijeveld.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.