Kweekvijver: vermakelijk jeugdvoetbal voorkomt Ajax-loze periode tijdens WK

door Thijs Zwagerman 2

Kweekvijver: vermakelijk jeugdvoetbal voorkomt Ajax-loze periode tijdens WK

door Thijs Zwagerman 2

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax 1 beleefde een teleurstellende eerste seizoenshelft met uitschakeling in de Champions League en vele verloren topwedstrijden. Het WK halverwege het seizoen kwam wat dat betreft niet eens op een vervelend moment voor Ajax. Toch betekent het wereldkampioenschap in Qatar wel dat de Ajax-hoofdmacht bijna twee maanden niet in actie komt. Voor jouw portie Ajax tijdens deze periode kun je gelukkig terecht bij de jeugdopleiding van de Amsterdammers.

De jeugdcompetities lopen namelijk nog door tot halverwege december, waardoor je de Ajax-loze periode kunt verkorten met bezoekjes aan De Toekomst. Hoe doen de jeugdteams van Ajax het momenteel en op welke talenten moet je letten? Een gids voor de komende weken:

Ajax O18

Met een wedstrijd minder gespeeld is Ajax Onder 18 in de competitie momenteel gedeeld koploper met PSV. De ploeg van trainer Frank Peereboom beleeft tot dusver een goed seizoen. In de competitie wint Ajax O18 zijn wedstrijden doorgaans overtuigend, terwijl in de Youth League op eenzelfde wijze overwintering in de prestigieuze mini-Champions League werd veiliggesteld. Ajax eindigde achter Liverpool als tweede en hield Rangers FC en Napoli ruim onder zich.

Bij de O18 zijn Stanis Idumbo Muzambo en Jorrel Hato dit seizoen de grote uitblinkers. Zijn stormachtige ontwikkeling leverde de laatstgenoemde al zijn debuut en later zelfs een basisplaats op bij Jong Ajax, waardoor de kans dat Hato nog veel in actie zal komen voor de O18 niet groot is. Idumbo Muzambo is daarentegen nog wel wekelijks in het hoogste jeugdteam van Ajax te bewonderen en is met acht doelpunten tot dusver bezig aan een ijzersterk seizoen. De creatieveling speelt zowel op het middenveld als op de linkervleugel en haalt op iedere positie een hoog niveau.

Verder is het bij Ajax O18 goed om je oog te laten vallen op de backs Chahine van Bohemen en Raphaël Sarfo. Zij spelen als dispensatiespelers voor de O18 en dat extra jaar in de jeugd doet het duo zichtbaar goed. Met aanvallende impulsen zijn Van Bohemen en Sarfo belangrijk voor de O18, terwijl zij beiden ook verdedigend steeds sterker worden. Tot slot zijn spits Skye Vink en buitenspeler David Kalokoh the ones to watch. Kalokoh is na een periode vol blessureleed bezig aan een sterke opmars, terwijl Vink zich in de punt van de aanval uitstekend staande houdt als O17-speler.

Skye Vink timmert hard aan de weg bij Ajax O18.
Skye Vink timmert hard aan de weg bij Ajax O18.

Ajax O17

Ajax Onder 17 verloor afgelopen weekend de topper van koploper AZ met 2-3, waardoor de ploeg van trainer Yuri Rose in de strijd om de koppositie even pas op de plaats moet maken. Desalniettemin draait de O17 een goed seizoen en zijn de wedstrijden van dit elftal wekelijks attractief.

Waar Rayane Bounida vanwege lichte blessures nog maar weinig zijn stempel op de O17 wist te drukken, gaat dit de andere nieuwkomer Jan Faberski een stuk beter af. De Poolse linkspoot kent als hangende rechtsbuiten een goed begin bij Ajax en valt wekelijks op met zijn fluwelen balbehandeling en fraaie traptechniek.

Naast Faberski is ook Avery Appiah een absolute smaakmaker in de eerste maanden van dit seizoen. De kleine middenvelder kan als balveroveraar op '6 uit de voeten, maar speelt net zo makkelijk als nummer '10 tussen de linies. Zijn spelinzicht, goede techniek en verdedigende felheid maken Appiah tot een zeer bruikbare en complete middenvelder. Met aanvoerder Mark Verkuijl vormt Appiah een sterk duo op het middenveld. Met Kayden Wolff en Don-Angelo Konadu zijn er bij de O17 twee veelbelovende aanvallers weer fit na blessureleed en in het hart van de defensie maakt het duo Precious Ugwu - Dies Janse een ijzersterke ontwikkeling door. Links achterin speelt toptalent en eigenlijk nog O16-speler Lucas Jetten ogenschijnlijk moeiteloos de ene sterke wedstrijd na de andere.

Ajax O16

Ajax Onder 16 is zowel qua spel als resultaat bezig aan een wisselvallig seizoen. Spectaculaire en goede wedstrijden worden afgewisseld met fletse nederlagen. Het team van trainer Frank Korpershoek bulkt van het talent, maar zijn talenten presteren te grillig.

Toch zijn er meer dan voldoende Ajax-jongelingen die de O16 een interessante ploeg maken om naar te kijken. De vervroegd doorgeschoven toptalenten Levi Acheampong, Emre Ünüvar en Sean Steur doen het uitstekend en verder zijn de multifunctionele Haniël Pereira da Gama en Lyfe Oldenstam en centrumverdediger Juwensley Onstein O16-talenten die bezig zijn aan een goed seizoen. Doelman Aymean El Hani is bij Ajax O16 nog geblesseerd, terwijl sterkhouder Mylo van der Lans in de wedstrijd tegen De Graafschap zijn rentree maakte.

Ajax O15

Waar Ajax Onder 16 grillig is, is Ajax Onder 15 dat in het kwadraat. De ploeg van trainer Dennis van den IJssel wisselt monsterzeges van 8-0, 8-1 en 5-1 af met onnodige verliespartijen tegen ADO Den Haag of Vitesse. In de competitie staat de O15 derde, maar wel op geruime afstand van Feyenoord en AZ.

Bij de O15 heeft Hasan Ayyildiz zich razendsnel aangepast. De creatieve middenvelder kwam afgelopen zomer over van ADO Den Haag en is vrijwel direct uitgegroeid tot onomstreden basisspeler. Ayyildiz draagt tegenwoordig soms zelfs de aanvoerdersband en heeft met twee doelpunten en zeven assists ook een goed rendement. Ayyildiz is een technisch begaafde linkspoot met een uitzonderlijke traptechniek. Naast de middenvelder zijn bij de O15 ook aanvaller Pharrel Nash, verdedigers Leroy Fränkel en Kennyho Kasanwirjo en spits Miguel Da Silva de spelers in vorm in de eerste maanden van dit seizoen. Da Silva is met vijftien doelpunten momenteel als de topscorer van de gehele jeugdopleiding en maakte bovendien al zijn debuut voor de O16.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.