Kweekvijver: waar leidt de bijzondere ontwikkeling van Van Bohemen hem naartoe?

door Thijs Zwagerman 9

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: waar leidt de bijzondere ontwikkeling van Van Bohemen hem naartoe?

door Thijs Zwagerman 9

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding

Hoe cruciaal het is om vertrouwen te krijgen blijkt wel in het geval van Chahine van Bohemen. De linksback van Ajax Onder 18 is na een aantal moeizame jaren dit seizoen bezig aan een indrukwekkende opmars. Waar leidt de spectaculaire ontwikkeling van Van Bohemen hem de komende maanden naartoe?

Hij is klein, maar technisch goed onderlegd. Zijn traptechniek is uitzonderlijk, zowel over de grond als door de lucht, en bovendien treft hij regelmatig doel uit vrije trappen. Hij bespeelt als linksback de gehele linkerflank en heeft een goed gevoel voor het kiezen van de momenten waarop hij ten aanval trekt. In verdedigend opzicht moet hij nog wel de nodige stappen maken, maar dat weet de achttienjarige linksachter zelf ook. Van Bohemen, zoon van een Nederlandse vader en een Marokkaanse moeder, is een interessant talent om te volgen.

Sinds zijn komst naar Ajax staat de linkspoot in de schaduw van Prince Aning, maar na het vertrek van Aning naar Borussia Dortmund is Van Bohemen opgestaan. Als dispensatiespeler bij Ajax O18 is hij dit seizoen een onomstreden basiskracht bij trainer Frank Peereboom. Het is een ontwikkeling die niet bepaald in de lijn der verwachting lag, gezien Van Bohemens wisselvallige optredens in de afgelopen jaren. Intimi zijn echter minder verbaasd over de opmars van de talentvolle linksback.

Als Van Bohemen op tienjarige leeftijd zijn amateurclub VV Hoogland verruilt voor Vitesse behoort hij in de opleiding van de Arnhemmers niet tot de grootste talenten. Van Bohemen kan prima meekomen, maar is geen blikvanger. Dit verandert als hij in de O15 van Vitesse rotsvast vertrouwen voelt. In een goed team en met vertrouwen van de trainers floreert Van Bohemen en verdient hij uiteindelijk zelfs een uitverkiezing voor Oranje O15. Het is een ontwikkeling die in Amsterdam niet onopgemerkt blijft.

Overgang naar Ajax

Ajax nodigt Van Bohemen uit op De Toekomst en is al snel overtuigd. In de zomer van 2019 verkast Van Bohemen van Vitesse naar Ajax, waar hij in de O16 begint. Ajax wil Van Bohemen aanvankelijk laten spelen als centrumverdediger, maar dat ziet de nieuwkomer zelf niet zitten. Hij ziet zichzelf als een linksback, omdat hij op die positie veel meer dan in het hart van de defensie zijn aanvallende impulsen kan uiten. Op de linksbackpositie is er echter wel concurrentie van Aning, die ook dan al te boek staat als groot talent. Na een redelijke start bij de O16 komt Van Bohemen bij Ajax steeds minder aan de bak. Sporadisch laat de linksback flitsen zien van zijn overtuigende spel bij Vitesse, maar veel vaker is zijn spel onopvallend en anoniem.

Van Bohemen heeft moeite met zijn rol, al houdt hij dit meestal knap verborgen. Hij blijft één van de gangmakers in het team, maar wil zich graag óók laten gelden binnen de lijnen. Afgelopen zomer gloort daarvoor opeens hoop. Aning vertrekt en Ajax wil Van Bohemen graag een extra jaar in de O18 houden. Bij Jong Ajax is de concurrentie groot en bovendien acht de club Van Bohemen fysiek en in verdedigend opzicht nog niet klaar voor betaald voetbal. Een seizoen als dispensatiespeler in de O18 moet hem klaarstomen voor het spelen tegen volwassenen. Het blijkt een juiste inschatting, waar Van Bohemen al vanaf het eerste moment blij mee is.

Chahine van Bohemen (links) en David Kalokoh vieren een doelpunt van Stanis Idumbo Muzambo met de Belgische smaakmaker.
Chahine van Bohemen (links) en David Kalokoh vieren een doelpunt van Stanis Idumbo Muzambo met de Belgische smaakmaker.

Sterke ontwikkeling

De linksback heeft als dispensatiespeler voor het eerst in zijn tijd als Ajacied een rooskleurig perspectief op speeltijd en pakt zijn kans. Van Bohemen is opvallend dominant aan de bal en laat zich zien met doelpunten en assists. Momenteel staat de teller na vijftien duels op vier doelpunten en vier assists, uitzonderlijk goede statistieken voor een linksback. Dit rendement weegt op tegen de momenten van kwetsbaarheid die Van Bohemen in verdedigend opzicht toont. Met name in de Youth League-wedstrijden tegen Liverpool valt zijn soms verkeerde positionering op, maar met de coaching van Peereboom en het feit dat Van Bohemen zich nadrukkelijk openstelt voor deze verdedigende aanwijzingen maakt de verdediger ook in dit opzicht stappen.

Zijn sterke ontwikkeling en de manier waarop dit tot stand is gekomen roepen de vraag op wat de toekomst Van Bohemen zal brengen. In fysiek opzicht is de Ajacied een laatbloeier, maar met zijn sterke spel dit seizoen is zijn grote potentieel onmiskenbaar. De vraag is echter of Ajax voor Van Bohemen wel de club is waar hij zijn potentie maximaal kan benutten. Als hij komend seizoen de stap naar Jong Ajax maakt is de kans groot dat hij weer veelal op de bank terecht zal komen, terwijl dit seizoen is gebleken wat voor stappen Van Bohemen kan zetten als hij wekelijks in actie komt en vertrouwen voelt. Met concrete belangstelling uit binnen- en buitenland (onder meer Italië) is het ook goed denkbaar dat Van Bohemen zijn vleugels zal willen uitslaan en zich bij een andere club verder zal willen ontwikkelen. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de toekomst van Van Bohemen bij Ajax.

Zaterdag 3 december speelt Van Bohemen met Ajax O18 tegen Feyenoord. De mini-Klassieker is vanaf 14:30 uur live te volgen via de kanalen van Ajax Showtime.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.