Youth League-campagne: Kalokoh staat op bij Ajax O18

door Thijs Zwagerman 8

Youth League-campagne: Kalokoh staat op bij Ajax O18

door Thijs Zwagerman 8

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne geeft Ajax Showtime achtergrondduiding bij de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten maken we de balans op en lichten we een aantal opvallende Ajax-talenten uit.

Ajax Onder 18 heeft zich op bezoek bij Rangers FC herpakt van een totale ineenstorting voor de rust. Met een man meer kregen de Ajax-talenten in een tijdsbestek van acht minuten twee tegendoelpunten, maar na de pauze werd er orde op zaken gesteld. Ajacied David Kalokoh was in Glasgow de gevierde man.

Voorafgaand aan het treffen met Rangers FC was al duidelijk dat Ajax alleen in theorie nog groepswinnaar zou kunnen worden. Vorige week verzekerden de Amsterdamse talenten zich al van Youth League-overwintering door een knappe overwinning op Liverpool. Om echter ook nog groepswinnaar te worden zou Liverpool moeten verliezen van Napoli, de zwakste broeder in de groep. Een onrealistisch scenario dat uiteindelijk ook geen realiteit werd. Liverpool walste met 5-0 over Napoli heen.

En dus kon Ajax zich vooral op zichzelf richten. De Amsterdammers hadden Gabriël Misehouy, Silvano Vos, Olivier Aertssen, Jaydon Banel, Mateja Milovanovic, Diyae Jermoumi, Jeppe Kjaer en doelmannen Sten Kremers en Tom de Graaff thuisgelaten en traden tegen Rangers FC aan met grotendeels de van origine O18-selectie. Slechts Tristan Gooijer, pas net terug van blessureleed, maakte vanuit Jong Ajax zijn opwachting voor het laatste groepsduel van dit Youth League-seizoen.

In een voor Youth League-begrippen piepjonge samenstelling schoot Ajax uit de startblokken. In het traditionele Firhill Stadium, een onderkomen dat plaats biedt aan zo’n tienduizend toeschouwers - al waren die tijdens Rangers FC - Ajax O18 bij lange na niet aanwezig, schoot Kalokoh Ajax na acht minuten op voorsprong. Even daarvoor had Skye Vink ook al gescoord, maar hij bleek buitenspel te staan. Nadat Rangers FC een rode kaart kreeg voor het neerleggen van de doorgebroken Vink leek Ajax een comfortabele middag tegemoet te gaan.

Een ineenstorting in de slotfase van de eerste helft veranderde dit echter. Door laconiek en nonchalant verdedigen liep Ajax plots tegen twee tegentreffers op. Kalokoh maakte vervolgens nog gelijk en na de rust werd deze fase van verslapping al helemaal ruimschoots weggepoetst. Door doelpunten van de backs Raphaël Sarfo en Chahine van Bohemen, middenvelder Rida Chahid en invaller Yoram Boerhout liep Ajax uiteindelijk uit naar een 2-6 overwinning.

David Kalokoh

Het was goed om David Kalokoh, zeker in de eerste helft, een hoog niveau te zien halen. De zeer talentvolle linksbuiten is dit seizoen tot dusver namelijk nog te wisselvallig bij Ajax O18. Kalokoh geldt als één van de toptalenten van zijn lichting, maar in de afgelopen anderhalf jaar werd hij te vaak geteisterd door blessures en kleine pijntjes. Dat is ook dit seizoen weer een issue.

Ajax is terecht voorzichtig met de belastbaarheid van Kalokoh, maar dat leidt er wel toe dat de aanvaller lastig in een ritme wist te komen en nog maar weinig zijn topniveau van weleer etaleerde. Vorige week tegen Liverpool zagen we van Kalokoh als invaller al hoopvolle flitsen en tegen Rangers FC trok hij die goede lijn door. Met twee uitstekende doelpunten, beide gescoord na dribbels over de linkerflank, was Kalokoh de grote uitblinker aan Ajax’ zijde. Hopelijk vormt zijn opleving in de laatste twee Youth League-duels geen uitzondering en kunnen we vanaf nu weer wekelijks genieten van het grote talent dat Kalokoh is.

Skye Vink

In de schaduw van Kalokoh speelde ook Skye Vink tegen Rangers FC een lekkere wedstrijd. Door een lichte blessure en een vriendschappelijk toernooi met Oranje O17 verdween Vink na zijn sterke seizoensstart even naar de achtergrond bij Ajax, maar tegen Rangers FC stond de aanvalsleider weer op. Vink was zeer bedrijvig en wisselde momenten als aanspeelpunt af met dreigende loopacties in de diepte. Hij behield in balbezit voortdurend het overzicht en leverde in de tweede helft een puike assist op Rida Chahid. Na een goede versnelling en dito terugleggen, kon de middenvelder van dichtbij eenvoudig scoren.

Scoren deed Vink zelf - uitgezonderd van zijn vroege buitenspeldoelpunt - niet. Hoewel de jonge spits met zijn spel van grote waarde was voor Ajax, is dat nog wel een stap die Vink kan maken. Voor het doel is de aanvaller dikwijls te bescheiden, terwijl zijn ploeggenoten soms vanuit onmogelijke posities voor eigen succes gaan. Als Vink daar precies tussenin een balans weet te vinden, heeft Ajax na Brian Brobbey opnieuw een spits uit de eigen jeugdopleiding met de potentie voor het eerste elftal klaarstaan.

Rida Chahid

De volgende maand achttien jaar wordende Rida Chahid is een Ajax-talent dat vooralsnog redelijk onder de radar is gebleven bij het grote publiek. Chahid speelt al vanaf zijn tiende bij Ajax, doorliep alle jeugdelftallen met verve en is jeugdinternational van Marokko, maar toch valt hij bij Ajax lang niet altijd op. Chahid is dispensatiespeler bij de O18 en zit vaker op de bank dan dat hij speelminuten maakt, maar in Glasgow liet de middenvelder zich positief gelden.

Chahid had tegen Rangers FC een basisplaats als linkshalf en speelde een goede wedstrijd. Met zijn dynamiek, passing en dribbels was de linkspoot een belangrijke schakel in vele Ajax-aanvallen. Chahid is fysiek niet de sterkste, maar zowel met als zonder bal is de middenvelder wel opvallend behendig. Voor Chahid zal Rangers FC-uit een flinke opsteker zijn geweest. Hij speelde eindelijk weer eens negentig minuten en bekroonde zijn goede wedstrijd met een doelpunt.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.