Youth League-campagne: Toptalent Hato Ajax' redding in Napels

door Thijs Zwagerman 23

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Toptalent Hato Ajax' redding in Napels

door Thijs Zwagerman 23

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne geeft Ajax Showtime achtergrondduiding bij de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten maken we de balans op en lichten we een aantal opvallende Ajax-talenten uit.

Ajax Onder 18 sleepte woensdagmiddag tegen Napoli in de slotfase een gelijkspel uit het vuur. Net als een week eerder speelde Ajax ruim een helft met een man minder, maar desondanks was het spel aan de bal in Napels te pover. Het was hoogstpersoonlijk aan aanvoerder Jorrel Hato te danken dat Ajax O18 nog met een punt terugkeert naar Amsterdam.

De ambiance waarin Napoli - Ajax O18 werd gespeeld straalde in weinig de prestige van de Youth League uit. Ajax O18 speelde op bezoek bij Napoli op een gortdroge kunstgrasmat, omringd door een enorme sintelbaan, een kleine tribune en Italiaanse snelwegen. De setting oogde gelaten en dat was ook precies hoe de wedstrijd zich aanvankelijk ontvouwde. Napoli, flink op hun hoede vanwege het 5-1 pak slaag van een week eerder, zakte in en Ajax kreeg het op de slechte kunstgrasmat niet voor elkaar om snel positiespel te spelen.

Het voetbal van de Amsterdamse talenten was te traag, voorspelbaar en niet goed. Napoli stelde daar nauwelijks iets tegenover, maar werd na een klein halfuur in het zadel geholpen. Ajax-rechtsback Raphaël Sarfo maakte na een stuiterende bal licht contact met zijn tegenstander. Een onhandige actie, waarmee Sarfo Napoli een goedkoop gegeven penalty cadeau deed. Het bezorgde de thuisploeg de voorsprong en dompelde Ajax in de problemen.

Die problemen werden flink groter toen Olaf Gorter op slag van rust zijn tweede gele kaart kreeg. De middenvelder wilde zijn eigen balverlies herstellen, maar tackelde onzuiver. Met een man minder maakte Ajax vervolgens lange tijd geen enkele aanspraak op de gelijkmaker, maar in de absolute slotfase stond Hato op. De aanvoerder schoot zijn ploeg naar een gelijkspel, uiteindelijk een terechte afspiegeling van het spelbeeld. Ajax speelde verre van goed, maar Napoli deed dat met een man meer ook niet.

Door de late gelijkmaker met een man minder stapte Ajax als de morele winnaar van het veld, maar objectief gezien hebben de Amsterdammers in Napels twee belangrijke punten verloren. Napoli O19 was tot het duel met Ajax nog puntloos en bungelt in eigen land in de onderste regionen van de Primavera (nationale Italiaanse jeugdcompetitie). Een week eerder werd op De Toekomst duidelijk hoe voetballend beperkt de Napoli-talenten waren, waardoor de remise bij Ajax toch best als een teleurstelling zal worden gezien. Bij een overwinning had Ajax een grote stap naar Youth League-overwintering kunnen zetten. Nu liep Ajax weliswaar een punt uit op nummer drie Rangers FC, maar zagen de Amsterdammers Liverpool op een bijna onoverbrugbare voorsprong komen. De stand in Youth League Groep A is na de wedstrijden van woensdagmiddag als volgt:

Stand in Groep A:

1. Liverpool 4 - 12

2. Ajax 4 - 7
3. Rangers FC 4 - 3
4. Napoli 4 - 1

Jorrel Hato

In deze rubriek is Jorrel Hato al vaker als één van de uitblinkers benoemd. Op bezoek bij Napoli was hij niet één van de, maar dé grote uitblinker aan Ajax-zijde. Het is ongelooflijk knap wat de linksbenige verdediger dit seizoen bij Ajax O18 laat zien. Hato is een jaar jonger dan de rest, maar draagt desondanks de aanvoerdersband en is een onbetwiste basisspeler. Met zijn voetballende vermogen van achteruit, snelheid en fysieke kracht is Hato een absolute sterkhouder. Het toptalent maakt reuzestappen en het zou niet verwonderlijk zijn als dat op korte termijn leidt tot een debuut bij Jong Ajax. Met zijn prachtige doelpunt tegen Napoli gaf Hato andermaal zijn visitekaartje af.

Raphaël Sarfo

Als aanvaller ontbeerde het Raphaël Sarfo soms aan overzicht en maakte hij niet altijd de juiste keuzes, maar als rechtsback - met het spel voor zich - heeft Sarfo zich opgewerkt tot een talent om in de gaten te houden. De kleine Sarfo is razendsnel, heeft een flitsende techniek en een goede voortzetting, waardoor hij zeker in een aanvallend ingestelde ploeg als Ajax goed tot zijn recht komt op de rechtsbackpositie. Tegen Napoli raasde Sarfo over de rechterkant, mede doordat Ajax na de rode kaart van Gorter zonder rechtsback kwam te spelen. Sarfo speelde een goede wedstrijd, maar was helaas wel schuldig aan de penalty die Ajax in de eerste helft tegen kreeg.

Olaf Gorter

Olaf Gorter zal zich een ander basisdebuut in de Youth League hebben voorgesteld. Doordat Silvano Vos tot dusver steeds vanuit Jong Ajax werd teruggehaald voor Youth League-wedstrijden, verdween Gorter in Europees opzicht naar de achtergrond. De rechtsbenige middenvelder is in de nationale competitie een onomstreden basisspeler bij Ajax O18, maar kwam in de Youth League tot zijn basisplaats tegen Napoli nog niet verder dan een korte invalbeurt tegen Liverpool.

Tegen Napoli vertolkte Gorter een ongelukkige hoofdrol. De normaal zo zuiver spelende middenvelder was in Napels opvallend slordig. Onnodig balverlies op slag van rust werd hem fataal. Wellicht vanwege wat frustratie over zijn teleurstellende spel wilde Gorter zijn eigen foute pass hardhandig herstellen, maar de Ajacied raakte vol zijn tegenstander en kreeg een dikverdiende tweede gele kaart. Het maakte het restant van de wedstrijd moeilijk voor Ajax, terwijl Gorter zichzelf een slechte dienst bewees. Tegen Liverpool zal hij door een schorsing noodgedwongen moeten toekijken. Gorter kreeg tegen Napoli een welverdiende kans, maar zal door eigen toedoen voorlopig weer naar de achtergrond verdwijnen in de Youth League.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.