Uitblinker Hato schiet Ajax O18 in de slotfase naar gelijkspel tegen Napoli

door Thijs Zwagerman 223

Ajax O18 heeft woensdagmiddag veerkracht getoond in de Youth League. Met een man minder vochten de Amsterdammers zich in de slotfase op knappe wijze naar een gelijkspel tegen Napoli. Aanvoerder en doelpuntenmaker Jorrel Hato was de grote uitblinker aan Ajax-zijde.

Op een ietwat troosteloos trainingscomplex in Napels begon Ajax aftastend aan de wedstrijd. Het kunstgrasveld waarop werd gespeeld was erg droog en dat was terug te zien aan het positiespel van Ajax. De Amsterdamse talenten slaagden er niet in om hoog baltempo te hanteren en daardoor kon het compact spelende Napoli de defensie relatief gemakkelijk gesloten houden. Meer dan een kopkans voor Jeppe Kjaer en een afstandsschot van Raphaël Sarfo wist Ajax in de eerste twintig minuten niet te creëren.

Aan de andere kant was Sarfo er na een onhandige verdedigende actie voor verantwoordelijk dat Ajax een strafschop tegen kreeg. De rechtsback maakte licht contact met zijn tegenstander en zag de scheidsrechter vervolgens naar de stip wijzen. Vanaf elf meter stuurde Napoli-spits Rossi Ajax-doelman Tom de Graaff de verkeerde hoek in: 1-0.

Zo’n vijf minuten voor de rust kreeg Ajax via David Kalokoh een goede kans op de gelijkmaker. De linksbuiten dribbelde zich op knappe wijze een weg door de Italiaanse verdediging en creëerde voor zichzelf uiteindelijk een schietkans. Zijn inzet werd ternauwernood voor de doellijn weggewerkt. Kort na deze kans besloot Ajax de eerste helft nog meer in mineur. Olaf Gorter, die tegen Napoli zijn basisdebuut in de Youth League maakte, kreeg op slag van rust zijn tweede gele kaart. Gorter leed balverlies en wilde zijn eigen fout herstellen, maar in plaats van de bal terug te veroveren raakte hij zijn tegenstander. Zodoende kon de middenvelder inrukken en moest Ajax - net als vorige week - met een man minder verder tegen Napoli.

Na de pauze wist Ajax zich lange tijd niet op te richten. Napoli besloot al snel om de voorsprong te verdedigen en Ajax was met een man minder onvoldoende in staat om het de Italiaanse defensie lastig te maken. Aan het begin van de tweede helft probeerden Gabriël Misehouy en de goed spelende Jorrel Hato het nog wel van afstand, maar ook hun schoten sorteerden niet het gewenste effect.

Ook de driedubbele wissel na ruim een uur spelen deed dit niet. Ajax bleef ploeteren, maar kwam in de slotfase onverwachts langszij. Hato dribbelde van achteruit snel in en ging een goede combinatie aan met Jaydon Banel, waarna hij de bal terugkreeg. In het strafschopgebied van Napoli maakte Hato de bal knap vrij en schoot hij met zijn mindere rechterbeen de gelijkmaker binnen.