Ajax O18 herpakt zich en wint uiteindelijk met klinkende cijfers van Rangers FC

door Thijs Zwagerman 213

Ajax Onder 18 heeft dinsdagmiddag de groepsfase van de Youth League afgesloten met een ruime zege. Op bezoek bij Rangers FC liepen de Amsterdamse talenten na een ineenstorting voor de rust in de tweede helft uiteindelijk alsnog uit naar een klinkende overwinning. Met een man meer werd Rangers FC in een bewogen wedstrijd getrakteerd op een 2-6 nederlaag.

In Glasgow schoot Ajax uit de startblokken. Na snel doorspelen van Rida Chahid leek Skye Vink al na drie minuten voor de openingstreffer te zorgen, maar de spits scoorde in buitenspelpositie en zag zijn treffer dus geannuleerd worden. Toch was het niet veel later alsnog raak voor Ajax. Na een dreigende aanval kwam David Kalokoh in balbezit. De linksbuiten speelde een tegenstander uit en verloste zich met een kapbeweging naar binnen vervolgens van een tweede opponent. Hiermee verschafte Kalokoh zich bovendien precies genoeg ruimte om de bal in de verre hoek te plaatsen. Een technisch fraai doelpunt van de Ajax-aanvaller.

Ajax nam na deze snelle voorsprong geen gas terug. Rangers FC werd teruggedrongen en Ajax had de touwtjes stevig in handen, maar opvallend genoeg kantelde de wedstrijd na een klein halfuur spelen. Rangers FC kreeg een rode kaart nadat de doorgebroken Vink naar het gras werd gewerkt, maar juist met een man minder stond de thuisploeg op. In een tijdsbestek van acht minuten poetste Rangers een achterstand helemaal weg. Ross McCausland was tweemaal trefzeker en dompelde Ajax in rouw. Eerst profiteerde Rangers van te lang treuzelen van Jorrel Hato en bij het tweede doelpunt van de Schotten lag het nonchalant uitverdedigen van Tristan Gooijer ten grondslag aan een Amsterdamse tegentreffer.

Dankzij Kalokoh ging Ajax, dat totaal in elkaar stortte in deze matige fase, alsnog met een gelijke stand de rust in. De linksbuiten versnelde met een goede dribbel en trok naar binnen, waarna hij de bal op knappe wijze diagonaal in de korte hoek schoot. Een flinke opsteker zo vlak voor de rust, want Ajax was het spoor in deze fase ogenschijnlijk bijster.

Na de pauze stelde Ajax snel en overtuigend orde op zaken tegen de tien spelers van Rangers FC. Zo’n tien minuten in de tweede helft zette Stanis Idumbo Muzambo aan over de linkerflank, waarna hij de bal strak voor bracht. Via Raphaël Sarfo en een Rangers-verdediger hobbelde de bal uiteindelijk over de lijn. Ruim vijf minuten later was het de andere back, Chahine van Bohemen, die in aanvallend opzicht van zich deed spreken. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van de linksachter, waarna Van Bohemen de bal aannam en vervolgens van grote afstand strak in de rechteronderhoek schoot.

Via Vink en Chahid gooide Ajax de wedstrijd twintig minuten voor tijd definitief in het slot. Na een sterke actie over de rechterflank van Vink legde de spits de bal panklaar voor Chahid. Van dichtbij was het voor de middenvelder hierna een koud kunstje om Ajax’ vijfde doelpunt binnen te tikken. In de slotminuut bepaalde invaller Yoram Boerhout de eindstand. Na een pass van Sarfo bleef Boerhout koelbloedig voor het doel van Rangers en schoof hij de bal overtuigend binnen.

Door de ruime overwinning op Rangers FC sluit Ajax de groepsfase van de Youth League met dertien punten af als nummer twee. Liverpool bekroonde zich in de poule van Ajax met vijftien punten tot groepswinnaar. Voor Rangers FC en Napoli blijft de Youth League dit seizoen beperkt tot slechts de groepsfase.

FT | Rangers O19 - Ajax O18

Opstelling Rangers O19:

Pazikas; Harkness, MacKinnon, K. Ewen, Ciubotaru; Lyall, Rice, Lindsay; McCausland, Ure, Lovelace.

Wissels Rangers O19:

Kane, Webster, Strachan, Nsio, Pasnik, Graham, Young.

Opstelling Ajax O18:

Reverson; Sarfo, Gooijer (61' Viereck), Hato (61' Bijnoe), Van Bohemen, Gorter, Chahid, Idumbo-Muzambo; Chourak (46' Boerhout), Vink (73' Speksnijder), Kalokoh (79' Henry).

Wissels Ajax O18:

Alegoz, Viereck, Alders, Speksnijder, Henry, Boerhout, Bijnoe.

2-6 Yoram Boerhout (90')

Denk jij dat Ajax zich weet te plaatsen voor de Europa League door te winnen van Rangers FC? Zet in en verdien 1,85 keer je inzet terug!