Youth League-campagne: Vos heer en meester op het middenveld tegen Liverpool

door Thijs Zwagerman 22

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Vos heer en meester op het middenveld tegen Liverpool

door Thijs Zwagerman 22

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne geeft Ajax Showtime achtergrondduiding bij de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten maken we de balans op en lichten we een aantal opvallende Ajax-talenten uit.

Ajax Onder 18 heeft zich woensdagmiddag op imponerende wijze weten te verzekeren van overwintering in de Youth League. Op De Toekomst werd Liverpool, tot voor het duel met Ajax de ongeslagen koploper in de groep, getrakteerd op een 3-1 nederlaag. Silvano Vos was de grote uitblinker aan Ajax’ zijde.

Op een bruisend Sportpark de Toekomst kwamen woensdagmiddag veel supporters af op het treffen tussen de hoogste jeugdteams van Ajax en Liverpool. Voor het eerst gedurende dit Youth League-seizoen besloot Ajax om de tribunes aan beide zijdes open te stellen voor publiek en hier werd door de fans dankbaar gebruik van gemaakt. Het zorgde voor een passende ambiance voor de prestigieuze Youth League-wedstrijd tussen Ajax en Liverpool.

Eerder in dit toernooi was Ajax in Engeland hard met 4-0 onderuit gegaan. Silvano Vos en Jaydon Banel waren in die wedstrijd namens Jong Ajax van de partij, maar dit bleek te weinig om Liverpool serieuze tegenstand te kunnen bieden. Ajax werd, voornamelijk na de rust, overlopen op bezoek bij Liverpool. Dat moest anders in Amsterdam en door het meespelen van Gabriël Misehouy, Vos, Banel, Tristan Gooijer, Diyae Jermoumi en doelman Sten Kremers kreeg de O18 een flinke kwaliteitsimpuls. Dat betaalde zich woensdagmiddag zichtbaar uit.

Vanaf het eerste moment greep Ajax het initiatief. De ploeg van trainer Frank Peereboom speelde zuiver, snel en dynamisch en had de volledige controle. Daarbij viel wel op dat Liverpool Ajax beduidend lager vastzette dan dat het eerder in Engeland had gedaan. Maar ondanks dat Ajax ditmaal iets meer ruimte kreeg, haalden de Ajax-talenten in balbezit nu ook een veel hoger niveau. Zonder ook maar enigszins in de problemen te komen boekte Ajax een knappe en volwassen zege op Liverpool. Een overwinning waarmee Ajax zich verzekerde van overwintering in de Youth League, iets wat vorig jaar in een poule met Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas niet lukte.

Silvano Vos

Tijdens de huidige Youth League-campagne zijn veel ogen gericht op Silvano Vos. De talentvolle middenvelder komt dit seizoen bij Jong Ajax nog lang niet altijd aan de bak, waardoor het telkens interessant is om te zien hoe hij zich bij de O18 in de Youth League profileert. Tot dusver was Vos wat wisselvallig in dat toernooi, maar woensdag tegen Liverpool gooide de middenvelder dit van zich af. In een uitstekend optreden domineerde de rechtsbenige controleur het middenveld tegen Liverpool en was hij een sleutelspeler tijdens de belangrijke zege op de Engelse grootmacht.

Vos was overal op het veld te vinden en viel op met vele en vaak belangrijke balveroveringen. De Ajacied was bovendien sterk aan de bal en zorgde met dribbels en passing vaak voor goede voorzettingen van het Amsterdamse positiespel. Vos’ spel tegen Liverpool was van een dusdanig niveau dat het zijn status als toptalent weer eens bevestigde. Als hij deze lijn doortrekt, kan meer speeltijd in Jong Ajax niet uitblijven.

Jorrel Hato

Het begint een repeterend verhaal te worden: de loftrompet die in deze rubriek wordt afgestoken over Jorrel Hato. Maar ook tegen Liverpool kunnen we er niet omheen om de pas zestienjarige verdediger uit te lichten als één van de grote uitblinkers van Ajax. Hato lost in verdedigend opzicht alles zeer gecontroleerd op en kan zowel leunen op een ijzersterk fysiek als een zeer bovengemiddeld spelinzicht. Daarnaast valt de linkspoot op door zijn rust aan de bal en doorgaans uitstekend gevonden voetballende oplossingen. Liverpool-thuis was de volgende masterclass van Hato in de Youth League.

Raphaël Sarfo

Raphaël Sarfo heeft dit seizoen succesvol de switch gemaakt van rechtsbuiten naar rechtsback, maar tegen Liverpool speelde de Ajacied weer eens als aanvaller. In zijn oude rol maakte Sarfo een goede indruk. Met nummer 7 op zijn rug leverde hij ragfijne assists op Jaydon Banel en Gabriël Misehouy en was hij voornamelijk voor de pauze dreigend met zijn snelle loopacties in de diepte. Sarfo heeft overduidelijk meer potentie als rechtsachter, maar tegen Liverpool liet de jongeling zien ook nog steeds als rechtsvoor van waarde te kunnen zijn.

David Kalokoh

Voor David Kalokoh zal zijn goede invalbeurt tegen Liverpool een opsteker zijn. De aanvaller staat al jaren bekend als één van de grootste talenten van zijn lichting, maar moest de laatste Youth League-duels genoegen nemen met een plek op de bank. Dat komt doordat Kalokoh dit seizoen vooralsnog niet constant zijn hoge niveau van voorheen haalt. De rechtspoot kwakkelde lang met pijntjes en is daardoor nog altijd niet maximaal belastbaar. Ajax is daarom voorzichtig met Kalokoh, maar voor de aanvaller is het een lastige situatie. Hij betracht echter geduld en zag dit tegen Liverpool beloond worden met een sterke invalbeurt. Naast zijn doelpunt viel Kalokoh op met functionele dribbels en zijn balvastigheid. Tegen Liverpool zagen we weer flitsen van de Kalokoh-topvorm van weleer. En die flitsen smaken naar meer.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.