Ajax O18 wint van Liverpool en is daarmee zeker van tweede plek in YL-poule

door NielsOpdam 289

Ajax Onder 18 heeft woensdagmiddag met 3-1 gewonnen van Liverpool. De Amsterdammers speelden een goede eerste helft op Sportpark de Toekomst en kwamen binnen het kwartier op voorsprong. In de laatste vijf minuten voor rust scoorden Ajax en Liverpool allebei, waardoor de ruststand 2-1 was. Door de overwinning van Ajax is de ploeg zeker van de tweede plek in de poule. Hiermee zijn de Amsterdammers geplaatst voor de volgende ronde in de Youth League.

Voorafgaand aan de vijfde groepswedstrijd was Liverpool ongeslagen in poule A. De Engelsen hadden de eerste vier wedstrijden allemaal gewonnen. Ajax had zeven punten na vier duels. Op 13 september speelden beide ploegen voor het laatst tegen elkaar. Toen won Liverpool met 4-0 van het elftal van Frank Peereboom. Destijds was Oakley Cannonier de grote man met drie doelpunten namens de Engelsen. Hij was er woensdag niet bij in Amsterdam.

Om 16.00 uur begonnen Ajax en Liverpool aan het duel op De Toekomst. Na vijf minuten kwam het eerste wapenfeit van de Amsterdammers. Gabriel Misehouy schoot namelijk op doel, maar zijn poging belandde recht in de handen van de keeper. Drie minuten later was de ploeg van Peereboom opnieuw gevaarlijk, nadat Raphaël Sarfo een goede voorzet gaf op Jaydon Banel. De Ajax-spits zag zijn schot echter geblokt worden.

Na veertien minuten kwamen de Amsterdammers op een 1-0 voorsprong. Sarfo ging diep aan de rechterkant en gaf een lage voorzet op Banel. Deze keer schoof de spits de bal keurig in de linkeronderhoek en zo zette hij Ajax op voorsprong tegen Liverpool. Na de openingstreffer van de Amsterdamse ploeg werden er even geen kansen gecreëerd en speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld.

Vlak voor het halfuur kreeg Ajax wel weer kansen. In de 28ste minuut legde Stanis Idumbo Muzambo de bal terug op Oualid Agougil, die alle tijd had om uit te halen, maar zijn schot stuitte op een Liverpool-verdediger. In de periode daarna volgden er meer kansen voor de Amsterdammers. Na een goede voorzet van Agougil kon Banel zijn tweede van de middag maken, maar hij kopte naast het doel. Na 41 minuten was het wel raak en kwam Ajax op een 2-0 voorsprong. Sarfo gaf voor, waarna de bal voor de voeten van Misehouy belandde. Hij schoot overtuigend de 2-0 binnen.

Zo leek Ajax met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in te gaan, maar na 44 minuten wist Liverpool de 2-1 te scoren. Een van richting veranderd schot kon bij de tweede paal worden binnengekopt door Trent Kone-Doherty. Na een goede eerste helft ging Ajax met een 2-1 voorsprong de rust in. Het tweede deel van de wedstrijd begon rustig. Ajax en Liverpool creëerden in het eerste kwartier geen kansen op De Toekomst.

Na 63 minuten vergrootte Ajax O18 de voorsprong wel. Door een schot van invaller David Kalokoh kwam de ploeg van Peereboom op een 3-1 voorsprong. Het schot werd wel van richting veranderd door verdediger Luke Chambers. Na de derde Ajax-goal sloeg de vlam in de pan en volgde er een opstootje tussen beide ploegen. Uiteindelijk kreeg Ajacied Agougil een gele kaart. Namens Liverpool ging Melkamu Frauendorf op de bon.

In het slot van de wedstrijd had Ajax het duel eigenlijk onder controle. Liverpool kreeg na tachtig minuten nog een kans, maar het schot van de aanvaller ging over het doel van de Amsterdammers. Ajax O18 wist de voorsprong te behouden en wint daardoor met 3-1 van Liverpool. Daarmee is de tweede plek zeker en kunnen de Amsterdammers nog eerste worden in de poule. Als Liverpool volgende week verliest van Napoli en Ajax zelf wint van Rangers FC, dan zijn de Amsterdammers groepswinnaar. Als winnaar van de poule krijg je een ronde vrijstelling, terwijl de nummer twee in een tussenronde terechtkomt.

Opstelling Ajax O18:

Kremers; Jermoumi (81' Alders), Gooijer (61' Viereck), Hato, Van Bohemen (81' Chourak); Vos, Agougil, Misehouy; Sarfo (61' Kalokoh), Banel, Idumbo (87' Vink).

Wissels Ajax O18:

Reverson, Viereck, Alders, Chourak, Kalokoh, Boerhout, Vink.

Opstelling Liverpool O19:

Hewitson; Chambers, Corness, Quansah, McLoughlin-Miles; Doak, McConell, Clark, Frauendorf, Kone Doherty (68' Pilling); Koumas (78' Young).

Wissels Liverpool O19:

Trueman, Kelly, Hayes-Green, Pilling, Young, Danns, Hewitt Giblin.

1-0 Jaydon Banel (14')
2-0 Gabriel Misehouy (41')
2-1 Trent Kone-Doherty (44')
3-1 David Kalokoh (63')

- Gabriël Misehouy en Silvano Vos maken deel uit van de ijzersterke selectie van Ajax O18 voor het duel met Liverpool O19. Olivier Aertssen en Mateja Milovanović ontbreken.

Weet Ajax nog hoop te houden op de knock-outfase van de Champions League door met twee doelpunten verschil te winnen van Liverpool?