Ajax definitief klaar in Champions League na nieuw verlies tegen Liverpool

door Thijs Zwagerman 5918

Ajax is een wedstrijd voor het einde van de Champions League-groepsfase al definitief uitgeschakeld in het miljardenbal. Liverpool was woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA met duidelijke cijfers te sterk voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder.

Ajax begon nog wel voortvarend aan de wedstrijd. Na goed terugleggen van Brian Brobbey, die tegen Liverpool opnieuw de voorkeur kreeg boven Mohammed Kudus, ontstond er een enorme kans voor Steven Berghuis. De middenvelder nam de bal mee en schoot vervolgens met zijn mindere rechterbeen van dichtbij tegen de paal. Vervolgens hield Ajax druk op het Liverpool-doel en probeerden Berghuis en Jorge Sánchez het beiden een keer van afstand.

De grootste Ajax-kans van de eerste helft was echter voor aanvoerder Dusan Tadić. Na goed doorzetten van Brobbey op de rechterflank kwam de bal laag voor tot bij Tadić. Hij kon van dichtbij aanleggen, maar had ietwat te veel tijd nodig en zag zijn schot geblokt worden.

Vervolgens kantelde het duel en kwam Liverpool beter in de wedstrijd. De bezoekers namen aan de bal meer initiatief en drongen Ajax terug. Aanvankelijk zonder veel te creëeren, maar in de slotfase van de eerste helft kreeg Ajax alsnog de deksel op de neus. Nadat Sánchez een kopduel verloor werd Mohamed Salah door Jordan Henderson op prachtige wijze bediend. Henderson speelde Salah met de buitenkant van zijn voet vrij en doordat Daley Blind te laat naar binnen was gekomen en doelman Remko Pasveer zich met zijn ongelukkige positionering tussen de wal en het schip bevond, was het voor Salah een koud kunstje om doeltreffend af te ronden. Met een bekeken balletje opende de Egyptenaar de score.

Enkele minuten voor de rust had Darwin Nuñez de Liverpool-voorsprong vervolgens moeten verdubbelen. De spits werd op zijn wenken bediend door Roberto Firmino, maar voor een leeg doel schoot Nuñez de bal op de paal. Ajax ontsnapte en haalde de rust met een minimale achterstand.

Na de pauze maakte Nuñez zijn grote misser echter al snel goed. Drie minuten na de rust kopte de Uruguayaan alsnog de 0-2 binnen. Een hoekschop werd door Nuñez in relatieve vrijheid naar de verre hoek geknikt. Tijd om te bekomen van deze klap kreeg Ajax niet, want nauwelijks drie minuten later was het Harvey Elliot die voor het volgende Liverpool-doelpunt tekende. Het talent werd diepgestuurd door Salah en verschalkte Pasveer vanuit een lastige hoek met een hard schot.

Zo haalde Liverpool al vroeg in de tweede helft alle spanning uit de wedstrijd. Schreuder deed nog een poging om het tij te keren door snel te wisselen en Owen Wijndal, Mohammed Kudus en Kenneth Taylor te brengen, maar ook dit sorteerde weinig effect. Liverpool speelde de wedstrijd zakelijk uit en Ajax was nauwelijks nog dreigend. Zodoende hobbelde het duel langzaam maar zeker richting het einde en leed Ajax uiteindelijk de vierde Champions League-nederlaag op rij. Aanstaande dinsdag sluit Ajax de teleurstellende Champions League-campagne af op bezoek bij Rangers FC.

Pasveer; Sánchez, Timber, Bassey, Blind (58' Wijndal); Álvarez (85' Grillitsch), Berghuis (85' Conceição), Klaassen (58' Kudus); Bergwijn, Brobbey (63' Taylor), Tadić.

Stekelenburg, Gorter, Wijndal, Taylor, Ocampos, Rensch, Lucca, Kudus, Grillitsch, Magallán, Conceição.