Kweekvijver: Dit is het beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft

door Thijs Zwagerman 35

Kweekvijver: Dit is het beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft

door Thijs Zwagerman 35

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Voor de Ajax-jeugd was de eerste seizoenshelft een wisselvallige. Ajax O18 overtuigde in de Youth League en deed het goed in de competitie, maar daaronder waren de O17, O16 en O15 een stuk wisselvalliger. Goede en overtuigende wedstrijden werden afgewisseld met collectieve off-days, maar desondanks vielen er ook in de eerste maanden van dit seizoen weer genoeg Ajax-talenten positief op. Ajax Showtime zet het Beste Elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft op een rij.

Keeper: Freek Entius

Freek Entius heeft een bijzondere achtergrond. De zestienjarige doelman kwam al op jonge leeftijd terecht in de jeugdopleiding van AZ, maar moest daar in de O13 vertrekken. Via amateurclub AFC’34 keepte Entius zich vervolgens in de kijker van Ajax, waar hij vorig seizoen in de O16 begon. Een armblessure zorgde destijds voor een valse start bij Ajax, maar inmiddels is Entius helemaal op zijn plek in Amsterdam. De lange doelman overtuigt dit seizoen bij de O17, waar hij veelal het vertrouwen krijgt van trainer Yuri Rose. Entius straalt rust uit, stuurt zijn verdediging duidelijk aan en staat er op de momenten dat het moet met goede reflexen. In meerdere topwedstrijden hield Entius Ajax O17 dit seizoen al op de been. In de Youth League zat hij bovendien al eens op de bank bij Ajax O18. In de schaduw van de gebroeders Charlie en Tommy Setford is Entius een keeper om in de gaten te houden.

Rechtsback: Raphaël Sarfo

Vorig seizoen experimenteerde Ajax al een paar keer met Raphaël Sarfo als rechtsback, maar dit seizoen heeft dat experiment een serieus vervolg gekregen. Als dispensatiespeler bij Ajax O18 is Sarfo op de rechtsbackpositie een onbetwiste basisspeler. Een nogal rigoreuze omslag voor de man die al sinds zijn achtste voor Ajax speelt en tot dit seizoen altijd te boek stond als rappe aanvaller. Op de rechtsbackpositie heeft Sarfo, zeker bij Ajax, echter meer perspectief. De kleine rechtspoot heeft een goed gevoel voor het bespelen van de rechterflank, iets wat hem mede door zijn uitzonderlijke snelheid negentig minuten lang lukt. Daarnaast heeft Sarfo zich ook het verdedigende aspect van de rechtsbackpositie snel eigen gemaakt en wist hij zelfs op Youth League-niveau uit te blinken. Zijn positiewissel heeft Sarfo goed gedaan. Na zijn debuut voor de winterstop lonkt in de tweede seizoenshelft meer speeltijd bij Jong Ajax.

Rechter centrumverdediger: Dies Janse

We moeten een beetje sjoemelen in dit elftal, want naast de onbetwiste Jorrel Hato verdient ook de linksbenige centrumverdediger Dies Janse een plek bij de beste Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft. De zestienjarige Janse heeft zich dit seizoen ontpopt tot de defensieve leider van Ajax O17 en ontwikkelt zich razendsnel. Waar Janse, in 2020 overgekomen van Sparta Rotterdam, in verdedigend opzicht altijd al zeer solide was, heeft hij dit seizoen in zijn spel aan de bal een volgende stap gezet. Janse is met zijn goede traptechniek en spelinzicht een belangrijke pion in de opbouw van achteruit. Na de winterstop lijkt Janse op niet al te lange termijn te gaan aanhaken bij Ajax O18.

Linker centrumverdediger: Jorrel Hato

De komeetachtige ontwikkeling die Jorrel Hato de afgelopen maanden heeft doorgemaakt is haast ongelooflijk. De linksbenige verdediger behoorde sinds zijn overgang van Sparta Rotterdam naar Ajax al snel tot één van de grootste verdedigende talenten op De Toekomst, maar dat de ontwikkeling van Hato zo’n vaart zou lopen hadden weinigen voorzien. De zestienjarige werd dit seizoen vervroegd doorgeschoven naar Ajax O18 en door trainer Frank Peereboom prompt tot aanvoerder gebombardeerd. Het is een verantwoordelijkheid die Hato goed ligt. In de Youth League-wedstrijden van Ajax was Hato regelmatig de jongste speler op het veld, maar behoorde hij ook steevast tot de uitblinkers. Hato kan het spel uitstekend lezen, is technisch goed onderlegd en heeft alle benodigde fysieke eigenschappen. Al voor de winterstop speelde hij zijn eerste wedstrijden in Jong Ajax en na de winter lijkt Hato af te stevenen op een basisplaats bij de beloftenploeg. Met de magere bezetting van linksbenige verdedigers bij de Ajax-hoofdmacht zou het zomaar eens heel snel kunnen gaan met groeibriljant Hato.

Linksback: Lucas Jetten

Op de linksbackpositie was het moeilijk kiezen tussen Lucas Jetten (15) en Chahine Jilali van Bohemen (18). De laatstgenoemde is met zes doelpunten en vier assists bezig aan een topseizoen bij Ajax O18, maar overall is Jetten in de eerste maanden van dit seizoen stabieler gebleken. De geboren Zuid-Afrikaan is als doorgeschoven talent een onbetwiste basisspeler bij Ajax O17 en behoort bij die ploeg wekelijks tot de betere spelers. Jetten valt op door zijn gedurfde spel van achteruit. In balbezit neemt de jonge Ajacied veel risico met mooie dribbels en passes tussen de linies, maar zelden leiden deze gewaagde keuzes van Jetten tot balverlies. Door zijn geringe lengte speelt de linkspoot meestal als linksback, maar Jetten kan ook op het middenveld of als centrumverdediger uit de voeten. De toekomst zal uitwijzen waar Jetten uiteindelijk terechtkomt, maar vast staat dat de jongeling ook dit seizoen tot één van de beste Ajax-talenten behoort.

Rechtermiddenvelder: Avery Appiah

Ajax nam Avery Appiah in de zomer van 2020 over van Feyenoord en bij zo’n overstap komen natuurlijk altijd veel verwachtingen kijken. Tot dusver lost de zestienjarige Appiah die verwachtingen dubbel en dwars in. De controlerende middenvelder is een kleine, maar felle voetballer die bij Ajax O17 graag de lijnen uitzet. Appiah is technisch vaardig en heeft het loopvermogen om in verdedigend opzicht alle gaten te dichten, maar ook in aanvallende zin zijn bijdrage te leveren. Met zijn spelinzicht, kwaliteiten aan de bal en goede karakter is Appiah een interessant Ajax-talent. Vlak voor de winterstop maakte hij al zijn debuut voor Ajax O18 en in dit team zal hij na de winter vaker in actie gaan komen.

Linkermiddenvelder: Sean Steur

De opmars van Sean Steur doet niet aan stagnatie. De veertienjarige middenvelder is dit seizoen wekelijks één van de uitblinkers van Ajax O16 en dat is een prestatie van formaat. Steur doet in zijn speelstijl denken aan Frenkie de Jong en beschikt eveneens over een uitzonderlijk goede dribbel. Steur heeft de afgelopen jaren geleidelijk de ontwikkeling van nummer 10 naar nummer 8 gemaakt en die positie zit hem als gegoten. Onder druk kunnen de Ajax-verdedigers de bal altijd bij Steur inleveren en met een dribbel of een pass vooruit vindt hij meestal de juiste oplossing. Het jongere broertje van oud-Ajacied en tegenwoordig Bayer Leverkusen-keeper Roy Steur is een middenvelder waarvan Ajax-supporters zeer enthousiast zullen worden.

Aanvallende middenvelder: Stanis Idumbo Muzambo

De komst van Stanis Idumbo Muzambo blijkt al anderhalf jaar een regelrecht schot in de roos. Sinds zijn overgang van KAA Gent heeft Idumbo Muzambo zich ontpopt tot één van de grote smaakmakers op De Toekomst. De zeventienjarige Belg koppelt flair en technische hoogstandjes aan een ongekend rendement en was in de eerste maanden van dit seizoen direct betrokken bij maar liefst 27 doelpunten doelpunten (tien goals, zeventien assists). Het zijn uitzonderlijke cijfers voor de fijnbesnaarde creatieveling en extra knap omdat Idumbo Muzambo zich dit seizoen een nieuwe positie eigen heeft moeten maken. Waar hij vorig jaar meestal als aanvallende middenvelder speelde, maakt hij dit seizoen zijn meeste minuten als linksbuiten. Op beide plekken is Idumbo Muzambo een garantie voor spektakel én rendement. In dit team van uitblinkende Ajax-talenten krijgt Idumbo Muzambo de voorkeur boven Ajax O16-smaakmaker Levi Acheampong.

Stanis Idumbo Muzambo is één van de grote smaakmakers op De Toekomst.
Stanis Idumbo Muzambo is één van de grote smaakmakers op De Toekomst.

Rechtsbuiten: Jan Faberski

Jan Faberski heeft zich in zijn eerste maanden als Ajacied ook positief laten gelden. De zestienjarige linkspoot kwam afgelopen zomer over van het Poolse Jagiellonia en is bij Ajax O17 in mum van tijd uitgegroeid tot sterkhouder. Faberski is een lichtgewicht en klein van stuk, maar dankzij zijn uitzonderlijke technische capaciteiten en spelinzicht houdt de Pool zich uitstekend staande. Met vier doelpunten en twee assists kent Faberski ook statistisch gezien een prima start bij Ajax. Na de winter is het voor de technicus zaak om constanter te worden en in aanvallende zin nog vaker beslissend te zijn voor Ajax O17.

Spits: Emre Ünüvar

Net als vorig seizoen blijft Emre Ünüvar ook deze voetbaljaargang scoren aan de lopende band. De nog altijd pas veertienjarige spits is de onbetwiste aanvalsleider van Ajax O16 en met zestien doelpunten en vier assists toont Ünüvar aan waarom. De rechtspoot loert de hele wedstrijd op zijn kansen en is koelbloedig voor het doel, maar daarnaast zet Ünüvar ook goede stappen in zijn rol als aanspeelpunt. Met zijn goede spel houdt hij andere smaakmakers van Ajax en jeugdspitsen van de Amsterdammers als Miguel da Silva en Yoram Boerhout in dit elftal nipt onder zich.

Linksbuiten: Haniël Pereira da Gama

In het team van Beste Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft moest zeker een plekje worden ingeruimd voor Haniël Pereira da Gama. De vraag was alleen welke plek. De kleine rechtspoot wordt namelijk op veel verschillende posities gebruikt en kan zowel als links- of rechtsbuiten, links- of rechtsback en op het middenveld uit de voeten. Pereira da Gama is een gedisciplineerde voetballer die razendsnel is en beschikt over goede dribbels en een dito traptechniek. De Ajacied is één van de leiders van Ajax O16 en met zes goals en twee assists in het huidige seizoen blijft ook zijn rendement niet achterwege.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.