Kweekvijver: Ajax contracteert met Skye Vink een bijzonder talent

door Thijs Zwagerman 61

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ajax contracteert met Skye Vink een bijzonder talent

door Thijs Zwagerman 61

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax heeft een mooie en belangrijke slag geslagen met het vastleggen van Skye Vink. De veelbelovende spits zette maandag zijn handtekening onder een contract tot medio 2025. Het is een terechte beloning die de stormachtige ontwikkeling van Vink onderstreept. Met de zestienjarige spits heeft Ajax een zeer bijzonder talent in huis.

Vink begon met voetballen bij het hoog aangeschreven Zeeburgia in Amsterdam. In de eerste jaren werd hij hier gecoacht door zijn vader en oud-Ajacied Marciano, waarna Skye in de zomer van 2017 op elfjarige leeftijd naar Ajax verkaste. De rechtspoot paste zich goed aan bij Ajax en onderging een opvallende transformatie van centrumverdediger tot spits. Met zijn spelinzicht, snelheid en atletische bouw zag men bij Ajax in dat de kwaliteiten van Vink voorin waarschijnlijk nog beter tot hun recht kwamen dan achterin. Het blijkt met de kennis van nu een uitstekende inschatting te zijn geweest.

Toch heeft Vink een grote ontwikkeling moeten doormaken om als spits uit te groeien tot één van de grootste talenten uit de Ajax-opleiding. In de punt van de aanval was de jongeling ondanks zijn sterke fysiek aanvankelijk onvoldoende een aanspeelpunt. Vink had weliswaar de bouw om, zoals dat van een Ajax-spits verlangd wordt, als kapstok van het aanvalsspel te fungeren, maar in voetballend opzicht waren zijn technische handelingen ondermaats. In de kleine ruimte oogde Vink niet verfijnd en verloor hij onnodig veel ballen. Des te indrukwekkender zijn de gigantische stappen die de jonge spits met name in de afgelopen anderhalf jaar heeft gezet. Het is een imposante opmars die ten zeerste doet vermoeden dat er bij Vink nog ontzettend veel rek in zit en hij de komende jaren nog veel beter zal worden dan hij nu al is.

Bij Ajax ziet en erkent men deze grote potentie inmiddels ook. Waar Vink vorig seizoen schommelde tussen Ajax O16 en O17 en hij in dit laatstgenoemde team meestal op de bank zat als de één jaar oudere Yoram Boerhout werd teruggehaald voor grote wedstrijden, was Vink sinds afgelopen zomer de onbetwiste eerste spits van Ajax O18. Ajax schoof Vink een jaar vervroegd door naar het hoogste jeugdteam en gaf hem hier al het vertrouwen van trainer Frank Peereboom. In korte tijd groeide Vink uit tot de talisman van Peereboom, die met het toptalent veel tactische variaties kon aanbrengen in het spel van Ajax O18. Vink speelde zijn meeste wedstrijden als spits, maar kwam ook in actie als aanvallende middenvelder en linksbuiten. Door zijn spelintelligentie en goede gevoel voor het bespelen van de ruimtes - zowel tussen de linies als in de diepte - was Vink op al deze plekken van grote waarde voor Ajax O18.

Kweekvijver: Ajax contracteert met Skye Vink een bijzonder talent

Het goede spelinzicht van Vink staat niet op zichzelf. Waar hij binnen de lijnen opvalt als een slimme voetballer, blijkt de zestienjarige ook buiten het veld erg intelligent te zijn. Vink, die komende zomer zeventien jaar wordt, sloeg op school twee klassen over en behaalde vorig jaar zijn VWO-diploma. Een opvallende en uitmuntende prestatie, zeker in combinatie met zijn drukke leven als talent van Ajax. Dat Vink erin slaagt om al deze ballen in de lucht te houden en hij een knappe balans vindt tussen presteren op school en op het voetbalveld, is typerend voor zijn torenhoge ambities. Alles wat Vink doet, doet hij vol overgave. Het is ook het geheim achter zijn indrukwekkende ontwikkeling van de afgelopen maanden. Vink ging extra aan de slag met het verbeteren van zijn technische vaardigheden en werkte aan zijn explosiviteit. Het resultaat mag er zijn: van een degelijke spits ontwikkelde Vink zich in mum van tijd tot een complete aanvaller met een enorme potentie. Van een talent werd hij een toptalent.

Daarbij is zijn grootste verbeterpunt inmiddels dat hij zijn rendement moet opschroeven. Vink heeft een goed overzicht, maar moet voor het doel nog meer een killer worden. Zijn huidige cijfers van drie doelpunten in dertien wedstrijden zijn te weinig voor een aanvaller met de kwaliteiten van Vink. Zijn vader Marciano sprak zich hier eerder ook al eens over uit. 'Hij heeft veel oog voor zijn medespelers. Voor een spits zou hij misschien wat egoïstischer kunnen zijn, maar hij legt de ballen gewoon af als er iemand beter voor staat. Dat sociale had ik vroeger zelf ook', zei Vink senior tegen De Telegraaf.

Kapers op de kust

De verder spectaculaire ontwikkeling van Vink bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. RB Leipzig en Bayer Leverkusen wilden de spits afgelopen zomer dolgraag naar Duitsland halen, terwijl op de achtergrond ook Chelsea en Manchester City zijn situatie in de gaten hielden. De Engelse topclubs kunnen vanwege de Brexit-regels pas tot actie overgaan als Vink achttien jaar is, maar volgen hem nu al nauwlettend. RB Leipzig en Bayer Leverkusen hoeven niet te wachten en deden Vink een uitstekende aanbieding, maar ondanks dat Ajax hem op dat moment nog geen contract had aangeboden legde hij de Duitse belangstelling naast zich neer. Vink heeft één doel voor ogen en dat is doorbreken bij Ajax.

Dat de Amsterdammers zo’n drie maanden geleden alsnog met Vink in gesprek gingen over zijn eerste contract is relatief laat, maar heeft dus wel goed uitgepakt. Na de zware blessure die Vink afgelopen december opliep tegen Feyenoord O18 zette Ajax de gesprekken door en wilde het Vink nog steeds belonen voor zijn sterke ontwikkeling. Vink en de club kwamen in de periode die volgde geleidelijk tot elkaar en bereikten een akkoord met een contract tot medio 2025. De contractondertekening van Vink moet het startschot vormen voor een reeks waarin ook leeftijdsgenoten als Mark Verkuijl, Dies Janse en Avery Appiah hun eerste verbintenis bij Ajax gaan tekenen.

Voor Vink zelf is het met zijn eerste contract op zak in eerste instantie zaak om goed te revalideren van zijn gebroken kuitbeen. Stiekem zal de talentvolle spits hopen nog dit seizoen zijn rentree te maken, maar hij wordt voorlopig nog niet op het veld verwacht. Zijn revalidatie verloopt tot dusver volgens plan en Vink kan inmiddels weer voorzichtig looptrainingen doen, maar in nauwe samenspraak met Ajax worden er logischerwijs geen risico’s genomen. Ajax is zuinig op zijn veelbelovende nummer 9, die kort na Brian Brobbey zomaar de tweede spits uit de eigen opleiding zou kunnen worden die spoedig doorbreekt in de Ajax-hoofdmacht. Met zijn slimme loopacties, goede techniek, imposante fysiek en sterke mentaliteit bezit Vink alle ingrediënten om uit te groeien tot een spits van grote klasse.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.