Kweekvijver: De opvallende wederopstanding van Agougil

door Thijs Zwagerman 53

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: De opvallende wederopstanding van Agougil

door Thijs Zwagerman 53

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na veelbelovende eerste seizoenen bij Ajax verdween jeugdinternational Oualid Agougil dit seizoen geleidelijk naar de achtergrond. De talentvolle linkspoot belandde verrassend op de bank bij Ajax O18, maar knokte zich overtuigend terug. Met de aanvoerdersband inmiddels stevig om zijn bovenarm is Agougil de laatste weken zelfs één van de uitblinkers bij Ajax O18. Wat gaat er schuil achter zijn opvallende wederopstanding?

In de zomer van 2019 verruilde Agougil de jeugdopleiding van NAC Breda - waar zijn oudere broer Sabir inmiddels in het eerste elftal speelt - voor die van Ajax. Agougil, opgegroeid in Etten-Leur, had zich als jeugdspeler van NAC opgewerkt tot international van Oranje O14 en wekte zodoende de belangstelling van Ajax. Op De Toekomst begon Agougil bij Ajax O15 en vormde hij al snel een sterk centraal verdedigingsduo met Alvaro Henry. Henry en Agougil bleken nagenoeg perfect complementair aan elkaar en koppelden verdedigend inzicht en voetballende kwaliteiten van achteruit aan atletisch vermogen.

Van aanpassingsproblemen zijn bij Agougil dan ook geen sprake. Zijn sterke debuutseizoen bij Ajax zorgt ervoor dat de verdediger de stap naar O16 overslaat en in zijn tweede jaar direct bij de O17 begint. Vervolgens breekt het coronavirus uit en spelen Agougil en zijn teamgenoten maandenlang geen officiële wedstrijden, maar in zijn eerste periode bij Ajax heeft de nieuwkomer zichzelf dan al op de kaart gezet.

Als de wereld weer opengaat en ook het jeugdvoetbal aan het begin van vorig seizoen eindelijk op normale wijze wordt hervat, is de dan zestienjarige Agougil opnieuw vervroegd doorgeschoven en inmiddels basisspeler bij Ajax O18. Bij het hoogste jeugdteam van Ajax komt Agougil voor het eerst op het middenveld terecht. Na een korte gewenningsperiode blijkt Agougil ook op die plek met zijn spelinzicht, passing en technische vaardigheden goed uit de voeten te kunnen. Als middenvelder speelt Agougil goede wedstrijden, onder meer in de Youth League uit bij Borussia Dortmund, maar toch blijkt in die periode dan ook al dat Agougil in het hart van de defensie nóg beter tot zijn recht komt. Voor topwedstrijden van Ajax O17 wordt Agougil vorig seizoen regelmatig teruggehaald naar het team van zijn leeftijdsgenoten. In deze duels speelt het talent op zijn vertrouwde plek centraal achterin en valt op dat hij hier in alle opzichten nog dominanter is dan op het middenveld.

Oualid Agougil eerder dit seizoen in actie tegen AZ.
Oualid Agougil eerder dit seizoen in actie tegen AZ.

Vlieguren als middenvelder

Toch houden toenmalig O18-trainer Dave Vos en diens latere opvolger Jean-Paul de Jong hoofdzakelijk vast aan Agougil als middenvelder. Dat verandert dit seizoen aanvankelijk niet onder de nieuwe trainer van Ajax O18, Frank Peereboom. Peereboom zet als linker centrumverdediger vanaf het eerste moment vol in op Jorrel Hato, een keuze die ontegenzeggelijk goed uitpakt. Voor Agougil is het gevolg dat hij zich opnieuw op het middenveld moet richten en dat leidt in de eerste maanden van dit seizoen voor de eerste tegenwind in zijn tijd als Ajacied.

Agougil behoort in Amsterdam vanaf het eerste moment tot de grotere talenten, wordt in 2021 beloond met een contract en speelt afgelopen zomer het jeugd-EK met Oranje O17, maar na een in persoonlijk opzicht matige seizoenstart belandt hij bij Ajax op de bank. Op het middenveld lijkt Agougil inmiddels dynamiek en handelingssnelheid te missen, waardoor Peerebeem met hem gaat schuiven en hij langzaam van het middenveld verdwijnt. Agougil speelt wat potjes als linksback en maakt ook mondjesmaat minuten als centrumverdediger, maar nergens weet hij écht zijn stempel te drukken.

Het dieptepunt is een invalbeurt van Agougil op bezoek bij Sparta Rotterdam. Agougil valt in de rust in op het moment dat Ajax met 0-3 voorstaat, maar mede door een persoonlijke fout van Agougil komt Sparta nog terug tot 3-3. Ajax wint uiteindelijk wel, maar Agougil zit zichtbaar in de put en krijgt vanuit de technische staf van Ajax O18 ook forse kritiek. Hij moet zich zien te herpakken en na enkele weken, ietwat geholpen door de komeetachtige doorbraak van Hato, begint Agougil aan een imposante wederopstanding. Met het doorschuiven van Hato naar Jong Ajax en later Ajax 1 komt er links in het centrum van de verdediging een plekje vrij bij Ajax O18. Peereboom probeert meerdere varianten uit, maar komt uiteindelijk terecht bij Agougil. Zijn ‘eigen’ positie geeft de geboren Brabander vervolgens niet meer weg.

Herpakken als centrumverdediger

Van een hulpeloos ogende middenvelder wordt Agougil weer een overtuigende centrumverdediger. In rap tempo groeit de linkspoot toe naar het topniveau uit zijn eerste Ajax-jaren en ontpopt hij zich tot de leider van de O18-defensie. Het is een sensationele ontwikkeling die niet onopgemerkt blijft, want de laatste weken draagt Agougil zelfs de aanvoerdersband bij Ajax O18. Als centrumverdediger leest hij het spel uitstekend en anticipeert hij doorgaans goed, maar aarzelt Agougil ook niet om waar nodig fel in te grijpen. In opbouwend opzicht blinkt hij uit door teamgenoten tussen de linies te bereiken, passes uit te stellen en regelmatig in te dribbelen. Met zijn sterke optredens in de voorbije periode maakt Agougil duidelijk dat zijn toekomst in het centrum van de verdediging lijkt te liggen.

Afgelopen vrijdag debuteerde Agougil op bezoek bij VVV-Venlo als invaller in Jong Ajax, maar een dag later raakte hij geblesseerd aan zijn hamstring in de ruim gewonnen mini-Klassieker tegen Feyenoord (4-0). Voor Agougil en zijn uitstekende vorm van de laatste weken is het te hopen dat deze kwetsuur enigszins meevalt, want zoals de sterk spelende Agougil recent vertelde aan Ajax.nl: ‘Ik ben weer de oude Oualid.’ Aan die Oualid zal Ajax nog veel plezier kunnen gaan beleven, maar dan waarschijnlijk wel als centrumverdediger.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.