Kweekvijver: Hasan Ayyildiz, razendsnel van nieuwkomer tot sterkhouder

door Thijs Zwagerman 15

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Hasan Ayyildiz, razendsnel van nieuwkomer tot sterkhouder

door Thijs Zwagerman 15

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Hij is bezig aan pas zijn eerste seizoen als Ajacied, maar Hasan Ayyildiz is in een mum van tijd uitgegroeid tot één van de dragende krachten van Ajax Onder 15. De linksbenige middenvelder, die afgelopen zomer overkwam van ADO Den Haag, heeft ogenschijnlijk moeiteloos zijn draai gevonden in Amsterdam en ontwikkelt zich uitstekend. Tijd voor een nadere introductie van de vijftienjarige Ayyildiz.

Foto: AFC Ajax

Ten tijde van zijn komst naar Ajax vertelde Ayyildiz aan deze website dat de keuze voor Ajax, hoewel er ook nog meer clubs met serieuze interesse waren, eenvoudig was. ‘Als Ajax komt dan staan die andere clubs direct achteraan in de rij, haha. Het gevoel bij Ajax was direct goed. Ze hebben duidelijk verteld wat ze van mij verwachten. Het belangrijkste is dat alles hier op Champions League-niveau gebeurt, dat is echt meerdere keren gezegd. De lat ligt hoog, maar dat vind ik alleen maar goed.’

Ayyildiz, die bij ADO Den Haag een lichting oversloeg, begon dus vol vertrouwen en optimisme aan zijn avontuur bij Ajax. Toch kende de talentvolle middenvelder aanvankelijk een valse start. Hij liep in de voorbereiding een blessure op en brak even later zijn hand. Zodoende duurde het even voordat men in Amsterdam te zien kreeg waartoe Ayyildiz in staat was. Toch toonde hij, eenmaal fit, al snel zijn klasse.

Ayyildiz veroverde vrijwel direct een basisplaats bij Ajax O15 en is sindsdien niet meer uit het basiselftal weg te denken. In korte tijd heeft de Nederlander met Turkse roots zich ontpopt tot steunpilaar op het middenveld en valt hij op als een nummer 8 die perfect past binnen de uitgangspunten van het Ajax-spel. Ayyildiz heeft een goed spelinzicht, functionele techniek en passing en weet het spel als échte verbindingsspeler vaak goed te versnellen. In verdedigend opzicht valt hij op door zijn felheid in de duels en zijn inzicht en loopvermogen om de soms op het middenveld ontstane gaten te dichten. Die kwaliteit zorgt ervoor dat Ayyildiz ook weleens als meest defensieve middenvelder wordt gebruikt, maar voor iedereen is duidelijk dat Ayyildiz als nummer 8 het best tot zijn recht komt.

Samenvatting van de wedstrijd waarin Ayyildiz een hattrick scoorde voor Ajax O15.

Dat komt ook doordat de veelbelovende middenvelder zijn rendement in goals en assists flink heeft verbeterd. Voor de winterstop maakte Ayyildiz slechts twee doelpunten, terwijl zijn teller na de winter al op vijf staat. Dat komt mede door zijn recente hattrick tegen Sparta Rotterdam, maar is ook in lijn met een positieve ontwikkeling in het spel van Ayyildiz. De linksbenige middenvelder is sinds kort hoger op het veld te vinden en is zodoende ook vaker het eindstation van aanvallen die regelmatig ook nog door hemzelf zijn opgezet. Ook voor Oranje O15 vond Ayyildiz recentelijk het net in een oefeninterland tegen België. Naast zijn eigen doelpuntenproductie laat Ayyildiz ook veel teamgenoten scoren. Qua assists staat hij op dit moment al in de dubbele cijfers. Het zijn indrukwekkende statistieken voor een linkermiddenvelder, die daarbij uitstekend profiteert van zijn indrukwekkende traptechniek. Ayyildiz scoorde dit seizoen al meerdere prachtige vrije trappen en is ook in zijn passing van zeer hoog niveau.

Wie Ayyildiz de laatste weken aan het werk ziet bij Ajax O15 kan niet anders dan concluderen dat de middenvelder het niveau van de ploeg van trainer Frank Korpershoek hard aan het ontgroeien is. Het aantrekken van Ayyildiz blijkt al in zijn eerste maanden een schot in de roos en de toekomst bij Ajax ziet er rooskleurig uit voor de jongeling die bij de O15 ook regelmatig de aanvoerdersband draagt. Met Ayyildiz heeft Ajax een complete middenvelder met grote potentie in huis.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.