Kweekvijver: Ajax O17-trainer Rose bouwt in de luwte

door Thijs Zwagerman 5

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ajax O17-trainer Rose bouwt in de luwte

door Thijs Zwagerman 5

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Op de Future Cup zijn dit weekend alle ogen gericht op de talenten van Ajax O17, die erop gebrand zijn om hun kwaliteiten te tonen aan het grote publiek. Maar in de schaduw van zijn talentvolle spelersgroep maakt ook trainer Yuri Rose zijn debuut op de Future Cup. Een profiel van de 43-jarige oud-profvoetballer, die in de luwte geleidelijk bouwt aan zijn trainersloopbaan.

Eredivisie-volgers zullen Rose waarschijnlijk nog wel kennen van zijn spelerscarrière, die hem tussen 1997 en 2013 langs onder meer FC Volendam, Sparta Rotterdam en De Graafschap bracht. Rose was een dynamische middenvelder en speelde ruim 400 wedstrijden als profvoetballer, waarna hij vanaf 2014 ook nog twee seizoenen als amateurvoetballer aan zijn loopbaan vastplakte. Rose speelde voor de Ajax Amateurs en kwam in die hoedanigheid voor het eerst in aanraking met de Amsterdamse club. Met Ajax promoveerde Rose naar de Topklasse en werd hij in zijn eerste seizoen verkozen tot Amsterdamse Speler van het Jaar.

De banden met Ajax waren zodoende gelegd en nadat Rose zijn trainerscarrière begint bij OFC Oostzaan duikt hij niet veel later ook als trainer op De Toekomst op. Rose combineert vanaf de zomer van 2017 zijn hoofdtrainerschap bij OFC met een rol als assistent-trainer van Ajax O17 en O19. Een jaar later wordt Rose hoofdtrainer van de Ajax Amateurs en die rol verruilt de ex-prof in 2020 voor de functie van hoofdtrainer van Ajax O17. Inmiddels is Rose bezig aan zijn derde seizoen als eindverantwoordelijke van die ploeg.

Yuri Rose als speler van De Graafschap met toenmalig Ajacied Theo Janssen.
Yuri Rose als speler van De Graafschap met toenmalig Ajacied Theo Janssen.

Bevlogen voetballiefhebber

Na een door corona-beperkingen gedomineerd eerste seizoen is sinds anderhalf jaar steeds beter duidelijk wat voor trainer Ajax met Rose in huis heeft. De oefenmeester is direct en veeleisend naar zijn spelers, maar kan met een grap of door iemand een schouderklopje te geven ook op de juiste momenten de druk van de ketel halen. Het is een sterke balans tussen hardheid, duidelijkheid en de warmte van zijn persoonlijke benadering richting spelers. Wie Rose aan het werk ziet, ziet duidelijk een bevlogen voetballiefhebber die alles in het werk stelt om het maximale uit zijn spelers en team te halen.

Dat lukt Rose doorgaans ook alleraardigst. Hoewel Ajax O17 erg sterke wedstrijden nog regelmatig afwisselt met mindere duels, iets wat inherent is aan jeugdvoetbal, ligt de ondergrens van de ploeg behoorlijk hoog. Rose is erin geslaagd om van een selectie vol creatieve voetballers een uitgebalanceerd én attractief team te maken. Hoewel Ajax O17 met uitzondering van verdediger Dies Janse en spits Shedrach Ebite fysieke kracht ontbeert, levert deze tekortkoming Ajax amper problemen op door de goede organisatie. Dit is iets waar Rose en zijn assistent-trainer en eveneens ex-prof Michael Lamey langs de lijn voortdurend op hameren. Het duo is veel bezig met de onderlinge afstanden tussen en de positionering van hun spelers.

Verantwoordelijkheid bij spelers

In zulke coaching valt op dat Rose ook veel verantwoordelijkheid bij zijn spelers legt. Centrumverdediger Janse en middenvelders Avery Appiah en Mark Verkuijl (die op de Future Cup vanwege een enkelblessure ontbreekt) zijn duidelijke Rose’s verlengstukken in het veld. Als er tactische zaken moeten worden benadrukt of gewijzigd, dan maakt Rose dit meestal via Janse, Appiah of Verkuijl duidelijk. In tactisch opzicht ligt de nadruk van het voetbal onder Rose voornamelijk op verschillende opbouwpatronen en de manier van drukzetten. Op dat laatste vlak zorgt Rose er met zijn soms bulderende stem hoogstpersoonlijk voor dat zijn aanvallers op de gewenste intensiteit en vanuit de juiste looplijnen drukzetten, terwijl in de spelopbouw van achteruit opvalt dat Ajax O17 tactisch kan variëren. Mede afhankelijk van het drukzetten en de formatie van een tegenstander stuurt Rose een back door naar het middenveld, of zakt er bijvoorbeeld juist een middenvelder uit. Deze flexibiliteit en de vaak goede uitvoering van de spelers maakt Ajax O17 tot een lastig te bespelen ploeg.

De aanstaande Future Cup zal voor Rose een nieuw meetmoment zijn. In drie jaar als eindverantwoordelijke van Ajax O17 heeft hij een sterke ontwikkeling als trainer doorgemaakt en zijn veel Ajax-talenten onder hem beter geworden. Zijn bevlogen aanpak slaat aan en werkt, waarmee Rose zich een talentvolle oefenmeester toont. De tijd zal leren waar de weg der geleidelijkheid de trainerscarrière van Rose de komende jaren naartoe leidt.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.