Kweekvijver: Wie is de opvallende Portugese goalgetter in de Ajax-jeugd?

door Thijs Zwagerman 24

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Wie is de opvallende Portugese goalgetter in de Ajax-jeugd?

door Thijs Zwagerman 24

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Miguel João da Silva is onmiskenbaar één van de opvallendste Ajax-talenten van dit seizoen. In zijn eerste maanden bij de club maakte João da Silva verdeeld over Ajax O15 en O16 het imponerende aantal van maar liefst dertig doelpunten, and counting. Dit is het bijzondere verhaal van de Portugese goalgetter op De Toekomst.

Hoofdfoto: AFC Ajax

De nog altijd prille voetbalcarrière van João da Silva leest als een sprookje. De spits is geboren en getogen in Portugal, maar emigreerde in de zomer van 2021 naar Nederland. Hier had zijn Portugese vader al langer een huis en twee jaar geleden trokken Miguel en zijn oudere broer Adriano bij hun vader in. Voetbal is de grote passie van de broers João da Silva, die ook in Portugal al op hoog niveau speelden. Miguel werd voor zijn komst naar Nederland zelfs gescout door Sporting Portugal, al speelde hij nooit bij deze club in de jeugdopleiding. Zodoende was het logisch dat de broers ook in Nederland snel een club zochten. Miguel en Adriano gingen meetrainen bij het plaatselijke SV ’t Zand in Tilburg.

Rob van Eijck, jeugdcoördinator van SC ’t Zand, herinnert zich dit moment nog goed. ‘Na één training waren wij al overtuigd van hun kwaliteiten. Miguel is direct opgenomen in de O15-selectie en haakte ondanks de taalbarrière eenvoudig aan. Hij leerde al snel wat Nederlandse woordjes en de voetbaltaal sprak hij natuurlijk al.’

Miguel werd als dertienjarige dus vervroegd doorgeschoven naar de O15-ploeg van SC ’t Zand, terwijl zijn twee jaar oudere broer Adriano bij de O17 begon. Ondanks het leeftijdsverschil en de genoemde taalbarrière ontpoppen de broers zich razendsnel tot dragende spelers van hun team. Miguel scoort er, net als inmiddels bij Ajax, aan de lopende band op los en wordt al snel doorgeschoven naar de O17. Later dat seizoen zou hij als veertienjarige zelfs nog zijn debuut maken in de O19-ploeg van SC ’t Zand. Bij de Tilburgse club speelt João da Silva dan nog voornamelijk als linksbuiten.

In die rol en met zijn goede spel en vele doelpunten trekt de veelbelovende aanvaller al snel de aandacht van diverse scouts. De KNVB neemt João da Silva op in het regioteam en met dat team speelt de rechtspoot onderlinge wedstrijden en oefenwedstrijden tegen profclubs. In deze wedstrijden wekt João da Silva de belangstelling van onder meer Willem II en NAC Breda, waarna later in het seizoen ook PSV, Feyenoord en Ajax bij hem aankloppen. Zijn broer Adriano verdient in dezelfde periode een overstap naar Willem II. Miguel, op zijn beurt, maakt uiteindelijk de keuze voor Ajax. In Amsterdam heeft hij tijdens zijn stageperiode dan ook al grote indruk gemaakt door in twee oefenwedstrijden en op een toernooi met Ajax O14 al tien doelpunten te maken.

Scoren aan lopende band

De verwachtingen rondom João da Silva zijn zodoende hooggespannen als hij in de zomer van 2022 definitief begint aan zijn avontuur als Ajacied. Hoewel het altijd valt te bezien of en hoe snel een nieuwkomer zich aanpast aan Ajax, blijkt João da Silva geen enkele moeite te hebben. De imposante entree van de Portugese aanvaller op De Toekomst laat zich vergelijken met hoe eenvoudig João da Silva zich eerder aanpaste bij SC ’t Zand. Het knappe verschil is echter dat hij daar bij Ajax dus ook op een beduidend hoger niveau in slaagt. En in tegenstelling tot bij SC ’t Zand speelt João da Silva bij Ajax meestal niet op de flank, maar als diepe spits.

In het shirt van de Amsterdammersscoort João da Silva vanaf het eerste moment aan de lopende band. Aanvankelijk voor de O15, maar al voor de winterstop debuteert en scoort hij ook voor de O16. Bij die ploeg is João da Silva, mede door de blessure van Emre Ünüvar, inmiddels basisspeler. Verdeeld over zijn wedstrijden voor Ajax O15 en O16 kwam João da Silva tot dusver al tot maar liefst dertig doelpunten.

Zijn ongekende doelpuntenproductie dankt de talentvolle spits aan meerdere bijzondere kwaliteiten. Naast dat hij razendsnel en fysiek erg sterk is, heeft João da Silva ook een uitstekend spitseninstinct. De Portugees staat opvallend vaak op de juiste plek en zodoende is het geen toeval dat hij ook regelmatig vanuit rommelige situaties voor het doel zijn goals maakt. Daarnaast heeft João da Silva goede en dynamische loopacties, waarmee hij regelmatig tegenstanders afschudt en zichzelf in kansrijke posities manoeuvreert. Hij beschikt over goede lichaamsschijnbewegingen en een komeetachtige versnelling met de bal aan zijn voet. Maar misschien wel de grootste kwaliteit van João da Silva is dat hij een buitengewoon hard en zuiver schot heeft, waarmee hij veel van zijn kansen dus ook in doelpunten omzet.

Miguel João da Silva, die door zijn medespelers en trainers liefkozend Micky wordt genoemd, kan als aanspeelpunt nog wel stappen maken. De spits heeft de fysieke eigenschappen om als goede kapstok te kunnen fungeren, maar blijft nu nog te vaak weg en loert op zijn kansen in de diepte. Als de jonge spits dit element van aanspeelpunt ook nog aan zijn repertoire kan toevoegen, wordt João da Silva een nog completere aanvaller en zal Ajax ongetwijfeld nog veel plezier aan hem gaan beleven. Met zijn indrukwekkende moyenne heeft de Portugese doelpuntenmachine in zijn eerste maanden als Ajacied in ieder geval al de aandacht op zich weten te vestigen.

Verwacht jij dat Ajax op bezoek bij Go Ahead Eagles met 0-3 weet te winnen?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.