Kweekvijver: Voor de kalme, maar ambitieuze Hato is zijn doorbraak geen verrassing

door Thijs Zwagerman 65

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Voor de kalme, maar ambitieuze Hato is zijn doorbraak geen verrassing

door Thijs Zwagerman 65

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De doorbraak van Jorrel Hato is het grote lichtpunt in een voor Ajax verder ronduit teleurstellend seizoen. Ogenschijnlijk moeiteloos heeft de net zeventienjarige verdediger zijn plek in de Ajax-hoofdmacht veroverd en is hij uitgegroeid tot uitblinker van de dolende Amsterdammers. Een profiel van een rustig en bescheiden toptalent dat zijn voeten laat spreken.

Als jonge pupil begint Hato in zijn geboortestad Rotterdam met voetballen bij IJVV De Zwervers. Deze amateurclub bevindt zich op een steenworp afstand van De Kuip, maar toch is het Sparta Rotterdam en niet Feyenoord dat zich even later bij Hato meldt. Op negenjarige leeftijd komt de verdediger terecht in de jeugdopleiding van Sparta en na drie seizoenen klopt Ajax bij hem aan. Hato kan de overstap naar Amsterdam maken, maar moet hier wel even over nadenken. Hij heeft het goed naar zijn zin bij Sparta en beseft dat het dagelijks reizen van Rotterdam naar Amsterdam zwaar kan zijn voor een jonge jongen. Toch volgt hij zijn gevoel en kiest hij in de zomer van 2018 overtuigend voor Ajax, waar hij in de Onder 13 terecht komt.

In zijn eerste twee seizoenen bij Ajax wordt Hato vanuit Rotterdam met een busje opgehaald, maar vanaf de Onder 15 besluit hij om zelfstandig per trein te reizen. Hoewel er in zijn leven sindsdien veel is veranderd, is dit onderdeel drie jaar later nog steeds hetzelfde. Wie per trein tussen Amsterdam en Rotterdam reist, heeft dus zomaar de kans om Hato tegen te komen. Het duurt nog tien maanden voordat hij achttien is en zijn rijbewijs moet hij ook nog halen. Voorlopig is Hato voor de dagelijkse verbinding tussen zijn ouderlijk huis en Ajax dus aangewezen op het openbaar vervoer. Hoewel dit niet altijd even praktisch is, zal het Hato verder weinig deren. Naar eigen zeggen wordt hij in de trein nog amper herkend en ook als dit binnenkort verandert zal Hato zich waarschijnlijk niet druk maken.

Rustig karakter

Naast zijn unieke voetbaltalent is het namelijk juist dit karakter dat Hato tot grote hoogtes stuwt. Als zeventienjarige is hij basisspeler bij de grootste voetbalclub van Nederland en komt er van alles op hem af, maar Hato houdt zijn hoofd altijd opvallend koel. Of hij nu moet aantreden in een vijandige wedstrijd tegen Feyenoord of in de opgefokte confrontaties met PSV; Hato zal zich niet laten meeslepen. Zoals de jonge verdediger zich ook niet gek laat maken door alle positieve aandacht die er momenteel voor hem is. Van Hato hoeft dit allemaal niet. Het Ajax-talent blijft liever in de luwte en focust zich op zijn ontwikkeling, dan dat hij met de pers praat of op andere manieren in de spotlights staat.

Intimi stellen dat deze eigenschappen bij zijn ouders vandaan komen. Het zijn rustige mensen die hun oudste zoon Jorrel moeiteloos met beide benen op de grond houden en hun karakter aan hem hebben doorgegeven. Hato is introvert en bescheiden, maar zal nooit over zich heen laten lopen. Dit is iets wat zijn stormachtige doorbraak in Ajax 1 ook wel aantoont.

Mede in een poging om Hato te stimuleren meer te praten op het veld, maakt Ajax O18-trainer Frank Peereboom de verdediger aan het begin van dit seizoen aanvoerder van het hoogste jeugdteam van Ajax. Het is een eervolle rol en de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken liggen Hato goed. Zonder zich opeens anders te gaan gedragen vertelt hij ploeggenoten in het veld wat er moet gebeuren. Op zijn eigen, rustige, maar doordringende wijze. ‘Stapje naar links’ of ‘stapje naar rechts’ klinkt het regelmatig uit zijn mond. Instructies die door teamgenoten naadloos worden opgevolgd.

Hato eerder dit seizoen als aanvoerder van Ajax O18 in actie in de Youth League.
Hato eerder dit seizoen als aanvoerder van Ajax O18 in actie in de Youth League.

Ambitieus

Het onvoorwaardelijke vertrouwen en de verantwoordelijkheden die Hato van Peereboom krijgt doen de jongeling goed. Als er in de groepsfase van de Youth League veel spelers vanuit Jong Ajax terugkeren, behoudt Hato zijn basisplaats én aanvoerdersband. Uit bij Napoli vestigt de linkspoot definitief zijn naam door een schitterende solo van achteruit doeltreffend af te ronden. Vervolgens gaat het hard met Hato. Tot verrassing van velen, maar niet voor hem en zijn omgeving.

Want zo kalm als Hato naar buiten overkomt, zo ambitieus en doelgericht is hij vanbinnen. Aan het begin van het seizoen formuleert hij als dan zestienjarige dat hij dit seizoen zijn debuut wil maken in Ajax 1. Met de aanwezige concurrentie in de Ajax-hoofdmacht en Jong Ajax lijkt dit een overambitieuze doelstelling voor een O18-verdediger, maar Hato is vastberaden. De jongeling haalt al ruim anderhalf jaar een indrukwekkend constant hoog niveau, iets wat weinig talenten hem nadoen. Hato toont zich een complete verdediger, met veel rust aan de bal, een goede inspeelpass van achteruit, een groot verdedigend inzicht en de fysieke kwaliteiten om ook daadkrachtig in te kunnen grijpen zodra er gevaar dreigt.

Hato na zijn debuut in de Ajax-hoofdmacht met mededebutant Olivier Aertssen.
Hato na zijn debuut in de Ajax-hoofdmacht met mededebutant Olivier Aertssen.

Mijlpalen

Na zijn sterke eerste maanden van het seizoen voelt Hato dat hij klaar is voor een stap hogerop. Ajax merkt dit ook en haalt de verdediger begin november naar de beloftenploeg, met de mededeling dat hij na de winterstop definitief tot de selectie van Jong Ajax gaat behoren. Maar zoals vaker in de voetballerij kunnen dingen snel veranderen. Clubicoon Daley Blind vertrekt bij Ajax, Youri Baas raakt geblesseerd en plots vertrekt Hato in de winterstop met Ajax 1 op trainingskamp naar Marbella.

Onder Alfred Schreuder maakt Hato begin januari in het bekertoernooi tegen FC Den Bosch zijn officiële debuut in de Ajax-hoofdmacht, onder John Heitinga debuteert hij een maand later op bezoek bij SC Cambuur in de Eredivisie. Hato kroont zich na Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf tot jongste Ajax-debutant aller tijden. In een mum van tijd klimt hij op tot tweede linksback en sinds drie weken is Hato inmiddels basisspeler bij Ajax. Aanvankelijk als linksachter, maar na zijn sterke tweede helft tegen AZ lonkt nu een basisplek op zijn favoriete positie: links in het hart van de defensie. Daarmee heeft Hato nu op twee verschillende posities respectievelijk miljoenenaankopen Owen Wijndal en Calvin Bassey uit het basiselftal gespeeld.

Een volgende mijlpaal in de pijlsnelle ontwikkeling van Hato, die de stap naar Jong Ajax nagenoeg heeft overgeslagen en zich op overtuigende wijze in het basiselftal van Ajax 1 heeft gespeeld. Daarmee heeft hij zijn eigen doelstelling behaald en zelfs ruimschoots overtroffen. Hato is bij de Ajax-hoofdmacht gekomen om te blijven, zoveel is na zijn ijzersterke optredens van de afgelopen weken wel duidelijk.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Meer Kweekvijver:

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.