Ajax-jeugd nadert seizoenslot: Welke jeugdteams maken nog kans op een kampioenschap?

door Wessel Kroon 6

Bron AS

Ajax-jeugd nadert seizoenslot: Welke jeugdteams maken nog kans op een kampioenschap?

door Wessel Kroon 6

Bron AS

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Niet alleen voor het eerste van Ajax, maar ook voor de Ajax-jeugd komt het einde van het seizoen in zicht. Ajax onder 17 speelde dinsdagavond zelfs al de laatste competitiewedstrijd. Hoe staan de andere jeugdteams ervoor en welke teams maken nog kans op een kampioenschap?

Ajax O18

Ajax onder 18 gaat een spannende slotfase van het seizoen tegemoet. De ploeg van trainer Frank Peereboom staat met nog twee wedstrijden te spelen slechts één punt achter op koploper PSV. Ajax onder 18 wacht nog een uitwedstrijd bij FC Twente/Heracles en een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. PSV onder 18 neemt het nog op tegen Feyenoord en PEC Zwolle.

Voor Ajax onder 18 staat er meer op het spel dan alleen het kampioenschap. Het lijkt er namelijk op dat het eerste van Ajax geen Champions League gaat spelen volgend seizoen. Dit betekent dat Ajax onder 18 kampioen moet worden om nog kans te maken op Youth League-voetbal volgend seizoen. Als Ajax onder 18 er niet in slaagt om kampioen te worden, zal het voor het eerst sinds de oprichting van de UEFA Youth League niet meedoen aan het toernooi.

Ajax O17

Voor Ajax onder 17 zit het seizoen er inmiddels op. De ploeg van trainer Yuri Rose sloot het seizoen afgelopen dinsdag af met een 0-4 overwinning op bezoek bij ADO Den Haag. Ajax onder 17 eindigde de competitie daardoor als nummer drie, drie punten achter de leeftijdsgenoten van AZ en PSV.

Voor Ajax onder 17 was het een bijzonder seizoen. Zo werd, voor het eerst sinds 2019, de Future Cup weer georganiseerd. Op dit toernooi kregen de talenten de kans om zich op een groter podium te laten zien. Tot de finale kregen de Amsterdammers geen enkel doelpunt tegen, maar in de finale ging Ajax onder 17 kansloos onderuit tegen FC Nordsjaelland (3-0).

Ajax O16

Ajax onder 16 werd afgelopen dinsdag officieus voorjaarskampioen na een knappe comeback tegen Feyenoord onder 16. De Amsterdammers leken hierna nog een puntje nodig te hebben om officieel voorjaarskampioen te worden, maar concurrent PSV speelde woensdagavond gelijk en daarmee is het voorjaarskampioenschap al officieel. Ajax onder 16 plaatst zich daardoor voor een beslissingswedstrijd en zal het daarin opnemen tegen najaarskampioen Vitesse onder 16. In een rechtstreeks duel zullen Ajax en Vitesse vervolgens gaan uitmaken wie zich tot algehele kampioen kroont. Voor Ajax onder 16 staat er ook nog een bekerfinale op het programma tegen Vitesse onder 16.

Ajax onder 16 verkeert in uitstekende vorm. De ploeg won maar liefst zeven van de laatste acht wedstrijden en kan zich dus vol vertrouwen op de slotfase van het seizoen richten. In de najaarscompetitie werd Ajax onder 16 nog vijfde, met maar liefst twintig punten achterstand op koploper Vitesse. Trainer Van den IJssel heeft de ploeg in de voorjaarscompetitie weer volledig op de rit gekregen en kan zich nu gaan opmaken voor de beslissingswedstrijd.

Ajax O15

Ook Ajax onder 15 doet nog volop mee in de strijd om het kampioenschap. De Amsterdammers staan momenteel bovenaan in de voorjaarscompetitie met vier punten voorsprong op concurrent PSV. Daar moet wel bij gezegd worden dat PSV twee wedstrijden minder gespeeld heeft. Ajax onder 15 is voor een kampioenschap dus afhankelijk van puntenverlies van de Eindhovenaren.

De ploeg van trainer Frank Korpershoek begon zeer matig aan de voorjaarscompetitie, maar won zeven van de laatste acht wedstrijden. Voor Ajax onder 15 staan er nog wedstrijden tegen Vitesse en Feyenoord op het programma. Concurrent PSV neemt het nog op tegen ADO, FC Utrecht en twee keer tegen Vitesse. Feyenoord onder 15 werd najaarskampioen. Mocht het Ajax onder 15 dus lukken om voorjaarskampioen te worden, volgt er een beslissingswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord.

Wessel Kroon (Twitter: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.