Ajax O16 officieus kampioen na comeback, Ajax O17 sluit seizoen in stijl af

door Jesse ter Haar 83

Ajax Onder 16 en Onder 17 hebben dinsdagavond overtuigende prestaties neergezet. Eerstgenoemde ploeg kwam achter in de mini-Klassieker, maar knokte zich na rust naar het officieuze kampioenschap. Later op de avond sloot Ajax O17 het seizoen af met een ruime overwinning op ADO Den Haag.

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (4-2)

De eerste kans van de mini-Klassieker was voor Ajax. Uit een voorzet van Nick de Koning kopte Mylo van der Lans echter over het doel. Kort hierna gaf Haniel Pereira da Gama eveneens een voorzet en hij zag de bal na zijn trap op de bovenkant van de lat vallen. Hierna was het de beurt aan Feyenoord, dat direct trefzeker was. Na een fraaie aanval was de spits van Feyenoord O16 oog-in-oog met Ajax-goalie Aymean El Hani koebloedig: 0-1. Nog geen vijf minuten later was het ook al bijna 0-2. El Hani kreeg een hard schot in de korte hoek te verwerken, maar deed dat op overtuigende wijze en behoedde zijn ploeg voor een snelle tweede tegengoal.

Ajax had het in het vervolg moeilijk met de opponent uit Rotterdam en kwam na ruim 35 minuten spelen dieper in de problemen. Ditmaal was de goalie kansloos bij een schot van de Feyenoord-spits met de buitenkant van de schoen. Vlak voor rust kwam Ajax via Jinairo Johnson. Aaron Bouwman bereikte zijn teamgenoot, maar Johnson kreeg de bal niet voorbij de keeper van Feyenoord. Zodoende zochten beide ploegen bij een stand van 0-2 de kleedkamer op.

Na rust kwam Ajax beter voor de dag. Al snel kreeg De Koning een goede schietkans, maar hij mikte nog recht op de keeper. Hierna probeerde Juwensley Onstein het van grote afstand, maar hij schoot een meter over het doel. In de 47ste minuut kan de aansluitingstreffer er alsnog. Van der Lans stuurde Joao da Silva weg met een lange bal, waarna laatstgenoemde Sanyika Puljhun wist te bereiken. Hij kopte de bal van dichtbij in het doel. Binnen het uur viel ook de gelijkmaker. Na een steekpass van Puljhun wist Pereira da Gama zichzelf vrij te spelen en werkte hij de bal in twee instanties in het doel.

Ajax nam het heft volledig in handen en dat mondde uit in de voorsprong. Nog geen tien minuten na de gelijkmaker was het De Koning die de Amsterdammers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zette. Hij handelde snel na een klutssituatie en werkte binnen. Zeven minuten voor tijd deed Pereira da Gama een poging om de wedstrijd in het slot te gooien, maar dat lukte hem nog niet. Een minuut later slaagde Levi Acheampong daar wel in. Na een voorzet van Pereira da Gama schoot hij de bal er met zijn linkervoet in. Daarna was het ook gedaan, want tegenstander Feyenoord kon geen vuist meer maken. Ajax won met 4-2 en kroonde zich officieus tot kampioen.

El Hani; Beekman (Acheampong 66'), Bouwman, Onstein, Amour (Miguel João da Silva 41'); Van der Lans, Johnson (Enoh 66'), De Koning (Ayyildiz 66'); Oldenstam, Puljhun, Pereira da Gama.

Van der Velde, Acheampong, João da Silva, Ayyildiz, Enoh.

FT | ADO Den Haag O17 - Ajax O17 (0-4)

Ajax O17 begon slordig aan de wedstrijd tegen ADO Den Haag. De thuisploeg speelde makkelijk onder de druk van de Amsterdammers vandaan. Het eerste schot van de wedstrijd kwam dan ook van ADO Den Haag. Een schot van ver was echter eenvoudig te keren door Freek Entius. Na ruim twintig minuten pakte Ajax de voorsprong. Rayana Bounida kreeg een vrije trap te nemen op zo’n twintig meter van het doel en deed dat vol overtuiging. De creatieveling schoot de bal in de bovenhoek en liet de doelman kansloos. Even later legden de Amsterdammers een geweldige aanval op de mat. Bounida en Skye Vink vonden elkaar, waarna Bounida teamgenoot Giandro Sambo vrij voor het doel zette. De rechtsback schoot de bal echter naast.

Het was Yasser El Aissati die even later alsnog voor de 0-2 zorgde. De linksback kwam vanaf de linkerkant het strafschopgebied van ADO Den Haag binnen en besloot met rechts maar eens uit te halen. Zijn inzet was de doelman te machtig. De volgende prachttreffer liet vervolgens niet lang op zich wachten. Tijn Peters kreeg de bal op zo’n twintig meter van het doel en besloot maar eens uit te halen. Hij raakte de bal zuiver en vond de rechterhoek naast de keeper: 0-3. Voor rust kreeg Vink nog een serieuze kans op de vierde, maar hij liet na een voorzet van Bounida binnen te werken.

Vrijwel meteen na rust was ADO Den Haag dicht bij de aansluitingstreffer. Ajax kon echter opgelucht ademhalen, want een vrije trap viel bovenop de lat. Later in de tweede helft waren het de Amsterdamse talenten die het houtwerk troffen. Dies Janse waagde het middels uit een kopbal uit een hoekschop, maar hij raakte de paal. Het was de wedstrijd van het aluminium, want niet veel later was het weer de beurt aan de club uit Den Haag. Na een fraaie aanval eindigde een harde uithaal op de lat boven Entius.

Diezelfde goalie zette na meer dan 75 minuten bijna een assist op zijn naam. Hij zette Kayden Wolff oog-in-oog met de doelman, maar de aanvaller kon de bal na het omspelen van de doelman niet binnenschuiven. De vierde treffer volgde vlak voor tijd alsnog. Shedrach Ebite was inmiddels ingevallen en kreeg een vrij makkelijk gegeven strafschop te nemen. De aanvaller nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal overtuigend tegen de touwen. Daarmee was het gedaan en zodoende boekte Ajax een 0-4 overwinning op ADO Den Haag.

Entius; Sambo (Wolff 68'), Ugwu, Janse, El Aissati; Appiah (Luijer 46'), Bounida, Peters (Appiah 68'); Faberski (Sambo 86'), Vink (Ebite 46'), Wolff (O'niel 46').