Ajax O18 wint topper van AZ O18 met ruime cijfers

door Brent Tomassen 256

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 6 mei. Ajax O16 trapt om 11:00 uur de dag af met een uitwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van PSV. Daarnaast komt ook Ajax O17 in actie in Eindhoven. Die wedstrijd begint om 13.00 uur. Ajax O18 sluit de dag af op De Toekomst met een wedstrijd tegen AZ O18 om 14.30 uur en dit duel is live te zien op YouTube. Volg alle wedstrijden hier en praat mee!

FT | PSV O16 - Ajax O16 (1-1)

Ajax O16 heeft met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV O16. Beide doelpunten vielen voor de rust, maar de Amsterdammers waren de eerste helft de mindere ploeg. Het doelpunt aan Amsterdamse zijde kwam op naam van Luuk Beekman.

In de openingsfase werd er weinig gevaar gesticht voor beide ploegen. Pas na ruim tien minuten spelen kreeg PSV de eerste kans van de wedstrijd. Een middenvelder kapte zich goed vrij, maar zag zijn schot op de lat eindigen. In de fase daarna volgden twee kleine schietkansen voor de Eindhovenaren, maar beide schoten gingen niet tussen de palen. Na bijna een halfuur kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Een afvallende bal werd van ongeveer elf meter hard tegen de touwen gewerkt. Na het openingsdoelpunt kwam Ajax beter in de wedstrijd, maar ze waren aan de bal slordig waardoor kansen uitbleven. Vlak voor rust was het wel raak voor de Amsterdammers. Tegen de verhouding in scoorde Beekman met een droge knal in een nastoot van een dreigende Ajax-counter en zodoende zochten beide teams met een gelijkspel de kleedkamers op.

In de tweede helft was er bij de Amsterdammers sprake van een tactische omzetting. Ze speelden de tweede helft in een 3-4-3 formatie en zo kregen ze meer controle over de wedstrijd. Beide ploegen waren na rust dicht bij de voorsprong. Namens Ajax schoot Miguel Joao da Silva op de lat en een grote kans van de Eindhovenaren ging naast. Na de pauze was Ajax de betere ploeg, maar tot grote kansen kwamen ze niet meer. In de slotminuut was de uitploeg nog dicht bij de overwinning, maar de keeper van PSV was bij een vrije trap iets eerder bij de bal dan Mylo van der Lans.

Van der Velde; Beekman, Van der Lans, Bouwman, Amour (41' Onstein); Johnson, Oldenstam (76' Enoh), Luijer (41' De Koning); Joao da Silva (76' Kasanwirjo), Puljhun, Pereira da Gama (68' Amour).

El Hani, Onstein, Enoh, De Koning, Kasanwirjo.

1-0 PSV O16 (25')
1-1 Luuk Beekman (39')

FT | PSV O17 - Ajax O17 (1-3)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag de drie punten binnengesleept op De Herdgang tegen de leeftijdsgenoten van PSV. Ze kwamen al snel op achterstand, maar er werd orde op zaken gesteld. De doelpuntenmakers aan Amsterdamse zijde waren Kayden Wolff, Precious Ugwu en Tijn Peters.

De eerste kans van de wedstrijd was meteen raak voor de thuisploeg. De spits van PSV verschalkte Ajax-doelman Timo Schreuder met een diagonale knal. De Amsterdammers begonnen slecht aan de wedstrijd, maar na een kwartier spelen kreeg de uitploeg grip op de wedstrijd. Na een kleine twintig minuten was Ajax dicht bij de gelijkmaker. Kayden Wolff trok naar binnen, maar zag zijn schot gered worden door de keeper. In de eerste helft kon de uitploeg moeilijk de weg naar voren vinden, maar vlak voor rust was het toch raak voor de Amsterdammers. Wolff scoorde op schitterende wijze. Hij passeerde zijn tegenstander verrassend buitenom en schoot de bal met de punt van zijn voet via de binnenkant van de paal binnen. Vlak voor rust kon Ajax nog op voorsprong komen, maar Skye Vink schoot een rebound over.

Vijf minuten na rust pakte Ajax op prachtige wijze de voorsprong. Ugwu besloot uit te halen van zo’n 25 meter en zijn bal eindigde in de linker bovenhoek. Na ruim een uur spelen breidde Ajax via Peters de voorsprong uit. De middenvelder won zijn luchtduel na een hoekschop en kopte hard raak. In de slotfase waren er enorme ruimtes, maar een vierde Ajax-treffer bleef uit.

Schreuder; Sambo (67' Van der Graaf), Ugwu, Janse, El Aissati (72' De Ruijter); Appiah, Peters (76' Van der Lans), Vink (46' Bounida); Faberski, Ebite (67' O'niel), Wolff.

Entius, Bounida, De Ruijter, Van der Graaf, O'niel.

1-0 PSV O17 (5')
1-1 Kayden Wolff (42')
1-2 Precious Ugwu (51')
1-3 Tijn Peters (66')

- Bij Ajax O17 keerde Skye Vink terug na een kuitbeenbreuk!

FT | Ajax O18 - AZ O18 (3-0)

Ajax O18 heeft de topper tegen AZ O18 met 3-0 weten te winnen. De ploeg van Frank Peereboom creëerde in een aantrekkelijk duel veel kansen en wist te scoren via Yoram Boerhout, Jaydon Banel en Stanis Idumbo Muzambo.

Ajax kwam razendsnel op voorsrong via Boerhout. De spits werd oog-in-oog gezet na een goede dieptebal van Nick Verschuren en rondde koelbloedig af. Een paar minuten later was hij al dicht bij de tweede treffer. Hij kwam naar binnen en schoot net voorlangs het doel. AZ kreeg een paar kleine kansjes op de gelijkmaker, maar een halve omhaal ging net naast en een vrije trap belandde op de buitenkant van de linkerpaal.

In de 23ste minuut breidde Banel de voorsprong uit na een goede voorzet van Idumbo Muzambo. Hij hoefde alleen maar tegen de bal aan te lopen. In de eerste helft kwam Ajax niet in de problemen en zodoende zochten ze met een comfortabele voorsprong te kleedkamers op. Vlak na rust was Idumbo Muzambo dicht bij de 3-0, maar hij schoof de bal net naast na een voorzet van Boerhout. In de 55ste minuut was David Kalokoh opnieuw dicht bij om de voorsprong uit te breiden, maar hij schoot snoeihard op de lat na een goede aanval.

Na 65 minuten volgde de volgende kans voor Ajax. Chahine van Bohemen mocht na een goede aanval een poging wagen van net buiten het strafschopgebied en zijn schot leek richting de kruising te gaan. De AZ-doelman wist de bal net onder de lat weg te tikken. Twee minuten later volgde een snelle counter van AZ, dat op weg leek naar de aansluitingstreffer, maar de uiteindelijke inzet werd voor open doel wonderbaarlijk naast gewerkt.

Hierna werd er lange tijd niet veel meer gecreëerd, maar 5 minuten voor tijd wist Ajax nog een keer te scoren. Idumbo Muzambo kreeg een vrije schietkans na weer een prachtige aanval en benutte deze, al werd de keiharde inzet wel van richting veranderd: 3-0. Dit bleek tevens de eindstand.

Setford; Alders, Henry (69' Viereck), Verschuren, Jetten; Brandes, Van Bohemen (77' Chahid), Idumbo Muzambo; Banel (69' Hamouchi), Boerhout (69' Speksnijder), Kalokoh (86' Gorter).

Reverson, Viereck, Gorter, Voute, Chahid, Hamouchi, Speksnijder.

1-0 Yoram Boerhout (1')
2-0 Jaydon Banel (23')
3-0 Stanis Idumbo Muzambo (85')