Kweekvijver: Dit is het beste elftal Ajax-talenten van het afgelopen seizoen

door Bram Bark 87

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Dit is het beste elftal Ajax-talenten van het afgelopen seizoen

door Bram Bark 87

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het seizoen van de Ajax-jeugd zit erop en dus is het tijd om de balans op te maken. Welke Ajax-talenten ontwikkelden zich sterk en vielen dit seizoen op? Ajax Showtime heeft het elftal van het jaar met Ajax-talenten samengesteld.

Doelman: Paul Reverson

Tommy Setford begon het seizoen als eerste doelman van Ajax O18, maar de Engels jeugdinternational miste veel wedstrijden. Paul Reverson greep zijn kans met overtuiging. De talentvolle doelman is goed met zijn voeten en straalt veel rust uit. Daarnaast beschikt hij ook over een uitstekende reflex en liet hij dat zien door regelmatig ogenschijnlijk zekere doelpunten te voorkomen. Reverson was een van de steunpilaren die Ajax O18 naar de strijd om het algehele kampioenschap leidde. Reverson krijgt de nipte voorkeur boven Aymean El Hani, die ook terug kan kijken op een goed seizoen met een heldenrol in de halve finale van de Future Cup als hoogtepunt.

Rechtsback: Gerald Alders

Gerald Alders was dit seizoen als dispensatiespeler actief in Ajax O18. Bij die ploeg wist hij met name in de slotfase van het seizoen zijn stempel te drukken. Met zijn energieke pressing en loopvermogen was Alders voor iedere tegenstander lastig te passeren. De negentienjarige is van origine een rechtsback, maar speelt ook geregeld op het middenveld. Daar laat hij vaak zien een ‘kuitenbijtertje’ te zijn door constant kort op zijn tegenstander te zitten. Alders speelde al een aantal duels in Jong Ajax en maakt vanaf de zomer officieel deel uit van de selectie van de beloftenploeg.

Rechter centrale verdediger: Aaron Bouwman

Aaron Bouwman vormde dit seizoen een rustpunt in de defensie van Ajax O17. De lange verdediger raakt niet in paniek wanneer tegenstanders drukzetten. Hij gebruikt zijn sterke eerste aanname vaak om aanvallers te passeren en Ajax zodoende aan het voetballen te brengen. In verdedigend opzicht weet Bouwman de juiste momenten van instappen te kiezen en lost hij veel op door goed positie te kiezen. De ontwikkeling van het talent werd door Ajax beloond met een eerste profcontract en met een debuut in Jong Ajax. Bouwmans compagnon centraal achterin Mylo van der Lans had ook niet misstaan in dit elftal, maar de aanvoerder van Ajax O17 was regelmatig niet fit en dus genieten anderen de voorkeur.

Linker centrale verdediger: Dies Janse

Dies Janse geldt als één van de ware parels in de jeugdopleiding. De boomlange centrale verdediger beleefde een sterk seizoen en is daarmee voor het tweede seizoen op rij opgenomen in het elftal van het jaar. Met zijn lengte is Janse sterk in de duels, maar ondanks zijn ogenschijnlijk lompe bouw is hij ook erg sterk met de bal aan zijn voet. Zo beschikt hij over een goede lange pass en is hij een baken van rust achterin. Janse gaat zijn wedstrijden volgend seizoen in Jong Ajax spelen, maar een snel debuut in de hoofdmacht is niet ondenkbaar.

Linksback: Lucas Jetten

Lucas Jetten is inmiddels een bekende naam in het elftal van het seizoen. En dat is niet iets waar de jeugdvolgers raar van op zullen kijken. Jetten is zeer stabiel en is nauwelijks te betrappen op slechte wedstrijden. Het talent met Zuid-Afrikaanse roots heeft de juiste fysieke voorwaarden om ook volgend seizoen bij Jong Ajax te kunnen slagen. Ondanks zijn geringe lengte is Jetten moeilijk van de bal te krijgen en wordt hij niet zomaar aan de kant gezet; een combinatie van kracht en balans zorgen hiervoor. Daarnaast is de jongeling snel en beschikt hij over veel voetballend vermogen. Jetten is een talent waar de Amsterdammers nog veel plezier aan gaan beleven.

Rechter middenvelder: Jinairo Johnson

Het afgelopen seizoen was voor Jinairo Johnson het seizoen van zijn doorbraak. De middenvelder was vorig seizoen nog een relatief onbekende naam in de jeugdopleiding van Ajax, maar veroverde de harten van veel liefhebbers op de Future Cup. Zo werd hij als verdedigende middenvelder topscorer en werd hij uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Johnson beschikt over uitstekend loopvermogen en heeft een goed gevoel voor ruimtes. Volgend jaar moet hij zijn kwaliteiten opnieuw gaan laten zien, dan in Ajax O19.

Linker middenvelder: Sean Steur

Er is de laatste tijd veel gezegd over Sean Steur. Blijft hij wel? Blijft hij niet? De zestienjarige middenvelder heeft zijn plek in het elftal van het jaar hoe dan ook verdiend. De voetbalintelligentie straalt er vanaf bij Steur, die afgelopen seizoen regelmatig met schitterende passes strooide. Het is voor Ajax te hopen dat de geboren Volendammer in Amsterdam blijft en niet naar PSV vertrekt, want een type-Steur vind je niet zomaar. Ook moet O15-speler Tim de Koning benoemd worden op deze positie. Het jongere broertje van O17-speler Nick kan overal op het middenveld uit de voeten en beleefde een indrukwekkend seizoen.

Aanvallende middenvelder: Levi Acheampong

Levi Acheampong begon dit seizoen als aanvoerder van Ajax O16 en was bij dat team bijna wekelijks een van de uitblinkers. De aanvallende middenvelder annex linksbuiten moest lang wachten op zijn kans bij Ajax O17. Tot aan de Future Cup om precies te zijn. Als enige speler van Ajax O16 werd hij opgenomen in de selectie voor het prestigieuze jeugdtoernooi. Op dat toernooi speelde Acheampong zich in de basis en daar verdween hij de rest van het seizoen niet meer uit. Het talent beschikt over een fijne techniek, een goed gevoel voor ruimtes en een uitstekende pass.

Rechter aanvaller: Jeshurun Simeon

Rechtsbuiten is niet de gebruikelijke positie van Jeshurun Simeon, maar omdat hij zeker een plek verdient in dit elftal staat hij op de rechterflank gepositioneerd. De spits scoorde er dit seizoen op los bij Ajax O15. In totaal wist hij 34 keer het net te vinden, waarvan zes in de wedstrijd tegen AZ. Maar Simeon is meer dan alleen een doelpuntenmaker. De jonge snelle aanvaller is met zijn diepgang een plaag voor verdedigers en is ook nog eens goed in de combinatie en een uitstekend aanspeelpunt. Kortom: een hele complete aanvaller.

Spits: Emre Ünüvar

Emre Ünüvar was dit seizoen niet te stoppen bij Ajax O17. De drive van de spits is bewonderenswaardig. Zo wilde hij een aantal wedstrijden voor het einde van het seizoen per se de eerste jeugdspeler sinds Sontje Hansen worden die meer dan veertig doelpunten in een seizoen maakte. Dat lukte ook, want Ünüvar eindigde uiteindelijk op het astronomische aantal van 44 doelpunten. De zestienjarige goalgetter werd al beloond voor zijn prestaties met zijn debuut in Jong Ajax. Voor Ünüvar ligt de toekomst aan zijn voeten.

Linker aanvaller: Don-Angelo Konadu

We complementeren de voorhoede met opnieuw een van origine spits, alhoewel Don-Angelo Konadu in de sterke reeks van Ajax O18 aan het einde van seizoen meestal wel als linksbuiten stond opgesteld. De talentvolle aanvaller is balvast, technisch vaardig en kopsterk. Konadu kan goed uit de voeten als linksbuiten - al speelt hij dan vaak dicht bij spits Skye Vink - , aanvallende middenvelder en spits. De multifunctionele aanvaller werd met twintig doelpunten topscorer van Ajax O18 en mag zich volgend seizoen melden bij Jong Ajax.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.