NB: ‘Spel Neres de grootste overwinning’

ThijsZwagerman, 28-10-2019 om 08:00, 13207 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de zeer overtuigende zege in De Klassieker tegen Feyenoord. Ditmaal met redacteur en jeugdwatcher Bram van der Ploeg. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Stelling: Deze 4-0 uitslag verbaast mij niet eens.
'Ik moet zeggen dat ik 'm van tevoren wel even kneep hoor. Die nederlaag tegen Chelsea was wel even een tikkie en als we heel eerlijk zijn, was Ajax de afgelopen potjes in de Eredivisie al niet bijster indrukwekkend. De uitslag verbaast mij wel, als je deze stelling had gedropt in de rust, haha.'

Wie is jouw Man of the Match? En waarom?
'Bijna iedereen kende een wedstrijd met twee gezichten, dus ga ik voor David Neres. Die gekke Braziliaan was vorig jaar wervelend, maar kwam dit seizoen nog geen pylon voorbij. Toch kwam hij steeds weer dansend langs op Instagram en nu hij de kans kreeg tegen Feyenoord, was hij weer ouderwets niet te stoppen. Ook hij kakte wel wat in, maar ik zag weer een flinke glimp van de oude Neres. Zijn spel is dan ook misschien wel de grootste overwinning van deze Klassieker.'

Is de puzzel van Erik ten Hag met deze opstelling in elkaar gevallen? Of zou jij in je ideale opstelling iets wijzigen?
'Ten Hag zal blijven wisselen, dat is ook niet meer dan logisch, omdat Ajax dit seizoen nog best wisselvallig is. Ook tegen Feyenoord was het afwisselend weergaloos en slordig. Ik vind het in dat opzicht wel bemoedigend dat Ten Hag voor het eerst Álvarez heeft geprobeerd centraal achterin. En de komst van Gravenberch juich ik toe. Dat zijn ook meteen dingen waar de komende weken nog iets kan gebeuren. De meeste posities zijn wel bezet, maar de controlerende positie naast Martínez blijft een discussiepunt. En Veltman zal nooit volledig zeker zijn van zijn plek, denk ik.'

Hoe verklaar jij het lagere speltempo in de tweede helft?
'Ik vond dat wel meevallen. Ajax knalde uit de kleedkamer, met veel kansen, en heeft ook in de tweede helft regelmatig hoog druk gezet met de intentie om er nog iets van te maken. Het was gewoon enorm slordig, waardoor Ajax nooit echt in de flow kwam, waar het voor rust lange tijd in zat. Dan gaat iets vaker een balletje breed, omdat een balletje verticaal vaker dan nodig over de zijlijn liep of niet goed werd verwerkt.'

De laatste tijd wordt de roep om Ryan Gravenberch steeds luider. Vind je dat terecht en zie je hem als serieuze kandidaat voor een basisplaats?
'Meteen een basisplaats vind ik nogal wat, maar ik wil hem zeker vaker aan het werk zien. Geen tien minuutjes, maar gewoon langzaamaan steeds meer minuten. Hij is wel iemand die naast Martínez voor het voetbal à la Frenkie kan zorgen. De signalen vanuit Jong Ajax zijn goed en dit is wel het moment. Het probleem is dan wel dat Ten Hag vaker zal moeten kiezen voor het wisselen van Promes, Van de Beek of Ziyech. En Ten Hag lijkt geen fan te zijn van wisselen, getuige zijn late wissels iedere keer...'

Goed dat je erover begint. Wat vind jij van de reactie van Ziyech na zijn wissel?
'Heel lastig, je weet niet wat er speelt. De laatste weken werd hij regelmatig gewisseld omdat hij pijntjes had, aldus Ten Hag. Die lijken nu verleden tijd, getuige Ziyechs reactie. Maar misschien dat Ten Hag het nog steeds deed vanwege de pijntjes uit het verleden? Laten we in ieder geval zeggen: Ziyech is een voetbaldier en die wil in zo'n wedstrijd nooit gewisseld worden. En Ziyech is wel iemand die in het laatste kwartier van zo'n potje nog iets leuks kan doen.'

Hoe kijk je al met al terug op deze week?
'Chelsea-thuis was een bittere pil, daar mogen we eerlijk over zijn. Ajax staat er geweldig voor, maar die 0-1 en vooral het spel zijn nog steeds enorm balen. De zege op Feyenoord is vooral geweldig, omdat je nu heel stevig in het zadel zit. Zes punten en een veel beter doelsaldo richting PSV, in die situatie hebben we in geen jaren gezeten.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Alle Nabeschouwingen seizoen 2019/2020:
#ajapsv: 'Schuurs en Martínez complementair aan elkaar'
#vitaja: 'Dolberg brengt helemaal niks'
#paoaja: 'Denk dat Mazraoui uitgroeit tot gedroomde 6'
#ajaemm: 'Waarom zou je Tadic niet als eerste spits zien?'
#ajapao: 'Hoop niet dat Veltman-Martinez hét centrum wordt.'
#vvvaja: 'Hoop dat Alvarez ontbrekende puzzelstukje is'
#apoaja: 'Marin afschrijven gaat wel heel ver'
#ajaapo: 'Dest haalde een absurd hoog niveau'
#spaaja: 'Martínez totaal andere speler op het middenveld'
#ajahee: 'Goed om De Jong achter de hand te hebben'
#ajalil: 'Critici met bek vol tanden na masterclass Martínez'
#psvaja: 'Ajax wordt makkelijk kampioen van Nederland'
#ajafor: 'Neres zal wel het slachtoffer worden'
#ajagro: '8-positie ideale plek Van de Beek'
#valaja: 'Zie Ajax eerste eindigen in groep'
#adoaja: 'Tadić vanaf links heel mager'
#rkcaja: 'Hopen dat Onana weer goede dag heeft'
#ajache: 'Zou investeren in Mazraoui op middenveld'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hagmag
Ten Hagmag weer in de spiegel kijken.
Eindelijk besefte hij dat Ajax op het middenveld creativiteit en voetballend vermogen te kort kwam, sinds het vertrek van Frenkie de Jong.
Ik roep en schrijf het al weken.
Ziyech op het middenveld en Neres op zijn plaats op de rechter flank.
Op de rechter flank, lever je daardoor geen kwaliteit in, wordt misschien wel beter met Neres.
Ziyech op de plaats van Alvarez, lijkt mij een grote verbetering.
Win-win situatie dus.
Ziyech krijgt hierdoor wel een andere rol, hij zal ook wat meer moeten mee verdedigen.
Frenkie deed niet anders en kon ook vele wedstrijden op het middenveld naar zijn hand zetten.
PUZZLE is opgelost.
Alvarez is geen middenvelder maar moet zijn plek zien te veroveren, centraal achter in.
En inderdaad, zie quote hieronder: Neres hoort in de basis.
Het is extreem arrogant dat een bod van € 60 miljoen wordt afgewezen en dat Ten Hag dit kapitaal gewoon op de bank laat plaats nemen. Te bizar voor woorden.
1 -1
Ajaxxxisdebeste
Neres hoort in de basis
0 0
ETM
Ik blijf me verbazen over hoe mensen tegen Ajax Chelsea aankijken.
RKC en Chelsea worden zelfs vaak in 1 adem genoemd. Alsof Ajax een wanprestatie geleverd heeft tegen Chelsea..
Ik vond de conclusies van TH prima na die wedstrijd, al gebruikte hij wat overdreven termen misschien. Over de eerste helft was ik zelfs erg te spreken. Een enorme opsteker. Ajax bleek prima bestendig tegen een ploeg van het kaliber Chelsea en eindelijk speelde Ajax weer eens gedegen positiespel.

Maar goed. De wedstrijd van gisteren werd natuurlijk nooit een wedstrijd. Neemt niet weg dat die eerste helft genieten was. En ik vind idd het grootste pluspunt de terugkeer van Neres. Niet alleen om hoe hij speelde, maar ook omdat ik Neres onmisbaar vind voor de voorhoede als functionerend geheel, althans wil je iets benaderen zoals afgelopen seizoen. En ik hoop dus dat TH dat toch ook zo ziet. Neres hoeft dan helemaal niet altijd te scoren of een assist te hebben. Ziyech op 10 kan, maar imo zeker niet altijd. Als hij echter ruimte krijgt is hij dodelijk met zn passing. De pass op Promes was fantastisch en alleen Ziyech geeft zo'n pass met regelmaat.

Wel was deze klassieker ook haast pijnlijk om te zien. Tuurlijk wil en moet ik Ajax credits geven. Sommige aanvallen waren technisch bovendien bijzonder knap. Maar tegelijkertijd kan ik ook niet om het onthutsend zwakke Feyenoord heen. En dan niet in de laatste plaats ook hun mentale toestand. Die jongens knakte al na de eerste aanval. Een gevolg van een ploeg die al het hele seizoen 0 verwachtingen kan waarmaken. De 2de helft had zelfs iets absurdistisch. Alsof Ajax daadwerkelijk met medelijden voetbalde.

En dan zie je Stam weer zitten. Die doodskop die vroeger angst bij de beste aanvallers kon inboezemen. Hij lijkt nu vooral op een zombie, die je niet serieus hoeft te nemen want hij valt toch wel uit elkaar..

En dan heb ik toch medelijden met de Feyenoorder. En toch ook met Stam.
Aangesteld omdat hij een 'naam' met uitstraling heeft. De 'uitdaging' aangegaan omdat het zn opstapje zou kunnen zijn naar de trainers-top..

Als ik Feyenoorder was geweest dan had ik een hekel aan Stam. Zn slappe gelul na iedere wedstrijd ( zo'n een robotesk wedstrijdverslag)
Toch ook wel zn opstellingen, want hij biedt ogenschijnlijk niemand enige houvast. Maar vooral omdat hij symbool staat voor de visieloosheid van Feyenoord.

En als ik Stam zou zijn dan zou ik een hekel hebben aan Feyenoord. Al die domme torenhoge verwachtingen met een slappe slecht bijeengeveegde selectie. En dat de mensen die je gehaald hebben er niet meer zijn. En weg trainers-carriere..

Gezellig :)
1 0
soewares
chelsea heeft gewoon een paar hartstikke grote kansen gekregen.
0 0
ETM
Klopt, maar Chelsea is ook Chelsea.  Ik vind het niet heel verwonderlijk dat een Chelsea in de CL 'een paar grote kansen' krijgt.
Bovendien was de enige echt grote kans voordat het doelpunt viel een zeer gelukkig tot stand gekomen kans die ver werd over geschoten. Er volgde ook nog kansen na de 0-1, toen Ajax desperaat nog een gelijkmaker wilde scoren. 
In die eerste helft waar ik het dus over heb was er volgens mij alleen het schot van Mount.
Valt allemaal wel mee
0 0
blava
Ajax speelde m.i. een gewone wedstrijd. Feyenoord was het eerste team dit seizoen dat zoveel ruimte weggaf. Daarmee bevestigde Feyenoord dat Ajax alleen maar te bestrijden is met een compact staand elftal en gokken op de counter. Ik weet niet wat Stam van plan was maar zoals Feyenoord zich gisteren presenteerde kan echt niet meer. Zelfs ploegen als VVV en Fortuna snappen het beter.

Het middenveld blijft een zorgenkindje, ook na gisteren.
0 -1
Aspers73
In de CL wordt deze opstelling afgemaakt. Dan wordt dit middenveld compleet overlopen.
0 0
PeterVKV
Als je zo presteert als Feyenoord en dan tegen Ajax uit met Berghuis op het middenveld gaat spelen ben je natuurlijk een volledige idioot. Stam dus. Waardeloze coach.
0 0
PeterVKV
Tegen Chelsea kon Ajax niet onder de druk uit voetballen omdat er te weinig voetbal op het middenveld was. Niemand die op dat niveau kon wegdraaien, versnellen en het verschil maken. Als Ajax moet je daarom ook tegen sterke tegenstanders juist wel met een Ziyech (Gravenberch als zijn back-up) op het middenveld willen spelen. Ziyech is Ajax beste aanvallende speler en aan de zijkant is hij veel makkelijker te isoleren dan in een vrije rol op het middenveld. Dat deed Chelsea goed met constant 2-3 man op zijn lip tegen de zijlijn aan. Goed gedaan van Chelsea en een belangrijke reden voor de winst. UIt wordt het anders met de opstelling van gisteren....
4 0
Henkjanklaas
Opstelling vandaag met Neres geeft heel veel diepte. Ik hoop dat hij hem nu laat staan. Neres blijft toch een kanjer.
1 0
Hagmag
Ten Hagmag zeggen dat hij vandaag de Neres gezien heeft die je wil zien. Maar dan zeg ik dat het zeer arrogant is om hem zo weinig te gebruiken c.q. speelminuten te geven.
Eindelijk zag Ten Hag het licht.
Alvarez NIET op het middenveld, maar wel, Donny, Martinez onze pitbull a la Davids, en de voetballer Ziyech.
Voorin Promes, Tadic en Neres.
Veel meer voetbal in het team.
2 -3
Ajax95Duivendrecht
De elf die vanmiddag aan de aftrap startten, vormen op dit moment gewoon veruit onze beste basiself.

Laat dit elftal nu gewoon eens een paar wedstrijden staan. Dat geschuif op het middenveld van de laatste weken zaaide alleen maar verwarring en met name Alvarez was echt geen gezicht daar. Dat Van de Beek defensief niet ideaal is, daar ben ik het overigens nog steeds mee eens, maar met Alvarez boet je aanvallend en voetballend weer veel te veel in.

Daarom hoop ik dat Ten Hag dit elftal nu een paar weken laat staan.
4 -1
Mentir
Ligt meer aan de tegenstander dan Ajax zelf. Denk als je deze opstelling tegen chelsea speelt je zwaar overlopen wordt op het middenveld

ik heb meeste op de positie van Donny gelet, en daar zie je toch dat ie echt veel de 16 opzoekt als spits te spelen. heb vaker Hakim de bal zien halen en aanbieden bij Martinez dan Donny. Dat vind ik schrikbarend. En mee verdedigend voor de centrale vond ik hem ook vrij laat opdagen en niet veel doen.
0 -3
PeterVKV
angst is slechte raadgever en past niet bij Ajax
0 -1
DeWijsneus
Het valt mij ik tegen. Donny speelde veel als 8 in de jeugd en daarbij zag ik hem die taken wel vervullen... Vind dat hij momenteel slecht invult. Is meer uit te halen. Daarnaast denk ik dat Hakim beter past als 3e middenvelder dan Promes. Puur op voetballend gebied en het meeverdedigen. Ik mis anders toch ook wel iemand met een pass op het middenveld. Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken!
0 0
Suarez16_
Dat Neres op de bank zit is echt werkelijkwaar schandalig. Keer op keer beslissend in topwedstrijden.
3 -3
Schip
De reactie van Ziyech is ronduit logisch. Hij speelde goed, was belangrijk, werkte hard. Maar dan wil TH niet teveel risico nemen en niet Gravenberch en Ziyech opstellen. Doodmoe wordt je ervan.

Verder is Neres puur basis klant. Anderen hebben hem nodig. Hij maakt dat Ajax beter speelt, Promes doet dat nadrukkelijk niet. Promes scoort belangrijke goals, dat is toch een andere kwaliteit. Neres trouwens ook.

Verder speelt Ajax enorm veel op intuïtie. Je ziet zelden een zorgvuldige opbouw om vanuit een optimale veldbezetting tot een kans te komen. Het is sprinten en op adrenaline combineren. Beetje gechargeerd, maar ik vond al het een bizarre opmerking van TH voor de pot tegen Chelsea dat hij balbezit wilde houden omdat Engelse ploegen daar niet tegen kunnen.

Ja, dan moet je dat wel kunnen eerst. Bij TH is alles direct diep vanuit de omschakeling. Er zit nul geduld in en de ploeg laat ruimtes open om in te sprinten. Maar een goeie veldbezetting ontbreekt echt zo vaak onder TH.

En Gravenberch weer zo laat inbrengen, dat hij in een doodgebloede fase van een wedstrijd zit. Wat leert hij daarvan? En wat leren wij ervan om Gravenberch in die omstandigheden te zien? Echt geen ene moer.

Die stap vooruit in veldspel duurt echt te lang.
3 -2
trooop
Toch moet je toegeven (nou ja, niks moet) dat dat hochgeschwindigkeitsfussball van ons, zoals de duitsers het zo fijn noemen, áls het lukt wel lekker is om naar te kijken. Als het niet goed lukt blijft er alleen weinig anders over dan ge-ren en gevlieg. En dat gebeurt logischerwijs nogal vaak. Je kunt niet altijd in de hoogste versnelling naar voren.

Vorig jaar hadden we met de driehoek frenkie, schone en blind tenminste nog één manier om te temporiseren. Dat zoiets nu totaal ontbreekt is in mijn ogen het gevolg van bewuste keuzes van de trainer, wat betreft selectiebeleid zowel als tactiek. Ik vind dat ook erg armoedig. Maar ik denk niet dat het gaat veranderen.
0 0
markk
Ziyech geeft al een aantal weken aan vermoeid te zijn en heeft daarnaast net een blessure achter de rug, als je dan 4-0 voor staat dan wissel je hem met het oog op de return tegen Chelsea. Ik vindt het ook goed om de jeugd te belonen voor het goede optreden in Jong Ajax.
4 -2
atouba19
‘ Zes punten en een veel beter doelsaldo dan psv ‘.
Dat hebben we inderdaad al jaren niet meegemaakt. En gewoon 6 punten in de CL. Na het verlies van Frenkie en Matthijs. De 2 beste in de eredivisie en misschien wel de beste verdediger en middenvelder van t afgelopen seizoen in de CL. Ben ik toch hardstikke trots op ons Ajax!
2 0
Ajax_33
Toch mooi hoor. Speelt weer is basis en laat gelijk zijn waarom.
0 0
de-Ajacied
Helemaal juiste en heldere nabeschouwing
1 0
trooop
Eindelijk durfde Ajax ook een keer tegen een matige tegenstander te laten zien hoe goed ze zijn. Dan zie je pas goed wat er in potentie allemaal nog mogelijk is. De drang, de snelheid, en het plezier van vorig jaar. Het zit er allemaal nog wel. Ik heb eindelijk weer even genoten (vooral de eerste 20 minuten).
2 0