NB: 'Zie Ajax eerste eindigen in groep'

ThijsZwagerman, 03-10-2019 om 13:00, 19769 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de uitstekende overwinning op Valencia. Ditmaal met redacteur Reinand Visscher. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Stelling: 0-3 is een terechte afspiegeling van het spelbeeld.
‘Nee, want Valencia had wel een doelpuntje verdiend. Bij vlagen waren ze écht gevaarlijk, maar over de hele wedstrijd gezien kreeg Ajax steeds meer grip op de wedstrijd. Valencia kreeg daardoor steeds meer het gevoel van Dit gaat ‘m niet meer worden. Ze hebben weliswaar redelijk wat kansen gehad, maar die kwamen vooral voort uit voorzetten en scrimmages. Bijna geen uitgespeelde kansen, in tegenstelling tot Ajax. 0-3 is misschien wat geflatteerd, maar ik vind het helemaal mooi.’

Had je vooraf verwacht dat Ajax tot het spelen van zo’n goede wedstrijd in staat zou zijn?
‘Ja, want als Ajax Champions League speelt, halen de spelers bijna altijd een hoog niveau. Iedereen wil zich laten zien. Daarom had ik ook wel verwacht dat Ajax zo’n hoog niveau zou kunnen halen. Wel had ik veel meer een stugge wedstrijd verwacht en dacht ik dat Valencia een stuk zakelijker zou spelen. Doordat die bal van Hakim Ziyech er echter gelijk invloog, moesten zij natuurlijk ook iets meer komen. Toen werden de ruimtes groter en ontstond er een hele mooie wedstrijd. Het was geen minuut saai om naar te kijken.’

Wie is jouw Man of the Match? En waarom?
‘Dat is moeilijk om te zeggen, want er komen echt meerdere spelers voor in aanmerking. Ziyech natuurlijk vanwege zijn goal, maar Quincy Promes vond ik ook goed. Die heeft echt zijn plekje in het elftal gevonden. Hij voelt zich vrij en lijkt te weten wat er van hem verwacht wordt. Iedereen om hem heen weet ook wat hij wil doen. Toch is mijn Man of the Match André Onana. Die heeft ons echt een paar keer goed op de been gehouden.’

Edson Álvarez keerde terug in de basisopstelling en vormde op het middenveld het controlerende blok met Lisandro Martínez. Vond je dat een logische keuze van Erik ten Hag?
‘Ik begrijp het wel dat je uit bij Valencia niet wil gaan testen hoe het gaat met Donny van de Beek naast Martínez en Álvarez op de plek van Joël Veltman, maar toch zou ik dat wel graag een keertje zien. Je ziet aan de bewegingen van Álvarez dat hij van nature een centrale verdediger is. Hij vult het op het middenveld prima in, maar ik ben benieuwd hoe hij het centraal achterin zou doen.’

Denk je niet dat Álvarez samen met Martínez op het middenveld kan uitgroeien tot de Champions League-variant van dit seizoen?
‘Dat wordt wel vaker gezegd, maar dat zei men vorig jaar ook over de Tadić-variant. En dat is uiteindelijk ook gewoon heel vaak in de Eredivisie toegepast. Je moet niet kijken naar een Champions League-variant, maar naar je beste variant. Je hebt echt niet minder controle met Van de Beek op die plek. Die heeft daar al zo vaak gespeeld. Wat Álvarez doet, kan Van de Beek op die plek met gemak drie keer beter.’

David Neres werd het slachtoffer van de basisplaats van Álvarez. Vond je dat terecht?
‘Gezien de vorm waarin hij en zijn directe concurrenten Ziyech en Promes verkeren, snap ik het wel. Het is een pure vormkwestie. Als hij zijn topniveau weer haalt, en ik denk dat hij dat gaat doen, dan wordt het voor Ten Hag veel moeilijker om een keuze te maken. Dan moet je eigenlijk Ziyech, Promes en Neres opstellen, want Neres in goede vorm kun je niet op de bank zetten.’

Tot slot: hoe zie jij het vervolg van de groepsfase in na deze fraaie overwinning?
‘Met Valencia-uit heb je één van de twee moeilijkste wedstrijden gehad. Chelsea-uit schaar ik daar ook onder. In principe is de tweede plaats nu normaal gesproken wel veilig, dus dit is een grote stap richting overwintering. Het gat is nu geslagen en er is echt al een rangschikking neergezet. Ajax ligt goed op koers en ik zie ons dan ook eerste eindigen in de groep. Ik denk dat wij het beste team uit de poule zijn. Ajax is in alles een team, zowel aan de bal als in het drukzetten. Iedereen beweegt meteen de goede kant op. Het is een geoliede machine. Chelsea kan ook leuk voetballen, maar is ook nog steeds erg kwetsbaar. Wij zijn dat soms ook nog, maar we zijn wel al een stuk volwassener. Dat maakt het verschil.’

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Alle Nabeschouwingen seizoen 2019/2020:
#ajapsv: 'Schuurs en Martínez complementair aan elkaar'
#vitaja: 'Dolberg brengt helemaal niks'
#paoaja: 'Denk dat Mazraoui uitgroeit tot gedroomde 6'
#ajaemm: 'Waarom zou je Tadic niet als eerste spits zien?'
#ajapao: 'Hoop niet dat Veltman-Martinez hét centrum wordt.'
#vvvaja: 'Hoop dat Alvarez ontbrekende puzzelstukje is'
#apoaja: 'Marin afschrijven gaat wel heel ver'
#ajaapo: 'Dest haalde een absurd hoog niveau'
#spaaja: 'Martínez totaal andere speler op het middenveld'
#ajahee: 'Goed om De Jong achter de hand te hebben'
#ajalil: 'Critici met bek vol tanden na masterclass Martínez'
#psvaja: 'Ajax wordt makkelijk kampioen van Nederland'
#ajafor: 'Neres zal wel het slachtoffer worden'
#ajagro: '8-positie ideale plek Van de Beek'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
pieke
Wij van WC eend........
0 -1
Babayaka
wat een flut stuk. vanaf minuut 55 tot 93 is Valencia niet meer in het stuk voorgekomen.
het stond toen al 2-0, 3-0 is een prima afspiegeling Valencia werd vanaf minuut 55 scheel getikt
0 -2
Henkjanklaas
Allereerst kippenvel gisteravond ! Toch vind ik dat we, Valencia als zeer goede ploeg in ogenschouw genomen, nog te veel steken laten vallen, ruimte weggeven zeker op het middenveld. Dat dit herent is aan de speelwijze is mij te makkelijk. Je merkt ook bij uitbraken dat Martinez, Alvarez te langzaam zijn, eruit worden gelopen. Dit in combinatie met ons centrum dat ook al niet al te snel is, geeft de achilleshiel weer van het team. Ook gisteren kwam het weer voor dat een tegenstander uit de rug wegloopt van onze Zuid Midden Amerikaanse vrienden. De keuze wel/geen Neres blijft lastig want hij heeft in topwedstrijden nooit teleurgesteld. Vraag is ook of hij überhaupt weer in vorm komt indien je hem in dit soort wedstrijden niet opstelt. Om positief te eindigen: het team is ondanks de toch grote aderlatingen vanwege het vertrek van een aantal sterkhouders nog steeds groeiende en heeft zich als team sneller ontwikkeld dan gedacht.
1 0
mallerd
Ajax wint van Chelsea en Lille wint van Valencia is het ideale scenario nu.
1 0
JanTa
Ik zie helemaal niets in mijn glazen bol maar leef naar elke wedstrijd toe en zie dan wel.
0 0
Aspers73
Chelsea is ook gewoon een hele goede ploeg met jong talent dat snel is etc. Worden erg mooie en moeilijke wedstrijden. Maar goed....willen we makkelijk dan moeten we de EL in gaan.
1 0
EuforischeRealist
"In principe is de 2e plek al zeker" Daarvoor vond ik het toch nog wel wat fragiel in sommige fases voor en kort na rust.

Ik vond Valencia er meerdere keren erg gevaarlijk uit komen op de counter, natuurlijk creëerden we zelf ook de nodige kansen en is de winst terecht maar deze ploeg zal in de terugwedstrijd echt niet heel anders voor de dag komen. Wanneer wij minder scherp zijn voor de goal en hun wat scherper wordt het echt gewoon lastig.

Bovendien speel je nu 2x tegen Chelsea en hoewel de recente Europese resultaten enorm veel vertrouwen geven kun je daar ook zomaar tegen een gelijkspel en/of een nederlaag aanlopen. Als Valencia gewoon 2x wint van Lille staat het enorm dicht op elkaar op z'n minst.

Zegeningen tellen dus, maar zeker nog niet rijk rekenen. Gewoon wedstrijd voor wedstrijd laten zien waartoe we in staat zijn en aub niet meer van die domme kaarten pakken. Als het even tegen zit kan ons dat enorm opbreken.
1 0
ETM
Voorop gesteld; super knap dat Ajax in Estadio Mestalla wint.

Maar dat Ajax veel problemen had met, het technisch vaardige, Valencia was wel duidelijk. Ajax kon niet goed de wedstrijd, tenminste, in fases controleren. Direct na de magistrale 0-1 kwam de 1ste helft in handen van Valencia.
Ik denk dat de keuzes met en zonder bal, eigenlijk wel haast collectief verkeerd waren. Ajax bleef onnodig snel willen omschakelen. Natuurlijk was er de press van Valencia, maar Ajax had heel vaak de mogenlijkheid om te kantelen en te temporiseren en deed dat dan niet.
Niet alleen was de bal dan snel voor Valencia, ook stond Ajax dan zelf steeds uit positie. Het is dan te makkelijk om naar 1 of 2 spelers te wijzen..
Ajax liep veel achteruit omdat het te snel vooruit liep, zeg maar.
De keuze om hoog druk te zetten was evident, maar dit maal sloten het middenveld en de defentie niet goed genoeg aan. Op links beter dan op rechts. Dat je op 0-2 komt is klasse van Donny, en niet goed verdedigen tov Promes. Die wel een pluim verdiende overigens. Ook kom je op 0-2 omdat Valencia een strafschop mist en Onana weer eens een super redding heeft. Strafschop, terechte beslissing denk ik van de, vooral in de 1ste helft, slecht fluitende scheids.
Maar ook daarna veranderde het spelbeeld de 1ste helft niet echt.
In de 2de helft start Ajax nog goed met snel kantelen en weer de intentie het initiatief te grijpen, maar vervolgens komt er een heuse aanvalsstorm van Valencia. Valencia dat dan ook echt wel laat zien te kunnen voetballen. Onana houdt Ajax op de been. Na de 0-3 gaat de storm liggen. En weer is het een goal van absolute klasse. De loopactie van Donny, maar zeker ook het fenomenale meegeven van Tadic, zo simpel lijkend, zo weinig spelers die het hem na hadden gedaan.
Vervolgens speelt Ajax het tamelijk sterk uit. Met kansen om de score nog groter te maken.

Zat dus om na te bespreken voor de mannen. Maar ook om trots op te zijn.

Ik vond dat de 'beladen' Alvarez het idd heel moeilijk had. Eigenlijk vooral positioneel en verdedigend. Maar tevens vond ik dat Donny juist weer zn grote meerwaarde liet zien op 10, cruciaal weer met zn pure handigheid rond de 16. Hij kwam allicht weinig in het stuk voor, maar dat is niet zo gek als je ziet hoe Ajax aan opbouwen toe kwam. Hoewel Neres mijn voorkeur geniet viel er ook voor mij weinig af te dingen op Promes, die gewoon weeeeer scoort, ook nog eens.

Meer nog dan de invulling van de poppetjes moet Ten Hag goed kijken naar de keuzes die op het veld gemaakt werden. Waarom er bijv geen inzakkende en uitkaatsende spelers waren, waardoor Ajax meer het spel voor zich zou krijgen.
Waarom bijv, juist het speerpunt van Ten Hag; het gefaseerde drukzetten niet tot uiting kwam..

Onverdiend vond ik de zege ondanks de problemen niet. Valencia moest veel met voorzetten van de zijkanten komen of schoten vanuit de 2de lijn. Had zeker een doelpunt of 2 verdiend, maar Ajax had even goed er meer dan 3 kunnen maken.

Al met al genoten van weer een razend spannende CL pot van Ajax.
4 0
EuforischeRealist
Prima samenvatting. Kleine toevoeging ten aanzien van Alvarez, de ruimtes aan de rechterkant waren (zeker in verdedigend opzicht) te groot waardoor hij vaak kwam te zwemmen. Dat is deels natuurlijk zijn schuld, maar zat zeker ook in de afstemming met Dest en Ziyech en in mindere mate Veltman. Je zag ook dat Valencia daar bewust op loerde, dat is natuurlijk ook hun kwaliteit.

Al met al echt wel genoten van dit Ajax!
0 0
ETM
Ja met Dest en Alvarez 2 zeer groene spelers in Ajax 1 idd.
Eens
0 0
TwoLegsAlwaysWin
Nagenieten:
https://www.nporadio1.nl/langs-de-lijn-en-omstreken/onderwerpen/515228-zo-klonk-de-3-0-zege-van-ajax-op-valencia-op-de-radio
1 0
Elayais
Ik vind dit een veel te positieve afspiegeling van de wedstrijd.

Ik ben natuurlijk harstikke tevreden met het resultaat, maar ik vond het, vooral wanneer we niet de bal hadden, een slechte wedstrijd. Er was geen druk op Valencia, er stonden altijd wel 2 á 3 spelers compleet vrij om de bal aan te nemen en kregen daarna ook alle tijd en ruimte om er iets mee te doen. Linies stonden vaak erg ver uit elkaar, gaf Ziyech zelf ook aan na de wedstrijd. Het is natuurlijk ook een combinatie van geluk en Onana dat we geen tegendoelpunten hadden.

In balbezit was het vrij goed, maar ook nog vaak slordig en verkeerde keuzes. Ik vond het één van de mindere wedstrijden van de afgelopen weken. Scheids hielp niet mee omdat ie al floot als ze bij Valencia naar de grond keken, kwam er geen lekker ritme of snelheid in het spel. Maar over geheel vond ik het niet goed.

Conclusie: zeker in Europees verband harstikke blij zijn met deze wedstrijd, zeker niet onverdiend, super resultaat. Maar niet met heel goed voetbal.
3 -2
Web
Welke ploeg vond je beter deze week in de CL, kwa voetbal?
Jij en velen leggen de lat veel te hoog.
Je bent zo goed als de tegenstander toe laat
Vorig jaar was een droom jaar, daar word mee vergeleken
Totaal niet realistisch
Met deze selectie dit op de mat legen tegen een tegenstander die zeker individueel niet minder was dan Ajax, is heel knap
2 0
Elayais
Ik vergelijk het niet met vorig jaar. Dat kan niet qua spel, zowel de Jong als de Ligt zijn niet te vervangen, dus hoe dan ook is er een ander Ajax. Er hoeft ook zeker geen halve finale gehaald te worden om een succesvol jaar te zijn.

Ik denk alleen dat veel tegenstanders, met de ruimte die Ajax weg gaf, er meer mee doen. Zoals Bayern, City, Chelsea (heel wisselvallig, want veel jonge spelers, en minder team, maar individuele klasse beter dan Valencia).

Real en Barca (hebben sowieso nieuw coach nodig) zijn nu niet in vorm, maar geef Messi/Suarez die ruimte en je hebt er minimaal 2 in liggen.

Zoals ik zei, aan de bal was het ook vrij goed, maar vooral zonder bal vond ik het slordig. De eerste helft tegen Groningen was veel beter, alleen ben je nu wel effectief en afgelopen weekend niet.
0 0
Tinus
Spijker op de kop. Kritisch zijn is goed, maar er wordt vaak een beetje overdreven.
0 0
Aspers73
Bayern. Maar ook die kan Ajax hebben
0 0
Schöne82
Heerlijk, twee dik verdiende overwinningen (6 voor, 0 tegen is wel geflatteerd) in het nieuwe CL seizoen! Ongekende weelde.
1 -1
Sunny
Hulde voor de spelers maar wil hier toch wel onze captain Ten Hag uitlichten.
Wat een rust, doordachte spelopvatting, goede analyse's, omzettingen in de pauze en ga zo maar door. En dat met zeer aantrekkelijk spel.
Ik vrees dat hij na dit seizoen de topclubs voor het uitkiezen heeft.
4 -1
Ajax The Best
Hij wil dan gaan voor het allerbeste... en blijft dus
1 -1
Siemmie
'In principe is de tweede plaats in de groep nu wel veilig'. Ik vind dat dus helemaal niet. We staan maar 3 punten voor op Valencia en Chelsea en het is totaal niet vanzelfsprekend dat je uit tegen Chelsea en thuis tegen die 2 een lading vol punten gaat pakken. Ook uit tegen Lille is lastig zat. We zijn er echt nog lang niet hoor.
2 -1
Redrum
Er is nog niks gespeeld. Zelfs Lille kan nog eerste worden in de poule, al is die kans niet groot. Stel dat je nu twee keer verliest van Chelsea (waar ik niet van uit ga), dan kan je zomaar 3e staan opeens en moet je nog uit naar Lille. Pas als we thuis winnen van Chelsea kan je stellen dat plek 2 redelijk veilig is.
0 0
NUL20
Gewoon alle 6 winnen, laatste ploeg die dat lukte was Real in 14-15 seizoen!
En meteen 6*2,7 = 16,2 bijschrijven...
0 -1
Web
Tegen Chelsea zijn gewoon lastige wedstrijden, eerst maar eens 3 punt pakken uit die twee wedstrijden. Ik ben wel verbaasd over de negatieve reacties gisteren op AS.
Het is net of je tegen koekenbakkers speelden.
Valancia is gewoon een hele goede ploeg, spelers die individueel niet minder zijn dan die van Ajax
Wel als ploeg, maar dat zegt alles over Ajax, de bereidheid voor elkaar is groot.
Natuurlijk kan het beter, en had je voor de rust het geluk aan je hand, ook de eerste 5 minuten naar de rust, daarna was het gewoon goed. En dit Ajax is alweer een van de best spelende ploegen uit de CL, zelf beter dan Barcelona gisteren.
Als wij als Ajax zo maar denken dat je iedere ploeg de wil op kan leggen, ben je niet realistisch, Het is geen Heerenveen of dergelijk. de spelers van Valencia zijn individueel niet minder.
Gisteren was voor de rust Martinez ook al weer afgeschreven, waan van de dag hier
Speelde inderdaad iets minder, maar mag dit een keer? De tweede helft was ook hij weer goed.
Alvarez was misschien wel de minste voor de rust, maar naar de rust pakte hij het goed op, zijn inspeelpass heeft vaak de goede snelheid, en natuurlijk oogt het niet altijd even mooi, ik denk zelfs dat Ziyech zich happy voelt met Alvarez achter hem. Toch zou ik daar liever Donny zien, maar dat Ten Hag dit nu nog niet doet, valt te begrijpen. Veltman neemt veel risico in zijn spel, een paar keer tegen de tweede gele kaart aan gezeten. Maar ook hij speelt naar behoren, haalt het beste uit zich zelf. Dest speelt alsof hij al jaren op die plek speelt, bijzonder knap. Als Neres de vorm weer te pakken krijgt, heb je voorin zo veel voetballend vermogen, en mogelijkheden.
Nogmaals ik zou heel graag Donny op de plek van Alvarez zien, en Alvarez eens proberen in het centrum. Maar dat Ten Hag dit ( nog ) niet doet, valt te begrijpen, de resultaten zijn gewoon bijzonder goed. En de cijfers, een uitwedstrijd in de CL verloren. Waar blijft de waardering voor Ten Hag. Deze man is het beste wat Ajax kan treffen, hij krijgt de waardering wel van uit het buitenland
Het kan zo maar zijn laatste jaar bij Ajax zijn, de ploegen in Europa zijn niet blind, met deze 11 spelers dit resultaat boeken, heel bijzonder.
2 -2
NaarCLbeker5
Ja Ten Hag, nog een keer toezingen vanaf de tribune, moet gebeuren.
0 0
DeWijsneus
Ben even door het programma aan het gaan, maar we spelen tegen Feijenoord na Chelsea... Waarom steeds de toppers na Europees voetbal? Komt toch de wedstrijd helemaal niet ten goede!?
1 -1
Sunny
Dat is toch geen topper meer joh. Topclub tegen Tobclub aka middenmoter
0 -1
Web
Ik zie dat niet als nadeel, moet je tegen een mindere ploeg, kan maar zo de scherpte er niet zijn. Heb je mer deze wedstrijd geen last van
1 -1
DeWijsneus
Zo bedoel ik het niet. Ik zie liever een topwedstrijd dan 2 teams die niet helemaal top zijn door de Europese wedstrijden. Maar ook jij hebt een punt.
1 -2
NUL20
Als je 1e kan worden dan moet je daar ook vol voor gaan... dat scheelt enorm in de 1e knock out wedstrijd. Je ziet nu al dat de topteams als PSG, Bayern, Juventus en Barca eerste gaan worden.

En bovendien speel je dan de 2e wedstrijd thuis! Alhoewel dat tegen de Spurs wel fout ging :-(.
0 0
insectenverdelg
Eerst maar iig 2 of 3 punten trgen Chelsea halen over 2 wedstrijden. Als dst lukt, geloof ik ook niet meer dat het fput gaat.
2 0
Ajaccus
Promes voegt extra beweging en dynamiek toe rond de zestien. Tegen vrijwel alle tegenstanders, die extreem defensief spelen, is dat een wapen. Ik had mijn bedenkingen mbt Promes maar ben om.
4 0
ck69
Hier nog 1. Blij met deze aankoop!
3 0
Aad82
Neres in de basis tegen die zwakke verdedigers van Chelsea.

Weet niet wat het is, maar toch heb ik liever Neres dan Promes als ik zou MOETEN kiezen.
1 -2
trodat4030
Als ze beiden in vorm zijn gaat mijn voorkeur ook uit naar Neres, maar nu hij daar wat mee lijkt te worstelen, kan ik me goed voorstellen dat Promes op dit moment de voorkeur krijgt. Neres kan in de eredivisie dan mooi spelen om zn vorm weer terug te vinden.
1 -2
MaximilianRosse
Ik heb hetzelfde Aad. Neres moet gewoon het vertrouwen krijgen.
0 -1
Hagmag
Ajax staat er goed voor na 2 wedstrijden, dat is een feit.
Nog 4 te gaan, waarvan 2 x thuis.
Deze groep is zeker nog geen gelopen zaak.
Lille ook een sfeervol stadion met 50.000 supporters.
2 0
ETM
Ja, ik vind ook dat men te hard van stapel loopt. Verlies je van Chelsea en verslaat Valencia Lille dan staan er toch weer 3 op 6. Ondenkbaar is het niet. Ook niet dat Ajax Chelea ook klop geeft.
Wat vooraf werd gesteld klopt gewoon, het is een groep met aan elkaar gewaagde ploegen. Lille lijkt me wel geslagen, maar zaten tegen Chelsea ook tamelijk dichtbij een resultaat.
3 0
Cello
Ja, als je het negatief wil benaderen. Maar winst thuis tegen Chelsea en laten we zeggen winst van Lille tegen Valenca (of zelfs een gelijkspel daar) zorgt er voor dat we Europees overwinteren minimaal in EL, maar brengt zelfs overwinteren in CL wel héél dichtbij. Ik denk dat 10 punten in deze groep minimaal de tweede plaats betekent, wat dus betekent dat na een thuiswinst tegen Chelsea we in de 3 daarop volgende duels nog minimaal 1 punt moeten halen.
0 -1
ETM
Ik benader het niet negatief. Ik geef alleen aan dat we op de goede weg zijn, maar er nog lang niet. Precies wat de spelers en trainer ook zeggen. Wat dat betreft voegt mijn inzicht weinig toe ;)

Op de goede weg, maar er zijn wel zaken waar echt goed naar gekeken moet worden, na deze pot. En dan heb ik het nog niet zozeer over de opstelling.
3 0
PetrusKeizer
nooit de huid verkopen voor de beer geschoten is. we zijn nu goed bezig, vasthouden dit!
2 0
Cello
Precies. We zitten in een goede vybe en er is totaal geen aanleiding om nu anders te gaan denken en dus vasthouden dit...
0 0