NB: 'Schuurs en Martínez complementair aan elkaar'

JesseTH, 28-07-2019 om 21:25, 38899 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de opening van het seizoen met de verovering van de Johan Cruijff Schaal. Ditmaal met redacteur Sjors van Veen. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Welke indruk kreeg jij van Ajax tijdens de seizoensopening?
'Een goede indruk. De nieuwelingen zijn al goed geaard. In de opbouw merkte je wel dat het even zoeken is nu De Jong weg is. Met zijn dribbels en het uitstellen van zijn passes was hij superbelangrijk in de eerste fase. Het was nu allemaal wat statischer. Daartegenover was Donny van de Beek superbelangrijk met zijn diepgang, net als Dolberg. Het was dus iets statischer, maar wel heel stabiel. Zowel aanvallend als defensief. Er waren een aantal slippertjes en slordigheden, maar dat is inherent aan het spelen met zoveel nieuwe spelers.'

Wie was jouw Man of the Match?
'Daley Blind. Hij werd op het middenveld gezet, wat ik al hoopte. Zeker omdat Martínez centraal ook heel goed is, dat zag je vandaag weer terug. Blind brengt veel stabiliteit op het middenveld. Hij is natuurlijk een ander type dan De Jong, maar in de passing, het drukzetten en in het verdedigende is hij heel stabiel. Hij bepaalde het ritme, waardoor ook Ajax bepaalde.'

Dat Daley Blind op het middenveld speelde, zorgde er ook voor dat het hele verdedigende centrum van vorig jaar verdwenen was. Vond je dat een risico?
'Ik vind het geen risico. Blind en Martínez hebben beiden nog niet met Schuurs samengespeeld. Blind en Schuurs kennen elkaar al, ze hebben met elkaar getraind, maar het centrum is zonder De Ligt sowieso al nieuw. Wat mij betreft wordt het centrum gevormd door Álvarez en Martínez, al helemaal omdat ze dezelfde taal spreken. Ik denk wel dat Schuurs veel gaat spelen. Hij heeft, ook vandaag weer, een hele goede indruk gemaakt. Ajax heeft gewoon superveel mogelijkheden, je kunt per wedstrijd gaan kijken wat er nodig is.'

Als je verder inzoomt op het centrale duo met Perr Schuurs en Lisandro Martínez, welke kwaliteiten zie jij dan bij hen en zijn die complementair aan elkaar?
'Ze zijn beiden supergoed aan de bal. De inspeelpasses zijn bij zowel Schuurs als Martínez heel goed. Ik ben een voorstander van een centrum met een links- en rechtspoot, dus dat zit met Schuurs en Martínez ook goed. Martínez is wat kleiner en sneller. Daarnaast is hij in de tackles misschien wat feller. Met zijn snelheid kan hij ook wat beter in de ruimte verdedigen. Schuurs vind ik complementair aan hem, omdat hij rechts is én power en lengte met zich meebrengt. Een beetje zoals De Ligt dat ook had. Ik wil hem niet vergelijken met De Ligt, want hij moet nog heel veel leren.'

Verraste Erik ten Hag je door André Onana direct op te stellen ten faveure van Bruno Varela, die tijdens de voorbereiding keepte?
'Ja, dat vond ik verrassend. Ik had verwacht dat Varela zou keepen, om hem ook wat vertrouwen te geven en iets te gunnen. Aan de andere kant: een keeper hoeft niet zo fit te worden als een veldspeler. Daarnaast komt Onana nog uit een bepaald wedstrijdritme met Kameroen. Als je stabiliteit achterin wilt en toe wilt werken naar het begin van de Eredivisie en de Champions League-kwalificatie, dan snap ik de keuze wel. Ten Hag kijkt naar de toekomst, daarom startte hij ook met Dest en gebruikt hij niet enkel spelers van vorig seizoen.'

Voor Sergiño Dest was het, na veel lof in de voorbereiding, de eerste echte test. Is hij in jouw ogen geslaagd?
'Ik had heel hoge verwachtingen van hem, omdat ik hem verdedigend ook altijd heel sterk vind. Hij is nog heel licht en dat zag je soms ook in zijn fysieke duels. Het is voor hem natuurlijk ook nog wennen om tegen volwassen mannen te spelen, want hij is nog een jeugdspeler. Toen Hendrix zijn eerste gele kaart pakte, zag je wel welke kwaliteiten hij heeft. Vooral aanvallend, later ook met het schot op de paal. Hij was vandaag af en toe nog wat slordig in de passing. Soms dacht hij er iets te makkelijk over, waar je in de jeugd nog mee wegkomt. Het zegt voor mij wel genoeg dat hij in de basis mocht starten en negentig minuten mocht spelen, daar leert hij van. Over het geheel gezien denk ik dat hij een redelijk debuut heeft gehad.'

Welke indruk maakten de andere nieuwelingen, Quincy Promes en Razvan Marin, op je?
'Marin vond ik heel stabiel. Hij voetbalt heel controlerend en makkelijk. Hij is goed in de passing en was aan het begin van de wedstrijd ook heel fel in het drukzetten. Hij is klein, maar best wel tenger. Hij kan zijn poot er inzetten om een duel te winnen. Hij was zeker een meevaller, met name ook omdat hij in de voorbereiding tegen Panathinaikos een beetje tegenviel.

Ik denk dat Promes een speler is die met de week gaat groeien. Het was voor hem echt nog even wennen. Hij kan goed in de omschakeling spelen, met ruimte voor zich, maar ook een verdediging slechten. Ik vind hem een hele slimme speler, die de bal makkelijk bij zich houdt en veel goede keuzes maakt. In het duel met Bergwijn, waar Higler voor floot, viel het ook op dat hij een goed fysiek heeft. Ten Hag weet hem wel te raken en goed weg te zetten. Tadic vond ik echter wat geïsoleerd aan de rechterkant. Ik zou het proberen met hem op links en Promes op rechts.'

Tot slot: welke conclusies kunnen er uit de winst van de Johan Cruijff Schaal getrokken worden?
'Dat het dit seizoen weer tussen twee teams gaat in de strijd om het kampioenschap. Bij PSV vond ik dat Boscagli liet zien een goede inspeelpass te hebben. Verder vind ik hen offensief heel gevaarlijk. Ik denk dat zij weer veel punten gaan pakken, dus dan is het aan Ajax om dat ook te doen. Bij Ajax zie ik dat de selectie in de breedte veel sterker is geworden ten opzichte van vorig seizoen. De aankopen vind ik erg goed en daarnaast hebben spelers als Schuurs en Dest zich ontwikkeld. Ik denk dat het heel belangrijk is dat Ajax sterker is geworden in de breedte.'

Jesse ter Haar (E-mail: j.terhaar97@hotmail.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
OnlyOneZlatan
Mensen die zeggen dat ajax zo veel slechter is geworden met vertrek van de ligt/frenkie.

Ajax heeft spelers op een leeftijd dat iedereen elk jaar nog beter wordt, ik verwacht dat het team over het algemeen dus niet veel afneemt. Ook al zijn deze 2 niet 1op 1 te vervangen.
0 0
Champy
Als Ziyech en/of Neres blijft/blijven, verwacht ik dat één van Tadic, Promes en Ziyech op het middenveld gaat spelen. Dit zal dan ten koste gaan van Blind, Marin, Eiting of Schone. Van De Beek lijkt de enige zekere middenvelder.
Bijgevolg ook benieuwd wie het vaste centrum gaan vormen.

Het wordt een zeer interessant seizoen. Ik verwacht zoals Ten Hag het zegt pas een vaste elftal na 6, 7 wedstrijden.
0 0
geDaante
In dat geval Tadic graag, en dan met de punt naar achter spelen, met Van de Beek op rechtshalf.
0 0
jaapdijkemasted
Oana; Nous Alvarez Martinez Nico; Blind vd Beek Schone; neres tadic Hakim
0 -1
Sanalologo
Heb het gevoel dat hier op het AS een hoop “supporters” zijn die pas sinds afgelopen seizoen “fan” zijn van Ajax.

2 wereld toppers verlaten ajax, talent komt er voor in de plaats. Je speelt met 5 a 6 spelers waarbij niet iedereen op zijn gebruikelijke positie speelt.

Maar nee hoor op AS. Verwachten ze meteen sprankelend voetbal tegen psv die ook nog eens een week verder is in voorbereiding.
1 -2
VoorOnzePloeg
Ik vond Promes gister echt slecht.

Hij is een type Justin Kluivert, die vooral acties wil maken en een paar solo’s eruit wil gooien, maar dat heb ik gister niet gezien. Hij probeerde vooral een teamspeler te zijn, maar dat moet hij niet doen. Lekker dribbelen.
0 -5
trooop
Ik kreeg gister in de rust binnen een paar minuten zo'n 30 minnetjes, nadat ik zei dat we onder ten hag volwassen waren geworden, maar dat het qua voetbal nog nergens op leek. Was ik nou zo zuur of is de positiviteits-cultus hier echt totaal doorgeslagen?

Dus ik heb de 1e helft nog maar even teruggekeken. En de 2e tot minuut 65, toen was de wedstrijd voorbij.
Het leek qua voetbal dus echt nergens op.

Enerzijds was álles vooruit door het centrum hotseknotsebegonia (behalve op eigen helft, maar psv zette amper druk). Anderzijds vervielen we weer in dat hoeken-voetbal van de eerste helft van vorig seizoen, waarbij de back of buitenspeler uiteindelijk een voorzetje geeft. Wat, zoals 99 van de 100 keer, balverlies betekende.

Ik ben bang dat we dat dit seizoen sowieso weer meer gaan zien, terwijl het echte succes vorig jaar juist kwam nadat we eindelijk meer en meer door het centrum gingen aanvallen (toen tadic daar eenmaal stond). Maar we hebben met marin weer een speler extra die de zestien in moet rennen om toevallig tegen een voorzet aan te lopen. Dat is gewoon ten hag's favoriete voetbal, zo lijkt het. Het zou maar zo een kwestie van tijd kunnen zijn voordat hij dolberg weer vervangt door huntelaar, die veel beter geschikt is voor dat spelletje.

Marin wordt denk ik trouwens een goede speler. Nog best mooi om te zien ook, naar mijn smaak. Maar is hij wel het type wat we nodig hebben, in relatie tot de andere middenvelders? In ten hag's visie misschien wel, maar ik zou veel liever betere technicus zien.

Één aspect is wel heel positief, naast een aantal spelers dat zich goed profileerde (typerend genoeg allemaal verdedigers): de belangrijkste ten hag-waarden zitten nog steeds goed ingebakken in het team. Dat zijn: tactische discipline, mentale discipline, hardheid, volwassenheid, intensiteit.

Tezamen met zo nu en dan flitsend combinatiespel was dat de sleutel van het succes van vorig seizoen. Met ten hag's Ajax valt niet meer te sollen. Alleen aan dat combinatiespel ontbreekt het vooralsnog ten ene male, waardoor er tot nu toe nog niet veel te genieten valt.

In de wedstrijd van gister hadden we twee momentjes van knap spel: martinez die blind van dichtbij loeistrak inspeelde, en blind die hem onder druk in een keer door liet vallen op dest. Dat was echt uitstekend. En dat passje van veltman in minuut 1. Verder: 0 combinaties, geen knappe een-tweetjes, laat staan driehoekjes, geen wegdraai-acties, geen passeeracties. Niets wat voetbal zo de moeite waard maakt.

Als we wat meer ingespeeld raken wordt dat nog wel beter. Maar ik vrees eigenlijk dat dat in elk geval de komende maanden niet de hoofdmoot van ons spel gaat zijn. Ik ben niet bang voor tegenvallende resultaten. We zijn een ijzersterk team. Maar de schoonheid van het spel zou wel eens flink tegen kunnen gaan vallen.
4 -1
ETM
Het hoogwaardige snelle combinatie-voetbal dat je 2de helft vorig seizoen zag is ontstaan. Geen instructie. Wel het gevolg van investeren in een basis die een bepaald positiespel speelt en daarin gestimuleerd wordt.
Jij denkt aan deze wedstrijd tegen PSV te zien dat Ten Hag dit voetbal niet nastreeft?

Ik was positief omdat Ajax juist wel via de as probeerde op te bouwen, Schuurs en Martinez sloegen hier Blind regelmatig bij over. Dan speelt Blind kort achter de bal, en is er juist combinatie-voetbal op de helft can de tegenstander mogelijk. Qua opzet zag je dit overigens meer in 16/17 dan in 18/19. Toen was het vaak Viergever die met links langs Schone speelde op met om de beurt zakkende Ziyech- Dolberg- Traore.
De inspeelpass dus niet op de 6 juist om via de as op te bouwen. Want je 6 moet anders terug of breed, maar krijgt hij de 2de of 3de bal dan kan hij lijnen gaan uizetten hoger op het veld. (de vergelijking met Frenkie (dan als 6) is niet te maken, want zoals Frenkie kan spelen kan niemand dat)
Wil je het spel krijgen waar jij terecht zo vrolijk van wordt dan moet Ajax de kleine ruimtes zelf opzoeken, zoals vorig seizoen Taglia- Frenkie- en Tadic steeds de driehoek op links maakte. Maar dit is niet over een nacht ijs gegaan. De afstemming in de rest verdediging en ook de beweging in de ruimte bij het kantelen van het spel zijn dan heel belangrijk.
Wat je bij het huidige Ajax ziet is dat men nog geen automatismen heeft in de voorste linie. Marin en Blind gaan dan automatisch verdedigend denken.

Ik denk trouwens wel dat Marin geen speler is voor het korte combinatie-spel op het middenveld, maar een speler met diepgang. Dus meer een speler om de ruimte aan te vallen dan deze te creeeren. Met Frenkie en Schone heb je 2 spelers die graag achter de bal blijven.
Het spel met meer korte combinaties gaat er komen als er aanvallers tussen de linies gaan bewegen. Dit zag je Dolberg doen, maar vaak ontvangend bij lange ballen, die hij niet goed kon kaatsen. Heb je straks weer Neres- Tadic- Ziyech ga je dit weer veel meer zien. De vraag is dan hoe Marin het gaat invullen.
1 0
trooop
Dat spel uit de 2e helft vorig seizoen is inderdaad zonder instructie ontstaan, dat is precies wat ik ook steeds heb beweerd. 'Eerder ondanks dan dankzij ten hag' noemde ik het, al is dat misschien licht overdreven, want je hebt gelijk dat het wel voortkwam uit het fundament dat hij heeft gelegd. Maar ik denk dat het voornamelijk door de spelers zelf is besloten. Misschien ook niet helemaal vooropgezet, maar gaandeweg, toen tadic spits kwam.

Het was namelijk vrij simpel: tadic was het zwaartepunt van de ploeg. Toen hij op links stond, trok het spel over links. Toen hij spits kwam, trok het spel naar het midden. Ten hag had geheid niet voorzien dat daar flitsend combinatiespel uit voort zou komen. Die had niet veel méér voor ogen dan die tactische variant met een uitzakkende 9 en ruimte daarachter.

Het wordt een beetje vrij associëren nu, maar ik zag (en zie) het als volgt. De eerste seizoenshelft speelden we voornamelijk voorzetjesvoetbal. Hoeken in en pompen maar. Nav tadic in de CL stapten we daar steeds meer vanaf. Dat was een duidelijke kentering, maar hoe en waarom, dat was niet precies duidelijk. Maar toen, veel later, zei de ligt na tottenham-uit ineens het volgende, nadat we een tijd onder druk hadden gestaan maar geen echte kansen tegen hadden gehad (niet exact gequoot maar wel bijna): 'Ze gaven alleen maar voorzetten, daar kwam geen kans uit voort. Zoiets voelt eigenlijk meer als een wanhoopsoffensief. Ploegen die over de grond combineren zijn veel moeilijker te verdedigen.'

Als dat geen signaal was weet ik het ook niet meer.

De ligt had daarvoor al vaker in besmuikte bewoordingen door laten schemeren dat ze ten hag als groep al een paar keer eerder hadden bijgestuurd, en dat ze in het veld soms dingen besloten die door de buitenwacht aan de trainer werden toegeschreven. Weet je dat nog? Ik weet alleen de onderwerpen effe niet meer. Het werd in elk geval steeds meer een samenwerking, en steeds minder regels opleggen van bovenaf, zoals ten hag dat uit zichzelf pleegde te doen.

Daarbij: frenkie (beste vriend van de ligt in de selectie) is de ultieme voorvechter van kort combinatiespel. En frenkies voorkeur woog uiteraard steeds zwaarder in de groep, naarmate iedereen doorkreeg dat ze nooit meer met zo'n uitzonderlijk talent zouden samenspelen. Geen doorslaggevende factor, maar het hielp denk ik wel.

Vooruit, nu sleep ik er misschien wat veel bij, maar je begrijpt m'n punt. Het korte aanvalsspel kwam niet van ten hag. En de ligt, of hij het nou expres deed of niet, kon niet laten te benadrukken dat combinatie-aanvalsspel voor de spelers op een heel ander plan staat dan voorzetjes.

Welnu. Eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Ten hag is weer volop aan de slag geweest om zijn stempel te drukken, zonder het tegenwicht van de ligt en frenkie dit keer, en van de andere zwaargewichten, want die waren er nog niet. En wat valt meteen op? Voorzetjes terug van weggeweest, aanvalsspel door de as zo goed als verdwenen.

Dus ja, ik denk aan psv te zien dat ten hag dat voetbal niet nastreeft, althans niet in de eerste plaats. Dat is niet zijn stijl. Zie ook weer de aankoop van marin, nadrukkelijk op zijn voorspraak, die alweer volop geïnstrueerd is de zestien in te duiken om tegen voorzetten aan te lopen.
Ik sluit absoluut niet uit dat het weer gaat ontstaan. De spelers zijn eraan verslaafd geraakt, we zijn pas net begonnen, en ten hag zal ook gezien hebben dat ze 'zijn spel' er op z'n minst mee af moeten wisselen. Maar zonder een niet geringe inbreng van de spelers was het er überhaupt nooit van gekomen.

Ik was verder ook tevreden dat we tegen psv via de as opbouwden, maar dat mocht geen verrassing heten, want dat is een stokpaardje van ten hag. Daar ben ik heel blij mee, maar om dat als 'verrassend' positief punt te zien; nee. Die schuurs is zich trouwens wel gruwelijk aan het ontwikkelen zeg. Zijn wij hier getuige van in potentie een van de beste opbouwende cv's ooit in Ajax 1? Of overdrijf ik nu.

Ik was ontzettend fan van een bepaalde opbouw-opzet onder bosz, ouderwets en simpel: inderdaad de 6 overslaan, dolberg aanspelen, die laat 'm vallen op de 6 of 10, buitenspeler is al onderweg, en doorvoetballen maar. Waarom zien we zulk simpel, effectief, 'puur' spel nooit meer? Zijn we dingen tegenwoordig niet wat aan het overcompliceren? Of kan zoiets anno 2019 niet meer?

Hoe dan ook. Ik voorzie wel degelijk een ijzersterk Ajax dit jaar. Maar van de aantrekkelijkheid kunnen we alleen het beste hopen.
1 0
ETM
Het zal je niet verbazen maar mi doe je TH te kort, en ik vind je idd te speculaltief, al kan ik zelf uiteraard ook niet zonder ;)
Ik hoop niet over te komen als iemand van de Erik Verdedigings Brigade, heb me vaak krotsisch uitgelaten en geen poster boven mijn bed :)

Dat spelers Erik, ik geloof vooral na een beruchte bijeenkomst, hebben 'bijgestuurd' is min of meer bevestigd maar niet inhoudelijk uitgelegd.

Het niveau van combinatie-voetbal en dynamiek in 2de seizoenshelft, CL voorop, is zeker een organisch gebeuren, maar dat moet het ook zijn. Er zullen aspecten in verstopt zitten op basis van trainingen, maar dit gaat op de eerste plaats over de lezing van spelers op het veld. TH kan hier vervolgens wel op reageren.
Kwam het dan uit het niets? Nee dat zeker niet. We hebben het destijds er overigens over gehad maar dat voorzetten-voetbal beaam ik wel, maar dan wel met de toevoeging dat het niet vaak om voorzetten van uit de gegeven ruimte ging. Dat vind ik een belangrijke toevoeging. Ten Hag zelf heeft vaak letterlijk aangegeven dat hij wilde dat er langer door gecobineerd werd. Door combineren kan niet als de speler aan de bal steeds vast staat.
Met Tadic, Tagliafico en uiteraard Ziyech had Ten Hag wel een opstelling gekozen met 'voorzetters'. Bosz had juist haast t tegenovergestelde op papier gezet; Sinkgraven, Younes, Traore. - nu is het wel zou dat TH nadrukkelijk van de overlappende backs is en dat lijdt idd tot meer voorzetten vanaf de flanken. Ook begon TH als ik me niet vergis nog vaak met Huntelaar?

Een belangrijk punt is echter dat de driehoek waar ik het eerder over had al was 'gemaakt', maar er viel nog niet zoveel van te genieten.
Ik vind namelijk dat we ook even stil moeten staan bij de keuze van Ten Hag om de punt te draaien en voor en Schone en Frenkie te kiezen. Immers, TH was de eerste trainer die voor Frenkie op het middenveld koos. En hij zette hem naast een pure voetballer. Als je dan later naar het geevolueerde combinatie-voetbal kijkt dan kun je niet om die keuze heen. Tadic was als linker-aanvaller de punt van die driehoek. Later als valse spits werd hij zelfs wel eens het middelpunt. Ik deel overigens het gewicht dat je aan de rol van Tadic hangt binnen het zo geprezen combinatie-voetbal, die was gigantisch.
Waarom Ten Hag voor Tadic op 9 koos? (Dat was tegen Bayern voor het eerst?) Dat vind ik niet zo 123 na te gaan. Meerdere motivaties zijn denkbaar. Ik vermoed zelf dat het als het ware verdedigend gedacht was. Een aanspeelpunt om onder druk mee uit te komen. Maar dan speculeer ik. TH heeft later de nieuwe dynamiek iig omarmt (zo zelfs dat hij 2 spitsen er op de bank mwe hield) plus er kwam, als ik me niet vergis een vaste plek voor Neres bij. Maar das een discussie apart - waarbij ik vind dat TH fouten heeft gemaakt!

De hoeveelheid risico die Bosz nam in de opbouw is Bosz-eigen. Dat gaan we weinig andere trainers zien stimuleren. Wel kwam ook bij Bosz pas in de 2de helft van zijn seizoen een heel hoog niveau bij kijken. Het bleef ook niet bij Dolberg als kaatspunt, maar het werd steeds gevarieerder en de uitvoering werd steeds beter.

Ik kan wel verklaren waarom jij tegen PSV weinig aan je trekken kwam langs de meetlat van het korte combinatie voetbal. Er stonden bijna allemaal aanvallers. Dest is een aanvaller. Promes is een aanvaller. Vd Beek is een aanvaller. Marin is (in de kern) een aanvaller. Daarmee bedoel ik allemaal spelers die vooruit rennen zodra het kan. 'Opbouwers zijn Blind en Tadic. Tadic die op rechts geen afstemming heeft met Marin en ook geen ingeslepen partner.

Ik vind dat je nog nagenoeg geen conclusies kan verbinden over TH's visie dit seizoen.
1 0
trooop
Het is ook speculatief. 'Te' zou kunnen, het is makkelijk om met je eigen vermoedens aan de haal te gaan. Voor hetzelfde geld had de ligt bv helemaal geen bedoeling met die opmerking over voorzetjes versus combinaties.

Maar het paste wel in een patroon. Als je tot enigszins steekhoudende inzichten wil komen moet je wel speculeren, want ze houden alles zoveel mogelijk bij de media vandaan. Niet te lichtzinnig, want dan wordt het waardeloos. Maar aan alleen de kenbare feiten heb je niet zo veel. Het gaat ook niet alleen om genoemde voorbeelden, maar om het totaal van wat de spelers tussen de regels door lieten doorschemeren, blikken en houdingen, ten hag's eigen teksten (die lulde zo vaak recht wat krom was dat je op je water aanvoelde dat er dingen gebeurden waar hij geen vat op had), en uiteraard het spel zelf.
Die beruchte bijeenkomst scheen trouwens door de telegraaf verzonnen te zijn, wat ik me ervan herinner.

Hij begon vorig seizoen volgens mij eventjes met dolberg, maar die werd idd al snel vervangen door hunter. Er staat me iets van bij dat dolberg geblesseerd raakte.

'De eerste trainer die voor frenkie op het middenveld koos' - kom op, dat is echt geen compliment waard. Het was compleet van de pot gerukt geweest als hij dat niet had gedaan. Eigenlijk kiest niemand voor frenkie op het middenveld, zo'n speler kiest zichzelf. Dat kon hoe dan ook niet nóg langer uitblijven.

Dat hij de punt draaide pakte uiteindelijk prima uit, maar het uitgangspunt daarbij was dat dat zijn visie, waarin 'controle' en 'zekerheid' een hoofdrol spelen, ten goede kwam. Het was vóór alles een verdedigende zet. Dat heeft hij ook zo uitgelegd. Ik weet z'n precieze woorden niet meer, maar het kwam erop neer dat die gaten die onder bosz ontstonden hem een doorn in het oog waren.

Hij zal ook vast in z'n hoofd hebben gehad dat het zo lekker opbouwen zou worden door de as. Maar daar heb je naar mijn idee geen 2 zessen voor nodig. Ik wil hem ook niet teveel tekort doen, maar ik denk niet dat dat de zet was die voor vloeiend combinatiespel zorgde. Het wérkte wel, overigens. Vooruit dan, hulde daarvoor ;)

Om frenkie naast een voetballer als schone te zetten is op zich prijzenswaardig, maar ook weer niet zo gewaagd: 1. frenkie schoof door vanuit de verdediging, je zou dus haast kunnen bepleiten dat hij een halve cv naast schone zette (in elk geval iemand die goed kan verdedigen); 2. hij ging van 1 naar 2 zessen, dus het was van zichzelf al vrij 'veilig'; 3. bosz had al bewezen dat schone heel goed snapt hoe je die positie invult.
Dus nogmaals: prijzenswaardig, maar nog altijd ruim binnen ten hag's eigen veiligheidsmarges, dus speciaal is anders, imo.

Het kan heel goed wat je zegt over al die vooruit rennende spelers tegen psv. Dat is ook wel weer ten hag: die houdt van dat dynamische sturm und drang-voetbal. Doorduwen naar het doel van de tegenstander. Ik zie zelf liever een beetje meer contemplatie onderweg ;)

Je hebt trouwens gelijk over tadic, die werd zeker ook op 9 gezet om z'n balvastheid. Dat lijkt me een hele veilige speculatie.
1 0
ETM
Je doet heel luchtig over het draaien van de punt, maar dat is een beetje gek. Na een heel seizoen vol problemen onder zowel Keizer als Ten Hag zelf met de punt naar achteren ging het in kwalificatie voorronde lopen als een tierelier. Ten Hag heeft dit niet uitgelegd aan de hand van gaten onder Bosz. Ten Hag nam het over van Keizer, die er totaal niet in geslaagd was voort te borduren op Bosz. (iets dat ik hem aanreken)
Erik draaide de punt om wille van Frenkie, dat is een veilige aanname. Frenkie was idd daarvoor als cv gebruikt. (door Keizer) Dat was 'a bald move'van Keizer, maar dat maakt Frenkie nog geen cv. Zo voor de hand liggend was het niet om met Schone door te gaan hoor. Die was alweer traditioneel afgeschreven. Dat Erik aanvankelijk Vd Beek passeerde was ook geen voor de hand liggende zet.

Je kunt alle keuzes van Ten Hag als verdedigend uitleggen, maar waarom zou je dat doen? Onder Erik spelen backs veel hoger dan onder Bosz of Keizer. Hij koos daarbij voor Mazraoui een aanvallende middenvelder. Dat Bosz het aandurfde met Schone op 6 zegt veel over Bosz, maar niet met terugwerkende kracht veel over TH. Ik durf te stellen dat geen andere trainer dan Bosz, in de eredivisie met Schone op 6 zou zijn gaan spelen. (een idee van Schone zelf) Keizer mocht voortborduren op Bosz en deed dat niet. Ten Hag mocht voortborduren op Keizer en deed dat aanvankelijk, maar gooide het roer uiteindelijk flink om.
De dubbele 6 kun je verdedigend en aanvallend uitleggen, punt is; het kwam veel spelers ten goede, en zeker Frenkie, daar ben ik van overtuigd. Ook geeft het steun aan een speelwijze met veel positie- wisselingen- een aanvallende speelwijze- een uitgangs punt dat we nog niet onder veel trainers zo hebben gezien.

Hoe zeer je een mening vormt op basis van speculatie is een keuze, trooop. Wmb is het evident geweest dat Erik Ten Hag niet populair was bij spelers toen hij het overnam. Spelers waren loyaal aan Keizer. Spelers vonden Erik een lastige man. (vonden spelers bij zijn eerdere clubs aanvankelijk ook). Dus er zal een moment zijn geweest dat Erik wel is gaan klikken met zijn groep. Daarover speculeerde de kranten. Succes op het veld zal zeer geholpen hebben.

Dat Ajax Europa weer eens bestormde heeft in hoge mate met de spelers te maken, en uiteraard ook zaken die net goed vielen. Maar de trainer stuurt aan. Te stellen dat Ajax eerder 'ondanks' Ten Hag het zover geschopt heeft vind ik niet deugen. (Deed jij of iemand anders dat? Een trainer die zijn spelers niet goed gebruikt komt gewoon niet zo ver.
Grof genomen is Ajax in 18/19 als een speer omhoog gegaan qua spelniveau. Al kun je moeilijk om de dip na de winter heen. Een periode waarin Ajax op halve kracht aanvallend voetbal op de mat dacht te kunnen leggen.. Ten Hag verdiend het voordeel van mijn twijfel. Het staat je vrij om hem juist het nadeel te geven;
Ik was lang heel sceptisch, maar heb eea gezien waardoor ik wat ben bijgedraaid tov Ten Hag.

Ps. Schuurs idd spectaculair, maar had al meteen het idee dat Ajax dat slim gezien had.
Dolberg was idd geblesseerd, ik vind dat Huntelaar meer had moeten spelen toen Dolberg terug kwam. Klinkt gek, maar ook beter voor jouw combinatie voetbal.

Martinez!!
1 0
trooop
Eerst even een misverstand de wereld uit helpen: nee, natuurlijk zijn we niet ondanks ten hag zo ver gekomen. Ik schrijf het ergens hierboven wat vluchtig en ongelukkig op. Wat ik bedoel, en wél al een aantal keer eerder letterlijk zei, is dat dat flitsende combinatiespel voorin mijns inziens eerder ondanks dan dankzij ten hag ontstond. Enigszins gechargeerd gesteld, let wel.

Nee, ik dacht dat zo langzamerhand wel duidelijk was dat ook ik ten hag voorname kwaliteiten toedicht en volop credits geef voor zaken waar het Ajax jaren aan ontbroken heeft. Jij voegt daar een heel goed punt aan toe wat ik te weinig noem: de variatie die hij aanbrengt, en de frequente positiewisselingen. Hoe dan ook was zonder ten hag een seizoen als het vorige onmogelijk geweest.
Net zoals dat zonder frenkie, de ligt, tadic en neres ook onmogelijk was geweest.

'Ten hag heeft dit niet uitgelegd aan de hand van gaten onder bosz' - ik voelde toen ik het zo formuleerde al nattigheid. Ten hag zou nooit een andere trainer bij naam noemen om vervolgens te zeggen: dat ga ik dus anders doen. Wat ik wél uit dat ondoorgrondelijke taalgebruik van hem gedestilleerd heb, tussen de regels door, is dat er (weer door mij geparafraseerd dus) 1 ding is wat hij echt niet aan kan zien: namelijk die gaten op het middenveld in de omschakeling. Ik noem dat hierboven 'die gaten die onder bosz ontstonden', omdat bosz voor mij symbool staat voor die gaten. Maar nee, dat heeft ten hag nooit zo gezegd. Zo heb ik het geïnterpreteerd. Dat is volgens mij zijn belangrijkste beweegreden voor een dubbele 6 geweest: zekerheid inbouwen.

Ik zal in het vervolg wat zorgvuldiger proberen te zijn, m'n teksten zijn al meer dan lang genoeg zonder al deze tekstverklaring.

Hij had frenkie in theorie toch ook met groot gemak als 1 van de 2 aanvallende mids kunnen gebruiken? Hij mag dan misschien gezegd hebben dat hij een positie voor frenkie wilde creëren, maar zo lust ik er nog wel een paar. Alsof dat hogere wiskunde is, een positie 'creëren' voor een speler als frenkie. Het is niet mijn favoriete zet geweest, dat draaien van de punt, ik zie het als iets conservatiefs. Vandaar die luchtigheid, denk ik.

Ik vond het wel vanzelfsprekend om met schone door te gaan. Die had zich dubbel en dwars bewezen als spil van de opbouw. En ten hag, hij zij gezegend, is groot fan van opbouwen door het midden.
Überhaupt van goed opbouwen. Daarom vind ik het ook niet perse aanvallend gedacht om je backs zo hoog te zetten, zeker als een van je mids dan tussen je cv's komt te staan. Dat moet nou eenmaal als je lekker wil kunnen opbouwen (correct me if i'm wrong). Mazraoui stond trouwens in jong Ajax ook al geregeld back he. Het is niet zo dat hij out of the blue een middenvelder op rechtsback zette.

Ik mag ten hag volgens jou misschien te verdedigend uitleggen; ik vind dat jij hem te aanvallend, te positief uitlegt (vermakelijk en goed onderbouwd overigens). Ten hag is voor mij naast veel, maar vóór alles een coach van degelijkheid. Altijd terug kunnen vallen. Rustig terugplooien, met het hele team. Eerst de zaken op orde. 'Geen tegengoals, en van daaruit verder denken.'

Dat leverde al met al een seizoen op als het vorige. Hulde daarvoor. Maar het is iets principieel anders dan 'In de eerste plaats een goal meer proberen te maken dan je tegenstander, en van daaruit verder denken.'

Als je het doortrekt kun je dat beschouwen als een levensinstelling. Dat is geloof ik in de kern wat ik tegen heb op ten hag.
1 0
ETM
Ik denk dat hij Frenkie optimaal gebruikt heeft. De punt naar achteren met Frenkie als aanvallende mid had zeker gekund, maar ik denk dat we naar minder voetbal hadden gekeken. Nu kon Frenkie vanuit de ruimte aansluiten, spelverdelen, en ook meer door de as voetballen. Keizer had het ook niet gek bekeken met Frenkie op cv, maar Eriks rol pastte hem nog beter. Frenkie is imo geen pure am, daarvoor is hij veel te verliefd op de bal. Zijn wapens komen hoger op het veld veel minder goed tot uiting. Beetje zoals met Sinkgraven; ik ben het roerend met Bosz eens dat Sinkgraven een geweldige back kan worden, maar dat is ook geen AM.

Ook, wie had er op 6 gestaan? Schone functioneerde in 17/18 beduidend minder dan in 16/17. Ik vind Schone een 6 met voorwaarden. Schone kon als 6 bij het extreme totale pressie-spel van Bosz, omdat hij alleen functioneert als de ruimtes klein worden gehouden.
Misschien had Bosz Frenkie wel op 6 gezet? Maar Bosz zei over Frenkie: " 'Frenkie voetbalt nog te veel in 1 tempo' (Hij speelde dus wel met die gedachte) Frenkie van 18/19 was echer al veel verder natuurlijk.
Ik denk trouwens dat best veel mensen zich verkijken op hoe extreem het pressie-spel onder Bosz was. (ook de taken van de voorhoede hierbij) Zelfs het Ajax in de 2de helft van 18/19 kwam niet in de buurt bij die intensiteit, terwijl Ajax wel steeds meer druk ging zetten op de bal, en daar ook internationaal om geprezen werd.

Ik zeg niet dat de punt naar achteren niet had gekund, maar Keizer hielp in mijn ogen wat Bosz had opgebouwd omzeep. Ten Hag ging vervolgens idd eerst verdedigend meer zekerheden inbouwen. En begin 18/19 gooide Ten Hag de boel op de schop. De Cruijff-puristen waren boos. ;) Maar Ten Hag ging echt meer naar het 'zijn' spel toe, en dat vond ik goed. Daarvoor was hij aangesteld.

Ik heb ook een voorkeur voor het Bosziaanse spel, en heb volop genoten van het vroeg in de 1vs1 krijgen van vleugels. Maar Bosz had enorm geinvesteerd in die speelwijze. Keizer heeft geen moment daarmee verder gewild. Ik kan dat niet vaak genoeg herhalen.

Ten Hag is minder aanvallend dan Bosz. Dat geen gewaagde stelling. Maar Ten Hag gebruikt ook andere middelen om tot aanvallend voetbal te komen. Ajax onder Ten Hag was metname in Europa gewoon een bijzonder aanvallend team. Ik denk wel dat Bosz de trend van weer een echt aanvallend Ajax is begonnen. Hij brak echt met Frank, en heeft ook de trainers na hem geinspireerd. (door EL-finale te halen)

Waar ik Ten Hag echt verdedigend in vind dat zijn zijn zn wissels. Daar stoor ik me wel eens aan. Meerdere malen is hij puur voor dicht-timmeren gegaan. Dit vind ik wel echt een minpunt. In zn 'verdedigen op de pass aka gefaseerd drukzetten geloofde ik aanvankelijk niet, maar ik moet zeggen dat hij zich er echt mee bewezen heeft. Dit kwam voor het eerst echt tot uiting tegen Bayern. Ajax kon echt ineens op de stoep staan in Munchen. Kovac is zn hele plan van aanpak gaan veranderen om in de return beter voor de dag te komen.

Dat Ajax steeds meer en langer druk vooruit kon zetten heeft met beter positiespel te maken. Ik weet nog dat men her en der opperde dat Ten Hag eindelijk was gaan luisteren naar zn spelers, maar dat is onzin. Om de tegenstander onder druk te krijgen moet het het spel aan de bal kloppen. Dan klopt je veldbezetting namelijk automatisch beter. Dit is dus ook weer iets dat ontstaan is.

Een helehoop 'ontstaat' gewoon. Een goede trainer weet wat een ploeg moet houden en wat eruit moet. Voor mij heeft Ten Hag 1 echt grote fout gemaakt vorig seizoen; hij onderschatte de rol van Neres voor de dynamiek in de voorhoede. Uiteindelijk heeft de ontwikkeling van Tadic als valse 9 hem gered. Gelukkig heeft hij dat wel zelf op tijd gezien.

Qua levensinstelling zie ik mezelf ook meer als een Bosz, ik neem belachelijk veel risicos hier op Bali :)
1 0
trooop
Moet eerlijk bekennen dat ik ook wat ben bijgedraaid wat betreft frenkie. Vooral aan het begin van het seizoen was ik boos dat we hem weer niet als aanvallende mid te zien gingen krijgen. Hij zou ook daar met gemak zijn uitgegroeid tot de beste van allemaal, en ik zie de beste voetballers graag zo hoog mogelijk op het veld. Ook was geduldig combinatiespel rond de zestien van de tegenstander (waar ten hag toch niet echt aan doet) dan veel beter mogelijk geweest. Nu lag dat zwaartepunt meer tussen onze eigen zestien en de middellijn.

Aan de andere kant had ik die rushes van achteruit nooit willen missen. De eisen voor die positie zijn ook wel wat veranderd. Eigenlijk kun je de beste nummers 10 van 'voorheen' tegenwoordig het best iets naar achter zetten, daar waar nog net iets meer ruimte is. Als aanvallende mid kun je anno nu het best iemand zijn die (ook) zonder bal heel goed is (donny - weer goed gezien van ten hag, ook al vind ik het een jammere ontwikkeling), of iemand die zeer vaardig is in de kleine ruimte. Dat laatste is frenkie alleen qua tikwerk, met medespelers van zijn niveau.

Voor mij voelt dit wel een beetje als een knieval aan het moderne voetbal, dat bevalt me er niet aan. Ik realiseer me dat meebewegen met de tijd in de regel de beste manier is om relevant te blijven. Maar niet de enige! En zeker niet de meest originele, karaktervolle en stijlvolle manier. (Stel dat cruijff had 'meebewogen'.)

Ben het met je eens over keizer, toch was er 1 ding dat me wel heel positief voorkwam: de diepte die hij in het spel wist te krijgen. Zelfs als we al heel hoog stonden. Dat was iets waar het onder bosz totaal aan ontbrak. Onder bosz stonden de 3 aanvallers vaak gewoon naar de bal te kijken, zelfs als er 40 meter ruimte achter ze lag. Die waren op dat punt niet goed geïnstrueerd.

Sink zie ik ook niet als aanvallende mid, maar ook zeker niet als zes, zoals ook vaak geopperd is. Back is zijn plek. Zinchenko-stijl.

Schone kan inderdaad alleen als de ruimtes klein worden gehouden, maar is dat dan niet wat ten hag ook juist voorstaat? Dat is lijkt me een reden dat het hele team zo frequent terug plooit, en dat bv dolberg vaak pas vanuit de schoot van de middenvelders mag beginnen met pressen.

Ajax kwam in de 2e seizoenshelft vorig seizoen op geen enkele manier in de buurt van bosz' radicale pressiespel. Ten hag doet dat totaal anders, gefaseerd inderdaad. Dat is in feite veel conservatiever, veel 'verstandiger'. In het begin zag dat er ronduit laf uit. Maar ik zie het net als jij: toen de spelers het eenmaal serieus gingen nemen, doordat het werkte tegen een grote ploeg als bayern, ging het klikken. Dat spel is een belangrijke reden voor de goede resultaten in europa.
Alleen dat hij het in de eredivisie vaak net zo doet, dat kan ik persoonlijk niet verkroppen. Met z'n allen op eigen helft tegen bv fc emmen: kom gvd effe op zeg.

Maar slim is het zeker, maar toch: stoer is anders. Dat iets werkt, betekent niet perse dat het ook lof verdient. Wat mourinho deed werkte bv ook (extreem voorbeeld).
Ook als je eventueel ten onder dreigt te gaan behoor je dat in stijl te doen. Ten hag ziet dat anders - zie ook dat dichttimmeren.

Haha, 'belachelijk veel risico's', dat klinkt me als muziek in de oren. Ik hoop dat je het een beetje weet te koppelen aan mooie resultaten. Dat is de beste manier om Het Spel te verspreiden, het spel zoals het gespeeld dient te worden.
1 0
ETM
Mijn reactie in rare stukjes geknipt:

Het is heel jammer is dat PSV en Ajax bijna alles winnen. Daardoor gaan trainers veel minder 'uitproberen'. Zodra het seizoen begint is er een race naar het vinden van een 'succesvolle' formatie en speelwijze, en dat is het dan. In feite was de Tadic-greep al best bijzonder. Wij als voetballiefhebbers hebben heel hard Feyenoord, AZ, Twente en anderen nodig.
0 0
ETM
Ik vond Keizer ook niet alleen maar verkeerd. En ik vind dat het Nouri-drama en zeer vroege uitschakeling Europa (in het verlengde) absoluut meegenomen moeten worden in de beoordeling. Maar dat Keizer en Co meteen hun stempel wilde drukken 'tactisch' was wel duidelijk. Veel meer vanuit de controle, en met veel 'hercirculeren' in de opbouw. Ook was er al binnen de kortste keren het zogenaamde 'plan b'. (daar werd ik gek van)
Keizer heeft niet de tijd gekregen die hij misschien wel verdiende, maar ik vond wel dat er echt veel fouten werden gemaakt mbt tot de 'koers' en keuzes wat personeel betreft.
0 0
ETM
Schone kan vooruit verdedigen, niet achteruit. Onder Bosz dekte iedereen door, en in principe was Schone dan ook vaak de vrije man. Daarom koos Bosz imo steevast voor Veltman en niet voor Tete. Tete wilt achteruit verdedigen.
Als het een open wedstrijd of zoals Bosz het noemde een 'boxwedstrijd' dan ging Schone eruit.

Ten Hag speelt aan de bal met 'uitrekkend' team en zonder met een 'inkrimpend' team. Maar lang niet zo 'verdedigend' als je misschien denkt. Ten Hag wil dat Ajax bepaald waar de tegenstander heen gaat, om vervolgens om te schakelen. Achterin staat men meestal alsnog 1 op 1.
Ook onder Ten Hag ligt het spel relatief vaak open omdat Ajax met veel spelers voor de bal speelt. Het is niet zo dat de 2 zessen van Ten Hag als een soort blok graniet rond de middenlijn bleven hangen. En het is niet zo dat Blind en de Ligt bijwijze van voor de 16 moesten blijven staan. Ten Hag is minder aanvallend dan Bosz, of beter 'meer verdedigend'. Maar Ajax is onder Ten Hag een erg aanvallende ploeg.
0 0
ETM
Klopt dat 'het voetbal' veranderd. De dribbelaars hebben het steeds zwaarder. De klassieke 10 bestaat haast niet meer. De klassieke spits is een uitstervend ras. En de vleugels zijn in toenemende mate de backs. Dit is jammer.
Toch bevind Ajax zich nogsteeds in een select gezelschap als het gaat om de keuze voor 'voetbal' en 'aanval'. Ook het Ajax onder Ten Hag. Zonder hele goede voetballers van achteruit kan Ajax niet Ajax zijn. Aanvallen begint achterin, verdedigen begint voorin. Hierin is Ajax nogsteeds Ajax.

Of Frenkie hoger in het veld nogsteeds de beste zou zijn waag ik trouwens te betwijfelen. Laats staan als half. Hij zou er nogsteeds prachtig uit zien dat zeker. Maar hij zou nogsteeds keren en keren, uitstellen en versnellen. Verdedigers zullen hem naar buiten drijven en hoe dan verder? Welke wapens heeft Frenkie dan? Ik vind Frenkie weergaloos, maar ik vind Frenkie geen alleskunner.

Ik vond het overigens met Neres op 10 beter dan met Donny. Denk dat weinigen dat nu met me eens zullen zijn, maar Donny heeft pas tegen het einde gepiekt op 10.
Donny is een 8. Heel veel mensen wilde hem ipv Schone en verwezen naar het slot van 16/17, maar dat is een misvatting imo. Donny moet 'door kunnen voetballen'. Houd je hem achter de bal dan benut je hem niet. En Bosz gebruikte hem dan ook onder de voorwaarden van spelsituaties. Schone verloor nooit zn basisplaats, en ging die imo ook niet verliezen. Of je moet je back achterin houden, maar dat gaat Ten Hag nooit doen.

Mijn risicos leveren wisselende resultaten op ;)
0 0
trooop
Goed verwoord: 'een race' naar het vinden van de juiste formatie, 'en dat is het dan'. Ik pleit ook altijd voor zo sterk mogelijke concurrentie. Ajax heeft andere goede teams nodig om zelf vooruit te komen. Maar daar moet je op dit forum niet mee aankomen (logisch - laten gaan).

Ook een goed punt over schone, dat die niet achteruit kan verdedigen. Dat is inderdaad een groot verschil, nu je het zegt. Veel spelers kunnen dat niet, trouwens. Veltman is beregoed in vooruit verdedigen, maar tov tete ook in meevoetballen. Dat is imo altijd eveneens een voorname reden geweest om hem boven tete te verkiezen. Kun je je die wedstrijd uit bij cambuur nog herinneren, waarbij cambuur's tactiek eruit bestond om tete aan de bal te krijgen en vervolgens gewoon te wachten? Tete had geen idéé wat hij met dat rare ronde ding aan moest. Volgens mij verloren we die pot zelfs. Het was in elk geval einde tete.

Het nadeel van die accordeon-stijl van ten hag is naar mijn smaak dat we te vaak te lang blijven hangen in dat inkrimpen. Het is goed dat we comfortabel zijn geworden onder druk, dat is een nieuwe kwaliteit voor Ajax. Dat we 'de druk kunnen opzuigen' noemde jij het geloof ik een keer. Maar de scheidslijn tussen dat en ordinair op de verdediging leunen is dun, en wat mij betreft passeren we die lijn te makkelijk, en ook steeds makkelijker. Ik denk dat als het niet de club Ajax was die ten hag onder z'n hoede had, hij zich nog vrijer had gevoeld om nog veel meer van die druk op te zuigen. De eis van móeten aanvallen is in mijn ogen in zekere zin zijn redding, als je het zo wil noemen (en dat wil ik ;) ).

Je zegt dat Ajax als voetballende en aanvallende club nog steeds in select gezelschap bevindt: dat is rap aan het veranderen. De race om aandacht en populariteit is (ook onder voetbalclubs) heviger dan ooit tevoren. Juve, inter, bayern, napels, liverpool, zelfs chelsea, de redbull-franchise, de city group, zelfs fucking psv! - letterlijk bijna alle clubs streven tegenwoordig aantrekkelijk, aanvallend voetbal na. Het is de absolute mode van dit moment. Ook dat is een teken van deze tijd: is iets in de mode, dan is het meteen alomtegenwoordig. Het is geloof ik begonnen met pep's barca, spanje, duitsland en bayern. En het is zich onder invloed van het pressiemiddel dat 'de nieuwe tijd heet' (waarin oa social media een sleutelrol speelt) uit gaan spreiden als een olievlek. Tegenwoordig is het een businessmodel: iedere clubvoorzitter weet dat hij móet aanvallen, spectaculair moet zijn om relevant te blijven. Anders heeft niemand het nog over je. En dat is waar het grote geld anno nu te halen valt: aandacht. Dat is namelijk waar sponsoren voor betalen. Het is dan ook symbolisch dat mourinho al 3 jaar zonder werk zit. Mensen zijn dat voetbal beu.

Maar wij, Ajax, zijn lekker nog wel altijd een van de weinigen die daar volledig mee vertrouwd zijn: aantrekkelijk, aanvallend voetbal op de mat leggen. Misschien is dat ook wel een onderliggende reden dat we vorig seizoen heel europa onze hielen lieten zien. Vanwege bv zo'n juve dat ons wel effe 'nieuwe stijl' dacht vast te zetten. Dat is nog altijd ons trucje, jongens.

Maar nu wordt het alweer al te vrij associëren en ik had me voorgenomen het dit keer kort te houden. Je hebt gelijk over frenkie, het is ook geen alleskunner. Daarom zou hij hoger op het veld ook omringd moeten worden met combinatiespelers. Over donny twijfel ik. Het klopt helemaal dat hij tegen het eind pas goed los kwam. Maar 'Houd je hem achter de bal dan benut je hem niet' - ik vond hem in jong Ajax als adjudant van nouri, en ook de keren dat hij onder bosz verder terug stond, zó goed in een dienende, ondersteunende rol, in weten waar de bal heen moet en vooruit verdedigen en for-checken. Zo goed heb ik hem daarna eigenlijk nooit meer gezien. Hij heeft zich wel flink doorontwikkeld, in de rol die hij nu heeft doet hij het (uiteindelijk) ook heel knap. De 8 zit er in feite wat tussenin. Vooruit, misschien heb je dan toch gelijk.
0 0
ETM
Interessant wat je zegt over aanvallend voetbal als 'merk'. Zou heel goed kunnen. Maar hoe aan te vallen blijft een dingetje :)
Liverpool had van alle kwartfinalisten in de CL veruit het minste balbezit gehad alvorens het de CL won. In feite speelde Liverpool gewoon power-voetbal met hele goede voetballers.
Veel Eredivisie teams spelen aanvallender dan meer dan de helft van de PL teams, met al hun geld. Of je moet het opportunisme aanvallend noemen. Kun je denken, dat is een gedateerde uitspraak over de PL, maar dat is het niet. Ik kijk veel PL. Bij Juve gaat vooral dit jaar het roer om. Maar je hebt gelijk, het was bijzonder hoeveel kritiek Juve kreeg op het verdedigende spel in Italie, in Italie!
Madrid was opbouwend aanvallend echt schrikbarend pover afgelopen seizoen. Spurs, mede en misschien overwegend door blessures, speelde omschakel-voetbal waar de Ten Hags geen brood van lusten. In de CL staken Ajax en Man City qua 'voetballende' ploegen er met kop en schouders boven uit. Ook boven Barca van wat ik ervan zag. Historische grootmachten van aanvallend voetbal uitgaande van het eigen initiatief liggen op hun gat: United en Arsenal (Wenger).
Het 'nieuwe'aanvallende voetbal is Liverpool, Olympique Lyon en Napoli. Niet counter-voetbal, maar omschakel voetbal, gegenpressing hier en daar en balvaste vleugels met aansluiten middenvelders.
Zoals Ajax in de CL speelde is gewoon ongekend in deze tijd.

Maar ik snap wat je zegt. It makes sense in een wereld waarin voetbalclubs 'merken' zijn geworden.

Utrecht was onder Erik wel een aanvallende ploeg hoor, kom op hee. Speelde voor een FC Utrecht verzorgd voetbal van achteruit, 3 achterop , en speelde PSV (3-3) min of meer weg met aanvallend voetbal. Utrecht/Ten Hag werd als verdedigend geframed omdat Utrecht niet 4-3-3 speelde. En omdat Utrecht idd uitblonk in absorberen van druk tegen de grote ploegen.
Maar goed, ik heb ook Vitesse en Heracles onder Bosz gezien. Dan is Ten Hag een sluipschutter met een rifle en Bosz een soort Rambo :)
Over Utrecht gesproken, zo terwijl ik dit schrijf,.. gatverdamme. Die Vd Brom had al lang iets anders moeten gaan doen als je het mij vraagt. Die heet een aanvallende coach te zijn, maar die heb ik nog nooit een team 'herkenbaar' zien laten voetballen.

Ik geef je helemaal gelijk over Tete. Die was voetballend bij lange na niet goed genoeg. Ik weet nog wel de boosheid van heel veel mensen (forumleden op AN) over de keuze voor Veltman. Idioot eigenlijk.
Ik ben geen Frank-basher, en erken zn waarde voor de club op een aantal punten, en kan best een positieve alinea over die man bij elkaar tikken, maar man man wat stond zijn visie haaks op die van Bosz. Bijna al zijn 'dragende' spelers waren geen knip voor neus waard onder Bosz. Dan wijst men vaak op zijn 'materiaal' maar de hand van de trainer wil men dan niet zien. Maar genoeg over Frankie..

Leuk deze lange dialoog, trooop. Langste voor mij ooit op AS. Dat had ik wel eens met mensen op AN, en mis ik hier.
Gaan we vaker doen :)

Ps. Nog effe terugkomend op een eerder punt; Mazra stond idd al wel eens back, maar Erik heeft m gebracht, gekozen. Altijd boeiend te zien wie trainers uit de jeugd pikken. Bosz: Dolberg en wmb krijgt hij ook credits voor De Ligt. Nouri kwam eraan.................
Eerst te zien wie een trainer brengt, dan te zien hoe die m inpast, dan te zien hoezeer een trainer durft te investeren.
Dat is 1 van de leukste dingen aan het Ajacied zijn..
0 0
trooop
Voor Ajax betekent 'aanvallend voetbal' inderdaad nog altijd iets anders dan voor andere clubs. Gelukkig wel. In detail valt er ook genoeg te nuanceren aan mijn claim dat 'ze tegenwoordig allemaal aanvallen', zoals jij terecht doet. Maar het cynisme dat 10 jaar geleden courant was in topvoetbal, het doodse schaken, het volop achterover leunen: dat heeft plaatsgemaakt.

Al die gegenpressing is al een gigantische stap voorwaarts. Er wordt in elk geval druk gezet! Dat associeer ik met aanvallend denken. Ik zag het chelsea van lampard laatst met 3 man op de bal jagen, ín de zestien van barcelona. Oefenpotje, maar toch. Dan weet je dat er iets gaande is, als dat al niet duidelijk was. De trainer van nota bene internazionale houdt niet op te benadrukken dat alleen winnen niet langer volstaat. Bij italië is zelfs het nationale team volledig overstag.
Nou ja, ik zal ophouden.

Ha, sniper versus rambo. Absoluut treffend! Ik geloof wat je zegt over utrecht, ik ken ze alleen van samenvattingen. Het is meer een vermoeden dat ten hag best nog meer druk zou willen absorberen. Zie ook hoe hij handelt als de druk begint toe te nemen, vooral tegen grotere tegenstanders (en juist in die wedstrijden weegt dat dubbel zo zwaar). Ik moet als hij er weer een verdediger bij knalt altijd denken aan frankie, toen die nog niet al z'n principes overboord had geflikkerd. Uitwedstrijd bij psv, indirect om het kampioenschap. We kwamen steeds meer onder druk, en wat deed frank? Verdediger (of was het een mid?) eraf, derk boerrigter erbij. Die vervolgens de winnende maakte. Dát is hoe je op toenemende druk reageert. In stijl, met ballen, én intelligent, want zo ontlast je de eigen verdediging, zet je de tegenstander op een ander been, geef je een signaal aan je eigen spelers, enzovoort. Cruijff moet daar instemmend geknikt hebben.

Mijn ogen gingen wat betreft bosz pas wijdopen toen hij met heracles het Ajax van frank compleet scheel tikte, met kwame quansah en willie overtoom als smaakmakers op het middenveld. Dat was een voorstelling die ik nog maar zelden had gezien. Het inslijpen van dergelijk combinatiespel is hij bij Ajax nooit aan toegekomen, maar dat behoort dus ook tot z'n repertoire.

Van den brom is een ramp. Ik heb z'n teams best wel eens goed zien spelen, maar zodra het erop aankomt gaat hij altijd gek doen. Dan gaan ook zijn principes met het grootste gemak overboord. Bij die man heb ik altijd het gevoel dat het hem maar om 1 ding te doen is: publiekelijk kunnen zeggen dat hij 'er helemaal niet mee bezig is wat hij zal doen als Ajax aanklopt'.

Overmars is naar eigen zeggen degene die tegen trainers zegt: neem die en die maar mee op trainingskamp (vast in overleg overigens). Maar zeker, het is de trainer die bepaalt hoe hij daarop voortborduurt. Ten hag heeft dat met mazra uitstekend gedaan, maar laten we kritisch blijven: dat was het dan ook wel he?, in anderhalf jaar ten hag. 1 doorgebroken jeugdspeler.

Maar dat is zeker een van de dingen die Ajax Ajax maakt. Geeft zoveel meer diepte aan het volgen van je cluppie dan, zoals bij de gemiddelde grote club, alleen maar af te kunnen wachten welke beroemderik ze dit keer weer zullen kopen. Een ordinaire prestigestrijd is dat, terwijl: bij Ajax komt prestige van onderop. De hele voetbalwereld voelt dat. Als je dat dan koppelt aan goede resultaten, én uiteraard aan het soort voetbal dat wij altijd en overal plegen te spelen: ja, dan mag je spreken van een waarlijk mythische voetbalclub.

Zeker leuk, zo'n dialoog! Jouw kijk op de dingen is ook nog eens een mooie aanvulling op, en vooral verscherping van, mijn eigen blik. Dat is niet vanzelfsprekend op een forum als dit (AN is van voor mijn tijd).
Tenzij je nog aan- /opmerkingen hebt moesten we deze maar eens gaan sluiten. Ik zie je in een volgend topic.
0 0
ETM
Ja idd, nog niet zo lang geleden leek t erop alsof de Mourinho's juist gingen domineren.

In jouw posts zit een combinatie van dingen scherp stellen met wel het geduld om het uitleggen, en ruimte voor nuance. Dat is prettig.
Ik dacht trouwens dat je wel op Ajax Netwerk zat, maar heb ok me dan ingebeeld :) AN had een format dat zich beter leende voor voortdurende discussies. En daar zaten voor mijn gevoel net wat meer forumgebruikers met echt 'inhoud'. Maarja, dat is voorbij.

Tot op een ander topic
0 0
Web
Jij verwacht dat Ajax zo maar weer sprankelend gaat spelen?
Ook jij weet dat Frenkie en De Ligt zijn vertrokken?
En dat ze gisteren ook nog niet konden beschikken over Neres, Ziyech, Mazraoui en Tagliafico.
Ik heb gisteren wel veel goede dingen gezien, maar weet ook dat het beter kan ( moet )
Frenkie kun je niet vervangen, onmogelijk.

Bizar hoe hier over diepgaande middenvelders word gedacht
Wij beschikken nu eenmaal niet over Messi, Xavi en Iniesta, die met heel snel circulatie voetbal een meerderheid kunnen creëeren, maar ook dan hebben ze Messi nog nodig voor een individuele actie, waaruit een man meer situatie word creëert
1 0
trooop
Nee, dat verwachtte ik niet. Stellen dat je zonder messi, xavi en iniesta geen combinatievoetbal kunt spelen is ook onzinnig. Het hoeft niet op die manier, niet op dat niveau, en je moet/mag het ook afwisselen. Maar dat lijkt tot nu toe niet eens de bedoeling.
Ik heb ook goede dingen gezien. Maar wat voor goeds heb jij in balbezit allemaal gezien op de helft van de tegenstander? Of is dat niet waar het uiteindelijk om draait?
0 0
DeWijsneus
Vond het er zeer hoopvol eruitzien en smaakt naar meer. Was niet de allerbeste wedstrijd maar wel een pot die gewoon gewonnen moest worden. En dat tegen tegen de Philips Counter Vereniging, toch onze grote concurrent. Zag zeker grote lichtpunten en ben dan ook zeer hoopvol over het nieuwe seizoen!
1 0
Sanalologo
Gister speelde Ajax met een stuk of 5/6 nieuwe spelers. Hoezo wil je dan verwachten dat alles meteen zo loopt als vorig jaar?
2 0
trooop
Dat verwacht ik niet. Ik had alleen op meer gehoopt dan we gister zagen, ook qua aanknopingspunten daarvoor.
0 -2
DeWijsneus
Ach aan de andere kant, je onderbouwt je mening en probeert dat goed duidelijk te maken. Fuck die minnetjes lekker. Ik ben zelf altijd vrij veeleisend en kritisch maar gezien het vorige seizoen heeft Ten Hag inmiddels wel iets van krediet opgebouwd. Plaatsing CL en kampioen worden zijn gewoon de doelen en hoop dat we daarna PSV echt weg gaan zetten en afstand gaan nemen.
1 0
trooop
Die minnetjes doen me ook niks. Het is een kleuter-achtig systeem dat aanzet tot slijmerige bijdragen. Maar als je er zo snel ineens 30 krijgt duidt dat wel ergens op. Leek mij althans.

Ik deel je doelen, maar ik hoop wel dat die met flitsend spel worden nagestreefd, anders vind ik 90 minuten voetbal een erg lange zit.
0 0
Ajax27
Gewoon niet zo lopen janken. Van de enige club die we als concurrent kunnen zien met 2 vingers in de neus winnen, alleen maar positief. Hoop goeie dingen al gezien en als dadelijk iedereen terug en fit is en de automatismen er binnen een aantal weken ingeslepen worden, dan staat hier een heel net team.
1 0
Schwalbino
De schoonheid van het spel die met Frenkie te maken had ben je kwijt. Zeker als je die schoonheid loskoppelt van efficientie. Dan is zo'n Frenkie schijnbeweging ook mooi zonder dat het tot iets leidt. Dit soort voetbalschoonheid zit niet in Marin of Eiting. Er is ook niemand op het middenveld die zijn dribbels kan doen. En zijn passing. Ook daar verdwijnt schoonheid.
3 0
ETM
Hee geen wegdraai acties!? Wat deed Promes voorafgaande aan de vrijetrap van Blind op Tadic?
3 0
trooop
Dat is waar, eentje dan, aan de zijlijn.
@bramzel: Die van veltman zou je er met wat goede wil ook bij kunnen scharen.
Maar dit bekrachtigt in zekere zin juist het punt dat ik probeerde te maken.
0 0
Bramzel
Geen wegdraai acties? Veltman die wegdraait bij Lozano.
1 0
Schwalbino
Ik had niet gedacht dat TH Blind op het middenveld zou neerzetten. Leek me te gewaagd. Maar Schuurs en Martinez deden het uitstekend. En Blind excelleerde zoals verwacht op zijn positie. Zoals hij vorig seizoen bij balbezit ook op het middenveld excelleerde.

Schuurs verbaasde me zelfs door de zelfbewuste manier waarop hij de leiding achterin op zich nam en het gemak waarmee hem dat afging.

Dest was ijverig en had dreiging. Tactisch niet altijd even gelukkig maar dat kan ook met bewijsdrang te maken hebben. Marin deed veel dingen goed. Beweeglijk, technisch voldoende en heeft meestal goed door waar de bal het beste naartoe kan.

Promes wisselde goede en slechte momenten af.

Dolberg betrok zich zelf meer in het spel en dat moet hij blijven doen. Ging vaak heel slim duels in, liet een paar mooie technische dingen zien. Ik hoop dat hij weer zijn vorm vindt want dan heb je een wapen tegen clubs zoals de Spurs.

Als dit zich goed ontwikkelt dan heeft TH nog meer tactische varianten dan vorig seizoen.
2 0
036AFCA97
Neres niet teruggekomen van vakantie vandaag??
0 0
MosesD
Morgen.
0 0
Okocha078
Als iedereen beschikbaar is zou ik deze opstelling weleens willen zien:
----------Tadic-----------
---Neres-----Ziyech---
---------Donny---------
---Blind---Mazraoui--
Nico---------------Dest
--Martinez-Alvarez--
----------Onana---------

Mocht Neres vertrekken kan Promes op zijn plek en tegen sterke tegenstanders evt. Veltman voor Dest.
Veel speeltijd gunnen aan Dolberg, Marin, Schuurs en Lang. Schone en Klaas heb je ook nog achter de hand, wat een luxe
0 -2
MosesD
Leg uit, waarom Alvarez ipv de uitstekend spelende Schuurs?
1 -1
JOHANisGOD
Tagliafico
Martinez
Schuurs
Alvarez

Allemaal basiswaardig.

Konden ze alle 4 maar spelen.
0 -1
MosesD
Ik heb Alvarez nog geen minuut zien spelen in Ajax shirt, dus of hij basiswaardig is, vind ik voorlopig nog even afwachten.
1 0
ST
Toch zou ik liever deze basiself zien:

Onana ;
Dest - Schuurs - Alvarez - Nico ;
Mazraoui - Vd Beek - Blind ;
Neres - Tadic - Promes
0 -6
johnantoni
Ziyech
1 0
ST
Ja als die blijft, uiteraard ipv Promes en dan omwisselen van positie.
1 0
MosesD
Schuurs en Martinez uitstekend centrum. Blind op het middenveld op prima. Mocht je iets meer gif nodig hebben op het middenveld dan kan je Blind en Martinez zo van plek wisselen. Ik denk dat Alvarez voorlopig op de bank zit. Of Mazra moet samen met Blind het blok op het middenveld vormen, dan kan Alvarez rechtsachter. Maar is hij daar beter dan Dest (aanvallend iig zeker niet) en Veltman?
1 0
RAL3028
Inderdaad. Blind kan prima op 6. Tevens aanvoerder maken. Nederlander, kind van de club en een schat aan ervaring (WK, CL; er zijn weinig NL spelers met zoveel bagage). Plus hij is verbaal vaardig en mediageniek.
1 0
mkAFCA
Blind op 6 is zeker goed, maar die Martinez nu twee helften zien voetballen en vind hem eigenlijk technisch en in overzicht te goed als CV. Is het geen optie om met Martinez op 6 te spelen en Blind vertrouwd achterin? Die Martinez had gisteren een of twee echte Frenkie momenten en dat is wel nodig bij ons spel: mensen uitspelen, versnellen of net even wachten, iig onvoorspelbaarheid op die positie. Kan Blind ook, maar vind die Martinez wel veelbelovend.

Schuurs deed me soms aan De Ligt denken. Mag nog wel wat zwaarder worden in in uitstraling haalt ie het zeker niet bij Matthijs - maar die was al zeer vroeg volwassen. Vind hem in de opbouw wel sterker dan De Ligt was.

Dest wat overijverig soms, maar wel veel kwaliteit en onverstoorbaar. Liet zich niet gekmaken door die lampen.

Promes...hmmm, geen fan van hem. Nooit geweest. Zo'n type 'doodloper' met net te weinig techniek en trucendoos om te verrassen. Vond hem matig. Beetje one trick pony. Hoop echt dat ik ongelijk krijg...
2 -1
Vak M
Is Neres al in Amsterdam ? Moment van de waarheid, kan zomaar een Romariootje worden...
0 0
geDaante
Velen zien ineens Blind graag als 6, begrijp daar niet veel van.

Hij heeft overzicht en een goede pass in de benen, maar wel vooral als hij wat meer tijd en ruimte krijgt, dat krijgt ie als CV.

Als 6 komt het zeer geregeld voor, zeker in de CL, dat de ruimte erg klein zijn, en je ook onder druk uit moet zien te voetballen. Daar heeft Blind helemaal niet de motoriek, de wendbaarheid en de vlotheid voor, en ook niet de vlotte balbehandeling. Je ziet het ook als hij als back speelt, en hoger op het veld even onder druk staat, dan komt ie daar nooit zelf uit, dat ziet er dan vaak stijf en onbeholpen uit.

Dan kan je zeggen hij kan het met passing oplossen. Nee, soms is die aanspeelbaarheid er even niet, of hij ziet de oplossing even niet, en dan moet ie zelf mannetjes afhouden of uitspelen, en dat kan je vergeten. Ook in de opbouw wil je iemand op het middenveld strak in kunnen spelen, en ook terwijl diegene enigszins gedekt staat. Dat kan met Blind ook haast niet, tenzij je steeds balletjes teruggespeeld wil zien. Hij draait namelijk niet makkelijk weg- en open. Verdedigend is ie ook niet fel en zit ie er niet strak op.

Dus ik zie totaal geen 6 in hem.
3 -10
trooop
'Totaal' geen 6 is echt overdreven. Hij is zo slim en zo rustig, kan zo lang uitstellen en weet zo goed waar de bal heen moet, dat je met blind op 6 uitstekende wedstrijden op de mat kunt leggen. Heeft hij ook vaak genoeg bewezen.

Alleen als de druk echt opgevoerd wordt neutraliseer je hem te makkelijk. Daarmee ben ik het helemaal eens. Hij kan maar over 1 been wegdraaien, en ook maar over 1 kant ineens doorspelen (beide rechtsaf). Dek je dat af, dan zal hij inderdaad altijd breed of terug spelen. Ook daar gaan we ben ik bang nog wel tegenaan lopen. Juist tegen de betere tegenstanders, die goed druk gaan zetten. En juist in die potten wil je je beste voetbal laten zien.

Dus in het ideale geval zou ik ook liever een andere speler op 6 zien. Maar wie? Eiting heeft namelijk soortgelijke tekortkomingen.
Puur qua voetbal is schone volgens mij de beste optie die we hebben.
0 -1
ETM
Martinez!!
0 0
Schwalbino
De man die Marin een miskoop vindt.
2 0
AFCA.
Goh wat verrassend zeg dat GeDaante weer eens negatief is. Ga lekker Football Manager spelen waarin je je ideale wereldje kunt naspelen. Altijd maar dat negatieve gezeik. Waarom ben je voor Ajax? Je wil alleen het beste van het beste em spelers zonder ook maar één minpuntje. Er is geen club waar alleen maar perfecte spelers spelen en al zeker niet bij Ajax.
0 0
MosesD
Als het om de Blind van een paar jaar terug gaat, ga ik een eind met je mee. Blind is echter veel beter geworden. Liet dat gisteren weer zien en Ajax speelde afgelopen seizoen wellicht zijn beste wedstrijd met Blind op het middenveld. Het liefst zie ik Blind samen met Mazraoui het controlerende duo vormen. Martinez en Blind kunnen ook van positie wisselen als de wedstrijd daar om vraagt.
0 0
MNJ7
Onana
Dest Schuurs Martinez Tagliafico
Mazraoui Blind
Van De Beek
Ziyech Tadic Promes

Zoiets ?
0 0
MosesD
Zolang Neres niet verkocht is (hoop echt dat hij blijft) speelt die op links.
0 0
ST
Geen Alvarez?
0 0
MosesD
Nee. Waarom wel?
0 -1
ETM
Blind verraste mij gisteren in hoe hij een aantal keer vlot onder druk uit voetbalde. Heeft dan aan een minimaal aantal aanrakingen genoeg om de situatie op te lossen. Blind is ook een zeer gegroeide speler ivm de Blind van jaren terug. Precies op het punt van zorg dat jij aanstipt zag je gisteren voorbeelden waarin hij heel goed in de kleine ruimte de oplossing vond. Raad je aan om het terug te zien. (Er zat wdb zelfs een echt wow-moment bij, maar ik kan je helaas niet zo 123 de minuut geven)

Het theoretische plaatje dat jij schetst kan ik overigens wel volgen. Echter, totaal geen 6 in hem zien vind ik anderzijds extreem. Blind kan daar goed uit de voeten, dat heeft hij al vaker bewezen.

Het gaat er nu natuurlijk om dat Ten Hag de juiste balans vind, en keuze is er te over. Van Schone - Frenkie naar? Frenkie was natuurlijk totaal geen 6, en Schone ook niet, maar ze waren samen een 6, als je begrijpt wat ik bedoel.

Blind is een specialist in het overslaan van linies. Daarnaast brengt hij rust door tactisch sterk te zijn. Jij maakt van hem een soort middelmatige allround voetballer. Imo ogen past hij bij uitstek bij een club als Ajax. Wel denk ik dat hij uiteindelijk beter als cv kan spelen. Maar het blijft een kwestie van samenstellingen.
0 0
EersteAanname
Goed verwoord, niks aan toe te voegen.
1 0
Web
Jij bent vanaf het begin al tegen Blind
Jouw romantische ideeën zijn altijd bij balbezit, maar die heb je nu een maal niet altijd
Blind is gewoon heel allround ( zegt alles dat je een goede voetballer bent ) zeer balvast, goed in de passing, zijn minpunt is zijn snelheid, maar door zijn inzicht en goed opstellen komt hij daar mee weg, goed hij heeft zijn mindere wedstrijden. Maar misschien wel de beste 6 van Ajax op dit moment zeker( nog )beter dan Eiting, die in de opstelling gepraat word hier. Dat werkt dus miet, zal hij in het veld moeten laten zien.
1 0
geDaante
Verdedigend is het ook geen echte topper vind ik. De Ligt hoefde vorig seizoen maar een keer weg te vallen en het was gatenkaas.

Blind is inderdaad vrij all-round, maar net als bij Urby toentertijd, kan dat juist een nadeel zijn, door op geen enkele positie écht goed te zijn, gewoon redelijk, en dat is niet genoeg.

Hij kan als CV wel goed opbouwen, en met een goede verdediger naast hem, en ook een felle linksback, kan je zijn verdedigende gebreken opvangen, vandaar dat ik hem dan als CV zie.

Ik vond Blind opvallend fel en daadkrachtig in de laatste paar CL wedstrijden, en dan is ie echt wel van nut. Daarvoor was het slap en ongeïnspireerd, bijna ongeïnteresseerd, en dan vind ik het inderdaad niks.
1 -4
Schwalbino
Je hebt gewoon geen kijk op het spelletje.
1 0
Pauw
Argumentatie graag.
0 0
Schwalbino
Hij zag het helemaal niet met Blind zitten begin vorig seizoen. Terwijl hij beter had moeten weten als hij verstand van het spelletje heeft. En zelfs nu nog ziet hij niet in waarom Blind zo'n waardevolle speler is.
1 0
Knalpot
Ehh Daan is een beetje verslaafd aan het tiki taka voetbal van het Barcelona voetbal met de grote 3 en Busquets. Normaal gesproken onhaalbaar voor de positie waarin Ajax zit. Nationaal zou dat nog enigszins kunnen, op CL niveau gaat dat niet lukken op basis van gebrek aan kwaliteiten. Een middenveld met Nouri, de Jong en Tadic/Ziyech zou aardig in de buurt kunnen komen als ze een aantal jaar samen hadden kunnen spelen maar ook dat had een utopie geweest om ze in deze tijd bijelkaar te houden. (uitgezonderd natuurlijk het drama wat Nouri is overkomen).
0 0
Web
Dat is nu een team samen stellen, elkaars zwakheden compenseren, daar draait alles om in de team sport. Johan deed dat vroeger al met Neeskens zodat hij geen meters maakte met verdedigen, maar alles op aanvallen kon zetten waar hij de beste in was. Zijn jaar bij Feyenoord nog beter voorbeeld, hij zette zelfs een back op de linksbuiten positie, die al het verdedigende werk van hem opknapte
Daar zijn trainers voor om dit te zien. Ten Hag zag heel goed dat Ajax met een dubbele 6 veel minder kwetsbaar was, want voetbal gaat altijd om winnen, je kunt nog zo leuk spelen, maar verliezen verveeld heel gouw, en het is ook nog niet ten koste gegaan van amusement
2 0
Ozymandias
Blind is voor een ‘6’ juist erg goed als hij onder druk wordt gezet.
1 -1
geDaante
Onderbouw dat eens, onder druk uitvoetballen op een hoog niveau vergt heel snel handelen, snel voetenwerk, behendigheid. Dat heeft Blind allemaal niet.
1 0
Ozymandias
Blind draait net als Eiting (die jij wel geschikt vind als ‘6’) op techniek en spelintelligentie makkelijk weg als hij onder druk wordt gezet en heeft door die spelintelligentie ook de handelingssnelheid om middels combinaties onder druk uit te spelen. In zijn laatste seizoen bij Ajax als ‘6’ was hij de enige opbouwende speler die snelheid en diepte (qua passing) aan het opbouwspel van Ajax toevoegde. Vreemd dat je Blind nog steeds enorm lijkt te onderschatten nadat hij vorig seizoen in de belangrijkste fase van het seizoen de best presterende speler van Ajax was. Je zou denken dat nadat Blind jouw verwachtingen vorig seizoen ENORM heeft overtroffen je hem nu wat meer krediet zou geven.
4 -1
EersteAanname
Eens. En los daarvan is Martinez weer wat wendbaarder. Ik hoop en denk dat Ten Hag met die twee beiden wel gaat experimenteren op zowel CV als CVM.
0 -1
geDaante
Hoe hoger op het veld hoe wendbaarder je moet zijn, daar de ruimtes steeds kleiner worden.

Het is alleen zo dat je bij Ajax nóg wendbaarder moet zijn dan bij de gemiddelde club, daar je wil heersen in de kleine ruimte, en ten alle tijden onder druk uit wil kunnen voetballen. Dus moet je ook een 6 en een 8 hebben die beiden goed en vlot voetenwerk hebben, snel handelen en het liefst behendig en wat explosief zijn.
0 -1
Ozymandias
Als '6' moet je makkelijk bij een tegenstander kunnen wegdraaien maar hoef je daar niet zeer wendbaar voor te zijn. Je kan namelijk op techniek en intelligentie een gebrek aan wendbaarheid op te vangen. Kijk maar naar hoe makkelijk Blind en Eiting een tegenstanders in hun rug weg kunnen draaien ondanks dat ze beide niet zo wendbaar zijn.
2 0
Knalpot
Busquets komt ook zelden in de problemen met zijn gemankeerde fysiek.
2 0
Lane 8
Ik vind blind een veelste goede voetballer om op cv te staan.
0 0
geDaante
Nergens op gebaseerd, het lijkt allemaal wat als hij tijd en ruimte krijgt, dan kan hij prima passen inderdaad, heeft ook het in- en overzicht voor langere (cross)passing, maar aan de bal stelt het verder niet veel voor, beweegt en draait moeilijk. In dit Ajaxsysteem waarbij hij als CV kan dirigeren en ook wat opkomen en opbouwen, vind ik hem volledig op zijn plek als CV.
1 -2
EersteAanname
Wat deed jij gister tussen 1800 en 2000 uur?
3 0
Sanalologo
Uit niets blijkt dat jij ook maar enig voetbal verstand hebt.
2 0
totallossie
Jij een klein beetje dom zijn.
1 -2
JanTa
Vorig seizoen in de KKD had ik nog zoiets van, dat kan nog heel moeilijk worden voor Schuurs maar eerlijk is eerlijk, hij heeft reuze stappen gemaakt in zijn ontwikkeling.
0 0
Web
Ik was de eerste die zij, haal Blind niet achterin weg, want hij is zo belangrijk voor de opbouw van achter uit, ook al omdat je De Ligt kwijt bent
Maar Martinez is echt een waanzinnig goede aankoop, dat ik nu al zie dat hij dat ook kan
Hij is ook nog eens veel sneller dan Blind, op zijn beurt doet Blind het weer geweldig op het middenveld. Marin gaat het ook oppakken, lijkt mij enorm leergierig, iets te bescheiden heeft zijn tijd nodig. Schuurs laat zien wat hij in zijn mars heeft, opbouwend zelfs sterker dan De Ligt, voor de rest minder maar dat zal iedereen zijn die je daar neer zet, ben benieuwd wat Alvarez gaat brengen, ik hij niet overbodig nu? stopt hij de ontwikkeling niet van Schuurs?
Aan de andere kant speel je heel veel wedstrijden en kan Schuurs nooit alles spelen op hoog niveaue. Donny is wel erg belangrijk met zijn diepgang ( bizar dat AS mensen NOG vinden dat hij op de verkeerde positie staat ) maar dat vonden dezelfden ook van Frenkie, romantische gedachten noem ik het maar. Want daar kun je niets mee. Waarschijnlijk nooit op enig niveaue gespeeld? Ander wist je maar al te goed dat diepgang in het voetbal zo belangrijk is, alles in de voeten spelen maakt het voetbal van Ajax statisch, was in het verleden ook al zo, Neeskens was de eerste die dat deed In de Cruijff en Michels periode die introduceerde dit voetbal al, later deden ze dit bij Barcelona.
Ajax heeft een hele goede selectie, maar je bent wel Frenkie en De Ligt kwijt, en dat is nog al wat.
Maar ik heb vertrouwen dat Ajax weer op een behoorlijk nievaue gaat spelen, het zal minder zijn dat vorig seizoen, maar dat was te verwachten
2 -1
DeWijsneus
Onana, Mazraoui, Schuurs, Martinez, Tagliafico, Blind (6), Donny, Ziyech, Neres, Tadic, Promes.


Al zie ik net zo goed Tadic als vervanger van Promes en dan gewoon starten met Dolberg.
In een andere samenstelling dan de 'trechter' moet Dolberg zeker kunnen renderen.
2 -3
Web
Mooie opstelling
Tadic zal waarschijnlijk alleen in grote wedstrijden in de spits spelen?
Met Tadic in de spits, voldoet de diepgang met Donny beter. Donny komt heel goed in de ruimte die Tadic voor hem maakt, Dolberg is wat statischer in de spits, gisteren zag ik weer wat van de oude Dolberg, wie weet komt hij weer op zijn nivaue?
Alvarez of Schuurs ben erg benieuwd, ik hoop niet dat Alvarez de ontwikkeling van Schuurs in de weg staat? Het zal toch een teleurstelling voor hem zijn, hij blaakt nu van het zelfvertrouwen. Marin heeft mij echt overtuigd bij Luik, moet duidelijk nog wennen aan het Ajax systeem, maar ik zie het in hem zitten. Het word nog een hele klus voor Ten Hag om de spelers tevreden houden, iedereen wil spelen, vooral als ze gelijkwaardig zijn. Maar dubbele posities heb je nu nodig.
0 -2
DeWijsneus
Het wordt inderdaad onmogelijk om iedereen tevreden te gaan houden. Ach luxe problemen als je bekijkt dat we onder De Boer amper een basiswaardig elftal konden opstellen.... Maar er moeten wellicht nu wel mensen verkocht worden, wordt vooral voorin wel erg vol.
0 0
Web
Zo is het, wat is er veel verandert in die paar jaar, Ajax hoort er weer bij, daar heeft ook de Boer aan mee gewerkt, door beperkte middelen die er toen waren
0 0
mistermiyagi
Grappig ik heb een totaal andere mening als jullie redacteur.

Alvarez kunnen we weinig over zeggen, heeft nog geen minuut gespeeld of mee getraind.
Al zijn de voortekeningen goed.

Dest is toch helemaal niet te licht? Hij speelt geweldig, één van de hoogste puntentjes zo vroeg in seizoen. Hij is fysiek juist een beest, heeft snelheid wint bijna al zijn duels.
Lis van zijn aanvallende kwaliteiten, positioneren zal iets moeten zijn waar hij zich in kan verbeteren.

Schuurs speelt erg goed, mogelijk speelt hij ipv Alvarez.

Martinez een openbaring..

Promes speelt totaal niet slim, het is frusterend om naar Promes te kijken. Als je bij Sevilla je stempel niet kan drukken zal het Mogelijk bij Ajax ook een probleem gaan zijn.

Varela is helemaal geen materiaal om te spelen, achter Onana is er helemaal niks, Kotarski zal nog iets kunnen worden..
2 -6
Web
Promes moet je niet beoordelen op zijn periode bij Sevilla.
Heeft het goed gedaan in Rusland, mits nog spelritme en wil te graag.
Varela maakte een paar foutjes maar om nu te zeggen dat er niks is buiten Onana gaat veel te ver, spelritme mist hij, speelt nooit.
Dest doet het geweldig, maar of hij Mazraoui er gelijk uit speelt, moet ik nog zien
De rest ben ik het mee eens
1 -3
RuffRhythim
Het is inderdaad erg belangrijk dat we in de breedte gegroeid lijken te zijn.
De sterkte van je bank zegt iets over de kracht van je basis.

Moeten er alleen geen basisspelers meer vertrekken...
1 0
Bjorn
Martinez ben ik van onder de indruk. Voor slechts 6 miljoen gekocht en die bezorgt je echt een klote middag als spits zijnde. Blind op 6 voelt heel vertrouwd (2013/2014 en begin van vorig seizoen) en pakt ook eigenlijk altijd goed uit.

Als deze selectie bij elkaar blijft zijn er enorm veel mogelijkheden.
2 0
PeterVKV
In de tweede helft dacht ik even dat Frenkie terug was........Martinez draaide kort weg bij zijn man, versnelde en had ook nog een versnelling in de versnelling. Drie man zoek gespeeld. Hij deed het goed op 4 en Blind op 6. Maar toen dacht ik wel: is hij niet DE opvolger van Frenkie en moeten we de zaak niet omdraaien? Wat meer agressiviteit op het middenveld kan ook geen kwaad.
4 0
FiberPaste
Grappig dat een hoop hier zo negatief zijn over Marin, vond hem aardig spelen, de analisten bij Fox ook dus spiegel ik me daar maar aan..

Ik zie Schuurs wel definitief doorbreken, dan zal het achterin wel Nico - Martinez - Schuurs - Alvarez worden, maar dan hebben we wel echt een luxeprobleem achterin.

Daley deed het geweldig op 6, zie hem daar graag (speelde hij voor hij naar United ging ook vaak geweldig).

Een middenveld met Daley - Marin en Ziyech lijkt me wel genieten. Maar Donny verdient het ook om te spelen.. dus krijgen zo wel een luxe probleem voorin ook.
Voorin Tadic, Promes en Neres (of Bergwijn als vervanger) wil ik ook wel eens zien
0 -2
Tjpknge
Zouden degene die minnen, ook kunnen beargumenteren, waarom?
1 -1
Tjpknge
Je kunt toch ook gewoon zo spelen?
Neres Tadic Ziyech
Martinez Vd Beek Schone
Tagliafico Blind Schuurs Alvarez
Onana

Begrijp verder niet waarom je Promes boven Vd Beek verkiest.. Een speler die in vorm is, en een hoge transferwaarde vertegenwoordigt, tegenover een speler die het allemaal nog maar eens moet laten, is wat mij betreft, op z'n minst gezegd apart te noemen. Dan Marin, ik begrijp zijn keus eigenlijk ook niet, verloor veel de bal, veel ballen breed of achteruit...

Schone speelde secuur en vooruit, en met zijn rust aan de bal kon hij mij ook wel bekoren. En zie in hem dus nog steeds een waardige basisspeler.
0 -3
DT10
Blind deed het prima op het middenveld, net als vorig seizoen uit bij Bayern. Mijn gevoel zegt dat hij de aangewezen man is voor de positie van Frenkie.

Zeker omdat Martinez het op zijn beurt het erg goed deed op de positie waar Blind afgelopen seizoen

Schuurs maakte, net als in de voorbereiding, een uitstekende indruk en het is nog maar afwachten of Alvarez hem straks uit de basis weet te spelen.

Dest deed het aardig, maar je kon een aantal keer ook goed zien, dat hij op de rechtsback positie thuis hoort en niet op links.

Ik denk ook dat hij daar veel meer potentie heeft dan Veltman, die toch weer, bij vlagen, zijn tekortkomingen tentoonstelde.

Marin lijkt een bijtertje en een harde werker, maar heeft gister, in voetballend opzicht, te weinig laten zien en zal zich moeten verbeteren, als hij een basisplek wil krijgen.

Goed om te zien, is het zelfvertrouwen waarmee Donny speelde. Hij lijkt daarmee zijn vorm van vorig seizoen door te trekken. Hopen dat hij blijft.

Promes heeft te weinig laten zien en voldoet nog niet aan de verwachtingen, al moet ik wel zeggen dat hij zijn verdedigende werk telkens goed oppakte.

Blij om te zien, dat Dolberg meteen scoorde, maar hij kreeg daarna ook nog 2 goede kansen, waarvan hij er minstens 1 had mogen maken.

Als straks iedereen er weer bij is, denk ik toch dat onze nieuwe aanvoerder, Dusan Tadic, weer in de spits zal gaan spelen, zoals afgelopen seizoen.

Wat was ik was blij om Ziyech weer in de Arena te zien. Je zag meteen dat hij het spel, als vanouds, naar zich toe trok en ik hoop dat nog vaak te gaan zien.

Ik ben wel benieuwd of Schone, na de versterkingen, nog een basisplek gaat krijgen, maar wie weet verrast hij ons wederom.

Tot slot was Onana nagenoeg foutloos. Heeft ook erg weinig in actie hoeven te komen, maar ben blij dat hij er weer staat.
4 -1
JohnnyD
Ik vond de bal van Onana op Dest waarmee hij hem in de problemen bracht toch echt een serieuze fout van Onana. Had zomaar een doelpunt kunnen zijn en er waren genoeg andere en makkelijkere mogelijkheden.
4 0
DT10
Ik heb je een duimpje omhoog gegeven haha. Die was ik namelijk inderdaad even vergeten.
1 0
JohnnyD
Krijg jij van mij ook een duim omhoog :)
0 0
insectenverdelg
Maar ook Dolberg wordt langzaam beter. vraag is of er plek is voor Promes in de basis 11. Het zou mij ook niet verbazen als Nous op de plek van Marin komt te spelen. De breedte van de selectie dit jaar is echt groter ala vorig jaar. Het is vechten voor je plek in de basis en er zijn heel veel keuzes spelers die op verschillende posities kunnen spelen. Als ten Hag kan manangen dat spelers niet ontevreden worden heeft hij een luxe probleem.

mijn opstelling zou zijn:
Onana
Dest Alvarez/Schuurs, Martines, Nico
Nous, Blind
Donny
Ziyech, Tadic Neres.

Met een bank van Promes Dolberg Huntelaar, Marin, Veltman, Schuurs of Alvarez en Lang hebje ook echt veel kwaliteit erachter. Ben benieuwd naar dit seizoen.
0 -3
ETM
Veel waar ik vrolijk van werd. Zoals de directe inspeelpasses naar de as. Het drukzetten op de bal in bepaalde fases. En wederom Schuurs, Dest en Martinez.
Ook idd een al wat beter optreden van Marin, al ontbreekt imo nogsteeds de juiste afstemming, en betwijfel ik of de rol die hij krijgt ook echt bij hem past. Maar met Blind oogt Marin zeker meer in balans. Ik zag de vrolijkheid op het topic over Dolberg en dan vooral zn inzet. Maar ik heb toch de niet populaire mening dat het niet logisch is om 'nu' voor hem te kiezen.
Nu was dit natuurlijk niet de beoogde basis, maar TH kiest lijkt t sowieso voor Dolberg boven Huntelaar. Ik zie nog niet waarom hij dat verdiend.
Wat een pass trouwens van Veltman bij de 1-0!

Martinez vind ik heerlijk en dat roep ik al sinds zijn komst van de daken. Maar waar ga je hem neerzetten. Niet op de bank, denk ik zo. De situatie achterin, samenhangend met de Frenkie-positie is echt heel boeiend, want onvoorspelbaar. Blind deed het erg goed. Schuurs ziet er ook zeer veel belovend uit. Ik vond mijn vriend Martinez er 2 keer minder goed uit zien positioneel, maar wel een beest in vooruit verdedigen en aan de bal. Ik heb een beeld bij Martinez op 6 en dat laat me niet los.

Bij Promes vind ik het opvallend dat veel mensen twijfelen aan zn spel-intelligentie, want ik vind hem juist tactisch steeds sterk spelen. Technisch vind ik hem nog druistig, maar denk dat hij gaat groeien dit seizoen. Wel is hij nog geen bedreiging voor de voorhoede van afgelopen seizoen.

Dest is heerlijk onbevangen en zeer aanvallend. Wel nog heel groen, en de jeugdigheid ook in keuzes spat er vanaf.

Ajax creeerde niet veel, maar binnen de context van eerste wedstrijd met een nog verre van gevormd geheel, ziet het er goed uit. Ik denk dat PSV een prima oefen-tegenstander was voor PAOK. Met nog een mooie schaal erbij ook!

Ik wens Erik veel succes met de puzzel, die tot het nieuwe Ajax moet leiden.
4 -1
Ajaciedoss0412
Off: Was Eiting geblesseerd? Viel me op dat die helemaal geen speeltijd kreeg. Wat overigens denk ik wel terecht is aangezien hij tijdens de voorbereiding niet heeft kunnen overtuigen.
0 -1
Multi
Aardige jongen Eiting en knap dat die zo terug komt van een blessure, maar hij heeft nog een hele lang weg te gaan als hij de basis zou willen halen. Vooral qua handelingssnelheid is het nog echt te traag.

Persoonlijk denk ik dat hij het uiteindelijk ook niet gaat halen, zeker niet als je ieder jaar CL ambieert. Maar laten we nog maar even afwachten, zeker omdat die toch terug komt van een zware blessure. Denk dat een verhuur voor hem ook goed zou zijn, één jaar lang basis en eredivisie ervaring opdoen.
1 0
rodnet
Geen speeltijd zegt niet veel want Noa Lang, die wel overtuigd heeft kreeg ook geen speeltijd. Maar Eiting heeft behalve tegen Anderlecht heel matig gespeeld en is dus gezakt in de hierarchie achter Marin en Schone en in deze wedstrijd Blind.
1 -1
markk
Ik ben er gerust op dat wij ook dit seizoen een goede verdediging neer kunnen zetten. We hebben toch wel aardig wat diepgang in de verdediging

LB: Tagliafico, Dest, Pierie
LCB: Blind, Alvarez, Schuurs, Martinez, Veltman, Pierie, Magallan
RCB: Blind, Alvarez, Schuurs, Martinez, Veltman, Pierie, Magallan
RB: Mazraoui, Veltman, Dest
1 -5
RuffRhythim
Pierie is zeker geen linksback en sommige van je voorgestelde posities qua spelers vind ik niet helemaal kloppen, maar voor de rest geeft het wel aan dat we in de verdediging aardig goed in de slappe was zitten.
0 -1
Multi
Ik zou het toch gewoon zo laten, qua posities.

LB: Tagliafico, Martinez, Dest
LCB: Blind, Martinez, Pierie, Magallan
RCB: Alvarez, Schuurs, Magallan
RB: Mazraoui, Veltman, Dest
0 -1
JOHANisGOD
Pierie linksback, hou op.

Ik kan nog meer zeggen, maar kost te veel tijd.

Niet iedere voetballer overal maar neergooien.
3 -2
MosesD
Die jongen roept maar wat....
0 -2
Jellie
Na PS, krijgen we NB?
Kom op zeg, spelfouten......
0 -1
B.dykstra
Schuurs kopie van de ligt bewegingen pasje inkomen,exact de ligt
6 -1
Redrum
Perretje gaat ons allemaal verrassen. Niet voor niets wilde Ajax hem heel graag hebben.
2 -1
EKS
hij gaat met name diegenen verrassen die amper twee maanden geleden nog volhielden dat Perretje "zwaar tekort komt" en "niet het niveau is wat we zouden moeten nastreven".
3 -1
Ar
Ik denk dat Schöne toch weer snel een basisplaats zal hebben.
Marin viel me niet tegen, maar ook niet mee. Beetje onopvallend.
En Schöne bracht vooruit voetballende en creërende in korte tijd echt veel meer. Dan zien je hoe goed ie werkelijk is. Kort erop, altijd op de goede plek, pass vooruit, en misschien met Blind naast hem dat ie wat aanvallender kan gaan spelen en minder vaak in een positie raakt waar ie in z’n zwakte komt.
4 -2
altijdwelwat
Ik vindt dit item een leuke toevoeging aan AS en ga een eind mee. Maar om Promes een slimme speler te noemen die de bal goed bij zich houdt, en goede keuzes maakt is natuurlijk onzin.
3 -4
Maxwell_5
Ik kan mij wel vinden in de mening die beschreven wordt. Ik vind Promes eigenlijk zelfs een tikkeltje te snel bewegen tov zijn medespelers, en dat bedoel ik vooral tov Dest. Je ziet dat hij (te) snel naar binnen komt, om ruimte te maken voor Dest om er overheen te komen. Maar hij staat er te vroeg, waardoor het gat al dichtgelopen is door een speler van PSV. Zelfde viel mij ook op tegen Panathinaikos. Het kan ook aan Dest liggen dat hij die situaties eerder moet herkennen, maar ik wijt het eerder aan Promes, omdat hij de ervaren man is van de twee.
3 -2
EKS
een interessante observatie, bedankt
1 -1
FiberPaste
Ben na vandaag wel benieuwd naar een achterzijde bestaande uit Nico - Martinez - Schuurs - Alvarez en dan Blind op het middenveld met Marin en Ziyech.

Ik ga er vanuit dat Donny en Neres vertrekken en dan Bergwijn dan wordt gehaald.

Voorin Bergwijn - Tadic - Promes

Dit zou wel genieten zijn
0 -4
robinozzi
Hallo Nous
0 -1
JOHANisGOD
Alvarez back, doodzonde en slaat eigenlijk ook nergens op.
0 -1
Ozymandias
Ajax heeft backs nodig die de gehele flank bespelen en Álvarez lijkt me dus ongeschikt.
2 -1
Ozymandias
Ik hoop dat Ten Hag zo snel mogelijk inziet dat Ajax met de huidige spelers beter met een '6' kan spelen. Blind is een geweldige '6' en Marin en Vd Beek zullen elkaar minder in de weg lopen als ze op links- en rechtshalf worden gezet. Martínez kan als linkercentrale verdediger de gehele linkerhalf-space bespelen en Blind kan als '6' dan de rol invullen die Anita had in de beste periodes van Vertonghen op '4'. Ik verwacht dat Blind en Martínez een voor Ajax fenomenaal duo worden. Spelers met een grote spelintelligentie weten vaak het maximale uit elkaar te halen en het zal met niet verbazen als dit bij Blind en Martínez het geval zal zijn.

Hopelijk begint Ten Hag tegen Vitesse met Onana; Mazraoui, Schuurs, Martínez, Tagliafico; Vd Beek, Blind, Marin; Ziyech, Tadic en Promes in de basis. Neres zal nog niet geheel fit en in vorm zijn aangezien hij als laatste zal aansluiten en Álvarez al ook wat tijd nodig hebben voordat hij voor in de beschikbaar is. Toch staat er dan al een geweldig elftal waarmee Ajax zeker weer een kans maakt om in de Champions League te overwinteren. De individuele kwaliteit is beschikbaar maar de nieuwe spelers en de rest van het team moeten nog op elkaar ingespeeld raken voordat Ajax weer echt goed voetbal zal vertonen.
6 -6
BobaAjax
Ik ben het hier niet mee eens. Donny van de Beek is enorm sterk in de ruimte achter dolberg en het diepgaan. Speel Je met een 6 heeft hij die ruimte niet.


Ook de buitenspelers trekken vaak naar binnen voor de combinatie waar de ruimte nu ligt, met linkspoten Ziyech en tadic op links en promes op rechts.

Verdedigend heb je ook een sterker blok met blind en marin.

1 -1
Ar
Schöne heeft in korte tijd meer laten zien dan Marin. Ik vind die laatste nog geen basisspeler. Dest nog eerder (speelde op een jeugdig foutje na gewoon prima).
Ook Promes heeft me nog niet overtuigd als basisspeler, en zeker nog niet te verkiezen boven Huntelaar/Dolberg.
De optie met Tadic als spits heeft in Europese wedstrijden gewerkt, omdat het afweek van de basis met Dolberg of Huntelaar. Die verassing werkte. Maar Tadic moet gewoon een spits bedienen en niet wekelijks spits spelen.
0 -4
ajaxxcied4life
Laten we eerst maar eens de voorrondes tegen PAOK gaan overleven. Zij werden immers wel ongeslagen kampioen van Griekenland en Ajax had het tegen Panathinaikos niet bepaald makkelijk.

First things first.
2 -1
Ozymandias
Natuurlijk moeten de spelers niet verder kijken dan de eerst volgende wedstrijd maar waarom zouden wij als fans dat niet wel kunnen doen? Ajax hoort PAOK over twee wedstrijden te verslaan. Het is duidelijk welke club veel meer kwaliteit in huis heeft.
6 -1
ram
Grappig dit soort stukjes; want je weet gewoon dat zowel de vragen als de antwoorden door dezelfde persoon zijn geschreven ;)

Inhoudelijk wel redelijk eens met alles maar het ligt allemaal ook redelijk voor de hand.
0 -1