NB: ‘Martínez totaal andere speler op middenveld’

ThijsZwagerman, 01-09-2019 om 22:00, 30944 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de zakelijke en relatief eenvoudige zege op Sparta Rotterdam. Ditmaal met redacteur Reinand Visscher. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Stelling: Met Edson Álvarez en Lisandro Martínez op het middenveld, lijkt de puzzel van Erik ten Hag in elkaar te vallen.
‘Daar ben ik het nog niet mee eens. Donny van de Beek komt straks ook nog terug op het middenveld en dan gaat je middenveld er toch weer anders uitzien. Donny is namelijk een heel ander type dan Hakim Ziyech of Quincy Promes. Ik denk dat het middenveld straks ook het mooist in balans is als Donny naast Martínez komt te staan. Dan heb je daarvoor de beweeglijke Ziyech, Promes en David Neres. Dan heb je echt een perfecte balans. Dat lijkt me heerlijk.’

Wie was voor jou de Man of the Match tegen Sparta?
‘Dat is voor mij echt Martínez. Ik heb enorm van hem genoten, in de voorbereiding op dit seizoen al. Toen begon hij als linksback, maar was het meteen duidelijk dat hij ook aan de bal goed was. Vervolgens ging hij als centrale verdediger spelen en toen profileerde hij zich als een zager, een echte Argentijnse verdediger. Hij vloog overal keihard in. Daardoor zeiden veel cynici de afgelopen tijd dat hij geen middenvelder was, omdat hij daar veel te wild voor zou zijn. Nu hij twee wedstrijden op het middenveld speelt, is hij echter een totaal andere speler. Hij is heel kalm en blijft steeds rustig aan de bal. Hij weet continu wat er om hem heen gaande is. Hij is, denk ik, de ideale zes. Al helemaal met Donny naast zich.’

Wat vond je ervan dat Quincy Promes als aanvallende middenvelder werd opgesteld?
‘Hij vulde het prima in, maar het is natuurlijk wel een ander type dan Donny. Ik zie Promes ook niet per se als iemand die gaten trekt voor anderen of veel combinaties aangaat. Daar vind ik Ziyech eigenlijk beter in. Maar die loopactie bij de 0-1 was bijvoorbeeld wel heel erg goed van Promes. Het was sowieso zijn beste optreden voor Ajax tot nu toe. Hij had een paar dreigende momenten.’

Begreep je dat Sergiño Dest de voorkeur kreeg boven Noussair Mazraoui?
‘Ja, dat begreep ik wel. Vorig jaar heeft Mazraoui het natuurlijk heel goed gedaan als rechtsback en aan het einde van het seizoen ook op het middenveld. Maar dit seizoen presteerde hij zowel op rechtsback als op het middenveld niet overtuigend. Als je dan tegen een schorsing aanloopt en je vervanger het goed doet, dan is het logisch dat Dest mag blijven staan.’

David Neres lijkt nog op zoek te zijn naar zijn vorm. Waar ligt dat volgens jou aan?
‘Hij is nog niet heel aanwezig in het spel. Als hij de bal krijgt, wil hij wel acties maken, maar dat lukt nog niet genoeg. Hij oogt ook nog niet heel gretig en lijkt er inderdaad nog niet lekker in te zitten. Hoe dat kan? Ik denk dat het gewoon een vormdip is. Het is een fase waar hij nu in zit, maar dat kan de volgende wedstrijd zomaar weer voorbij zijn.’

Vind je dat Ajax het seizoen kan uitspelen met Joël Veltman en Daley Blind als centraal verdedigingsduo?
‘Nee, hoewel ik vind dat Blind wel achterin moet blijven spelen. Veltman doet het prima, maar op sommige momenten heeft hij niet goed door waar hij staat en wat er om hem heen gebeurt. Hij kijkt te weinig om zich heen om te zien waar iedereen staat en daarom vind ik hem als centrumverdediger niet fijn. Ook aan de bal is hij minder. Het duurt allemaal te lang en dat doet me soms denken aan het voetbal onder Frank de Boer. Ik zou dan ook graag zien hoe Álvarez en Blind als centraal duo zouden functioneren.’

Tot slot: welk gevoel overheerst er na afloop van dit duel bij je?
‘Niet een geheel tevreden gevoel. De eerste en de laatste twintig minuten waren slap. Zo’n beginfase kan ik nog enigszins begrijpen na een midweekse Europese wedstrijd. Maar als je Sparta dan helemaal kapot hebt gespeeld en er eindelijk ruimtes komen te liggen, dan moet je doordrukken en een paar goals extra maken. 

Noemenswaardig vond ik nog wel dat Noa Lang erin mocht komen, dat heeft hij op basis van de afgelopen weken bij Jong Ajax en zijn prestaties van vorig seizoen echt verdiend. Verder vind ik dat Donny ook een dikke pluim verdient, omdat hij tussen de Ajax-supporters in het uitvak ging staan. Het gebeurt de laatste jaren nog maar weinig dat geblesseerde of geschorste spelers dat doen, maar zoiets wordt door de supporters zeer gewaardeerd.’

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Alle Nabeschouwingen seizoen 2019/2020:
#ajapsv: 'Schuurs en Martínez complementair aan elkaar'
#vitaja: 'Dolberg brengt helemaal niks'
#paoaja: 'Denk dat Mazraoui uitgroeit tot gedroomde 6'
#ajaemm: 'Waarom zou je Tadic niet als eerste spits zien?'
#ajapao: 'Hoop niet dat Veltman-Martinez hét centrum wordt.'
#vvvaja: 'Hoop dat Alvarez ontbrekende puzzelstukje is'
#apoaja: 'Marin afschrijven gaat wel heel ver'
#ajaapo: 'Dest haalde een absurd hoog niveau'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ETM
@Ajax27 mijn reactie perongeluk verwijderd. Sorrie, dus jouw reactie ook.
Was nog benieuwd waar je het mee oneens was. Maar ga dat te lange verhaal nie weer tiepen :)

Ps. @ AS is het de bedoeling dat je tekts niet meer kan bewerken of is het een fout?
0 0
WZAWZDB14
Zie graag perr nog eens naast Blind staan, waaraan heeft hij de bank verdiend? Ok, hij speelde soms niet heel best, maar toenertijd was het hele elftal niet best en stond hij elke wedstrijd naast een andere verdediger. Geef hem nog is de kans naast blind.
1 0
vincent_DV
Behoorlijk off topic maar Idrissi gaat mogelijk nog naar Torino of AS Roma. Zou Labyad dan niet naar AZ vertrekken? AZ heeft nog weinig tijd voor een vervanger dus lijkt mij een logische transfer.
1 0
Wimmel
Zou voor Labyad een mooie move zijn maar heeft aangegeven te willen vechten voor zijn kans.
1 0
Heliumschaap
Martinez liever met de punt naar achter op het middenveld zoals vandaag. Hij is balvast, bouwt goed op en is verdedigend sterk. Donny en Tadic ervoor.
2 0
DeMeervanweleer
Ten Hag heeft met dit blok op het middenveld het team rust en vertrouwen willen geven. Je verliest daarbij heel moeilijk met drie van die winnaars als Martinez, Alvarez en Tagliafico in je team.
creativiteit en mentale hardheid, mooie combinatie. Straks kun je van wedstrijd tot wedstrijd naar believen varieren in de opstelling.
4 0
ETM
Klopt denk ik als een bus. Dit mbt tot het uit de basis geraken van Marin. Martinez op middenveld lijkt hij van meet af aan overwogen te hebben. Hij koos echter anders.
0 0
DeWijsneus
Snap gezeur om de verdedigers niet. Zonder snelle oplossing voor het middenveld zijn we voor nieuwjaar al uitgevoetbald. 7 verdedigers en 4 aanvallers. Belachelijk. Maak me enorme zorgen. Maar er is weer gewonnen met een hoog aantal aan doelpunten dus we zijn weer de beste.... Ik vind het een opstelling en tactiek van lik m'n vestje. De Boer zou er trots op zijn.
1 -3
ajaxdordtt
Verdedigender*
0 -1
ajaxdordtt
Helemaal eens. En wij dat Psv blok met Rosario en Hendrix maar uitlachen. Wij spelen nog verdediger. Tegen Apoel en Sparta.
1 -2
FreddyAX
Dan kijk jij toch met een verkeerd stel lenzen in je bril.
We hebben helemaal niet verdedigend gespeeld tegen Apoel en Sparta.
Het wegvallen van Donny moest opgevangen worden en dat is gebeurd, ik verwacht hem volgende keer er weer bij en eigenlijk Alvarez achterin.

Martinez is een prima speler die zeker als middenvelder kan ,hopelijk in de afwisseling met Blind.
0 0
DonQ
Je bent echt enorm aan het panikeren om niks. Ja dit blok is ook niet helemaal mijn stijl, maar je ziet dat Ajax stabiel is en de voorhoede zich kan uitleven. Daarnaast brengt Martinez voetballend gezien ook gewoon heel veel. Wanneer van de Beek terug is, zal Alvarez een linie naar achteren zakken en heb je al gelijk weer meer voetbal.
1 -1
DeWijsneus
Wouw, stabiel tegen Sparta. Ben gelijk weer opgelucht. Ziyech of Tadic had gewoon op 10 moeten staan. Maar nee, Ten Hag moet weer vast houden aan z'n zekerheidjes. De aanval kan zich uitleven.... Sparta hè vriend. 9 officiële duels en Ten Hag heeft weet ik hoe veel varianten geprobeerd. Ik maak me oprecht zorgen ja.
0 -2
DonQ
Een wouw is een vogel. Ziyech stond in praktisch gezien in grote delen van de wedstrijd ook gewoon op 10 hoor..
Als het niet loopt, ga je inderdaad lopen sleutelen aan je team. Daar is toch helemaal niks geks aan. Dan kan je wel de idealist uit gaan hangen maar je zeurt echt om niks.
Als we over een maand nog steeds met het verdedigende blok spelen en het spel daardoor tegenvalt, mag je zeuren.
2 0
DeWijsneus
Tof! Weer wat geleerd. Maar dacht wel dat het een forum waar waar je je mening mag en kan ventileren? Bij de mindere wedstrijden hiervoor hield ik gewoon m'n mond. Maar mag toch wel m'n zorgen uiten? Vind dat Ten Hag heel veel, zelfs te veel sleutelde aan zijn opstelling en tactiek. Maar goed, we hebben dik gewonnen en ziet er wel weer beter uit.
0 0
ajaxdordtt
We zullen voortaan aan jou vragen hoeang we moeten wachten tot we kritiek mogen hebben. Veltman in het centrum, 2 verdedigers op het middenveld is gewoon Ajax onwaardig.
0 0
DonQ
Hetzelfde riedeltje herhalen, heb je ook niks aan. Als je blijft volharden in het feit dat Martinez een pure verdediger is dan blijf je zuur. Zoals ik al meermaals heb gezegd, komt Vd Beek binnenkort weer terug. Die zal sowieso een plek op het middenveld krijgen. Daarom vind ik dit allemaal gezanik om niks. Ik hoor jij en de wijsneus ook niet met een alternatief komen voor nu.
0 0
ajaxdordtt
Met een echte 6 gaan spelen, de punt naar achteren. Alvarez voor Veltman, Martinez 6 en Donny en Ziyech/Lang/Marin/Tadic/Promes er naast
1 0
DonQ
Dat is hetzelfde elftal wat ik voor ogen heb :). Ik denk dat het bij de terugkeer van Vd Beek ook snel zo in elkaar zal vallen.
1 0
036AFCA97
Snap wel wat je zegt hoor en ik had ook graag een topper zien komen in de verdediging en het middenveld, maar dit is toch een prima opstelling?

Onana
Dest Alvarez Blind Nico
Martinez
Donny Tadic
Ziyech Promes Neres

Dan heb je als backups nog;

Varela
Mazraoui Veltman Schuurs Juan-Castillo
Gravenberch Eiting
Marin
Lang Huntelaar Traore

En dan heb je Brobbey, Hansen en de rest van de talenten nog niet eens meegeteld. Tuurlijk , ik zie Ajax ook graag grotere namen en meer transfers van het kaliber Tadic (Premier League en La Liga bankzitters) halen, maar kennelijk gaan ze dat toch niet doen.
1 0
Heliumschaap
Bijna eens.

Huntelaar spits en Promes / Neres laten uitvechten wie het meest in vorm is als linksbuiten.
0 0
DeWijsneus
Hoeft van mij helemaal geen aankoop bij. Gaat mij om de spelopvatting. Jouw opstelling vind ik super. Misschien Tadic en Ziyech omdraaien, maar vind het 100 procent kloppen. Je staat nu gewoon met 2 volle verdedigende middenvelders tegen freaking Sparta! En dan alsnog, wat is je visie? Je gaat hier mee door!? 9 officiële duels heeft Ten Hag geëxperimenteerd, en tegen Sparta komt hij met de CL variant met een blok. Nou ik maak mij enorme zorgen.
1 0
AJAXAFC1
Ik heb liever ook Alvarez op CV naast blind maar snap jou probleem niet echt?
Veel clubs spelen zo met 2 brekers nu hebben de 4 voorin nog meer ruimte en energie voor acties en tagliafico en dest geven ook extra aanvallende impulsen dus waarom nog extra middenvelders nodig?
0 0
Schwalbino
Ik zie dat niet zo als een probleem. Op dit moment wil TH gewoon naar een as die op ekaar ingespeeld raakt. Als dat straks het geval is kun je veel makkelijker hier en daar wat veranderingen aanbrengen.

Als er te weinig voetbal in het middenveld zit kun je Alvarez wisselen. Volgens mij kan Eiting daar spelen, Donny kan er spelen. Je kunt ook nog met twee aanvallende middenvelders gaan spelen. Varianten zat.

Op de plek naast Blind kun je met Alvarez of Schuurs wat uitproberen.
0 0
trooop
Klein met een groot hart, fel, sterk, technisch, overzicht, prachtige lange pass: het is net emre belozoglu in z'n beste jaren. Iemand hier, weet niet meer wie, wist vroeg in de voorbereiding al dat hij op 6 terecht ging komen. Goed gezien!
2 0
ram
Dat was ik (wil niet opscheppen, haha).
Maar ik zie hem op die positie echt de wereldtop halen.

Ik zou de ploeg graag een keer met de punt naar achter zien; Martinez als voetballende controleur en Donny met Ziyech (aangezien Olmo wel niet zal komen) als halven. Ik denk dat dat wel eens beter kan werken. Maar als "dubbele zes" kan ook.
1 0
trooop
Hehe ik doelde eigenlijk op ETM. Maar ook credits naar jou dan. Zoals jij het beschrijft zou ik het ook graag zien, maar dan het liefst met tadic ipv ziyech.
0 -1
ram
Je zei dat je niet wist wie het zei... ;) Maar ik was het dan ook inderdaad.

Ik denkt dat Ziyech meer middenvelder is dan Tadic. Aan Hakim heb je verdedigend veel meer. Vandaar.
0 0
trooop
Ik wilde hem laten happen, maar jij was hem voor ;) Flauw van mijn kant.

Daar heb je gelijk in, maar tadic is weer veel balvaster. Ik zou graag meer voetbal iets lager op het veld zien. Zeg op 2/3e. In plaats van: bal zo snel mogelijk naar voren brengen, en daar pas gaan combineren.
Al is het me nu wel duidelijk dat dat niet ten hag's spel is, dus ik kan hopen wat ik wil, het gaat toch niet gebeuren.
0 0
gwn_rj
helemaal mee eens. gevaar is wel de omschakeling met 2 zulke diepe spelers, met name Donny. dan zou ik kiezen voor Veltman als RB die niet te diep gaat en zodoende in de omschakeling kan helpen in de restverdediging in de as van het veld.
0 0
ram
Ligt eraan. Donny en Hakim moeten het kunnen opbrengen om iets verdedigender te spelen. En Veltman zou ik niet doen, lekker Dest.

Misschien kunnen we twee systemen aanleren. Tegen mindere ploegen:

Onana;
Dest, Alvarez, Blind, Tagliafico;
Martinez;
Van de Beek, Ziyech;
Neres, Tadic/Huntelaar, Promes/Tadic.

Tegen sterke ploegen:

Onana, Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico;
Alvarez, Martinez;
Neres, Ziyech, Promes/Tadic;
Tadic/Huntelaar.

Misschien een optie. Maar ik vind het allemaal wel best. Ten Hag maakt er wel wat van denk ik. Ik hoop alleen dat we echt kappen met Veltman. Goeie jongen en zeker geen slechte speler maar je het betere opties.
3 0
DeWijsneus
Met de punt naar achteren is de enige oplossing. Met dit blok tegen Sparta is gewoon een blamage. Het team was al heel snel compleet. Ten Hag maakt er een potje van.
2 0
MPAjax
als martinez ook 22 jaar prof voetbal op het hoogste niveau kan halen dan is dat heel knap
1 0
Schwalbino
De contouren worden nu wel een beetje zichtbaar. Blind blijft achterin, Martinez controleur, Dest eerste keuze op de flank. Met de positie van tweede controleur zal nog wat geexperimenteerd worden en met de positie van de 10 eveneens. Ik denk dat Promes ook wat kansen gaat krijgen.

6 verdedigers en 4 knotsgekke aanvallers. Je kunt de tegenstander dan terudringen en kapot spelen.
1 0
Lewis Hamilton
Het zou leuk zijn als Van de Beek dan ook weer echt als een middenvelder gaat spelen en niet naast de keeper van de tegenpartij staat. Ik vind van de Beek niet echt helpen voorlopig met de balans van het middenveld.
2 -1
FreddyAX
Eens; Donny moet diep komen maar niet staan.
0 0
rsvh88
Je hebt gwn gelijk. Ik noemde Donny ook al een paar keer de ouderwetse balletjes wachter. Hij mag meer laten zien van zijn box to box kant.

Wel een top actie om tussen de supporters te staan!
0 0
Schwalbino
Hij speelde al een paar potten niet mee.
0 -1
MaxBorggreve
Ik denk dat we mogen concluderen dat Alvarez geen middenvelder is. Kan echt niet.
4 -2
ST
------------ Onana ----------
Dest - Alvarez - Blind - Nico
Vd Beek ---- Martinez
---------- Ziyech ---------
Promes-Tadic-Neres
9 0
geDaante
Alleen dan nog de punt naar achter, kan Ziyech meer naar zijn kwaliteiten spelen, Van de Beek al helemaal, en de punt naar achter is een superieur systeem voor de opbouw en het combinatiespel.
1 -1
FreddyAX
Ja eens , ik zou dan wel Martinez als punt naar achter plaatsen en Ziyech op links.
0 0
DonQ
Ik denk dat je in de praktijk sowieso met de punt naar achteren speelt als je Vd Beek opstelt naast Martinez. Die jongen is te aanvallend ingesteld om alleen maar te controleren.
0 0
Hans Kraay Jr.
Ik denk idd dat je met deze 11 op het veld idd beter met de punt naar achteren kan spelen.

Maar zie ten Hag dat eerlijk gezegd niet doen.
2 0
DeWijsneus
Het is wat mij betreft de enige oplossing. Zou graag jouw analyse willen lezen over de gehanteerde opstelling en tactiek.
0 0
AFCAMM
Ik hoop het.
1 0
Web
Dat gaat het worden, ben er eigelijk van overtuigd
1 -1
BRAMHOUTEN
Ik ook. prima opstelling
1 0
Red Devil
Als ze eenmaal hun draai hebben gevonden komt het ook goed met de handelingssnelheid van ze.
1 0
RaynoFischer
Zo speelt hij op cv, dus totaal andere speler is onzin ;)
Martinez vind ik wel veel geschikter voor deze positie dan Alvarez, doet weinig fout maar voegt lang niet zoveel toe dan Martinez, denk dat cv toch gewioon zijn beste positie is
1 0
Bocarra
Moest nog effe aan die onzin column van Kieft denken. Martinez en Alvarez stonden vandaag op 6 en deden het prima. Vooral Martinez liet zien dat hij een technisch begaafde speler is.
2 -1
Dennizzz
Volgens mij wordt dit het uiteindelijk:

Onana
Mazraoui-Alvarez-Blind-Nico
Martinez
Vd Beek-Promes
Ziyech-Tadic-Neres
0 0
FreddyAX
Ik zou het wel eens willen zien zo, Promes en Ziyech kun je ook draaien.
Verder denk ik dat Dest voorlopig de man op RB wordt.
0 0
3*stars*3
Goede opstelling maar Ten Hag kiest waarschijnlijk niet voor systeem met punt naar achter.
Veltman lijkt ook verzekerd van een basisplek.
2 0
Web
Denk het niet, als Donny terug komt
Gaat Alvarez in het centrum spelen
2 0
MennoJerry
en Dest?
0 0
appeltje
Ik vond Veltman vandaag gewoon goed spelen eigenlijk.
2 -1
ram
Redelijk.

Maar ook als hij redelijk of goed speelt: hem opstellen slaat nergens op. Alvarez en Schuurs zijn daar beter én hebben meer potentie.
0 0
GladiOol
Veltman verloor menig kopduel. Ik zou alleen daarom al Alvarez er liever zien staan.
1 0
N-ajax
Bijna elke wedstrijd de laatste tijd, maar zijn foutjes worden 1000x uitvergroot omdat het Veltman is. Kies een willekeurige speler uit en turf zijn en Veltmans foutjes, en waarschijnlijk heeft Veltman er minder. Dat hij de meest saaie speler in de selectie is om naar te kijken is een ander verhaal.
3 -1
0h0Litmanen0h0
Vet traag aan de bal. Twee keer echt ziekenhuis bal op Alvarez terwijl hij alle tijd heeft. Geeft de bal koppend bijna altijd aan een tegenstander. Bij de goal moet hij ook gewoon feller naar de bal i.p.v. de voorzet eruit proberen te halen. Nee Veltman is degelijke back-up voor rechtsback, maar centraal komt hij vooral aan de bal tekort.
3 -2
altijdwelwat
Met de huidige vorm van Neres zou ik graag mee minuten willen zien voor Lang, oogt fit , gretig en durft ten alle tijden zijn actie te maken.
3 0
0h0Litmanen0h0
Vond hem helemaal niet zo gretig vandaag en hij verspeelde nog ff stom de bal vlak voor de verdediging.....lang mag misschien af en toe minuten maken maar nu al Neres vervangen daar doe je Neres tekort mee en verdient lang nog lang niet.
0 -1
Schip
Martinez zie je overzicht houden en denken voordat hij de bal ontvangt. Bij Alvarez begint het dan vaak pas. Zou Ajax Castillio hebben gehaald omdat Martinez een blijvertje gaat zijn op 6?

Hoe dan ook, benieuwd hoe Alvarez het doet op 3 en of het voetbal direct verbetert met Donny erbij. Kan bijna niet anders.
4 0
Wilje
Ik vind dat Martínez naast Blind in de verdediging moet en Edson als verdedigende middenvelder samen met of Donny of Marin op het middenveld moet staan. Met Ziyech op 10. Promes en Neres op de flanken. Martinez EN Edson op het middenveld is veels te verdedigend Edson kan dat in mijn ogen wel alleen af.
0 -12
036AFCA97
Ik begrijp dat echt niet. Ik vind Martinez veel technischer en sneller qua handelen en daarom vind ik juist dat hij op het middenveld moet en Alvarez achterin naast Blind.

Dat ze niet allebei op het middenveld kunnen ben ik het overigens wel mee eens. We zijn geen PSV.
9 -1
afcas
Sorry hoor, maar hij is echt niet een totaal andere speler op cvm als op cv... Als cv was hij ook kalm aan de bal, had hij geweldige openingen en ballen over de verdediging heen...
3 0
Tinus
Daar heb je wel gelijk in denk ik. Maar de strekking blijft wel gelijk, namelijk dat hij op elke positie waar hij nu gespeeld heeft zichzelf heel goed heeft laten zien.
3 0