Kweekvijver: De Wereld Draait Door, bedankt!

door BvdPloeg 7

Kweekvijver: De Wereld Draait Door, bedankt!

door BvdPloeg 7

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Een jongen van twaalf in een Ajax-tenue die uitlegt waarom zijn moeder geen Opel mocht kopen. Ik heb het fragment inmiddels tien keer teruggekeken en het blijft te gek. Ajax O13 zette zichzelf woensdagavond op de kaart bij De Wereld Draait Door, door simpelweg een groep dromende talentjes te zijn.

Ellen Dikker schreef de afgelopen maanden columns, heel veel columns over Ajax en haar zoontje Lev en bracht dat uit in een boek. Lev kwam in al die columns al naar voren als een lefgozer die precies weet wat hij wil, woensdag stal hij de harten van de Ajax-fans. 'Opel is de sponsor van Feyenoord en in het stadion staat altijd "Opel, het hart van Feyenoord". Daarom wilde ik gewoon niet in een Opel rijden.' De zaal lachte, moeder Ellen lachte, maar Lev meende het serieus. Gevolg: de familie van Lev rijdt op dit moment geen Opel (meer).

Ik duim sinds de uitzending dat Lev ooit het eerste elftal van Ajax haalt, zoals ik dat bij zoveel spelers doe. Jonge talenten die op hun eigen ontwapenende manier dingen doen of zeggen, waarvan je nu al weet: als hij ooit het eerste haalt, dan start iedere documentaire in de toekomst met die quote. Lev Lenssen kan in de voetsporen treden van Wesley Sneijder ('Ik wil profvoetballer worden') of John Heitinga ('Mijn droom is dat ik tussen de lichtmasten speel tegen Feyenoord en dan winnen we en scoor ik het doelpunt in de laatste minuut'). Veel van zijn ploeggenoten toonden dezelfde bravoure.

De uitzending bij DWDD maakte mij ook weer eens duidelijk hoe de jeugd verandert. Ik speelde op mijn twaalfde nog met Lego, de boys van O13 zitten wekelijks bij de kapper en luisteren naar muziekteksten als 'Ik wil alleen komen als je je benen spreidt'. Ik was op mijn twaalfde blij als ik Ajax een keer live kon zien op televisie, de boys van O13 staken geen van allen hun hand op toen Matthijs van Nieuwkerk vroeg of één van hen misschien zijn hele leven bij Ajax wilde voetballen, á la Sjaak Swart. De jongste jeugd van Ajax wordt snel volwassen, precies zoals de oudere jeugd sneller volwassen wordt.

Als jeugdwatcher maakte ik vier jaar geleden een schifting om de Ajax-jeugd vanaf O15 te volgen. Pas dan waren veel jongens een beetje begonnen met groeien en zaten ze middenin de pubertijd. Pas dan valt er wat te zeggen over spelers, die dan nog maar veertien of vijftien jaar zijn. Jongens uit O11, O12, O13 en O14 moet je vooral nog lekker met rust laten, die zijn nog zo jong. Ik heb het mischien wel helemaal verkeerd gezien. Misschien moet ik die schifting maar eens herzien.

Want buiten dat ze sneller volwassen worden, droomt de jongste jeugd ook steeds sneller en steeds groter. Het ging woensdagavond niet om de vraag wie het eerste van Ajax misschien ooit zou kunnen halen, er werd gevraagd of ze liever bij Real Madrid of bij FC Barcelona willen spelen later. Het ging niet over de eerste twee of drie jaar in de prachtige Ajax-opleiding, maar over de vraag 'Lionel Messi of Cristiano Ronaldo?' Veel mensen vinden dat misschien vreemd en misplaatst, ik vind het schitterend. Ik wil meer Lev'jes, die op televisie uitspreken dat ze Ajacied zijn en ooit voor Barcelona willen spelen. Meer spelers die strontnuchter vaststellen dat ze voor een Ajax-wedstrijd 3000 keer de bal hoog hielden, maar dat ze 'nog zeker twintig minuutjes' door hadden kunnen gaan als die verdomde wedstrijd van Ajax 1 niet was begonnen.

De Wereld Draait Door leerde mij dat we vooral ook eens moeten gaan kijken bij Ajax O13 of Ajax O14, ook daar lopen al echte Amsterdammertjes rond met de borst vooruit. Eens kijken of ze die positief brutale houding ook in het veld laten zien. Misschien wordt het tijd dat we stoere taal op Instagram over wedstrijden tegen 010 of 'die kakkerlakken' eens gaan checken in de realiteit. DWDD was eenmalig, maar deze gastjes spelen wekelijks op De Toekomst. En bovenal: met al die brandende ambities en de voortdurend veranderde voetbalwereld is het niet gezegd dat ze straks op hun twintigste nog bij Ajax spelen.

Bedankt, is wat ik daarom wil zeggen tegen De Wereld Draait Door en Ellen Dikker. Bedankt voor het heerlijke inkijkje in de levens van een groep Ajax-talenten uit O13. Een leven waarin jongens van twaalf al keihard worden beoordeeld tijdens een tussentijds gesprek met 'rood', 'oranje' of 'groen'. Rood is niet genoeg, oranje is twijfel, groen is veilig. Dat is geen leven voor talentjes die nog mogen ruiken aan het niveau, dat is keiharde business. 'Ik kan er niet van slapen, het is heel spannend', zei Gerald Alders treffend over de beoordelingen. Ik ga dat boekje "De kleine Messi: hoe voetbal ons gezin overnam" zeker even halen en zal jullie hier op deze website zo af en toe melden of er inderdaad geen Opels meer gesignaleerd worden op het trainingscomplex van Ajax.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties