BoJA: De vijf nieuwe sollicitanten voor Ajax 1 | Ajax Showtime

BoJA: De vijf nieuwe sollicitanten voor Ajax 1

door Finn Dekker 28

BoJA: De vijf nieuwe sollicitanten voor Ajax 1

door Finn Dekker 28

Laatst geüpdatet

In de rubriek ' Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Van één naar elf. Michael Reiziger en zijn beloften presteerden dit seizoen een stuk minder dan een jaar geleden. Waar de vorige lichting na 38 speelrondes terecht bovenaan het linkerrijtje stond, staat deze lichting aan het einde van deze jaargang terecht bovenaan het rechterrijtje. Vaak was het te wisselvallig, slechts af en toe was het likkebaarden. Maar de teamprestaties en resultaten zijn ondergeschikt aan de individuele ontwikkeling. Gelukkig was deze groei bij een aantal wel enorm.

Vrijwel elk jaar gaat er een nieuwe lichting dezelfde transitie door. Ook dit seizoen. Snel worden de Ajacieden, soms op een pijnlijke wijze, blootgesteld aan de wetten van het seniorenvoetbal. Beter zijn dan de tegenstander is daar niet altijd genoeg. Jong Ajax deed ook dit jaar weinig onder voor de andere ploegen. Sterker nog, vaak waren de beloften de betere partij. En toch werden er in 22 van de 38 duels punten verspeeld.

Maar, zoals gezegd, is de individuele progressie leidend. Dit seizoen werd er gekozen voor nog jonger bloed en vele positiewijzigingen. Dat resulteerde misschien in wisselvallige resultaten, maar het maakte van grillige talentjes wel spelers met potentiële toegevoegde waarde voor de hoofdmacht. Althans, van sommigen. Enkel en alleen Dani de Wit maakte de officiële stap naar het eerste, terwijl ook Jurgen Ekkelenkamp de tweede seizoenshelft vaker wel dan niet bij de selectie zat. Perr Schuurs en Vaclav Cerny pendelden ook tussen het eerste en het tweede. Maar vijf anderen sprongen dit seizoen eveneens in het oog. Vijf jongens die na de zomer wellicht ook de stap gaan zetten.

Ryan Gravenberch

Het is de jongste van het stel, maar misschien ook de beste van het stel. Het is ongelooflijk hoe moeiteloos Ryan Gravenberch het middenveld van Jong Ajax dirigeert. De zestienjarige glipt en sluipt overal doorheen en heeft een geweldig overzicht aan de bal. Bij de beloften eist en krijgt de middenvelder de bal alsof het de routinier is van de ploeg, iedereen levert hem in bij Gravenberch. Soms is het nog wat laconiek, maar de rechtspoot is niet vaak te betrappen op een foutje. Niet voor niets ging het record van Clarence Seedorf als jongste Ajax-debutant aan diggelen. Na 32 officiële duels is de middenvelder toe aan welverdiende rust om na de zomer zeer waarschijnlijk aan te sluiten bij het eerste op trainingskamp.

Danilo Pereira

Dertien goals maakte Danilo Pereira in de tweede seizoenshelft bij Jong Ajax. Dit ondanks dat de Braziliaan de concurrentiestrijd in de spits 'verloor'. Een behoorlijk signaal naar de technische staf van de Amsterdammers en een bevestiging dat de aanvaller niet voor niets voor miljoenen is overgenomen van Santos FC. Na ruim een jaar acclimatiseren lijkt het talent boven te drijven, net als bij zijn vriend David Neres. Misschien is Pereira op termijn wel de ideale vervanger van zijn landgenoot nu de aanvaller op de flanken goed blijkt te renderen. Met zijn diepgang, snelheid en balbehandeling kan de rechtspoot volgend seizoen in een vrije rol op de flanken de verrassing van het seizoen worden.

Noa Lang

Misschien hoort Noa Lang wel bij het eerder genoemde viertal van De Wit, Schuurs, Ekkelenkamp en Cerny. Ook Lang speelde al een aantal keer mee bij het eerste. Toch ligt het bij Lang anders. In de tweede seizoenshelft zijn de tendens en de verwachtingen rondom zijn persoon weer als vanouds. Sinds de negentienjarige terug is als aanvallende middenvelder loopt het weer als een tierelier bij het talent. Door zijn dwingende spel klom Lang in de hierarchie, hetgeen de rechtspoot twee invalbeurten opleverde bij het eerste. Blijft Lang werken aan zijn mentaliteit en vergroot de creatieveling zijn hoeveelheid vuile meters per duel, dan gaat Ten Hag op zeker weer gebruik maken van de spelmaker.

Sergino Dest

In veel opzichten lijkt het traject van Sergino Dest op dat van Noussair Mazraoui. Beiden waren in de jeugdopleiding niet de grootste sterren, maar dwongen ze bij de beloften alsnog hun eerste profcontract af. Een andere overeenkomst is de bereidheid te spelen op de backpositie, terwijl beiden eigenlijk voetballend zoveel meer kunnen. Maar juist omdat ze alles aangrijpen en een enorme drive hebben, zijn ze toch zover gekomen. Menig buitenspeler in de Keuken Kampioen Divisie had dit seizoen een behoorlijke kluif aan Dest. Het in Almere geboren gifkikkertje schakelde zijn directe tegenstanders regelmatig uit en deed ook aanvallend vaak een duit in het zakje. Volgend seizoen wordt het tijd voor de volgende overeenkomst met Mazraoui: minuten maken in Ajax 1.

Lassina Traoré

Sinds zijn komst in de winterstop heeft Lassina Traoré indruk gemaakt bij de beloften. Wat vooral opvalt is zijn compleetheid. De Afrikaan lijkt vrijwel alle facetten van het vak spits te beheersen. De achttienjarige is balvast, kopsterk, doelgericht, snel, wendbaar en bovenal beresterk. Traoré had en heeft weinig moeite om zich aan te passen, zo zag ook Ten Hag, die de spits in de laatste fase van het seizoen een aantal keer bij de wedstrijdselectie haalde. Met de snel vermoeide Klaas-Jan Huntelaar en een met vorm kwakkelende Kasper Dolberg als spitsen bij het eerste is de concurrentie niet ongelooflijk moordend. Het is dan ook eerder de vraag wanneer dan óf Traoré komend seizoen gaat debuteren.

Kortom, de resultaten vielen hier en daar tegen, maar een handjevol spelers heeft echt een sterk jaar achter de rug. Blijken alle andere Ajacieden dan allemaal tekort te komen? Nee. Het kaf wordt in deze fase van het koren gescheiden, maar er zijn ook genoeg spelers die gewoon nog baat hebben bij een extra jaar Jong Ajax. Denk aan spelers als Nicolas Kühn, Jurriën Timber, Sven Botman en Dominik Kotarski. Ook daar zit genoeg kwaliteit. Samen met een nieuwe lichting uit de jeugd gaan zij vast ook, hopelijk iets vaker, hoge ogen gooien.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman, geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?
#9 - Lang mocht even de echte Lang zijn
#10 - Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent
#11 - Waarom Traoré de ideale Ajax-spits is

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties