BoJA: Botman, geruisloos richting Ajax 1

SJvanveen, 16-09-2018 om 14:05, 28154 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Hij is typisch zo’n speler waarover in de publieke opinie niet gerept wordt, maar toch speelde hij als achttienjarige verdediger al vier duels in de keukenkampioendivisie, droeg hij de aanvoerdersband van Jong Ajax, werd hij opgenomen in het Elftal van de Week en mocht hij in de zomer mee op het trainingskamp met de equipe van Erik ten Hag. Sven Botman is al jaren Ajacied, sinds maanden contractspeler en in deze Blik op Jong Ajax wordt de A-junior uitgelicht.

Aan de telefoon hangt Nikkie Bruinenberg, agent van onder andere Kaj Sierhuis en Botman. Nikkie is een bekend gezicht op Sportpark De Toekomst en voegde zich onlangs bij het zaakwaarnemersbureau Muy Manero om samen te gaan werken met zijn vriend Fulco van Kooperen. In gesprek met Ajax Showtime spreekt hij kalmpjes over zijn cliënt. De twee zijn in de voetbalwereld onafscheidelijk sinds Botman zestien jaar oud was en Bruinenberg kent zijn pupil door en door. Hij omschrijft de Ajax-verdediger als een intelligente, nuchtere en bovenal zelfkritische jongen die binnen en buiten de muren van het Ajax-jeugdcomplex optimaal zijn best doet.

Het betaalt zich langzamerhand steeds meer uit, want in april 2018 mocht hij als achttienjarige zijn handtekening zetten onder zijn eerste profcontract in Amsterdam. Het verbond hem, in tegenstelling tot de meesten die op zestienjarige leeftijd een gestandaardiseerd contract tekenen, meteen voor vier jaar aan de club waar hij sinds 2009 speelt. Destijds kwam hij over van Pancratius en sindsdien is het voorspoedig gegaan. Hij sloeg steevast lichtingen over en was een van de weinigen van zijn lichting die bij het stoppen van de A2 in 2016 mocht blijven. De stap naar het vlaggenschip van de Ajax-opleiding volgde en in de A1 ontwikkelde Botman zich stormachtig.

‘Ik snap dat Ajax dacht: daar gaan we in door investeren’, blikt Bruinenberg terug. ‘Hij was niet een van de grootste talenten, maar hoorde wel bij de betere spelers. Hij was een linksbenige centrale verdediger met een goede kop en lengte en als je dan ook nog John Heitinga als coach krijgt, komt dat je ontwikkeling alleen maar ten goede.’ Dat bleek, want Botman veroverde een basisplaats, speelde Youth League en werd voor het eerst opgeroepen voor Oranje Onder-19. Het was reden voor Ajax om Botman vervroegd door te schuiven naar de beloften. ‘En daar is hij hartstikke blij mee’, stelt Bruinenberg. ‘Persoonlijk denk ik dat hij aan Jong Ajax toe is. Dat zie je ook, want hij houdt zich moeiteloos staande en haalt een constant niveau. Het is een geweldige uitdaging.’

'Krijgt vertrouwen vanuit de club' 

Inmiddels heeft Botman zijn vaste plek veroverd in het hart van de defensie en is hij niet meer weg te denken uit het team van coach Michael Reiziger. Als kers op de taart traint hij regelmatig mee met Ajax 1 en draaide hij de voorbereiding grotendeels mee met het eerste elftal. Een prachtige ervaring, vindt Bruinenberg. ‘Meten met dat soort jongens; geweldig. Hij was er heel positief over en ziet het als iets extra’s. Hij krijgt vertrouwen vanuit de club en het is aan hem om dat uit te betalen.’  

Het doel voor dit seizoen is om de lijn die is ingezet door te zetten, om de volgende voetbaljaargang voorzichtig op de deur van het eerste elftal op te kloppen. Want dat Ajax denkt dat Botman potentie heeft om de Johan Cruijff Arena te halen, lijkt duidelijk. ‘Dat laat een contract tot en met 2022 zien, al moet hij nog veel verbeteren’, is Bruinenberg nuchter. ‘Wenden en keren is een dingetje, net als de snelheid op de eerste meters, al is dat inherent aan zijn 1,93m. In zijn opbouw is hij al sterker geworden, maar hij moet nog meer een leidersrol op zich nemen. Hij heeft die in zich, want hij ziet dingen en dat moet hij overbrengen aan het elftal. Als hij dat verbetert, ga je de goede kant op. Gelukkig traint hij bij Ajax veel individueel en is de club echt met hem aan de slag gegaan.’  

'Voetbal kun je niet plannen' 

Uiteindelijk moet het leiden tot een debuut en doorbraak bij de club die de Badhoeverdorper al zijn hele leven support. Van een havodiploma in een korte tijd naar een profcarrière; het zou mooi zijn, vertelt Bruinenberg. ‘Maar’, besluit hij. 'Een stappenplan maken heeft geen zin. Voetbal kun je niet plannen, want je kunt niet voorspellen wat er tussendoor gebeurt. Worden er ervaren spelers gehaald, zijn er blessures? De planning is dat hij zonder haast naar het niveau van het eerste elftal toegroeit. Heel veel jonge spelers willen graag snel en natuurlijk wil Sven dat ook, maar het is niet voor iedereen weggelegd om eenzelfde traject af te leggen als Matthijs de Ligt.’ 


Sven Botman als aanvoerder van Ajax Onder-17. Hij speelt al sinds 2009 bij Ajax. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 5

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19

Seizoen #3
Seizoen #4

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Botman is puur verdedigende gezien een zeer talentvolle speler. Voor een speler van 1,93 meter is hij verrassend wendbaar en snel op de eerste meters. Hij is zeker geen type Vd Hoorn die moeizaam over het veld beweegd. Alleen is de inspeelpass van Botman een drama en onder druk kiest hij daardoor te snel voor het gebruik van zijn (overgins goede) crosspass. Met Schuurst heeft hij bij Jong Ajax in ieder geval wel de ideale partner.
0 0
gi0vanni
Neem aan dat meer rust in z'n spel en beter inspelen trainbaar zijn. Met een de Ligt die Ajax niet lang meer zal kunnen behouden moet er al voor het volgende jaar naar het centrum worden gekeken. Maar hopen dat Wober dit jaar nog wat laat zien.
0 0
Ozymandias
Ajax heeft met Wöber en Schuurs twee talentvolle centrale verdedigers in huis. Ik hoop persoonlijk dat De Ligt tot medio 2020 bijft want tegen die tijd zal Schuurs vast en zeker klaarstaan om hem op te volgen. Zodra Wöber klaar is voor een vaste basisplaats kan Blind naar de '6' worden verhuist.
2 -2
grannig mokum1
Denkt je dat de Ligt tot 2020 nog voor ons club speeld, volgende seizoen is die weg samen met Frenkie, Zyiech
0 0
Champy
Ozy doet graag aan hopen, en namen opratelen.
1 -1
Ozymandias
Inderdaad, al die namen die ik opratel...
0 -1
Champy
Opbouwend niet voldoende maar voetballend op de helft vd tegenstanders komt ie wel eens verrassend uit de hoek.
Mss kan ie het niveau van Alderweireld aantikken
1 0
Schmitz11
Nice, Pancratius. Heb daar jaren gevoetbald, mijn lichting was de eerste die D/E speelde op het hoogste niveau dat mogelijk was. Thuis tegen Ajax ( met Daley Blind als directe tegenstander gescoord) mijn hoogtepunt behaald als een atleet oftewel sporter.

Goeie ouwe tijd
3 0
MickS
Zit een goeie kop op die jongen. Net als De Ligt laat hij zich niet gek maken maar trekt gewoon in alle realiteit zijn plan en werkt er keihard aan. Ben benieuwd hoe hij zich samen met Perr ontwikkelt dit seizoen.
1 0
Sampaoli
Schuurs en Botman is een zeer talentvol centraal duo.
2 0
NouriVandeBeek
Opbouwend zal Botman nooit een Beckenbauer worden. Verdedigend vind ik hem wel sterk. Gewoon een jaar bij Jong Ajax laten spelen en dan kan je zien waar die staat. Wat is het beste voor hem volgend seizoen?
1 0
mistermiyagi
We gaan het zien, wel handig om hem bij een voorsprong in de ploeg te gooien, als de tegenstander met lange ballen komt aanzetten..

Blind-<>-Botman
0 -1