BoJA: Seizoenspreview Jong Ajax 18/19

SJvanveen, 17-08-2018 om 07:30, 15779 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Een jaar na het schrijven van historie in de Jupiler League staat een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie voor de deur. Jong Ajax is gerenoveerd, spelers gingen en kwamen, maar de trainer bleef zitten waar hij zit. Dit is de seizoenspreview van een relatief nieuw belofteteam in Amsterdam.

Zoals na elk seizoen van Jong Ajax trekken Ajacieden de deur achter zich dicht en schuiven A-junioren door om hun eerste jaar als senior te volbrengen. Aan Michael Reiziger de taak om weer een team te smeden die de supporters op Sportpark De Toekomst vermaakt, met positieve resultaten, maar bovenal ontwikkeling van talenten richting Ajax 1 als gevolg.

Achterhoede op de schop
De oefenmeester kan aankomend voetbaljaar niet beschikken over een tal van spelers dat in het kampioensseizoen belangrijk was. Keeper Norbert Alblas is, samen met positiegenoot Peter Leeuwenburgh, vertrokken. Eerstgenoemde vertrok transfervrij naar NEC, Leeuwenburgh zocht zijn heil in Zuid-Afrika.

In de achterhoede veranderde ook veel. Aanvoerder Leon Bergsma zette de stap naar AZ Alkmaar, Danilho Doekhi ging naar Vitesse, Darren Sidoel wees een contractaanbieding van Ajax af om bij Reading te gaan voetballen en Terry Lartey Sanniez koos, net als Alblas, voor Nijmegen. Mauro Savastano, al het afgelopen halfjaar verhuurd aan Go Ahead Eagles, tekende ook bij AZ en Robin Schouten is verhuurd aan FC Volendam. 

Voor hen in de plaats zetten Boy Kemper, die al zijn debuut in het betaalde voetbal maakte, Dean Solomons, en Navajo Bakboord de stap naar Jong Ajax. Sven Botman, die op trainingskamp mee mocht met het eerste elftal en zelfs wedstrijden meespeelde in de voorbereiding, deed als A-junior hetzelfde. Hij treft bij de beloften een teamgenoot in Mitchel Bakker, die nog steeds in de O19-ploeg mag spelen, maar al structureel deel uitmaakt van de equipe van Reiziger en Ajax 1. 


Mitchel Bakker gaat zijn tweede volledige seizoen in met Jong Ajax. Hij is pas achttien jaar. 

Technisch middenrif
Op het middenrif vertrokken enkel Zian Flemming en Reda Boultam naar respectievelijk PEC Zwolle en Cremonese en hebben Carel Eiting en Noussair Mazraoui de stap gezet naar het eerste elftal. Hiervoor zijn Jurgen Ekkelenkamp, eigenlijk nog tweedejaars A-junior, Jasper ter Heide, Sebastian Pasquali en Victor Jensen voor in de plaats gekomen. De Deen speelde vorig jaar, net als Pasquali, al eens mee met Jong Ajax en heeft nu definitief de stap gezet.

De verwachtingen in Amsterdam zijn hoog voor Jensen, die in zijn eerste jaar in de hoofdstad niet kon overtuigen, maar in de voorbereiding van de Ajax-beloften een goede indruk achterliet. Hij speelde meermaals in het midden in plaats van op de flank en dat deed hem zichtbaar goed. Met ook Teun Bijleveld nog steeds in de gelederen, is het geen gekke gedachte dat Jong Ajax met een technischer middenveld dan vorig seizoen aantreedt.


Victor Jensen draaide een positieve voorbereiding bij Jong Ajax. 

Bomvol aanvallende opties
In de voorhoede heeft Kaj Sierhuis dit jaar niet te duchten van de concurrentie van Mateo Cassierra. De Colombiaan is verhuurd aan FC Groningen en Sierhuis is eerste spits in Jong Ajax en derde spits bij het eerste elftal. Hij wordt ogenschijnlijk geflankeerd door Dennis Johnsen en Noa Lang, al kunnen Saku Ylätupa, Ché Nunnely, Nicolas Kühn en Danilo Pereira ook nog voorin uit de voeten. Al deze namen zijn nieuw en vervangen Vince Gino Dekker en Mees de Wit, die hun carrière voortzetten bij AZ en Sporting Lissabon.

Cultureel kleurrijk 
Al met al is Jong Ajax voor het grootste gedeelte anders dan voorgaande seizoen(en). Was in het spectaculaire jaar van Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri het talent dat hoogtij vierde en vorig seizoen de teamdrang en mentaliteit, dit seizoen is Jong Ajax cultureel kleurrijker dan ooit en moet blijken hoe alles in elkaar valt. Talenten die vorig seizoen qua prestaties ondermaats presteerden in O19 hebben de stap gezet naar het betaalde voetbal en het is afwachten hoe dat uitpakt op een hoger niveau.

Qua resultaten was de voorbereiding wisselend, maar onder meer tegen Heracles Almelo was, ondanks de 3-1 nederlaag, een ploeg zichtbaar dat tegen oudere spelers goed voetbal kan spelen. Reiziger heeft individuen onder zijn hoede met veel technische bagage en wanneer eenzelfde mentaliteit als vorig jaar op de mat gelegd wordt, kan weer een mooi seizoen ontstaan. Een titel is door de sterke bezetting van de Keuken Kampioen Divisie niet realistisch, maar in de bovenste helft van de ranglijst eindigen moet meer dan een reële optie zijn. Ik zie het derde seizoen Jong Ajax voor mij met veel enthousiasme tegemoet.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Lees meer Blik op Jong Ajax:
Seizoen #3
Seizoen #4

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MosesD
Ik ben benieuwd. Weet iemand waar Leo Thetani is gebleven? Ooit zeer talentvol bij ACT, vorige seizoen volgens mij voornamelijk geblesseerd.
0 0
Dexy
Ik hoop dit seizoen op de volgende formatie:

Johnsen/Lang---Sierhuis---Nunnely/Kühn
----------Jensen--------Bijleveld---------
------------------Pasquali------------------
Bakker-Botman-Schuurs-Bakboord
Kotarski

Maar gezien de eerdere formaties van Reiziger in de voorbereiding denk ik dat het middenveld voorlopig Bijleveld-Ekkelenkamp(6)-De Wit gaat worden en dat Orejuela op rechtsback zal starten. Ook verwacht ik dat Reiziger met enige regelmaat 3-4-3 zal gaan spelen.
1 0
wolterx
Vanavond hoogstwaarschijnlijk trouwens geen Pasquali en Kühn erbij, dat is dan wel weer jammer..
2 0
rickyboy1444
Ik zag op de foto’s van Ajax dat Kühn vandaag meetrainde met het eerste. Zijn ze dan allebei geblesseerd geraakt ergens of is er geen plek op de bank voor ze?
0 0
wolterx
Kühn zei me dat hij morgen weer met Jong Ajax zou trainen, Pasquali zei al dat hij niet bij de selectie zat. Denk zodoende dat Kühn er ook niet bij is vanavond. Allebei zijn wedstrijdfit.
0 0
wolterx
Heel benieuwd hoe puzzelstukjes in elkaar gaan vallen. Ekkelenkamp, De Wit en Bijleveld lijken me 'zekerheidjes' maar met Gravenberch, Pasquali en Jensen heb je 3 spelers die mij meer liggen. Aanval hoop ik dat Johnsen verhuurd kan worden. Ylatupa, Kühn en af en toe Lang voor links. Danilo Pereira en Sierhuis als spitsopties en Nunnely rechtsbuiten, al kan Kühn daar ook spelen. Kotarski moet zoveel mogelijk keepen. Defensief stuk minder opties en sluit zodoende genoeg wedstrijden voor Schuurs niet uit.
6 0
devvie
ik zou 4-3-3 gaan spelen

johnsen sierhuis lang

bijleveld matisuwa de wit

bakker schuurs botman orejuela

kotarski

tot dat matusiwa weer blessure vrij is op die plek ekkelenkamp
0 -1
AsensioWillemsen
Verwacht dat ze 3-4-3 gaan spelen dit seizoen, gezien de voorbereiding.

Johnsen/Kühn/Lang - Sierhuis - Nunnely
Bijleveld - De Wit - Pasquali - Ekkelenkamp
Bakker - Botman - Schuurs
Kotarski

Met Kemper, Bakboord en Solomons heb je genoeg opties centraal. Maar weinig op de flanken.
Grote vraag wie de linksbuiten wordt. Johnsen speelde er al, Lang ook. Kühn deze voorbereiding ook vooral links en dan komt Ylätupa er ook nog bij
1 0
VurnonBaas
Geen woord over aanvoerder Dani de Wit?
3 0
ram
Ja... voor de volledigheid was het wel handig geweest om alle spelers van het team te benoemen. Zo mis ik bijvoorbeeld ook de keepers.

Maar goed, toch wel een leuk stukje om te lezen; voor het overzicht. Opvallend dat er zoveel veranderingen zijn in het team.
1 0
AFCA.
Johnsen - Sierhuis - Kuhn
Bijleveld - Jensen
Pasquali
Bakker - Botman - Schuurs - Orejuela
Kotarski

Dan heb je toch gewoon weer een heel erg leuk elftal?
5 0
trodat4030
Orejuela wordt maandag 23, die is dan toch niet meer speelgerechtigd met de nieuwe regelgeving? Overigens wordt zojuist op de persco aangegeven dat hij 3e rechtsback in de pikorde is (nu, zolang Veltman nog niet terug is) en dat Ajax waarschijnlijk mee zal werken aan een vertrek als de mogelijkheid zich voordoet.

Edit: ff gecheckt, mag dit seizoen nog spelen in Jong, volgend seizoen niet meer.
1 0
ram
Zeker. Maar de aanvoerder zal wel spelen natuurlijk. En Matusiwa ook. Voor de balans wel goed om ook wat van dat soort types op te stellen natuurlijk. Al moet Reiziger zorgen dat de balans niet doorslaat naar een gebrek aan creatieve spelers.
1 0
Bky
Mag toch hopen dat Orejuela in Jong geen talenten in de weg gaat staan.
2 -4
ram
Orejuela moet natuurlijk gewoon veel spelen in Jong Ajax. Dit seizoen is zijn laatste kans op een plekje in de selectie van het eerste óf een redelijke transfer.

Ik zie ook geen betere spelers voor zijn positie eigenlijk. Orejuela moet dit jaar laten zien waarom ik toch enthousiast was toen hij kwam. Ik geef toe dat dat puur op basis van YouTube-filmpjes was... Maar daar heb ik nooit een glimp van gezien bij ons.
0 0
wolterx
Ik ga er vanuit dat Bakboord zijn kans gaat krijgen op rechtsback. Eventueel ook Kristensen om wedstrijdritme te houden en uitzicht op Ajax 1 te houden.
1 0
AFCA.
Noem eeens een talent voor jong op de rechtsback positie?
1 0
Dexy
Bakboord
1 0
VurnonBaas
Oh de ironie.
3 0
wolterx
Haha, ja, dat dan weer wel.
1 0
PJK54
We kunnen wel stellen dat de bezem rigoureus door Jong is gegaan, opvallend veel vertrokken spelers en een paar doorgeschoven van de jeugd eens kijken wat Reiziger hiervan kan maken, een kampioenschap zie ik nog niet zo snel weer gehaald worden.

Ik zeg veel succes boys en maak er wat moois van!!
4 0
EuforischeRealist
Op zich vind ik het zo slecht niet dat eens in de 2/3 jaar de bezem er flink door gaat. Spelers met potentie zullen altijd de gelegenheid krijg om te blijven, maar jongens van wie je inziet dat ze de (laatste) stap naar een eerste selectie niet gaan maken moeten er ook niet seizoenenlang in rond blijven lopen.

Bovendien vang je op deze wijze nog wat centen voor die spelers hoe minimaal het ook mag zijn.
2 0
Beffie
Wat is er eigenlijk met Matisuwa gebeurt?
Ik kom zijn naam nergens tegen.
0 0
DavidFerr
Hij is tijdens de voorbereiding geblesseerd geraakt.
0 0