BoJA: Lang mocht even de echte Lang zijn

FinnDekker, 16-02-2019 om 12:00, 15632 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Waar het enkele jaren geleden niet meer dan gebruikelijk was, was het maandagavond weer even wennen. Noa Lang betrad het veld met nummer 10 achterop zijn shirt. De middenvelder van origine is eindelijk weer een middenvelder. Althans, voor heel even. Michael Reiziger en Winston Bogarde zien in de negentienjarige rechtspoot namelijk een buitenspeler. Een doodsteek voor de ontwikkeling van Lang, die maandag eindelijk weer de echte Lang kon zijn.

De echte Lang is een creatieve spelmaker en technisch begaafde doelpuntenmaker, die gebaat is bij een vrije rol achter de spits. Hij is niet die statische jongen die in 2018 vooral leek te worstelen met zijn positie op de flanken. Reiziger en Bogarde, en wellicht ook mensen van hogerhand, veroordeelden de jeugdinternational vrijwel in alle duels van Jong Ajax tot buitenspeler. Maar niet zoals Dusan Tadic en Hakim Ziyech dat mogen invullen bij het eerste. Nee, Lang werd verplicht en ongemakkelijk vastgeplakt aan de zijlijn. Dit in tegenstelling tot zijn periode onder John Heitinga en KNVB-coach Bert Konterman, waar de creatieveling wel schitterde door een vrijere rol en het vertrouwen van beide trainers.   

Lang lijkt het kind van de rekening van het grote gebrek aan toekomstige buitenspelers. Maar dat is niet de enige reden voor zijn afwezigheid op het middenveld. Reiziger geeft namelijk liever de voorkeur aan veiligere types als Jurgen Ekkelenkamp en Dani de Wit. Lang legt veel meer dan deze twee risico in zijn spel. Vaker dan gewenst lijdt de Ajacied slordig balverlies. Echter heeft Lang, die reeds zijn debuut maakte in de KNVB Beker, het vermogen om uit het niets een medespeler op briljante wijze alleen voor de keeper te zetten. Wat dat betreft lijkt zijn spel op dat van Ziyech, die voor overmatig balverlies zelfs voorheen werd uitgefloten. Je kan een voetballer niet haten om hetgeen waar je hem ook om adoreert. Zonder risico, geen klasse. 

Zo ook maandagavond tegen Roda JC. Een paar keer achter elkaar verliest Lang de bal. De rechtspoot lijkt rijp voor een wissel. Maar plots zet de middenvelder spits Lassina Traoré met een prachtig lobje, die het centrale duo uit Kerkrade doet vastnagelen aan de grond, alleen voor de keeper. Een vleugje voetbalgogme dat, zo blijkt enkele seconden later, een beter lot had verdiend. De Afrikaanse spits kan het stukje magie van Lang namelijk niet omtoveren tot goal en dus een assist. 

Is Lang enkel en alleen slachtoffer van de keuzes van de technische staf? Nee, wat niet bijdraagt aan zijn ontwikkeling is zijn eigen (non-verbale) houding, die niet bepaald wordt bestempeld als die van een ideale schoonzoon. Wegwerpgebaartjes en een lakse houding zijn Noano niet vreemd, zo beaamt zijn omgeving ook. Dit komt vaker naar voren op de zijkanten, waar de creatieveling minder zijn stempel kan drukken en daardoor vervolgens tegen zichzelf begint te voetballen. Maar zodra de dribbelaar zich comfortabel voelt op het middenveld, komt het oude vertrouwde talent vaker wel dan niet bovendrijven. Bij de jeugdelftallen van Ajax en Oranje liet Lang geruime tijd zien potentieel Ajax 1-materiaal te zijn als spelmaker. Met die kwaliteit dwong de middenvelder twee jaar geleden zijn contract tot de zomer van 2019 af.

Kijkend naar het kalenderjaar 2018 is het niet heel gek dat Erik ten Hag niet wekelijks een beroep doet op Lang als wisselspeler. Door blessures maar vooral zijn mindere spel aan de buitenkant komt de rechtspoot niet in de buurt van een vaste plek in de A-selectie. Maar zijn kracht ligt ook niet in de een-op-een, niet in de achterlijn halen en voorgeven. De dynamische Lang is sterk in de combinatie. Zwervend achter de spits strooien met passjes, dat is Lang. Als Reiziger dit gaat inzien, kan Lang dat op termijn ook eindelijk laten zien aan Ten Hag.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax4xbestevaneuropa
en maar roepen dat ajax al zijn talenten wegplukt op late leeftijd en niemand meer bij ajax 'zelf'' is opgeleid zoals de jong.
https://nos.nl/artikel/2272173-hoe-eigen-opleiding-zijn-de-talenten-van-ajax-en-psv-eigenlijk.html
2 0
altijdwelwat
Staat op de officiële ajax site ook gewoon onder de middenvelders , alleen stellen ze hem bijna altijd op als vleugelspeler. Kan hij in principe ook prima uit de voeten, maar zie hem zelf liever vanaf het middenveld. Heeft als middenvelder echt niet meer balverlies als spelers als de Wit of Ekkelenkamp , en is daarnaast veel creatiever. In principe in alles een Ajax middenvelder zoals ik ze graag zie.
0 0
Ar
Typisch (Jong) Ajax om spelers niet in hun kracht te laten spelen.
4 0
3sterren
Goed dat je ”Jong” tussen haakjes plaatst.
Met o.a. Tadic in de spits en Neres in de basis op een van de flanken draait het eerste een stuk beter, maar Ten Hag ziet dat toch anders ...
3 -1
Ferd
Die jongen gaat het niet redden, op mentaliteit en gedrag scoort hij een dikke onvoldoende
0 -2
3sterren
Ligt toch echt aan de coach.
Van Persie was een ”effent terrible” bij Feijenoord, maar Wenger wist wel raad met dat soort knaapjes.
Oranje plukte de vruchten uiteindelijk ...
2 0
Ferd
Van Persie was enfant terrible omdat hij mentaal sterk was. Lang is mentaal zwak. Van Persie liet zijn kop niet hangen bij een mislukte bal, Lang wel. Zit ook een stuk verschil in intelligentie tussen die twee.
0 -1
ajaxinho
Ik dacht al die tijd dat dat de bedoeling was... dat elke jeugdteam zoals het eerste speelt.

Gelukkig zijn ze weer overgestapt naar twee aanvallende middenvelders.
We hebben er zoveel.

Ik heb hem nooit eerder zien spelen als AM.
Hij heeft wel die Ziyech magic.
3 0
Sampaoli
Helemaal eens met dit stuk. We moeten aanvallende middenvelders niet wegstoppen op de vleugels. Lang is een talentvolle nummer 10, die moet altijd spelen op die positie.
6 0
appeltje
Zo levert een tekort aan kwalitatief goede buitenspelers niet alleen gevaar voor de doorstroming van buitenspelers naar Ajax 1, maar ook die van aanvallende middenvelders.
6 0