BoJA: De druk op Schuurs neemt verder toe

FinnDekker, 22-11-2018 om 23:30, 24494 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Dat Perr Schuurs dit jaar een lastig seizoen tegemoet zou gaan, was van tevoren te verwachten. De centrale verdediger begon eigenlijk al met een achterstand in Amsterdam. Waar 'zijn' Fortuna Sittard mede door zijn inbreng promoveerde naar de Eredivisie, werd de rechtspoot bij Ajax veroordeeld tot een nieuw jaar Eerste Divisie-voetbal. Dit niet vanuit het veilige Sittard, maar in het veeleisende Amsterdam, waar de druk en de concurrentie moordend blijken te zijn.
 
Nog voordat Schuurs het Ajax-shirt überhaupt voor het eerst had aangetrokken, werd zijn naam al onlosmakelijk verbonden met die van Matthijs de Ligt. De club, achterban en media zagen in de Limburger 'de nieuwe' De Ligt. Maar een kalenderjaar na zijn transfer is zijn opgelegde missie, het doen vergeten van zijn nog niet eens vertrokken generatiegenoot, alleen nog maar moeilijker geworden.    
 
Dat de verdediger nog lang niet aan het niveau van De Ligt kan tippen, werd de afgelopen dagen duidelijk. Waar De Ligt vrijdag geen enkele moeite had met het afstoppen van wereldster Kylian Mbappé, had Schuurs het dinsdag ontiegelijk lastig tegen Jong FC Utrecht-spits Nick Venema. Drie keer was zijn directe tegenstander trefzeker. Dankzij een sterke wedstrijd van keeper Stan van Bladeren bleef het daarbij. Het hadden er makkelijk zes kunnen zijn. Zelf had de rechtspoot geen verklaring voor zijn zwakke optreden. 'Persoonlijk was het niet goed vandaag. We missen een aantal jongens vanwege interlands en dan moet ik het voorbeeld geven om voorop te gaan in de strijd. Dat heb ik niet laten zien', klonk het teleurgesteld na afloop.
 
Schuurs zal de wedstrijd in de ijskoude Galgenwaard snel willen vergeten. Zowel bij de eerste als de vierde goal greep de centrale niet of te laat in, waarna twee keer een assist afgeleverd kon worden. Het feit dat de Ajacied niet de allersnelste is, werd pijnlijk blootgesteld door de counterende Domstedelingen. Tot overmaat van ramp veroorzaakte de ongelukkige ook nog een penalty door knullig te timen in een duel. Hetzelfde overkwam de mandekker ook bij de derde treffer van Utrecht, waar de verdediger alles fout deed wat fout kon gaan. 

Het feit dat Jong Ajax in verdedigend opzicht kansloos voor de dag kwam, was overigens niet volledig te wijten aan Schuurs. Door interlandverplichtingen was Reiziger genoodzaakt Sebastian Pasquali in het centrum te posteren en moest debutant Eros Maddy, die van origine een buitenspeler is, nog als gelegenheidsrechtsback optreden. Linksback Boy Kemper, die met een eigen goal het duel in het slot gooide, had verder ook geen beste avond. Maar van Schuurs wordt meer verwacht. Met 67 duels in de Keuken Kampioen Divisie is de verdediger met afstand de meest ervaren kracht van de beloften. De ploeg bij de hand nemen deed de verdediger desondanks niet.
 
Schuurs, die tot de zomer van 2022 aan Ajax verbonden is, is wel degelijk talentvol. Niet voor niets was de rechtspoot afgelopen seizoen aanvoerder bij Fortuna. De lange mandekker liet in eerdere wedstrijden al zien een slimme verdediger te zijn, het voetballende vermogen te hebben om op te bouwen en kopsterk te zijn. Bovendien kan Schuurs een goal maken, al blijven zijn in het oog springende strepen van afstand van vorig seizoen vooralsnog uit. Verder ontbreekt het aan echte fysieke duelkracht. De Ajacied is verre van een bikkelharde verdediger. Het is geen zuiger, kuitenbijtertje of kleerkast. Regelmatig kan Schuurs het in de Keuken Kampioen Divisie oplossen door goed positie te kiezen, maar op een hoger niveau in de Eredivisie, laat staan Europa, zijn de spitsen een stuk gehaaider.

Dat De Ligt op negentienjarige leeftijd niet zou misstaan bij de absolute top van Europa, betekent echter niet dat de minder presterende achttienjarige Schuurs afgeschreven moet worden. De druk op de ontwikkeling van de verdediger zal desondanks blijven groeien. Ajax heeft deze zomer hoe dan ook een nieuwe rechtercentrale verdediger nodig. Marc Overmars meldde zich reeds in Zuid-Amerika voor een nieuwe, verdedigende versterking. Is Schuurs na de zomer nog niet klaar voor het grote werk, dan zal de uitpuilende clubkas waarschijnlijk worden geraadpleegd.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MickS
Ik denk eerlijk gezegd dat Perr hier prima mee om kan gaan, en prima familie heeft om hem hier in te helpen en adviseren. Zijn vader heeft op topniveau gehandbald is en recordinternational als ik het goed onthouden heb.
0 0
3*stars*3
Haha die commentator net ff weer zweten.
‘Niet nog eentje bij’.

Raar ventje.
0 0
3*stars*3
Lekker voor Klaas en prima statistieken tegen NAC.
0 0
Simon1
Ieder talent heeft wel eens een offday. Vandaar ook de term talent in plaats van dragende kracht.
0 0
oudzuid2
die is er komende zomer echt nog niet klaar voor om De Ligt op te volgen. ik ga er vanuit dat Marc Mallagan en/of die Mexicaan haalt in de winterstop. die zullen ook nog wel een half jaar moeten wennen.
0 0
Litmanen85
Deze jongen komt er wel.. maar hou eens op met het zeuren over zijn accent.. Praat gewoon duidelijk Nederlands.
2 0
ETM
Hier treed ook een typisch mechanisme op. De Ligt is absoluut uitzonderlijk. Daar is iedereen het over eens. Maar een Schuurs wordt er wel doodleuk naast gelegd.
Dat zie je ook in het algemeen. Ajax heeft een bijzonder sterke selectie met veel unieke verhalen. De grote van het talent van De Ligt en Frenkie. Maar ook Onana en Neres zijn niet voor de poes. De zo lang beoogde toegevoegde waarde van ervaring in de vorm van kwaliteit. Waarbij iedereen beaamt dat het aantrekken van een Tadic heel bijzonder was. En het voor onmogelijk uitgemaakte aanblijven van Hakim Ziyech. Maar dan proef je toch weer dat mensen een soort verwachting hebben dat dit nu definitief het niveau van Ajax is geworden. Of per speler individueel. Dusan strooide met goals en assists, en met zijn komst ging Ajax veel beter voetballen. Maar toch woekerde de afgelopen weken een opvatting dat Tadic maar matig speelt. Dat Tadic zo geweldig is dat is op een gegeven moment nu eenmaal niet meer een boeiend verhaal. Een mindere wedstrijd en pats een nieuw hoofdstuk.

Opportunisme is waar media op draaien, maar haakt dan ook naadloos aan op de 'behoefte' van de voetbalsupporters. Voetbal is entertainment, dus krijg je net als bij blockbusters in de filmwereld goed behapbare verhalen.

Schuurs is er nu in de schaduw van De Ligt. Daar moet hij zich geen bal van aantrekken. Uiteindelijk verteld hij zelf het werkelijke verhaal.

Het mooie is wel dat een hoge lat uiteindelijk wel vaak versterkt. Ajax als geheel is daar een goed voorbeeld van :)
4 0
Ajax27
Goed geschreven kerel en helemaal mee eens.
1 0
Jaridebeste
Prima gezegd!
0 -1
ETM
Moest plusje zijn ;)
0 0
Bensco
mooi gesproken maat!
1 0
FlyingDutchMan
Komt goed Perrke!
0 0
mistermiyagi
Schuurs komt er wel, alleen speelde hij niet zijn beste wedstrijd..

Overigens aan de samenvatting te zien, speelden meerdere erg slecht.. echt krankzinnig slecht.. om te huilen..
2 0
afca patrick
Ik vind dat hij vooral op het gebied van wendbaarheid, snelheid en daadkracht zich moet verbeteren. Hij oogt namelijk vrij stijfjes in het draaien. Verder mist hij ook nog pure snelheid.

Maar laten we vooral niet vergeten dat hij pas 18 jaar is. Inzicht en voetballend vermogen heeft hij namelijk wel in zich.
4 0
Restored
Off: Iemand die weet wanneer thuiswedstrijd voor 2019 in de verkoop gaan? Wordt dat ook gewoon op social media aangekondigd ofso?
0 0
TontoKarnaggel
Die jongen heeft allang laten zien dat die prima kan voetballen. Daar doet een zaadpot tegen utrecht niks aan af. Heeft volgens mij ook een prima karakter en mentaliteit voor topsport.We moeten hem alleen niet continu met De Ligt gaan vergelijken want daar staat momenteel gewoon geen maat op. Is ook nergens voor nodig en verhoogt alleen de druk maar.
Geef hem de tijd en het gaat helemaal goed komen.
8 0
Freddy Al
Eens maar dan kan het zijn dat hij nog wat meer groeitijd nodig heeft en is het niet vreemd om een speler aan te kopen in afwachting van.
Probleem is dan wel dat je voor 1 en hooguit 2 seizoenen een kanjer moet aankopen want een grote stap terug is gewoonweg geen optie.

Toch zie ik hem wel doorgroeien en daar horen groeipijnen bij.
0 0
RaynoFischer
Niet iedereen is al van het niveau Matthijs De Ligt op zijn 18e (als je daar al in de buurt van komt)
Perr heeft duidelijk tijd nodig en die krijgt hij echt wel van zowel de club als de meeste supporters, de stap van Fortuna naar Ajax is niet niks ;)
7 0
geDaante
Komt wel goed, moet vooral wat harder en daadkrachtiger worden.
7 0
Dexy
Ik vermoed ook dat het komt doordat hij bij Fortuna nooit met ruimte in de rug heeft leren verdedigen (en dan vooral in positioneel opzicht). Het valt me op hoe kwetsbaar hij in de 1v1-situaties is. En ik denk dat de opleiding daar een grote rol in speelt.

Bij Ajax leer je natuurlijk al van jongs af aan om met ruimte in de rug te verdedigen, omdat Ajax simpelweg bijna altijd diep op de helft van de tegenstander (dus met een hoge laatste linie speelt). En juist daarin zie je het grote verschil tussen De Ligt en hem. Puur qua startsnelheid is De Ligt niet eens heel veel beter, maar die heeft zo'n geweldige positionering en is zo sterk en slim in de 1v1-duels. Perr moet dat aspect duidelijk nog leren.

Hopelijk verbetert hij zich de komende tijd, want hij heeft voor de rest best wel veel potentie.
0 0
Red Devil
Die jongen heeft tijd nodig en hij moet niet zoveel opgehemeld worden want daar schiet hij niets mee op.
11 0
Pheadrus
Druk? Laten we alles even in perspectief zien;

1. Perr is 18 jaar (bijna 19) en heeft een prof-contract bij Ajax en 9 jeugdinterlands.
2. Er zit een goede kop op, evenwichtige, sterke persoonlijkheid
3. Zeer goede trap-techniek
4. Afstandspass (cross-pass) buiten categorie goed

Dat Perr een mooie voetballoopbaan tegemoet gaat is duidelijk.

De basis spelers van Ajax moeten presteren en staan onder druk. De rest moeten ontwikkelen en groeien zonder druk. Een aantal breekt door in Ajax1. De rest doorloopt een andere pad. Hoeveel 18 jarige jongens kunnen alleen maar dromen van wat hij al heeft bereikt?
13 0
altijdwelwat
Een mooie trap heeft hij zeker, maar of het een sterke persoonlijkheid is moet nog blijken in deze omgeving. Vooralsnog vind ik juist dat een onderdeel van zijn zwakte, naast de onderstaande punten.

5. Geen explosiviteit
6. Geen snelheid
7. Zeer matig in het anticiperen
8. Positioneel zwak
9. Geen Duelkracht
1 -6
Pheadrus
Niets is nog definitief bij onze 18 jarige. In andere posten heb aangegeven dat ook ik punten 5 tot en met 9 niet heb kunnen ontdekken in Perr. Gewoon blijven volgen.

Ik heb net een youtube flimpje van "de Ligt vs Mbappe" gekeken. Geweldig hoe hij Mbappe en enkele andere topspitsen over de knie legt.
0 -1
sjaakahz94
Let eens op hoe geconcentreerd de Ligt is tijdens een 1 vs 1 duel. Staat half ingedraaid, beetje door zijn knieen en kijkt echt naar de bal/man. Wordt zelden tot nooit verrast daardoor. Schuurs moet hier goed naar kijken op trainingen.
1 0
Ozymandias
Ik vind zijn explosiviteit en snelheid best in orde voor een centrale verdediger van 1,93 meter. Hij lijkt volgens mij vooral traag doordat hij grote stappen neemt. Natuurlijk is hij geen Sánchez qua explosiviteit en snelheid maar hij is ook zeker geen Vd Hoorn.
4 0
wendoo9
Laat die jongen maar lekker ballen.Is een groot talent met de zelfde kwaliteiten als Mathijs(vind hem zelf de betere voetballer) en beoordeel hem over een jaar.Overstap naar Ajax is voor weinigen weggelegd. Hier een tal van voorbeelden (Nicos Machlas,onze duurste voetballer toen Miralem, Mike en ga zo maar door, maar spelers die ons aller Ajax veel pijn hebben gedaan met hun goed spel bij hun club !!
8 -1
DavidFerr
Dit lijkt wel zo’n oppertunistisch artikel van de Telegraaf. Ok, hij speelde een dramatische wedstrijd en dat kan een keer gebeuren bij een nog 18 jarige speler.
9 0
Babangida83
Schuurs in de combinatie met Pasquali is ook geen gelukkige, moet ik zeggen. Daar zou ik ook zenuwachtig van worden. Die ontberen allebei de snelheid. Hebben iemand ernaast nodig die dat compenseert. Of het team moet zo ingespeeld zijn dat de ruimtes klein worden gehouden en dat de druk op de bal goed is. Moet Schuurs nog wel even op buitenspel letten, want dat schortte er gisteren ook aan. Een stapje naar voren en 1 van de doelpunten was niet eens een kans geworden. Denk dat we het maar moeten zien als een leermoment, met dank aan de coach.
3 0
blava
Schuurs kan je pas na een jaar beoordelen. Dat het slecht ging tegen Utrecht was geen wonder met al die invallers. Schuurs die leiding moet geven aan niet verdedigers die moeten verdedigen. Iedereen komt dan in de problemen. In 2019 zal hij gaan groeien, gewend aan Amsterdam/Ajax en allerlei randzaken.
De overgang van Fortuna naar Ajax is groot maar voor hem overbrugbaar.
8 0
chrisjuhhh
Gewoon rustig brengen hij is jong en niet iedereen kan direct er staan ,al denken velen van wel .
Niet verhuren want hij mist de basis al en verhuren geeft meestal achterstand op op deze leeftijd .

Laat hem eens meedoen met O19 Europees .
3 0
PJSM
Ff jaartje naar subtopper zodat hij wekelijks op hoogste niveau kan spelen. Ik heb er voor nu nog weinig geloof in.
2 -6
Van Reenen
De enige die hierfouten maakt, is de KNVB. Zij laten Ajax 16 spelers leveren, waarbij ook spelers van Jong Ajax zijn opgenomen. Vervolgens tijdens de interlands lekker door laten spelen met die Kutkeuken competitie waarbij Ajax met enkele elftallen flink moet improviseren .
4 0
Ozymandias
"Regelmatig kan Schuurs het in de Keuken Kampioen Divisie oplossen door goed positie te kiezen".

Ik vind juist dat Schuurs positioneel (zeker bij voorzetten vanaf de flanken) matig is. In de wedstrijd die hij naast Blind stond speelde hij dan ook veel beter doordat Blind hem constant op de juiste positie neerzetten. Schuurs heeft bij Fortuna Sittard nooit geleerd hoe hij zich moet positioneren maar hij is een intelligente jongen en ik vertrouw erop dat hij dat bij Ajax de komende jaren zeker zal leren. Zoals 'De Stift' al schreef is De Ligt een uitzondering (en dan ook nog eens een unieke uitzondering) maar Schuurs heeft ook het potentieel om een geweldige centrale verdediger voor Ajax te worden. Het zal bij Schuurs alleen niet als 18/19 jarige speler zijn maar pas wanneer hij 22/23 jaar oud is. Tegen die tijd zal hij niet alleen positioneel maar ook atletisch (en dan vooral fysiek) veel verder in zijn ontwikkeling zijn.
10 0
Pheadrus
Per is 18 jaar en 1,93 meter. Ik kan mij voorstellen dat de motoriek iets langer nodig heeft om zich in te stellen op dat grote lichaam. Hij is een persoonlijkheid en heeft iets bijzonders (traptechniek en lange pass). Het blijft leuk om talent in ontwikkeling te volgen.
5 0
De Stift
Ik vind het helemaal niet erg dat Schuurs nog niet klaar is voor de volgende stap. Volgens mij heeft Ajax een goed plan met hem. We moeten ook niet vergeten dat een speler als De Ligt een ongelooflijke uitzondering is. Er zijn vrijwel geen voetballers die op hun 19de al spelen als routinier, die elke wedstrijd (in de eredivisie, CL en in Oranje) tot de besten te behoren. Het gaat de laatste tijd vaak over Frenkie de Jong -en terecht- maar qua talent is De Ligt waarschijnlijk nog groter. Alleen De Ligt is een verdediger en kan dus iets minder zijn stempel drukken op het spel dan een middenvelder.

Voor Schuurs is het goed om te kijken naar de ontwikkeling van Frenkie de Jong. Die veroverde pas afgelopen jaar zijn basisplaats en was toen al 20 jaar. Ook het grootste talent uit de Ajax-opleiding van de afgelopen tien jaar -Nouri- moest tot zijn 20ste wachten voordat hij klaar was voor het eerste. Overmars zei het een paar jaar geleden al: we moeten ophouden met denken dat jongens van 18 jaar als gearriveerde spelers moeten zijn. De Ligt is de uitzondering, maar voor Schuurs geldt: die heeft nog alle tijd.

Die mag dit seizoen wennen aan Ajax en Amsterdam. Die moet volgend jaar een dragende en bepalende speler worden in Jong Ajax. Die haakt het jaar daarna definitief aan bij het eerste en zal daarna inderdaad een dragende speler in Ajax 1 moeten zijn. Als De Ligt komend jaar vertrekt, is een Magallan een wenselijke tussenpaus.
10 0
AjaxGLM
Je noemt Nouri, het grootste talent van de afgelopen tien jaar. Nouri was absoluut geweldig en absoluut gemis. Vind alleen niet dat je hem boven bijvoorbeeld De Ligt kan plaatsen hoor. Want naast techniek zijn zaken als fysiek ook zeer belangrijk in het topvoetbal. Duelkracht etc.. Vond persoonlijk Frenkie in die tijd bij Jong Ajax ook al wat meer hebben, alleen komt die niet uit de jeugd.
1 -5
Lazell
Nouri is een type Iniesta. Die hebben de bal al 2x geraakt voor iemand met veel duelkracht bij de bal kan.
3 0
trodat4030
10 jaar geleden was Appie al wereldtop in zijn lichting. Matthijs was 9 en nog niet zoveel groter en sterker dan z’n leeftijdsgenoten. Dat kwam pas toen hij een jaar of 14 was. Matthijs werd pas rond z’n 15e wereldtop van zijn lichting, Appie was dat al jaren en is het ook altijd gebleven.

Dat Matthijs (en Frenkie) zich op latere leeftijd heel erg goed ontwikkelenden, zegt niks over 9, 8, 7, 6, 5 en 4 jaar terug.
4 0
MK77
De kunst om eigen fouten onder ogen te zien en er van te leren. Komt goed Perrke.
Vraag me af of de Ligt ooit omringd is geweest met zulke matige collega verdedigers. De enige wedstrijden in Jong Ajax die ik me van hem herinner waren met Sanchez en Bergsma
2 0