BoJA: Razende Cerny geduldig op weg terug

SJvanveen, 12-10-2018 om 14:30, 25745 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Daar was-ie eindelijk weer op een voetbalveld te bewonderen: Vaclav Cerny keerde half-september terug binnen de lijnen na liefst elf maanden blessureleed. Een enorm lange, zware periode van revalidatie en herstel werd doorbroken door een hyperactieve helft voetbal op Sportpark de Toekomst tegen Helmond Sport. Het was de start van een nieuw begin in Amsterdam, waar de Tsjech zo graag wil doorbreken en drie weken na zijn terugkeer voor het eerst negentig minuten afwerkte.

Langs de grasmat op het hoofdveld van het Ajax-jeugdcomplex, klokslag halfacht maandagavond, is de warming-up van Jong Ajax volop aan de gang. Cerny krijgt een bal toegespeeld, waarna hij met een hakbeweging het voetbalvoorwerp omhoog wipt. De truc ziet er spectaculair uit en kijkend naar zijn gelaat spat het plezier ervan af. Het gaat eindelijk weer beginnen.

Als de clubhymne klinkt, loopt Cerny als laatste het veld op om zijn weg te vinden naar zijn favoriete rechtsbuitenpositie. De scheidsrechter blaast op zijn fluit en binnen een mum van tijd laat de nog steeds pas twintigjarige speler zich zien. Via handgebaren en coaching laat Cerny merken dat hij er weer is en met de bal aan zijn voet oogt de jongeling gedreven en maakt hij acties als vanouds.

'Hij raast over het veld' 

Hoewel hij geen doelpunt maakt of assist geeft, is de dadendrang van Cerny mooi om te zien. Van spelers die er lang hebben uit gelegen na een zware knieblessure verwacht je een gewenningsproces en voorzichtigheid, maar de Ajacied denkt daar anders over. Hij raast over het veld, loopt constant vrij zonder bal en als hij de bal wil, maar niet krijgt, laat hij dat weten aan zijn teamgenoten. Na een halfuur sjokt Cerny met de tong op zijn schoenen over het veld. Een wedstrijd is anders dan rennen op een loopband of strand en hij kan simpelweg niet meer. In de rust wordt hij gewisseld.

Voor de camera’s na de wedstrijd geeft Cerny aan hoe blij hij is. Was spelen bij Jong Ajax voorheen een stap terug en straf, nu vindt hij spelen bij de beloften het fijnste wat er is. De vrijdag die volgt treedt Cerny niet aan in de vijandige Adelaarshorst van Go Ahead Eagles, maar in het duel met FC Eindhoven staat hij weer aan de aftrap. Cerny speelt opnieuw een helft, alvorens hij tegen Telstar zeventig minuten maakt. De gretigheid en het spelplezier is hetzelfde, de kwaliteit wat minder. 


Vaclav Cerny scheurt zijn kruisband in het duel met ASV De Dijk. Maanden later is hij gedrevener dan ooit. 

Het is duidelijk dat Vasa op zoek is naar ritme en dat mag hij vinden in de Eerste Divisie. Via oefenwedstrijden ruikt hij ondertussen aan het eerste elftal, net zoals tegen PEC Zwolle woensdagmiddag. Cerny staat in de basis, maakt de negentig minuten voor het eerst vol en scoort zijn eerste officieuze goal sinds zijn kruisbandletsel. Als kers op de taart geeft hij in de absolute slotfase een assist. Via een combinatie en individuele actie breekt hij door aan de linkerkant en Teun Bijleveld scoort uit zijn teruggetrokken voorzet. De reactie die volgt, is veelzeggend. Cerny geeft het hek een duw en is zichtbaar opgelucht. Hij raakt weer volledig fit en komt steeds dichter bij de speler die hij wil zijn. 

Met een contract tot en met de zomer van 2020 heeft Cerny de tijd en mogelijkheden om die wil te verwezenlijken. Of beter gezegd: een laatste impuls te geven aan zijn Ajax doorbraak. Cerny zelf noemt het een 'nieuwe start' omdat hij wil afrekenen met zijn vorige ik; de persoon die als veelbelovend talent en onderdeel van de tridente met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri uit de opleiding kwam, maar na zijn eerste Europese goal op Celtic Park als sneeuw voor de zon verdween door negatieve (externe) invloeden en pijntjes. 

Nu dat achter hem ligt, is Cerny er klaar voor om vol gas te geven. Hij gaf zijn rugnummer doelbewust aan aankoop Daley Blind, om zijn oude rugnummer 32 van zijn debuut terug te nemen. Alles met het devies: opnieuw beginnen, het plezier hervinden en schitteren. Nu nog even op Sportpark de Toekomst en in bescheiden stadions in de Keuken Kampioen Divisie, maar wie weet binnenkort in de Johan Cruijff ArenA. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 5

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1

Seizoen #3
Seizoen #4

Geniet jij ook zo van Ajax in de Champions League? Check dan nu snel de nieuwe collectie voor nieuwe Champions League-artikelen!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
EVH
Duimen dat deze jongen gaat doorbreken.
2 0
Middenweg401
Knap hoe hij zich terug vecht. Uit zijn extreem snelle aanpassing bij Ajax (zowel sociaal als qua taal leren) sprak ook al wilskracht. Te graag willen, gecombineerd met pech, was trouwens zijn grootste obstakel in Ajax 1. Hopelijk lukt het nu wel. Als jeugdspeler heb ik heb hem altijd beter gevonden dan Kluivert, die wel geweldig startte in Ajax 1.
Enkel gepasseerd op de samenvattingen (op niks dus) lijkt zijn motoriek wat houteriger dan voorheen, of zal dit onzin zijn? Hopelijk heeft hij niet ingeleverd op snelheid en souplesse.
7 0
masterrr
Indruk kreeg ik ook

Vaak moet een speler na zo'n zware knieblessure ook zijn spel gaan aanpassen. Van Nistelrooy kwam beter terug maar werd wel echt een pure goalgetter en had veel aan fysieke kracht gewonnen

Bij Cerny kan ik me voorstellen dat lichtvoetigheid en souplesse iets afneemt, maar drive, inhoud, passing en voorzet kan hij allemaal in verbeteren

In extreem geval kan hij zelfs linksback worden a la die Angelino van PSV..
0 0
Middenweg401
Zou ik toch een beetje zonde vinden. Ik weet ook niet of het een speler is die je een te duidelijk afgekaderde taak moet meegegeven (zoals een back wel moet spelen tegenwoordig).

Typerend aan Cerny vond ik altijd dat zwerven, zowel in de breedte, als qua inzakken naar het middenveld in een soort honger naar de bal, om vervolgens altijd richting goal te willen. Het maakte hem ongrijpbaar.
Ja, hij had (hopelijk heeft) snelheid, maar was qua spel niet enkel de een diepgaande buitenspeler. Ik zou hem eerder typeren als een erg dynamische opportunistische speler die ook graag in het spel betrokken wordt. Beetje Robben dus, inclusief het egoïstische, maar vooral uit dadendrang in dit geval.
2 0
masterrr
Begrijp vergelijking met Robben, alleen had die wel echt een extreem goede dribbel in huis. Heeft later zijn schot geperfectioneerd

Erg benieuwd wat Cerny's potentieel is
3 0
DS
Mooi voor hem! Hopelijk gaat hij het eerste halen, zijn pure snelheid en diepgang is altijd bruikbaar.
Hij heeft veel concurentie in het eerste maar er zijn door het Europese succes ook veel wedstrijden te spelen. Die gaat wel aan de bak komen.
3 0
gras
Prima voor deze jongen dat hij weer terug is. Meerdere tegenslagen gehad, daarop nog eens een rete zware blessure, maar gewoon terug geknokt.

Wordt niet makkelijk om zich in de kern te vechten, maar hij heeft wel het voordeel van diepgang en snelheid. Dat hebben eigenlijk alleen Dolberg en Neres.
4 0
VurnonBaas
Iedereen die hem volgt op Instagram kan dit beamen: Deze jongen heeft zich het snot voor de ogen gewerkt het afgelopen jaar. Ik vond het prachtig om te zien hoe gemotiveerd hij in die periode bleef en hoop dat hij vanaf nu een mooie carrière kan opbouwen.
5 0
DS
Zo die trainingen waren echt bizar, die zou ik nog geen 10minuten volhouden...
3 0
Bouke
Ik hoop het zo voor hem ..
1 0
UltimateKaos
Wat zou het fijn zijn als deze jongen weer lekker gaat spelen. Het is een heerlijke speler met een enorme gunfactor.
2 0
mistermiyagi
Stond lang te boek als het grootste talent.
als insider zag ik hem echt een nieuwe Hazard worden, wat een techniek, snelheid..

Jammer dat carrières zo de grond in geboord kunnen worden door blessures of negatief gedrag (waar de jongens last van hebben)

Zelfde geval met de 2 jongens van AZ die ook aardig wat potentieel hebben, hun potentieel kan een deuk opgelopen hebben.
2 0
Middenweg401
Noemenswaardig negatief gedrag valt Cerny niet te verwijten volgens mij.
0 0
Ferd
Hij ging om met de Gudelj broeders en dat was niet goed voor zn gedrag en uitstraling
1 0
trodat4030
Volgens mij bedoelt hij dat meer in het algemeen (de jeugd van tegenwoordig), niet per se Cerny.. Overigens heeft Cerny wel een periode gehad dat hij echt met negatieve gevoelens in z’n lijf speelde. Dan was hij snel geïrriteerd en bleef ie wat te lang hangen in z’n negativiteit na een mislukte actie. Hopelijk is dat eruit, want het blokkeert hem, zo lijkt het. Dan gaat ie forceren en lukt er juist steeds minder en minder. Hij is op z’n best als hij zich vrij voelt.
1 0
Ballemabbe
Vaclav vind ik echt een heerlijk ventje, bescheiden, zelf kritisch en beleefd. Ik gun hem echt het beste en hoop dat hij naast het teruggevonden plezier ook zichzelf weer kan laten zien in Ajax 1. Een buitenspeler erbij zou ook echt wel lekker zijn.
5 -1