BoJA: Razende Cerny geduldig op weg terug

door SJvanveen 15

BoJA: Razende Cerny geduldig op weg terug

door SJvanveen 15

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Daar was-ie eindelijk weer op een voetbalveld te bewonderen: Vaclav Cerny keerde half-september terug binnen de lijnen na liefst elf maanden blessureleed. Een enorm lange, zware periode van revalidatie en herstel werd doorbroken door een hyperactieve helft voetbal op Sportpark de Toekomst tegen Helmond Sport. Het was de start van een nieuw begin in Amsterdam, waar de Tsjech zo graag wil doorbreken en drie weken na zijn terugkeer voor het eerst negentig minuten afwerkte.

Langs de grasmat op het hoofdveld van het Ajax-jeugdcomplex, klokslag halfacht maandagavond, is de warming-up van Jong Ajax volop aan de gang. Cerny krijgt een bal toegespeeld, waarna hij met een hakbeweging het voetbalvoorwerp omhoog wipt. De truc ziet er spectaculair uit en kijkend naar zijn gelaat spat het plezier ervan af. Het gaat eindelijk weer beginnen.

Als de clubhymne klinkt, loopt Cerny als laatste het veld op om zijn weg te vinden naar zijn favoriete rechtsbuitenpositie. De scheidsrechter blaast op zijn fluit en binnen een mum van tijd laat de nog steeds pas twintigjarige speler zich zien. Via handgebaren en coaching laat Cerny merken dat hij er weer is en met de bal aan zijn voet oogt de jongeling gedreven en maakt hij acties als vanouds.

'Hij raast over het veld' 

Hoewel hij geen doelpunt maakt of assist geeft, is de dadendrang van Cerny mooi om te zien. Van spelers die er lang hebben uit gelegen na een zware knieblessure verwacht je een gewenningsproces en voorzichtigheid, maar de Ajacied denkt daar anders over. Hij raast over het veld, loopt constant vrij zonder bal en als hij de bal wil, maar niet krijgt, laat hij dat weten aan zijn teamgenoten. Na een halfuur sjokt Cerny met de tong op zijn schoenen over het veld. Een wedstrijd is anders dan rennen op een loopband of strand en hij kan simpelweg niet meer. In de rust wordt hij gewisseld.

Voor de camera’s na de wedstrijd geeft Cerny aan hoe blij hij is. Was spelen bij Jong Ajax voorheen een stap terug en straf, nu vindt hij spelen bij de beloften het fijnste wat er is. De vrijdag die volgt treedt Cerny niet aan in de vijandige Adelaarshorst van Go Ahead Eagles, maar in het duel met FC Eindhoven staat hij weer aan de aftrap. Cerny speelt opnieuw een helft, alvorens hij tegen Telstar zeventig minuten maakt. De gretigheid en het spelplezier is hetzelfde, de kwaliteit wat minder.

BoJA: Razende Cerny geduldig op weg terug

Het is duidelijk dat Vasa op zoek is naar ritme en dat mag hij vinden in de Eerste Divisie. Via oefenwedstrijden ruikt hij ondertussen aan het eerste elftal, net zoals tegen PEC Zwolle woensdagmiddag. Cerny staat in de basis, maakt de negentig minuten voor het eerst vol en scoort zijn eerste officieuze goal sinds zijn kruisbandletsel. Als kers op de taart geeft hij in de absolute slotfase een assist. Via een combinatie en individuele actie breekt hij door aan de linkerkant en Teun Bijleveld scoort uit zijn teruggetrokken voorzet. De reactie die volgt, is veelzeggend. Cerny geeft het hek een duw en is zichtbaar opgelucht. Hij raakt weer volledig fit en komt steeds dichter bij de speler die hij wil zijn.

Met een contract tot en met de zomer van 2020 heeft Cerny de tijd en mogelijkheden om die wil te verwezenlijken. Of beter gezegd: een laatste impuls te geven aan zijn Ajax doorbraak. Cerny zelf noemt het een 'nieuwe start' omdat hij wil afrekenen met zijn vorige ik; de persoon die als veelbelovend talent en onderdeel van de tridente met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri uit de opleiding kwam, maar na zijn eerste Europese goal op Celtic Park als sneeuw voor de zon verdween door negatieve (externe) invloeden en pijntjes.

Nu dat achter hem ligt, is Cerny er klaar voor om vol gas te geven. Hij gaf zijn rugnummer doelbewust aan aankoop Daley Blind, om zijn oude rugnummer 32 van zijn debuut terug te nemen. Alles met het devies: opnieuw beginnen, het plezier hervinden en schitteren. Nu nog even op Sportpark de Toekomst en in bescheiden stadions in de Keuken Kampioen Divisie, maar wie weet binnenkort in de Johan Cruijff ArenA.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 5

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman, geruisloos richting Ajax 1

Seizoen #3
Seizoen #4

Geniet jij ook zo van Ajax in de Champions League? Check dan nu snel de nieuwe collectie voor nieuwe Champions League-artikelen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties