BoJA: De Wit, de belichaming van wilskracht

FinnDekker, 24-12-2018 om 23:00, 16137 views, Ajax Showtime |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Buitenkantje voet een bal uit de lucht plukken, de bal vervolgens in één beweging perfect klaarleggen, om de bal uiteindelijk snoeihard doch verfijnd in de verre kruising te poeieren. Wie de voetballer Dani de Wit kent, zal zijn naam niet gelijk linken aan een dergelijke goal. Toch was het De Wit die vrijdagavond het publiek op de banken kreeg met deze treffer. Onder aanvoering van de middenvelder klopte Jong Ajax koploper Sparta uiteindelijk op wilskracht.

Voor even was De Wit een heel andere voetballer, heel even. Precies één minuut later laat de Ajacied namelijk zijn 'ware aard' zien met een veel herkenbaardere kwaliteit: duels winnen. Direct na de aftrap volgt een lange bal op de boomlange, brede Lars Veldwijk. Een maatje te groot voor De Wit, zo lijkt het op het eerste gezicht. Fout. De Wit wint het kopduel van de spits van Sparta. Glansrijk is het niet, De Wit lijkt een klein elleboogje uit te delen, effectief is het wel. De scheidsrechter beoordeelt het bovendien als een correcte onderschepping. Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst deze wedstrijd winnen de beloften de bal terug dankzij de hardwerkende De Wit.

Hoewel De Wit misschien meer bekendstaat om zijn arbeid in plaats van zijn fluwelen techniek, is het scoren van goals de middenvelder niet vreemd. De teller staat dit seizoen op vijf goals na twaalf duels, terwijl De Wit vorig seizoen liefst dertien keer het net vond in de toenmalige Jupiler League. Tel bij het scorende vermogen de aspecten duelkracht, diepgang, winnaarsmentaliteit en kopkracht op en je kan begrijpen waarom Erik ten Hag de rechtspoot steevast selecteert.

Toewijding is de sleutel tot succes

Vader Theo is niet verrast van hetgeen zijn zoon laat zien. 'Hij wilde altijd al profvoetballer worden, al vanaf zijn vijfde jaar. Alles stond in het teken van voetbal. Hij doet en deed er alles voor. Dani weet wat nodig is om iets te bereiken. Hij is altijd van zichzelf overtuigd geweest en weet wat hij wil. Hij heeft het altijd al professioneel aangepakt, eigenlijk in de F1 al.' De Wit kwam al op vroege leeftijd in de jeugdopleiding terecht. 'Dani is de jongste van de drie. Ooit hebben we als gezin besloten om ze op een sport te zetten, dat werd voetbal. We hebben meegedaan aan de talentendagen. Bij de tweede keer dat we er waren, werd Dani eruit gepikt.'

'Het was een grote verrassing, fantastisch nieuws. Maar tegelijkertijd heel ingrijpend voor het gezin. Het waren vaak zaterdagen van zes tot zes. Er komt dus veel op je af', vervolgt Theo, die het succes van zijn zoon onder andere toedicht aan de hele familie: moeder Myriam en broers Dylan en Jory. 'Je moet er met zijn allen tweehonderd procent achter staan.'


Als je een van de 22 spelers tijdens een duel van Jong Ajax hoort bulderen, kun je er donder op zeggen dat het De Wit is. Ook tegen Sparta verheft de aanvoerder zijn stem meermaals boven het kabaal vanuit het eenmalige, fanatieke vak supporters op de Bobby Haarms Tribune. Al snel blijkt dat deze fans de tomeloze inzet van De Wit wel kunnen waarderen. In een opstootje met Royston Drenthe wordt de aanvoerder van de beloften, na niet de eerste stevige tackle, gesterkt door de het thuispubliek. De Wit lijkt de harten van sommigen te veroveren op een Davy Klaassen-achtige wijze: met passie, strijd en clubliefde.

'Ajax zit in ons', vertelt Theo. 'We zijn ermee vertrouwd. Als je dertien jaar in een opleiding zit, zoveel mensen leert kennen, dan hoort het bij je leven. Het is een echte Ajacied geworden. Dat waren we al als supporter, maar na al die jaren is dat alleen maar meer geworden. Ajax is een mooie, warme club met een enorme uitstraling. Daar genieten we enorm van.'

De toekomst voorspellen is lastig

De nog maar twintigjarige speelde tot dusver 49 duels in Jong Ajax en fungeert als aanvoerder al als 'routinier' in de ploeg van Michael Reiziger. 'Dani neemt altijd het voortouw. Wat hij van zichzelf eist, eist hij ook van zijn medespelers. Met minder dan de winst neemt Dani geen genoegen.' Wat betreft zijn toekomst is De Wit, die tot de zomer van 2020 onder contract staat in Amsterdam, ook getergd. 'Als er kansen komen, gaat hij ze zeker pakken. Kijk naar zijn invalbeurten. Dat waren niet de minste natuurlijk. Feyenoord-thuis en Bayern München-uit.'
 
'Zeker weten hoe ver Dani gaat reiken weet je nooit. De tijd zal het leren. Voor mij heeft Dani al veel bereikt. We genieten van elk moment en koesteren elke stap. Wat nog meer komt dat zullen we zien, maar ik heb er een goed gevoel over.' Aan één aspect gaat het in ieder geval niet liggen, denkt pa De Wit. 'Zijn doorzettingsvermogen. Het karakter dat hij bezit, de mentaliteit en de wil om het hoogst haalbare te halen, die zijn enorm.'

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
El-Dorado
Type Dirk Kuijt, wilskracht wilskracht wilskracht.

Zo'n speler moet je ook in je selectie hebben, zeurt nooit, weet dat Ajax z'n maximaal haalbare is (is daar ook oprecht trots op), harde werker met een neusje voor de goal. Absoluut geen basismateriaal maar wel nuttig om bij te hebben.
0 0
altijdwelwat
Alles leuk en aardig , hij beschikt idd over een prima mentaliteit en kan goed koppen maar heel veel meer is het niet. Ik hoor hier mensen roepen dat hij tactisch sterk is en over slimme looplijnen beschikt. En dat is absolute onzin , ga maar eens een wedstrijd op hem letten , zijn keuzes zijn vaak tenenkrommend slecht. Daarnaast komt hij aan de bal simpelweg tekort , omdat zijn handelingssnelheid en technische kwaliteiten zeer beperkt zijn. De enige rol waarin hij bruikbaar is voor Ajax 1 is om in de laatste 8 minuten oorlog te maken. En dat zou Beugelsdijk ook nog wel lukken, de vraag is of dat voldoende is.
0 -6
OpaVerteld
Ok, dit is geen verfijnd technicus, maar heb wel een zwak voor hem.
Hij doet er i.i.g. alles voor.
En wie weet eindigd hij nog eens als een goeie verdediger in AJax 1, wie zal het zeggen.
6 -1
Ajax27
Ik zie te weinig van de jeugd en/of Jong om m te beoordelen, maar hij klinkt als het type Klaassen die altijd hard werkt, vecht en strijdlust levert. Naast alle creatieve talentjes en toptalenten kan ieder team 1 of 2 van dit soort type spelers altijd goed gebruiken. Ben benieuwd waar het hem gaat brengen. Is het niet Ajax 1 dan zal ie voor menig eredivisie club een aanwinst zijn.
6 -1
Rood Gevaar
ik vind het meer een Feyenoord speler.
Ik bedoel het niet zo slecht als sommigen hier straks op reageren. Maar het rennen vliegen en duels aangaan vinden ze in Rotterdam zuid erg mooi om naar te kijken.
ellenboogje hier en man over de reclameborden beuken daar heel mooi.
maar ik kijk liever naar een team met spelers die juist uit de duels blijven door een verfijnde techniek en snelle handelingssnelheid.
verder is Dani een Ajacied in hart en nieren en als persoon niks op aan te merken, maar ik zie hem niet slagen bij ons
2 -2
Godenzoon24
Tagliafico eigenlijk ook. Maar heb ik er toch graag bij. De Wit heeft ook een prima functionele techniek. Maar geen creatief wonder.
1 -2
Toby1900
Is zo’n “Feyenoord speler” ook niet iets wat we bij Ajax te vaak gemist hebben? Te veel ideale schoonzonen. Even puur alleen op het lopen en draven: zo’n jonge kan wel een team mee nemen in die gedrevenheid. Daarnaast heb ik ook Mn twijfels hoor haha, we zullen het zien jo
4 -1
NouriVandeBeek
Niet mijn favoriete voetballer, maar hij is er alles aan het uithalen. Ik kan daar alleen maar respect voor hebben.
1 0
X-RaY
De tendens hier op AS is voornamelijk of een speler wel technisch genoeg is. Onbegrijpelijk. Ik kan het daarom ook niet vaak genoeg benadrukken. Spelers van het type Dani heeft elke selectie. Technisch minder verfijnd maar met alleen maar stylisten red je het niet. Dani is een winnaar en een echte karaktervoetballer met body die het smerige werk invult daar waar dat nodig is. Geruisloos onopvallend en zonder vedette neigingen kan je Dani het veld insturen met een boodschap en zal hij zijn taak met verve uitvoeren in het belang van het elftal. Die jongen wordt erg onderschat zoals Web hieronder al aangeeft en bovendien zelfs beschimpt en dat steekt mij ook. Dani verdient meer respect en of hij Ajax 1 zal halen zal de toekomst uitwijzen. Mijn zegen heeft hij ook al is het alleen maar om een lange neus te trekken naar die zogenaamde kritische Ajacieden. Heb persoonlijk liever een Dani in de selectie dan nog zo een lichtgewicht die als een veredelde ballerina zonder power een balletje lafjes aait en bij het minste geringste zuchtje wind omver geblazen wordt. Soms vragen wedstrijden daar nou eenmaal om maar dat is mijn bescheiden mening.
13 -3
JesseMKB33
"Technisch minder verfijnd." Dat is wel heel zacht uitgedrukt, hij is technisch gewoon slecht. Tuurlijk heb je spelers nodig die het vuile werk opknappen, maar je hebt wel bepaalde voetballende kwaliteiten nodig om bij Ajax 1 te spelen. Klaassen was een voorbeeld van een speler die het vuile werk opknapte, maar ook goed genoeg kon voetballen. Ik denk dat Dani een mooie carrière tegemoet gaat, maar elke minuut die Dani de Wit in Ajax 1 speelt, is er 1 te veel.
1 -8
Godenzoon24
Dani heeft niet minder techniek dan Klaassen hoor. Wel nog meer loopvermogen en kracht.
1 -2
JesseMKB33
Niet minder techniek dan Klaassen? Serieus? Kom op zeg.
1 -1
Godenzoon24
Jij vind Klaassen zo technisch?
0 0
trodat4030
Dat zegt ie niet, hij zegt dat hij hem technischer vind dan de Wit en dat is ook zo.
0 0
Rentokill
Ja joh. Hij is zo slecht dat hij de hele jeugdopleiding heeft doorlopen en al speeltijd heeft gehad onder ten Hag. Onbegrijpelijk dat al die trainers en kenners bij Ajax dat niet zien he? Of zou t toch misschien zo zijn dat iets niet goed ziet en voor papegaai speelt. ....
1 -1
JesseMKB33
Hahaha wat. De jeugdopleiding van Ajax is heel goed hoor, maar volgens jou is iedereen is die de jeugdopleiding doorlopen heeft goed genoeg voor Ajax 1? 90% van de jeugdspelers zijn opvulling. Ik kan ook zo een lijstje maken van zo'n 50 spelers die minuten hebben gemaakt in Ajax 1 die er vrij weinig van kunnen. Dat zegt niks. De Wit kan een prima speler worden hoor, maar niet voor Ajax.
1 0
Rentokill
Ik pretendeer niet te weten of hij het gaat redden of niet. Jij wel dat ie t niet redt. Termen als ‘kan er helemaal niets van’ slaan natuurlijk nergens op als je de hele jeugd hebt doorlopen en aan t 1 e mag ruiken. Menig door jullie hoekbank scout technisch hoogbegaafd speler heeft t overigens ook niet gered.
1 -1
Pinpanter
Ik zie de Wit graag spelen. Ik ben het helemaal eens met X-RaY en Rentokil: Dani de Wit is een grote belofte voor Ajax. In een ideaal team heb je spelers nodig die tot op het randje kunnen gaan en iets kunnen forceren. Daarbij worden z'n technische capaciteiten onderschat. En als je dan ook nog doelpunten maakt, dan heb je helemaal toegevoegde waarde. Het huidige eerste mist een zo'n speler. Ik zie Dani vooral als de vervanger als straks Lasse Schone ons gaat 'verlassen'. Prima ontwikkeling wat mij betreft.
1 -2
diamanti
Grote belofte, het wordt steeds gekker hier. Kijken jullie weleens een wedstrijd?
0 0
MaxBorggreve
Leuke kerstmiddag gehad?
0 -1
koenos1
Technisch gewoon slecht? Anders kijk je even zn laatste goal even 10x terug
5 -1
trodat4030
Ja, technisch gewoon slecht. 1 goede actie doet dat niet teniet. Zoek voor de grap nog maar eens 1(!) vergelijkbare actie van m op. Ik volg hem vanaf de C1 en dit was absoluut zijn technische hoogtepunt geweest. Mogelijk is dat over 20 jaar nog steeds t geval..

Deed hij dit maar met enige regelmaat, dan was de kritiek ook lang niet zo hevig.
0 0
Web
De kritiek hevig?
Bij de Mini en F pupillen is jouw plek
En dan het liefst met een clown must op
0 0
trodat4030
De kritiek op Dani’s voetballende en technische (on)vermogens is al jaren een punt van kritiek.. En echt niet alleen bij mij, veel meer mensen mét verstand van voetbal zien hetzelfde. AS staat er ból van, topics zat! Dat jij t niet ziet, zegt vooral veel over jou, niet over mij.

Net zoals je laatste 2 zinnen weer heel veel over jou zeggen, vooral dat je een ongelooflijk triest mannetje bent die moet beledigen (nou ja, je probeert t, nog ff door blijven oefenen, heeeej nu komen we weer bij Gravenberch, oefening baart kunst, afkijken/toekijken niet) om enige zelfvoldoening te krijgen. Dan pareer ik je weer (zoals nu) en sta je weer te stuiteren als een 4 jarige driftkikker die geen ijsje krijgt van mama en kom je met nóg dommere opmerkingen.. Heb je het zelf niet in de gaten? Zelfs niet als ik het voor je aanwijs? Geen lerend vermogen of gewoon je emoties niet onder controle?
0 0
JesseMKB33
Inderdaad. Heb de goal gezien, maar zie alleen niet waarom dit mijn mening zou moeten veranderen. Als je alleen naar hoogtepunten gaat kijken kun je elke speler wel goed laten lijken.
1 -1
Knalpot
En dat chipje naar Lang vlak daarvoor.
1 -1
Jelephi
Leuke demagogisch stukje, maar je vergeet één ding. Je moet de bal van A naar B kunnen spelen. De Wit is tactisch en positioneel zo ongelofelijk bagger. Om het over zijn basis techniek maar niet eens te hebben. Het is een mindere versie van Klaassen. Veel branie, uitstraling en schwung maar voetballend o-zo-bagger. Ik weet niet waarom je dit soort dertien in een dozijn voetballers aan je selectie wil toevoegen vanwege een brede basis, maar dan ken ik nog wel betere jeugdspelers die veel en veel meer direct toevoegen aan het spel wat we spelen. Matusiwa, Gravenberch, Taylor, Jensen. Komop zeg Dani de Wit.

Wat een armoede.
1 -9
Ozymandias
"De Wit is tactisch en positioneel zo ongelofelijk bagger."

De Wit is tactisch en positioneel juist goed. Hij maakt veel slimme loopacties zowel de diepte in als diagonaal. Vaak zijn dit loopacties waarbij hij weet dat hij niet aan de bal zou komen maar puur en alleen gericht zijn op het opentreken van gaten waar de centrale middenvelders of buitenspelers in kunnen trekken.

Voetballend komt De Wit te kort maar Matusiwa ook en die noem je vreemd genoeg als een goed alternatief voor De Wit. Taylor is een tweedejaars B-junior die kwalitatief wel beter is dan De Wit maar nog niet klaar is voor de definitieve stap naar Jong Ajax. Gravenberch heeft een vaste basisplaats bij Jong Ajax wanneer hij beschikbaar is.

Jensen, Taylor en Gravenberch zijn sowieso allen spelers die je veelvuldig achter de bal wil hebben. Die moet je dus niet als '10' opstellen aangezien de moderne '10' juist een aanvaller is die zich voornamelijk voor de bal bevind om ruimte te maken voor inkomende spelers met veel voetballende en creatieve kwaliteit achter de bal.

De Wit is niet goed genoeg voor Ajax (daarom gaan ze hem ook verhuren) maar de andere spelers zijn niet geschikt voor een rol als moderne '10'. De kwaliteiten van een moderne '10' zijn beter vergelijkbaar aan die van een centrumspits dan aan die van een middenvelder. Momenteel is Vd Beek in mijn ogen qua type het meest geschikt voor de positie van '10'.

Tot een paar maanden geleden had ik een andere mening mening maar ik heb inmiddels veel bekeken en gelezen over waarom Klopp en Pochettino voor respectievelijk Firmino en Dele op '10' kiezen tegen verdedigend ingestelde tegenstanders. Aangezien 9/10 tegenstanders van Ajax verdedigend spelen is dat een goed voorbeeld voor Ajax.
6 0
Jelephi
Ik snap je punt en deel die ook wel gedeeltelijk, alleen is jouw verhaal wel heel erg leidend voor het spelen met een '10'. Er loopt namelijk nu niemand in de jeugd rond die dat goed kan invullen. Het gaat mij er meer om dat je in dienst van het team moet kunnen spelen en dat gaat voor de Wit niet op. Het spel is te snel voor hem, te veel voorwaarts en dat kan hij niet aan qua omschakeling en tactisch inzicht. Zijn balbehandeling is daarvoor ook te matig, zijn doorschakeling te traag en positioneel staat hij vaak veel te diep. Goh wie doet dat nu ook?

Ondanks dat van de Beek er nu vaak in staat, waarom denk je dat hij zo afwezig is tijdens wedstrijden? Omdat hij niet betrokken wordt in het spel vanwege de driehoek op het middenveld met Blind. Ajax speelt met een verkapte 6 in de vorm van Blind omdat De Ligt vaak man op man kan spelen. Van de Beek heb je dan meer aan dan Neres omdat hij veel dieper durft te gaan staan en aan de bal sterker is. Alleen voetballend houdt het net als de Wit niet over omdat hij in de combinatie niet erg goed is (En nou niet beginnen over zijn hakbal op Dolberg tegen De Graafschap, want dat doet hij echt niet 10 keer per jaar).

Volgens mij zijn we het er wel over eens dat de Wit niet goed genoeg is, maar om nou te zeggen dat je dat soort types nodig hebt gaat mij echt te ver hoor. In extreme getrokken: zag jij dit soort waterdragers ook bij Guardiola's Barcelona? Ik kan ze gemist hebben hoor. En dan heb ik het echt over spelers die minuten hebben gemaakt, en niet een blauwe maandag hebben ingevallen vanwege tientallen blessures.
0 -3
Ozymandias
De reden dat Ajax met een '10' speelt is omdat ze tegen hele verdedigend ingestelde tegenstanders spelen. Ajax moet dus de verdedigende organisatie uit elkaar trekken. De beste ploegen kunnen dat door goed combinatievoetbal maar Ajax heeft geen middenvelders die goed genoeg zijn in de kleine ruimte om dat te doen. Dus spelen ze met een '10' die gaten trekt zodat de centrale middenvelders en buitenspelers ruimtes krijgen waar ze in kunnen trekken.

"Ondanks dat van de Beek er nu vaak in staat, waarom denk je dat hij zo afwezig is tijdens wedstrijden? "

Ik ben het niet met je eens dat Vd Beek afwezig is. Hij is relatief weinig aan de bal maar dat is niet hetzelfde als afwezig zijn. Normaliter is hij de gehele wedstrijd bezig met het maken van loopacties om gaten voor andere spelers te trekken. Trouwens deed hij dat afgelopen wedstrijd tegen FC Utrecht slecht maar normaliter doet hij dat veel beter. Het valt me bijna elke wedstrijd op dat (voornamelijk) Tadic en Ziyech de ruimtes bespelen die Vd Beek heeft open getrokken.

Ik vind het altijd lachwekkend wanneer mensen zeggen dat Vd Beek "onzichtbaar was". Daarmee laten ze duidelijk merken dat ze alleen kijken naar de speler die aan de bal is want als je ook naar de spelers kijkt die niet aan de bal zijn is geen enkele speler "onzichtbaar". Door zijn geweldige positionering is Vd Beek zonder aan de bal te komen een belangrijke schakel in het combinatievoetbal/positievoetbal van Ajax.

"Er loopt namelijk nu niemand in de jeugd rond die dat goed kan invullen."

Ünüvar is volgens mij ideaal geschikt voor een rol als moderne '10'. Hij is iemand die zowel het voetballende vermogen en creativiteit beschikt om in de kleine ruimte te spelen én de spelintelligentie om in dienst van het team loopacties te maken.

"Het gaat mij er meer om dat je in dienst van het team moet kunnen spelen en dat gaat voor de Wit niet op."

Ik ben zeker geen fan van De Wit maar als hij iets goed doet dan is dat in dienst van het team spelen. Hij maakt heel veel loopacties waarbij hij weet dat hij zelf niet aan de bal zal komen in dienst van het team. Ik vind de loopacties van Vd Beek en Ekkelenkamp alleen veel beter omdat ze een grotere spelintelligentie hebben en daardoor beter begrijpen waar en wanneer ze gaten voor hun ploeggenoten kunnen trekken.

"In extreme getrokken: zag jij dit soort waterdragers ook bij Guardiola's Barcelona?"

Nee, maar wel bij het Bayern van Guardiola. Bij Barcelona en City had/heeft hij spelers als Xavi en Iniesta en D. Silva en B. Silva. Die zijn zo goed in de kleine ruimte dat ze door middel van combinatievoetbal gaten in de verdedigende organisatie van de tegenstander kunnen trekken. Ajax heeft die spelers niet en ik betwijfel of Ajax daar ooit weer de juiste spelers voor zal hebben. Zelfs Klopp en Pochettino hebben daar de spelers niet voor. Daarom speelt Klopp tegen verdedigend ingestelde tegenstanders met Firmino op '10' en Pochettino met Dele op '10'.
4 0
Jelephi
Unuvar heb je gelijk in. Voor de rest zie ik een andere van de Beek. Eentje die te vaak in ruimtes loopt en zichzelf daardoor niet aanspeelbaar maakt. Als diepe 10 hoor je dat te doen, tenzij de anderen dat overnemen. In de praktijk zakt Ziyech vaker terug en is Tadic meer in de diepte bezig. Voor van de beek is er genoeg ruimte en tijd om zich meer te laten gelden. Maar ook voor hem geldt; scorend vermogen, veel diepgang en loopvermogen maar bar weinig snelheid en technisch vernuft. Het rendement van Van de beek steekt nauwelijks af tegen Neres maar de keuze voor van de beek snap ik wel. Ziyech is een betere rechtsbuiten dan Neres en als diepe middenvelder is van de Beek beter dan neres.

Maar de wit? Nee, die komt echt nergens in lijstjes voor om ook maar aanspraak te maken op een basisplaats. Laten we hopen dat taylor en Jensen zich ontwikkelen want daar zie ik veel in. Unuvar is nog jong en heeft nog wel 2:3 jaar nodig. Maar ach, wat goed is komt snel :-)

0 -3
Aeter
Geloof me nou van de Beek is de ideale 6. Dat kan hij perfect, gezien zijn gebreken en kwaliteiten. Passing, schieten, controle, fysiek sterk, alles wat een voetballende 6 nodig heeft. En als 6 kan hij nog steeds aansluiten rond de zestien om met zijn schot nog meer in zijn kracht te komen. Er zijn er meer die dit zeggen, maar niet veel, maar gelukkig snappen die het ook.
2 -1
Ozymandias
"Als diepe 10 hoor je dat te doen, tenzij de anderen dat overnemen."

Dat is hoe de klassieke '10' speelde maar de moderne '10' moet juist voornamelijk van de bal weglopen om gaten te trekken waar de centrale middenvelders en moderne buitenspelers (die eigenlijk een moderne versie van de klassieke binnenspelers zijn) in kunnen lopen. Firmino (wanneer Liverpool tegen een verdedigend ingestelde tegenstander speelt) en Dele zijn in mijn ogen de beste voorbeelden van de klassieke '10'.
0 0
Ozymandias
Ajax verhuurt eigenlijk alleen nog maar spelers die buiten de boot (dreigen te) vallen. Dat het erop lijkt dat De Wit aan FC Groningen wordt verhuurt is dus geen goed teken voor hem en zijn toekomst bij Ajax. Ik denk dat als hij het redelijk doet bij FC Groningen hij zijn laatste wedstrijd in een Ajax shirt heeft gespeeld. In mijn ogen is Ekkelenkamp een betere versie van De Wit en ook bij Ekkelenkamp verwacht ik niet dat hij het zal redden bij Ajax.
4 0
geDaante
En tóch krijgen ze eeuwig krediet, spelen ze altijd, ten koste van betere voetballers die een grotere kans hebben het eerste te halen, en van een beter type zijn. Puur voor teamresultaat. En men maar verkondigen dat het om de individuele ontwikkeling gaat.
Yeah right. Heitinga en Reiziger hebben ambities als coach, dat is duidelijk.

Waarom blijf je dit verdedigen?
0 -6
Web
Wie gaat er ten koste van Dani de Wit binnen Ajax?
Een middenveld van Jensen, Gravenberch en Blijveveld word over lopen
Gravenberch word daar niet beter van, Blijeveld en Jensen halen nooit het eerste. Dani de Wit ook niet, maar heeft nog andere eigenschappen.
Scoort regelmatig en word ook gebruikt voor als Ajax de druk er niet op kan houden. Al een paar keer gebeurt in de CL
Dus ik begrijp niet wat jij bedoeld.

Jij onderschat altijd de diepgaande middenvelders
Een diepgaande middenvelder, trekt spelers met zich mee, waardoor en ruimte komt voor de andere middenvelders. En centrale verdedigers die door kunnen schuiven. Het voetbal word heel steriel met alleen maar rond spelen, wij hebben geen Inesta, Xavi en Messi, Messi zorgt altijd voor de openingen in het spel van Barcelona, omdat zo makkelijk een tegenstander uit speelt, zodat er een verdediger uit moet stappen, en creëren je een man meer situatie
Dan kun je spelen zonder een diepgaande middenvelder.
3 -1
Ozymandias
"Jij onderschat altijd de diepgaande middenvelders."

Het probleem is dat de moderne '10' (in Nederland) foutief nog als middenvelder wordt gezien. Een moderne '10' is eigenlijk een aanvaller en dus een speler die zich voornamelijk voor de bal moet bevinden. Daarom zijn de kwaliteiten die een moderne '10' nodig heeft beter vergelijkbaar met de kwaliteiten die een centrumspits nodig heeft dan de kwaliteiten die een middenvelder nodig heeft.

De moderne buitenspelers zijn op hun beurt eigenlijk meer middenvelders die zich veelvuldig achter de bal bevinden om het spel te verdelen vanaf de half-spaces. Daarom is over voetbal denken in cijfertjes als 4-3-3/4-2-3-1/4-4-2 ook zo verouderd. In de opbouw staat Ajax veelvuldig 4-3-3 met '6' om vervolgens in de aanval in een 3-5-2 formatie te staan waarbij de '10' in de buurt van de spits staat en de buitenspelers en één van de verdedigers op het middenveld om daar voor een overtal te zorgen.
1 0
Ozymandias
Omdat ik goed kan begrijpen waarom Ajax voor de positie van '10' meer potentieel ziet in De Wit en Ekkelenkamp dan in (bijvoorbeeld) Bijleveld en Jensen. Zeker voor een club die 90% van hun wedstrijden tegen verdedigend ingestelde ploegen speelt is het heel belangrijk dat de '10' ruimtes trekt waar de centrale middenvelders of buitenspelers in kunnen trekken. Daarom speelt Klopp tegen verdedigend ingestelde ploegen met Firmino op '10' en Pochettino tegen verdedigend ingestelde ploegen met Dele op '10'.

De Wit en Ekkelenkamp maken (intelligente) loopacties van de bal af (vaak verticaal of diagonaal) en trekken daardoor ruimtes voor de andere middenvelders en buitenspelers. Daarom worden de spelers met een groter voetballend en creatief vermogen als centrale middenvelders of buitenspelers opgesteld. Wanneer de '10' gaten heeft opengetrokken in de half-spaces kunnen deze betere en creatievere voetballers daar namelijk optimaal gebruik van maken.

Daarom worden spelers als Bijleveld, Jensen en Gravenberch bij Jong Ajax niet op '10' gebruikt maar als centrale middenvelders opgesteld en staan bij het eerste Tadic en Ziyech op de flanken in plaats van op '10'. Met een type BIijleveld of Jensen op '10' blijft het te druk in het laatste 1/3 van het veld en ze zijn niet goed genoeg om in zo'n kleine ruimte alsnog goed tot hun recht te komen. Je moet die spelers gebruiken hoe ze optimaal (of ten minste zo goed mogelijk) tot hun recht komen en dat is niet als '10'.

Bijleveld is de speler die het meeste minuten als middenvelder van Jong Ajax heeft gespeeld. Zelfs als je de minuten die Ekkelenkamp bij o19 heeft gespeeld opteld bij de minuten die hij voor Jong Ajax heeft gespeeld komt hij aan een totale speeltijd die lager is dan die van Bijleveld. Verder heeft Gravenberch altijd een basisplaats bij Jong Ajax mits hij beschikbaar is. Het is dus onzin dat Ajax niet genoeg oog heeft voor de middenvelders met een groter voetballend en creatief vermogen.

Alleen worden die niet op '10' gebruikt maar in een rol waarbij ze vaker achter de bal zijn en dus meer invloed hebben op het combinatievoetbal van Jong Ajax. Het zou zonde zijn om zo'n speler op '10' te zetten terwijl hij op die positie meer loopacties van de bal af moet maken in plaats van met de bal aan de voet het spel kunnen verdelen. In het moderne voetbal is de rol van '10' nou eenmaal anders. De moderne '10' moet je zien beoordelen als aanvaller en niet als middenvelder want het is geen middenvelder meer.

De vraag voor de positie van '10' is dus of De Wit en Ekkelenkamp meer potentieel hebben als centrale aanvaller dan Bijleveld en Jensen en in mijn ogen hebben ze dat. Bijleveld en Jensen hebben in mijn ogen meer potentieel als centrale middenvelders. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik denk dat één van hun bij Ajax zal slagen. Alleen Jensen geef ik een redelijke kans om te slagen maar dan zal hij wel grote stappen in zijn ontwikkeling moeten gaan zetten. Want tot nu toe laat hij VEEL te weinig zien.

Om samen te vatten: Mijn punt is dat in het moderne voetbal de '10' zich voornamelijk voor de bal moet bevinden. Het zou dus zonde zijn om daar een speler neer te zetten die het beste tot zijn recht komt als hij veelvuldig achter de bal is. Zo'n speler kan je beter als centrale middenvelder of moderne buitenspeler (wat eigenlijk binnenspelers zijn) gebruiken omdat ze dan vaker aan de bal komen met lopende mensen voor zich en dus meer gebruik kunnen maken van hun creativiteit aan de bal.
3 0
geDaante
Ik reageer even kort omdat de kans groot is dat je dit niet meer leest.

Ten eerste vind ik niet dat Ajax meemoet met het 'moderne voetbal', en anderen kopiëren. Met zo'n 10 als jij die beschrijft, ben je meer tactisch bezig en met ruimtes, en minder met de absolute focus op zo goed mogelijk combinatiespel. Ik ben meer van het kapotspelen met je meest technische en handige spelers, gaatje zoeken en daar dan induiken, al combinerend en dribbelend. Je creëert dan meer uitgespeelde kansen, in plaats van mogelijkheden vanuit meer opportunisme. Want je zegt wel dat die nummer 10 gaten trekt, uiteindelijk komt het meestal tot een voorzet, waarop die 10 dan loopt.
Ik ben fan van het spel dat de A1 speelde onder Jonk, wat doorgetrokken werd door Keizer in Jong Ajax.

Ik ben geen fan van voorzetten, teveel gokwerk en opportunisme, leidt over het algemeen alleen maar tot balverlies. Hierin kan ik Keizer goed volgen, die vond dat ook niks. Sowieso zag ik Keizer meer zitten dan Ten Hag, de Keizer zonder Bergkamp en Spijkerman that is. Die twee hadden nogal wat invloed op de speelwijze van Keizer in het eerste, die met het eerste totaal ander voetbal speelde dan met Jong, waar hij meer de vrije hand had.

Keizer is meer van het pure combineren, uitgespeelde kansen creëren, combinerend, en liever geen voorzetten. Geef je een voorzet, nader dan de achterlijn randje 16 en trek hem laag terug.

Verder zit je verhaal goed in elkaar en uiteraard begrijp ik je, maar het is ook een kwestie van smaak. Ik vind dat geloop zonder bal maar niks, althans niet in die mate en zulke lange looplijnen. Van de Beek op 10 vind ik ook niks.

Buiten dat, je hebt het over Dele en Firmino. Nu volg ik het engelse voetbal niet zo, maar die twee kunnen volgens mij ook prima ballen, zijn geen zwakke schakels in het combinatiespel, en kunnen prima ingespeeld worden. Dat lopen komt dan bovenop de benodigde basiskwaliteiten. Bij Ekkelenkamp en met name Dani de Wit is dat niet het geval.

Alleen goed en slim lopen en inzet, zou bij lange na niet genoeg moeten zijn om bij Ajax te kunnen slagen.

En dat lijken ze ook niet te doen, toch worden ze opgesteld, ten koste van betere talenten, omdat er per se een type loper opgesteld moet staan.

Frank de Boer was dus al die tijd zijn tijd vooruit ;), met zijn lopers op de half en de passer ernaast, maar ja, schakel de passer of de loper uit, en je bent aanvallend grotendeels lamgelegd.

Overigens doe ik zelf ook veel lopen wanneer ik voetbal, naar de bal toe en zeker ook van de bal af, gaten trekkend. Maar ik kan dan ook wel relatief (aan de gemiddelde tegenstander en medespeler) goed ballen ;).
0 -1
Ozymandias
Ik geloof er gewoon niet in dat Ajax ooit spelers zal hebben die op het hoogste niveau middels goed combinatievoetbal de verdedigende organisatie van een tegenstander kapot kan spelen. Zelfs in de mid jaren '90 had Ajax een '10' (Litmanen) die door middel van loopacties ruimtes trokken voor hun ploeggenoten.

Sterker nog, zelfs Guardiola gebruikte bij Bayern regelmatig een '10' (vaak Müller) die meer voor de bal was en loopacties van de bal af maakte dan dat hij naar de bal toe kwam. Dat deed Guardiola omdat hij niet de geschikte spelers had om zijn gebruikelijke speelstijl te hanteren.

Over De Wit en Ekkelenkamp zijn we het eens. Die gaan het niet redden bij Ajax maar Bijleveld, Jensen, etc. gaan het bij Ajax ook niet redden als '10' of half. Zij hebben iemand nodig op '10' die gaten trekt waar zij dan in kunnen trekken. Ze zijn namelijk niet goed genoeg in de kleine ruimte om een tegenstander kapot te kunnen spelen met combinatievoetbal alleen.

Je doet vaak alsof Tiki-Taka voetbal hetgene is wat bij Ajax hoort terwijl Ajax nooit nooit zulk soort voetbal heeft gespeeld. Ajax heeft juist altijd een soort voetbal gespeeld waarbij lopende mannen gaten trekken zodat er ruimtes ontstaan waar andere spelers dan hun combinaties of acties in kunnen maken. Dat was niet alleen onder Van Gaal in de jaren '90 zo maar ook bij het Ajax van de jaren '70.

Persoonlijk vind ik het Tiki-Taka voetbal ook redelijk saai. Het is mooi om af en toe naar te kijken maar het gaat snel vervelen. Ik vind ploegen als Tottenham en Liverpool dan ook VEEL leuker voetbal spelen dan City. Daarom ben ik blij dat Ten Hag bepaalde aspecten van Pochettino en Klopp over heeft genomen en niet alleen naar Guardiola kijkt.
0 0
AjaxPassion
Kwam net toevallig een oude reactie van Turbo tegen die hier wel mooi bij aansluit:

Turbo, za 2 juni 2018 om 13:57
Topsportmentaliteit ontbreekt in bijna elke opleiding. Ventjes van 14 of 15 vreten over het algemeen het gras niet op maar willen gewoon voetballen. Juist de mindere goden zijn vaak iets sterker mentaal maar die kunnen dan weer vrij weinig met een bal. Sowieso is mentaliteit zo'n beetje onmogelijk te zien in dit soort wedstrijden. Tegenstander met de kont in eigen 16, Ajax de bal, en vervolgens zorgt het gebrek aan kwaliteit ervoor dat je niks creëert en niet echt een hoog tempo kan spelen. Mensen moeten zich een stuk minder zorgen gaan maken om mentaliteit, zeker in de jeugd, en kritischer kijken naar de individuele kwaliteiten en gebreken van de spelers en de intentie van de zijkant.
4 -1
Web
Dit is te zwart wit.
Als een tegenstander in de zestien hangt, heb je wel beweging zonder bal nodig
Of je moet allemaal spelers hebben die makkelijk een man uit spelen.
Zodat je een meerderheid creëert. Ajax - Heracles was daar het voorbeeld van.
Eindeloos rond spelen zonder iets te crieeren
Deze spelers heeft Ajax niet ( Ziyech wel, maar neemt dan vaak te veel hooi op zijn vork ) waardoor hij voorin staat. In Jong Ajax beheersen Gravenberch, Jensen en Blijeveld dit ook niet.
1 -1
Knalpot
"en kritischer kijken naar de individuele kwaliteiten en gebreken van de spelers"

Nou precies dit maar wat vind je kwaliteit? Speler 1 die je 4 x door de benen speelt op een vierkante meter maar nooit scoort of een speler 2 die dat eerste niet kan maar wel altijd scoort? Wij ajacieden zijn geneigd om altijd voor de eerste te kiezen maar een team heeft gewoon vaak beide nodig, speler 1 heeft het ondersteunde spel van speler 2 nodig en speler 2 kan weer profiteren van de uitgekiende passjes van speler 1. En zo wordt je ook een beter team door spelers die elkaar versterken. Daarom moeten we hier niet zo moeilijk doen als er een keer een 'verkeerde' eend in de bijt zit.
2 -1
AjaxPassion
Het is niet of/of, het is en/en. Spelers bij Ajax moeten over basiskwaliteiten beschikken die past bij de status en situatie van Ajax. Ajax speelt (in NL) 16 van de 18 wedstrijden tegen een team dat zich met 10 man positioneert voor de 16. Voor die speelstijl moeten spelers bepaalde kwaliteiten hebben. En wat die zijn, dat verschilt gedeeltelijk per positie.

Het meeste belangrijke daarvan is dat ze comfortabel aan de bal moeten zijn en dat is de Wit gewoon niet. Dan speel je gewoon met één man minder en dat ook nog eens in de cruciale fase van jouw opbouwspel.
1 0
Web
Dan vergeet je een ding
Wat gebeurt er als je diep gaat? dan trek je spelers mee, waardoor er ruimte komt voor de andere spelers.
En word het minder voorspel baar
Waar is een steekbal voor? Alleen voor een speler die zich aan bied zonder bal ( diepgang )
Barcelona heeft dat niet nodig, want die hebben Messi
Messi dribbelt in, en speelt tegenstanders uit, zodat je meerderheid crieert, zulke spelers heeft Ajax niet
Elk team heeft andere dingen nodig.

15.57 uur geeft ik dit nog eens aan bij geDaante
Johan deed dit zelfs ( voorbeeld Wouters- Vanenburg )
0 0
Knalpot
Het huidige Ajax speelt met creativiteit voorin (ziyech/tadic) en creativiiteit achterin (de jong/schone/blind) de vraag is dan maar net of je nog een bijleveldje extra nodig hebt in die laatste cruciale fase of dat je meer hebt aan gatentrekker die regelmatig scoort.
1 -1
afcas
een bijleveldje. er is namelijk geen ruimte om gaten te trekken op dat moment...
1 -1
Ozymandias
Natuurlijk is er wel ruimte om gaten te trekken in het laatste 1/3 van het veld. Daarom stelt Klopp tegen verdedigend ingestelde ploegen Firmino op als '10' om gaten te trekken in de verdedigende positionering van de tegenstander. Er is juist geen ruimte voor een '10' om de combinaties aan te gaan en dus heb je minder aan een type Bijleveld tenzij dat iemand van het niveau van beide Silva's van City is. Je hebt in dat geval juist meer aan Bijleveld achter de bal als één van de twee centrale middenvelder om het spel te verdelen.
1 -1
geDaante
Allemaal leuk en aardig, maar Ajax is geen Utrecht, Feijenoord of Celtic.

Veel respect voor zijn mentaliteit, maar mentaliteit moet een extra pré zijn, dus bovenop de benodigde basiskwaliteiten, en hij mist er daar teveel van voor het Ajaxspelletje.

Ajax hoort namelijk de bal te hebben, vlot rond te kunnen laten gaan, op een zo hoog mogelijk niveau (accuratesse en snelheid), op te bouwen met zoveel mogelijk afspeelmogelijkheden naar voren, heersen in de kleine ruimte en zo het spel bepalen, op de helft van de tegenstander, en van daaruit voetballend kansen creëren, dus middels combinaties, dribbels, individuele acties, steekpassjes, etc.

En dus geen half die zich veelal onttrekt aan de opbouw, door al te diep te staan of niet gezocht te worden doordat hij niet makkelijk open- of wegdraait, en niet comfortabel is in de kleine ruimte. Hij werkt hard, maar toch vaak onzichtbaar, loerend op die diepgang. Dat is allemaal veel te eenzijdig. Heel grappig zo'n tactisch Frank de Boer foefje, maar een middenvelder die er puur staat om voor de goal te komen en zo logischerwijs zijn goaltjes weleens meepikt, is veel te eenzijdig voor het spel van Ajax. Het gaat ten koste van de opbouw (minder goed aanspeelbaar door positionering en gebrek aan voetballend vermogen), het spelmaken (weinig tot niet creatief en veel meer gericht voor de goal komen) en het niveau van het vooral korte combinatiespel. Dat is dus funest, want dat is de basis van het Ajaxspel, daar mag geen zwakke schakel in rondlopen, zeker niet hoger op het middenveld, waar je eigenlijk je meest technische, handige en creatieve spelers moet hebben lopen, door die kleine ruimte, waarin gespeeld en gecreëerd dient te worden. Niet lafjes omzeilen door iemand steeds maar achter die verdediging te laten lopen en hopen op voorzetten. Dat opportunisme past niet bij Ajax. Kansen moeten voetballend gecreëerd worden en afgedwongen.

Velen kicken of accepteren dit soort type spelers bij Ajax, omdat ze weleens een goaltje meepikken. Vind je het gek als hun hoofdtaak is steeds maar weer op die goal te loeren en die diepgang voor de goal? Ze spelen zowat als schaduwspits, dan mag je ook wel wat verwachten. Maar men ziet niet dat dat allemaal ten koste gaat van de rest van het veldspel, en dus ook van het rendement als team. Met een creatievere, technischer voetballer op de plek naast een andere goede voetballer, gaat de opbouw beter daar de CVs en de 6 de ballen sneller en beter af kunnen spelen. Met die bal wordt dan balvaster en vlotter omgegaan, en ook creatiever. Het samenspel wordt beter, het combinatiespel, en daarmee het spel van de hele ploeg, en daarmee weer het rendement van de ploeg; meer goals door verschilllende spelers. Ook door meer afwisseling en minder voorspelbaarheid. Stop de loper De Wit af, en je bent aanvallend teveel lamgelegd.
Overigens valt er weinig te lopen en voor de goal te komen tegen geparkeerde bussen, waar ook geen ruimte achter de verdediging is.

Je leidt verder wel ook op voor de breedte van je eerste selectie, maar niet voor pure pinchhitters. Ook die jeugdspelers voor de breedte moeten een basisspeler meer dan redelijk kunnen vervangen.

Voor Utrecht of inderdaad Groningen zou De Wit perfect zijn. Wat meer strijd, wat meer opportunisme, daarin kan hij excelleren en een basisplaats afdwingen.

Wil Ajax met name in Europa goede zaken doen, moet je het allerhoogste niveau nastreven wat betreft opbouwen en combineren, en dat gaat met alleen goede, technische, snel handelende en beweeglijke spelers die makkelijk open- en wegdraaien, vlot bewegen en tikken, behendig zijn, creatief zijn, de bal makkelijk ingespeeld kunnen krijgen, etc.

Niet voor niets is het spel veel aantrekkelijker en succesvoller sinds Bosz Schöne op 6 zette, Ziyech ervoor, en dan ook wel Klaassen, maar die speelde onder Bosz duidelijk meer teruggezakt om deel te nemen aan het spel, en niet meer zoals onder De Boer altijd maar te diep staan en alleen maar te loeren op die voorzet en dat doelpuntje. Bosz speelde met Klaassen ook wel iets teveel gegenpressing-achtig, maar dat krijg je ook met een type als Klaassen, die niet echt in de bal moet komen, daar hij aan de bal weinig tot niks kan.

Nu onder Ten Hag, ook drie goede, technische en creatieve middenvelders, al wordt Van de Beek een beetje in de rol van loper gedrukt, terwijl hij veel meer in zijn mars heeft.

Ik vind het fijn voor De Wit dat hij zich in de picture heeft kunnen spelen door zoveel speeltijd bij Jong Ajax en zijn minuutjes in Ajax 1, maar vanaf nu zou zo'n type speler nooit voetballend betere talenten die de basis van Ajax 1 of de bank van Ajax 1 kunnen halen in de weg moeten zitten. Sowieso is die kijk van zo'n lopende half triest, en Ajax-onwaardig. Dat is een KNVB/Frank de Boer foefje. Kansloos dus, en het irriteert mij mateloos dat dat blijkbaar de nieuwe visie is van Ajax, als er al sprake is van visie, want ieder (jeugd)team speelt weer anders.
5 -2
Jelephi
Mooi geschreven man. Kan het niet beter verwoorden!
0 0
FrankAFCA020
Hij schijnt samen met Sierhuis op huurbasis naar Groningen te vertrekken
0 0
Web
Ik snap Groningen wel
Sierhuis zou ik toe juichen, maar de Wit zie ik het nut niet van in
Lekker tussen betere voetballers, Gravenberch , Jensen en Blijeveld zijn rol vervullen
Word hier echt onderschat ( in miijn ogen )
Natuurlijk ik hou ook van voetballers, maar nog meer van een winnend team
2 -1
Pauw
Hij heeft inderdaad een voorbeeldige mentaliteit, maar dat is niet genoeg.

Vind dat Ajax eerder afscheid moet nemen van dit soort types, maar hij kan ongetwijfeld van waarde zijn bij clubs die een andere speelstijl hanteren.
2 0
Web
Daarom heeft hij geen basisi plaatst
Maar dat Ten Hag hem beloond met minuten, dat doet hij alleen als ze de druk er niet op kunnen houden. Vrijdag speelde hij een goede wedstrijd in Jong Ajax.
Met zijn 5e goal van het seizoen in 12 wedstrijden ( zie hier boven ) is het een behoorlijk gemiddelde. Vorig seizoen zelfs 13 goals
Blijeveld, Jensen en Gravenberch is te licht, loop je te veel achter de bal aan
En daardoor komt Gravenberch in een rol die je liever niet wil zien. Stokt zijn progessie.
0 0
Pauw
Ten Hag gebruikt ‘m goed ja!

In Jong maakt t mij geen moer uit of Ajax wint of niet. Je kunt beter spelers opstellen die een serieuze kans maken om door te breken. Als ze op de één of andere manier nog niet voldoen moeten ze daar maar mee geconfronteerd worden. Niet ‘t probleem omzeilen door Dani de Wit op te stellen en anders te gaan spelen.
1 0
Web
Je geeft het zelf aan, het gaat om ontwikkelen
Gravenberch kan zich mede door een spelers als De Wit goed ontwikkelen.
0 0
trodat4030
O ja, hoe wordt Gravenberch precies beter in de druk erop houden als steeds iemand anders dat voor m doet? Is het niet veeeeeeeeeel makkelijker om het Ryan zélf bij te brengen? Dan kun je 3(!) van die spelers opstellen ipv slechts 1 of 2 omdat er van die spelers nodig zijn die hun gebreken moeten compenseren. Hier wordt Ryan juist lui van, er is toch altijd wel iemand die t voor m oplost.

Bosz (mag ik m noemen, of krijg je weer een wegtrekker?) maakte van prima-donna Ziyech zelfs de hardst werkende en meeste ballen veroverende speler van de hele eredivisie! Als AM!!! Erik camoufleert zijn ‘gebreken’ gewoon door hem op de flank te dumpen. Net als ze met Lang doen. En met Jensen en Bijleveld op z’n tijd. En zelfs met Ünuvar. Dat is geen opleiden, hier leren de toptalenten(!) niks van. Enkel dat er brekertjes nodig zijn die hun gebreken compenseren en dat dat wel prima is.

Jij bent toch zo’n ouwe lul? Kijk es naar t middenveld van 94/95. Davids (wauw, dát was t beste van 2 werelden), de Boer/Seedorf en Litmanen. Die konden allemaal hard werken, veel meters maken, hadden verschrikkelijk veel techniek én konden al hun kwaliteiten toepassen. Zij werden uiteindelijk echte topspelers, met deze opleiding worden Gravenberch en co dat nooit! Nu kweek je vraag naar camouflagespelers op t allerhoogste niveau (barf), omdat de toppers niet meer zonder die knapen kunnen. Ze leren niks..
0 0
Web
Jij bent toch zo’n ouwe lul?
Wie denk jij wel niet wie jij bent?
Met mijn half lichaam speel ik je nu nog helemaal blind, domhoor. Ik laat je alle kanten van het veld zien
Op een normale toon discuseren kun jij niet?
Scrol even naar boven, alles met respect
Maar dat kun jj niet. En waarom?
Omdat je voetbal inzicht te kort komt.?

En jij hebt totaal geen verstand van opleiden.
Jij weet helemaal niet dat je op vele gebieden geprikkeld moet worden.
En dan 95 er bij halen, en wat voor domme onzin.
0 0
trodat4030
Ja, je pocht er zelfs mee. Ik heb dit meegemaakt, ik heb dat meegemaakt, nog ff en je bent 1 van de oprichters vd club, zo’n ouwe lul ben je! Of pretendeer je iig te zijn.

Wat is trouwens een domhoor? Laat jij je berichtjes typen door je 8 jarige dochter ofzo? En over discussieren gesproken, ben jíj niet steeds degene die over andere dingen begint als je een discussie niet kan winnen of geen steekhoudend weerwoord hebt? Juist, daar heb ik je al meerdere keren op aangesproken, maar blijkbaar valt het kwartje niet bij je (of moet ik u zeggen?). Iets met een ezel en een steen?

Ik heb meer verstand van opleiden dan jij. Hoe leer je iets? Door het te DOEN! Niet door om je heen te kijken of iemand anders het voor je doet, zoals Dani die t voor de rondkijkende Ryan doet. Ryan moet het zélf doen. Dát is opleiden. Snap niet dat jij als zogenaamde kenner van opleiden dat niet snapt, jij vind t blijkbaar prima dat Ryan straks in t 1e, of op t wk (bij wijze van) om zich heen staat te kijken of er ergens een Dani de Wit loopt die het vuile werk voor hem opknapt.

95 haal ik aan als voorbeelden van spelers waar Ryan naar toe moet groeien, de absolute wereldtop. Complete spelers. Snap je dat nou echt niet? Was je dronken toen je dit typte of ben je werkelijk zo’n gigantisch dom persoon?

Maar terug naar de kern, hoe vind jíj dat Ryan dingen bijgebracht moet worden dan? Zoals ik hierboven beschrijf, of gewoon helemaal niet, laat m maar 20 jaar aankloten en naar anderen kijken? Of kun je hem handvatten aanreiken, hem uitleggen wat de bedoeling is en het hem te laten uitvoeren? Ik ben werkelijk benieuwd naar jouw ‘scherpe’ mening in deze.. Vraag me af of je echt inhoudelijk kunt discussieren, want je geeft er al maanden blijk van dat je dat niet kan. Ondanks je beschuldigingen dat ík het niet kan, maar volgens mij blijf ík bij de kern, dát is discussieren.
0 0
Boer
Die spelers van 94/95 waren topspelers naar de maatstaven van toen. Zouden ze nu ook niet meer allemaal zijn. De internationale top van nu is sterker dan het Ajax van toen. Ik denk dat je ze overschat. Ik vraag me zelfs af of dat team van 95 wel veel beter was dan dat van nu. De beide De Boertjes waren later middelmaat bij een internationaal gezien matig Barca. Wanneer je Barca-normen anno nu en periode Xavi hanteert zouden zelfs Suurbier, Hulshof, Haan echt niet meekunnen. Neeskens had ook lang niet het niveau van Xavi of Iniesta.
0 0
trodat4030
Maar we willen toch dat de spelers zo goed en compleet mogelijk worden? Dan moet je ze toch gewoon bijbrengen wat je kan? Ik snap deze passiviteit niet. O hij kan het niet, laat maar..... Dani haalt de wereldtop nooit, dat weet iedereen die m 5 min ziet spelen. Gravenberch heeft de potentie dat wel te halen, maar niet als hij op dat niveau om zich heen gaat kijken of iemand anders zijn vuile werk opknapt, lijkt me vrij logisch toch? Dus moet je zijn tekortkomingen blootleggen en hem ermee confronteren en niet een compensatiespeler erbij zetten, laat hem maar voelen wat het is, laat het hem maar ondervinden, laat t kwartje maar vallen.. Dán ben je constructief bezig, wat men nu doet is pappen en nathouden. In Jong kan dat ook gewoon, want de gevolgen zijn misschien een verliespartij, de winst is een slimmere en betere Gravenberch voor Ajax 1. Nou, t lazarus met die verliespost van Jong, leve de betere Ryan! Maar goed, zo denk ik..
0 0
Sampaoli
De Wit speelde als controleur zoveel beter dan dat hij op 10 speelt. Als Ajax die lopers nou op 6 of 8 zet in plaats van op 10 kunnen ook die spelers wellicht het eerste halen. Zelfde geldt voor buitenspelers die beter als back kunnen spelen dan centrale verdedigers.
1 -1
Web
Ten Hag speelt een systeem dat uitstekend bij deze spelers groep past.
Waarom zou je dan anders gaan spelen?
Omdat de Wit in een andere rol moet?
Ik vind de wit in het systeem van twee controleurs veel minder dan Schone en Frenkie, die hebben weer veel meer voetbal dan De Wit.
Ik vind de Wit in deze rol ideaal, maar niet goed genoeg voor een basis plaatst
0 0
Pheadrus
Ik heb eerder geschreven; de Wit is de nieuwe Kuyt. Uiteindelijk gaat hij naar Utrecht (of zo iets) en vervolgens naar Feyenoord en dan blijft hij verbazen en een hoog rendement halen.
2 0
trodat4030
Hm, ik houd t op een Immers, maar snap je punt..
0 0
GrandMasterFlex
Waarom zou je die in godsnaam laten vertrekken? Ajax heeft zulke types nodig, zoals je zag gisteren met het gemis van Nico op de linkerflank. Dani kan uitstekend als invaller bij ons spelen.
1 -3
Web
Niet uitlenen, als hij tevreden is in zijn rol, lekker er bij houden.
0 -1
Web
Dani is een speler die het eerste niet zal halen, maar de manier waar hier mee omgegaan word op AS is stuitend ( was met Klaassen ) al net zo, spelers die strijd leveren zal ik nooit afvallen. Johan zij hij is de eerste die ik in mijn team zou zetten, toch niet de minste die dit zegt.
Aan de trainer wat hij er mee doet. Als een elftal niet tot totale dominantie toe komt om met 11 echte voetballers te spelen, is dit type zo belangrijk, en vergeet niet, hij scoort heel veel.
Het belangrijkste aspect in het voetbal SCOREN.
Een voor beeld, Gravenberch is een groot talent, staat Dani naast hem op het middenveld, dan kun je zeggen het positie spel word er niet beter op. Mee eens. Maar bij andere aspecten, doorzettings vermogen, de wil om te winnen, Gravenberch kan moeilijker zijn bal kwijt, word hij echt niet minder van. Frenkie heeft zijn hele jeugd bij Willem 11 met mindere spelers gespeeld, heeft dat zijn postitie spel onder geleden? Nee, misschien was hij als hij bij Ajax wel opgegroeid nooit zo goed geweest?
Je moet in alle aspecten geprikkeld worden in de jeugd, overal leer je van, en word je beter van.
Strijd, positiespel, beleving alles speelt mee om goed te worden

Voortaan in mijn ogen wat meer respect voor Dani, deze echte Ajacied doet altijd voor 100 procent zijn best, en Ten Hag gebruikt hem alleen als ze de druk er niet op kunnen houden, dus ook hij draagt een steentje bij in het sucses
12 -6
AsensioWillemsen
Hij wordt niet afgezeken omdat ie strijd levert, dat doet Tagliafico ook. Niemand die daar over klaagt. De Wit wordt terecht afgezeken omdat ie voetballend niks brengt voor Ajax 1 niveau.
1 -2
trodat4030
Dat soort nuances krijg je bij Web nooit aan t verstand. Die gaat er weer hele andere spelers bij halen, zoals hieronder ook weer. Gaat ie t opeens over Bijleveld en Jensen hebben, terwijl het over Dani de Wit gaat en of hij wel of niet voetballend iets brengt. Niet of hij meer brengt dan Jensen of Bijleveld.

Toen ik Donny meer een 8 dan een 10 noemde, ging hij ook steeds weer los over Schone enzo.. Beetje een simpel mannetje die op die manier ‘discussies’ probeert te winnen, maar eigenlijk van de hak op de tak springt en totale onzin verkondigd. Bekende tactiek van Web.
0 0
Web
Ben je beklag aan zoeken bij anderen?
Kun je het alleen niet?
Even zeggen wat ik ( volgens jou ) niet snap?
Ben je het kwijt?
Doet het je goed?
Wat een kind ben jij, ik krijg geen gelijk niet, help mij.
Web doet mij wat.

Wat is de taak van een voetballer die de diepte induikt zonder bal?
Wat is de taak en levert dat op voor de rest van het team?
Jij hebt werkelijk geen idee, blijft in het oude zitten,
Het is altijd zo geweest, en het blijft zo.
Ten Hag zijn tacktiek gaat boven jou pet
Het nieuwe voetbal, wat zou Johan dit graag gezien hebben
Die zou Ten Hag geweldig vinden (Bosz ook ) die zou zo graag eens over de schouder mee kijken.

Toen ik Donny meer een 8 dan een 10 noemde
Ging hij weer los over Schone.

Ga zaterdag maar bij de mini’s kijken.
Dat is jou voetbal nivaeu
0 0
trodat4030
Ik kan t prima alleen, ik doe t nagenoeg altijd alleen, dus jou keer op keer wijzen op t feit dat je jezelf weer voor schut zet ook, daar heb ik echt niemand anders voor nodig. Alleen jou dus haha!

Verder snap ik de taktiek van Ten Hag prima, alleen ben ik het niet eens(!) met die taktiek, waarom mag dat niet? Omdat ik jouw grote superman Erik daarmee tegenspreek? Sodemieter toch op man!

Daarnaast vind ik het behoorlijk arrogant dat jij wel ff denkt te kunnen vertellen hoe Johan Erik z’n taktiek had gevonden, stuitend kun je wel zeggen! Maar ja, what else is new, je doet al maanden niet anders.. Ik ben blijkbaar jouw rode lap, ik vind t allemaal wel best, desondanks blíjf ik je wijzen op je tekortkomingen (geen eigen mening, niet kunnen discussieren, kleutergedrag).

O enneh, zaterdag is er geen voetbal, het is winterstop, koekoek!
0 0
Web
Dat hebben Blijeveld en Jensen ook niet.
Dani heeft dan voor, om ook nog eens andere dingen te beheersen
0 -1
Knalpot
die visieloze na-lullers moet je lekker negeren joh. Elk TEAM heeft dit soort types nodig. Je kan erover twisten of zo'n jongen als 8 of 10 opgeleid dient te worden maar hey onder herr Klopp staat ook altijd ene Milner zo'n beetje als eerste op het wedstrijdformulier en die heeft toch helemaal niet zo'n verkeerde carriere gehad. Het zou voor Dani prachtig zijn dat hij ook zoiets gaat bereiken en hier gewoon een lange neus trekt naar die 'vastgeroeste' systeemkijkers.
1 -1
AjaxPassion
In mijn ogen misbruik je Dani de Wit op deze manier. Ben gewoon eerlijk en zeg dat hij ala Flemming beter zijn heil ergens anders in de Eredivisie kan gaan zoeken, want dat is veel beter voor zijn eigen ontwikkeling. Dus ja, het is maar net wat je onder respecteren verstaat...

Over wie had Johan het?
0 0
Web
Klaassen was hij een enorm fan van.
Had in zijn ogen een goede funcionele techniek.
( word de Wit mee vergeleken hier )
Ik vergeet nooit meer zijn discussie over Gerald Vanenburg en Jan Wouters
Volgens Johan had Wouters een goede funcionele techniek en Vanenburg niet, en waarom? Omdat Vanenburg door zijn enorme techniek vaak dingen in het veld deed die niet belangrijk zijn om een bal van A naar B te spelen
En Vanenburg zou nooit een leider worden, omdat hij een piep stemmetje had.
In die tijd verkocht Ajax Vanenburg aan PSV en haalde Jan Wouters bij Utrecht weg. Voor evenwicht op het middenveld. ( woorden Johan )
0 0
Pheadrus
Kijk, dit is nu een comment dat iets toevoegt, of je het er mee eens bent of niet. Chapeau!
5 -5
GrandMasterFlex
Absoluut eens
0 -2
Mözil
100% mee eens.
4 -1
AFCA.
Dani is mijn guilty pleasure. Ik weet dat hij geen fluwelen techniek heeft, geen schitterende steekbal of een heerlijk hoogstandje in huis heeft. Maar iedere keer als ik die jongen weer eens 200% voor ons aller Ajax zie geven, of het nu in Ajax 1, Jong of de o19 is, wordt ik meer en meer fan van Dani.
Ik gun deze jongen een mooi carrière met hopelijk voor hem nog mooie minuten in zijn geliefde Ajax shirt.
6 0
Web
Doet mij goed, gelukkig zijn ze er nog, die buiten goed voetbal, ook van passie en strijd houden, en om tot een goede voetballer te komen, heb je beide nodig.
1 -1
GrandMasterFlex
Ajax heeft ze ook gewoon nodig om prijzen te winnen! Dani moet gewoon bij Ajax 1 blijven, hetzij als invaller.
0 -1