BoJA: Waarom Traoré de ideale Ajax-spits is

FinnDekker, 21-04-2019 om 17:00, 65684 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Al jaar en dag smacht men bij Ajax naar een echte Ajax-spits. Telkens werd de term weer in de mond genomen wanneer een talentvolle spits zich uit de jeugd zich aandiende. Een aantal van deze groeibriljanten moest en zou de nieuwe Patrick Kluivert worden. Genoeg kregen de stempel, niemand kwam uiteindelijk ook maar in de buurt, deels door de zware last op de schouders. Toch is het, als je Lassina Traoré ziet spelen bij Jong Ajax, weer heel verleidelijk om die torenhoge verwachtingen te hebben.
 
Binnen Ajax is vrijwel iedereen lyrisch over de in Burkina Faso geboren spits. Traoré werd bij zijn komst de tweede Brian Brobbey genoemd. Een ietwat gekke vergelijking, aangezien Brobbey zijn duels nog in de jeugd afwerkt. Maar voor de rest is het van hetzelfde laken een pak. Traoré heeft, net als Brobbey, de torso van een olympische zwemkampioen van mid-twintig. De nieuwe spits van Jong Ajax is echter pas achttien jaar en dus wordt de spits langzaam klaargestoomd voor het eerste, waar Traoré na Steven Pienaar en Thulani Serero de volgende vrucht van de samenwerking met Ajax Cape Town moet zien te worden.
 
Na zijn definitieve komst, waar een proefstage aan vooraf ging, rouleerde Michael Reiziger in de winterstop nog in de spits. Om de week speelde of Traoré of concullega Danilo Pereira in de punt van de aanval. Maar na een aantal duels kon de trainer niet meer om de nieuwe spits heen. Pereira werd in maart al naar de zijkant verdreven. Naast een enorm fysiek beschikt Traoré namelijk over de nodige technische bagage en bovenal: een neusje voor de goal. In zijn eerste wedstrijd was het gelijk raak.
 
Scoren in Jong Ajax is echter geen garantie voor een succesvol vervolg in de hoofdmacht. Het meest recente voorbeeld is Mateo Cassierra. De Colombiaan was afgelopen seizoen dé man in de aanval bij de beloften. Met achttien goals en acht assists in een slordige dertig duels had de spits een gigantisch aandeel in het kampioenschap van Jong Ajax. Maar waar Cassierra de goals op De Toekomst aaneenreeg, daar kwam het er in de ArenA nooit uit.
 
Toch lijkt Traoré alles in huis te hebben om wél te slagen in Amsterdam. De aanvaller is ten eerste een heerlijk aanspeelpunt, een kapstok in voetbaljargon. Met zijn duelkracht kan Traoré makkelijk de bal vasthouden tot er aansluiting is. De rechtspoot oogt daarnaast opvallend snel en wendbaar voor zijn postuur, waardoor hij zowel gevaarlijk is in de kleine ruimte als met veel ruimte achter de verdediging. Maar zijn grootste kwaliteit is misschien wel zijn kopkracht. Weinig verdedigers winnen het in de lucht van Traoré, die op zijn voorhoofd de spreekwoordelijke magneet van een kopsterke topspits heeft.
 
Is het dan alleen rozengeur en maneschijn? Nee. Hoewel zijn positionering voor de goal uitstekend is, miste de spits al de nodige honderd procent kansen. Had de Afrikaan deze verzilverd dan had Traoré na twaalf duels al op minstens tien goals gestaan, in plaats van zes. Het échte killerinstinct ontbreekt af en toe nog, maar dat is geen drama. Traoré moet per slot van rekening nog wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zaak lijkt nu om rustiger te worden in de afronding.
 
Past Traoré zich aan met betrekking tot de hogere intensiviteit in Nederland en haalt de spits tot aan de zomer een constant niveau bij de beloften, dan komen de kansen volgend seizoen bij het eerste vanzelf. Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar krijgen er dan op zeker een concurrent bij. Misschien niet in de vorm van de nieuwe Kluivert, want dat is niet reëel. Maar iets wat daarbij in de buurt zou komen zou al een hele sensatie zijn.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?
#9 - Lang mocht even de echte Lang zijn
#10 - Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
robert66
Ik toch ff frenkie de jong een publiekswissel gegeven, raar dat dit niet gebeurde
1 0
Rdk1983
Ideale spits. Maar hij schiet m wel meter van open goal op de paal haha. Naja kan gebeuren.
1 0
stopperspil
Dolberg als invaller gepasseerd vandaag door Traore en terecht: Dolberg uitlenen, deze niet typische Ajaxspits en Memphis kopen natuurlijk ;)
1 -6
Aad82
Kan nog steeds niet bevatten waarom Dolberg in de basis stond tegen Tottenham afgelopen woensdag, terwijl Huntelaar in bloedvorm is en wij ook nog eens de beschikking hebben over dit sterke en supersnelle beest.
5 -4
VinAmsterdam
wanneer horen we wat over Hassane Bandé, die lijkt wel vergeten
5 0
Santiago
Wat valt er te melden dan? Hij speelt niet
0 0
Ajax#1900
Hij is wel goed in prijzen vieren iig haha
0 0
oudzuid2
damn die was ik inderdaad al vergeten... ligt er al sinds augustus uit volgens mij? ruim driekwart jaar dus. en we weten nog helemaal niks over z'n kwaliteiten
2 0
tyzinho
Die komt volgend seizoen er weer bij, dit seizoen is voorbij helaas
1 0
Schip
Ajax heeft ondertussen al best wat spitsen van niveau opgeleid, al spelen twee daarvan - Bergwijn en Malen - nu voor de lampies. Maar tel Dolberg erbij op en dan produceer je een prima kwaliteit aanvallers. Zeker als je Redan nog meetelt.
2 -1
mistermiyagi
Kort: eigenlijk kan je weinig zeggen over Traore, hij moet eerst aansluiten bij het eerste en dan zal blijken of hij eventueel speelminuten gaat krijgen.
Denk dat het goed is om hem nu een aantal keer bij het eerste te laten en kritisch te kijken of hij de opvolger kan worden van een Huntelaar/Dolberg.

Ik denk sowieso dat hij beter af is volgend seizpen bij een verhuur bij een eredivisie club (Willem 2, "Sparta", Heerenveen, ect)
1 0
stopperspil
Morgen zit hij vast bij de selectie van het eerste
2 0
Sunny
Yep zit er bij. Net gelezen
1 0
oudzuid2
gaat het nog wat worden met Kuhn dan?
0 -2
Gecko
Gaat niets worden helaas
2 -7
Ozymandias
Waarom niet? Welke aspecten van zijn spel kan hij niet genoeg verbeteren om bij Ajax te slagen?
7 0
Gecko
Welke aspecten om wel te slagen?
0 -8
The
Geck!
0 0
Ozymandias
Bijvoorbeeld zijn dribbelkwaliteiten, zijn scorend vermogen, zijn overzicht en oog voor zijn teamgenoten wanneer hij op snelheid zijn acties maakt. Er zijn ook meer dan genoeg aspecten van zijn spel waarin hij zich nog flink moet verbeteren maar of hij dat daadwerkelijk zal doen is voor niemand in te schatten. Dus nogmaals, welke aspecten van zijn spel kan hij niet genoeg verbeteren om bij Ajax te slagen?
0 0
OKP-AFCA
Je kunt zijn normale vraag niet beantwoorden he?

Troll.
8 0
Jelephi
Wanneer komt er eens info over de kaartverkoop voor Tottenham uit? De wedstrijd is over fucking 8 dagen en nog steeds niets bekend.
1 0
Wereld
Misschien offtopic, maar ik denk dat Dolberg een boost nodig heeft, bijv. na een goede wedstrijd in de CL met een goal. Helaas krijgt hij daar niet echt de kans voor, omdat het goed loopt.
In de Eredivisie lijkt hij de afgelopen tijd niet die extra motivatie te hebben.
0 -3
stopperspil
Huntelaar geschorst dus dinsdag op de bank tegen Vitesse
3 -1
AnsB
Fijn om te lezen. Ik vroeg me al af hoe hij het deed nadat ik eerder goede berichten over hem las en zie dat hij regelmatig scoort in Jong.
Koelbloedigheid voor de goal ís (deels) aan te leren, niet door iedereen uiteraard, maar ik heb b.v. Mahi aanzienlijk beter zien worden nadat hij eerst echt ALLES miste zodra hij alleen voor de keeper kwam of te veel tijd had om na te denken. Ik las ooit een interview van hem aan het begin van een seizoen, waarbij hij vertelde dat dit hét grote leerpunt voor hem was dat seizoen. Ik was nieuwsgierig en heb speciaal op hem gelet: hij is sindsdien 200% verbeterd in het afronden. De laatste twee seizoenen tobt hij met veel blessures en gedoe (akkefietjes) en zijn zijn spel en zijn productie sowieso erg afgenomen. Maar hij mist nog steeds niet 'alles' meer zoals voorheen.

Heeft ook veel met zelfvertrouwen te maken en met vaak in de positie komen om te kúnnen scoren (zodat je meer leerervaringen in de wedstrijd zelf hebt). Zo herinner ik me Kuyt in zijn jonge jaren bij Feyenoord. In dat seizoen met Kalou scoorde hij aan de lopende band, ook oog in oog met de keeper. Terwijl dat ervóór en later een grote makke van hem was, o.a. in Oranje. In zijn nadagen bij Feyenoord, toen hij weer de grote man werd, zag je dat zelfvertrouwen op scorend gebied en een groot deel van die koelbloedigheid terugkeren.

Er is dus ook hoop voor Traoré als je denkt aan andere spelers die koelbloediger zijn geworden.
0 0
Alexander40
Deze jongen gaat het zeker halen. Is nu al goed genoeg voor Ajax 1. Met Tadic, Dolberg, Huntelaar en Traore zitten we volgend seizoen dan ook goed in de spitsen.
1 -1
wolterx
Ik schrok me wel toen ik in Eindhoven ging kijken bij FC Eindhoven - Jong Ajax over hoe gedreven hij is. Na een duel waar er hard ingekomen werd op Traoré trapte FC Eindhoven de bal over de zijlijn. Jong Ajax trapt hem terug naar doelman van FC Eindhoven en Traore jaagt die bal vol op (onsportief) om erna in eerste duel vol door te lopen op een speler van FC Eindhoven en geel te pakken. Werd erna door teamgenoten gecorrigeerd nog. Hopelijk is zoiets incidentieel want zoiets kost je gewoon onnodige kaarten, maakt verder wel een goede indruk. Hopelijk plekje op de bank dinsdag aangezien Huntelaar geschorst is.
7 0
Chesterson93
Mag toch hopen dat je wel iets positiever bent over Traoré dan je hier beschrijft? ..
2 0
wolterx
Ik ben positief over hem hoor, ben alleen benieuwd naar komende half jaar. Hij begint veelbelovend en heb meer met hem dan met Brobbey, vind hem een stuk atletischer dan Brobbey is en kan meer met de bal aan de voet dan Brobbey. Laat hem dit niveau nog wedstrijdje of 5-10 doortrekken en dan mag je hem best gaan testen in de Eredivisie. Zijn technisch schieten kan wel beter, lijkt wel een hard schot te hebben. Heel interessante spits.
2 0
Moozz03
Ik heb ook niet zo veel met Brobbey en vind het vooral jammer dat Hansen dan t ondergeschoven kindje lijkt te worden. Hansen had een topspits kunnen zijn als hij daar gewoon zijn wedstrijden mocht spelen maar aangezien hij technischer is dan Brobbey kan hij inderdaad op andere posities spelen itt Brobbey en moet hij het nu maar op de buitenposities/10 waarmaken.. Ik vind het zonde iig, wat jij?
0 0
appeltje
Daar was ik ook bij. Vanaf dat moment had-ie het gedaan hoor met het publiek haha
0 0
AjaxIJmuiden123
Volgend seizoen
Dolberg en Tadic strijden voor de spits
Huntelaar 3de spits
Traore verhuren aan een Eredivisieclub
Brobbey en Danilo Jong Ajax
1 -4
Beer
Ik zou Dolberg zeker nog niet verkopen. Het is waar, hij oogt stoïcijns als je hem ziet voetballen, maar ergens zit er zoveel talent in hem verborgen. Er hoeft maar “iets” te gebeuren en het is er weer. Houden!
17 -1
433metdepuntnaarlinks
100% mee eens. Dolberg heeft de schijn tegen omdat hij niet gemotiveerd oogt en als ik hem gisteren zag; hij is totaal geen type voor het strijdvoetbal dat de laatste 10 minuten gevraagd werd. Maar er hoeft maar een goede wedstrijd tussen te komen, wat meer vertrouwen, het klikt en dan kan hij er ineens weer 25 injagen in de competitie.
6 -3
marrene
Ik ben ook heel erg gecharmeerd van deze jongen. Als ik dan Dolberg zie sjokken over het veld mag hij van mij Traoré al snel bij het eerste halen.
5 -9
Gajes
Een spits hoeven we in de zomer iig niet te halen.
8 -1
Jordaan
Volgend seizoen
Dolberg verkopen
3 -20
arigold
Ik heb juist het gevoel dat Dolberg op de weg terug is
23 -5
Ajax114
Ga jij dan eens je ogen laten testen. Het is om te janken zo slecht speelt hij momenteel. Niet voor niets voorbijgestreefd door Huntelaar. Bij Ajax hebben ze het al opgegeven met Dolberg alleen hier bij AS hebben de meesten nog het volste vertrouwen hahaha.
1 -3
vdhaas
Gelul. Als ze het bij ajax hadden opgegeven, waarom zit hij dan op de bank/valt hij regelmatig in
1 0
Ozymandias
Ik zou Dolberg sowieso nog lang niet afschrijven. Hij is nog altijd pas 21 jaar oud. Ik hoop dat Ajax (ervan uitgaande dat Neres blijft) een buitenspelers voor de basis koopt en Tadic (met Dolberg als zijn concurrent) vast als spits wordt gebruikt. Huntelaar zou ik puur en alleen als pinch-hitter voor het laatste halve uur gebruiken.
16 -3
Joseph
Je mist met Tadic gewoon een echte goalgetter, in de eredivisie moet de spits makkelijk scoren, het meevoetballen is dan minder van belang, dat kunnen de spelers er omheen makkelijk opvangen tegen zwakkere tegenstanders. Niet voor niets scoor je pas met Huntelaar, een echte spitsengoal.
Dolberg in vorm is absoluut onze beste spits, hij moet er volgend seizoen gewoon staan. In de eredivisie zou ik Tadic op 10 zetten, in de topwedstrijden hangend op de vleugels. Hangt allemaal wel af van Dolberg, die moet wel zijn vorm halen.
0 -2
Aad82
grote kracht van ajax dit seizoen is dat iedereen veel scoort. tadic, ziyech, neres, vd beek, zelfs onze verdedigers scoren veel.
0 0
Ozymandias
Volgens mij heeft Ajax dit seizoen ook geen echte goalgetter (Huntelaar was dat ooit maar nu mist hij veel te veel kansen om hem nog steeds als echte goalgetter te zien) en toch hebben ze nu al meer dan honderd doelpunten gemaakt in de Eredivisie.

"Dolberg in vorm is absoluut onze beste spits, hij moet er volgend seizoen gewoon staan."

Het gaat er mij niet om wie de beste spits is. Het gaat erom met wie in de spits het team het beste speelt. In mijn ogen speelt Ajax beter met Tadic in de spits dan met Dolberg in de spits.
3 0
wolterx
Mee eens, je hebt iemand nodig die de gaten trekt voor lopende mensen als Vd Beek en Neres en dus niet elke bal in de voeten willen voorin. Europees met ruimte is Tadic perfect, tegen een laag blok dicht bij de goal stuk minder. Dat is of veel sleuren zoals Huntelaar of uit elkaar trekken zoals Dolberg dan.
1 0
Ozymandias
Ik denk dat in dat soort wedstrijden Tadic vaker moet inzakken en de buitenspelers vaker loopacties door het kanaal tussen de backs en centrale verdedigers de zestien in moeten maken. Ik zou Tadic op links dan ook vervangen met een buitenspeler met veel diepgang.
0 0
CarelE15
Tadic staat op 22 treffers in de eredivisie...
1 0
Sterspeler
Dat betekent wel dat je Traore zou moeten verhuren. Die moet toch wel minuten gaan maken in de ED. Wellicht verhuren aan W2.
0 0
leppe
Dolberg lijkt weer alle vertrouwen te missen. Het zegt genoeg dat hij volgens mij vrijwillig gaat liggen als Zeefuik hem gisteren even aanraakt bij een verder redelijke mogelijkheid.
1 -1
Dit is mijn club
Nu Huntelaar geschorst is misschien bij de selectie halen voor dinsdag.
2 0
Web
Zeer interessante speler, gaat zeker kansen krijgen.
Ten Hag gaat dit seizoen afsluiten met deze spelers, nu is er geen tijd om in te passen
Je moet namelijk elke wedstrijd winnen nu.
4 0
MosesD
Eens. Ik ben overigens ook wel gecharmeerd van Danilo. Heel ander type, maar kan erg goed en slim voetballen. Kan die jongen eigenlijk ook goed uit de voeten op de vleugel?
0 0