BoJA: Waarom Traoré de ideale Ajax-spits is

door Finn Dekker 45

BoJA: Waarom Traoré de ideale Ajax-spits is

door Finn Dekker 45

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Al jaar en dag smacht men bij Ajax naar een echte Ajax-spits. Telkens werd de term weer in de mond genomen wanneer een talentvolle spits zich uit de jeugd zich aandiende. Een aantal van deze groeibriljanten moest en zou de nieuwe Patrick Kluivert worden. Genoeg kregen de stempel, niemand kwam uiteindelijk ook maar in de buurt, deels door de zware last op de schouders. Toch is het, als je Lassina Traoré ziet spelen bij Jong Ajax, weer heel verleidelijk om die torenhoge verwachtingen te hebben.

Binnen Ajax is vrijwel iedereen lyrisch over de in Burkina Faso geboren spits. Traoré werd bij zijn komst de tweede Brian Brobbey genoemd. Een ietwat gekke vergelijking, aangezien Brobbey zijn duels nog in de jeugd afwerkt. Maar voor de rest is het van hetzelfde laken een pak. Traoré heeft, net als Brobbey, de torso van een olympische zwemkampioen van mid-twintig. De nieuwe spits van Jong Ajax is echter pas achttien jaar en dus wordt de spits langzaam klaargestoomd voor het eerste, waar Traoré na Steven Pienaar en Thulani Serero de volgende vrucht van de samenwerking met Ajax Cape Town moet zien te worden.

Na zijn definitieve komst, waar een proefstage aan vooraf ging, rouleerde Michael Reiziger in de winterstop nog in de spits. Om de week speelde of Traoré of concullega Danilo Pereira in de punt van de aanval. Maar na een aantal duels kon de trainer niet meer om de nieuwe spits heen. Pereira werd in maart al naar de zijkant verdreven. Naast een enorm fysiek beschikt Traoré namelijk over de nodige technische bagage en bovenal: een neusje voor de goal. In zijn eerste wedstrijd was het gelijk raak.

Scoren in Jong Ajax is echter geen garantie voor een succesvol vervolg in de hoofdmacht. Het meest recente voorbeeld is Mateo Cassierra. De Colombiaan was afgelopen seizoen dé man in de aanval bij de beloften. Met achttien goals en acht assists in een slordige dertig duels had de spits een gigantisch aandeel in het kampioenschap van Jong Ajax. Maar waar Cassierra de goals op De Toekomst aaneenreeg, daar kwam het er in de ArenA nooit uit.

Toch lijkt Traoré alles in huis te hebben om wél te slagen in Amsterdam. De aanvaller is ten eerste een heerlijk aanspeelpunt, een kapstok in voetbaljargon. Met zijn duelkracht kan Traoré makkelijk de bal vasthouden tot er aansluiting is. De rechtspoot oogt daarnaast opvallend snel en wendbaar voor zijn postuur, waardoor hij zowel gevaarlijk is in de kleine ruimte als met veel ruimte achter de verdediging. Maar zijn grootste kwaliteit is misschien wel zijn kopkracht. Weinig verdedigers winnen het in de lucht van Traoré, die op zijn voorhoofd de spreekwoordelijke magneet van een kopsterke topspits heeft.

Is het dan alleen rozengeur en maneschijn? Nee. Hoewel zijn positionering voor de goal uitstekend is, miste de spits al de nodige honderd procent kansen. Had de Afrikaan deze verzilverd dan had Traoré na twaalf duels al op minstens tien goals gestaan, in plaats van zes. Het échte killerinstinct ontbreekt af en toe nog, maar dat is geen drama. Traoré moet per slot van rekening nog wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zaak lijkt nu om rustiger te worden in de afronding.

Past Traoré zich aan met betrekking tot de hogere intensiviteit in Nederland en haalt de spits tot aan de zomer een constant niveau bij de beloften, dan komen de kansen volgend seizoen bij het eerste vanzelf. Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar krijgen er dan op zeker een concurrent bij. Misschien niet in de vorm van de nieuwe Kluivert, want dat is niet reëel. Maar iets wat daarbij in de buurt zou komen zou al een hele sensatie zijn.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman, geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?
#9 - Lang mocht even de echte Lang zijn
#10 - Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.