BoJA: Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent

FinnDekker, 01-03-2019 om 23:55, 13158 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

'De reglementen rond Jong Ajax zijn tegenwoordig hele slechte beperkingen.' Dit zei Carlo L’Ami, keeperstrainer bij Ajax, onlangs over het effect van de nieuwe regels in de Keuken Kampioen Divisie op de ontwikkeling van talent bij de Amsterdamse club. Vanaf dit seizoen zijn er een vijftal nieuwe regels ingevoerd door de KNVB om competitievervalsing in de Eerste Divisie te minimaliseren. Maar zijn deze regels eigenlijk wel nadelig voor het Amsterdamse kroost?
 
L'Ami doelt in zijn uitspraken op het feit dat spelers die in het weekend bij het eerste op het wedstrijdformulier staan de maandag daarop niet bij Jong Ajax mee mogen spelen. Deze regel zou het talent stagneren. Het zou Ajax, volgens L'Ami, doen besluiten om Dominik Kotarski buiten de selectie te houden, zodat de talentvolle Kroaat sowieso zijn minuten kan maken. Maar kijkend naar het schema van de beloften is dit toch een ietwat overdreven reactie.
 
Tot op heden werd er door Jong Ajax zes keer ná het weekend gespeeld, maar werd er in drie van deze gevallen gespeeld tegen de belofteteams van AZ, PSV en Utrecht. In deze gevallen gaat de regel niet op: spelers mogen dan gewoon meedoen, ook al zaten ze het weekend ervoor bij de wedstrijdselectie van Ajax 1. Drie keer kon Kotarski (of een andere speler) dus niet bij de wedstrijdselectie van Erik ten Hag zitten, zonder het risico te lopen geen enkele minuut te spelen tijdens die speelronde. Zat Kotarski in al die andere wedstrijden dat het wél kon dan wel op de bank? Nee, slechts één keer zat de doelman op de bank in de Eredivisie.
 
Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp, Vaclav Cerny, Perr Schuurs en de inmiddels verhuurde Kaj Sierhuis moesten allen één of maximaal twee keer een duel met Jong Ajax overslaan vanwege de nieuwe regel. Geen van deze keren maakten deze talenten minuten bij het eerste. Zonde, op het eerste gezicht. Maar van stagnatie van talent is toch geen sprake? Bij de selectie van het eerste zitten draagt, ook wanneer je niet speelt, bij aan de ontwikkeling. Het missen van twee duels in de Keuken Kampioen Divisie is daarentegen geen ramp.
 
Helemaal als je kijkt naar de andere, profiterende talenten die daardoor juist de kans krijgen op speeltijd. De een zijn dood is de ander zijn brood. Dit is nog meer van toepassing bij een andere, nieuwe regel bedacht door de Nederlandse voetbalbond. Namelijk de leeftijdsgrens van maximaal 23 jaar in het desbetreffende seizoen. In het seizoen '17/'18 deden er zes 'te oude' Ajacieden mee. Nick Viergever (27), Benjamin van Leer (25), Kostas Lamprou (25), Mitchell Dijks (24), Siem de Jong (28) en Amin Younes (24) liepen destijds de nieuwe lichting meerdere malen in de weg. Dat kan nu niet meer.
 
Juist door deze nieuwe regel kan bijvoorbeeld een Kotarski meer minuten maken op een prima niveau, waar de doelman anders had moeten rouleren met Lamprou en Bruno Varela. Deze regel is hoogstens vervelend voor oudere spelers die terugkomen van een blessure. Wat dat betreft is Daley Sinkgraven, die net een jaar te oud is, het grootste slachtoffer bij Ajax. Ritme opdoen voor bankzitters pakte daarentegen in het verleden regelmatig verkeerd uit. Vaak zakten deze 'routiniers' in het verleden door het ijs door gebrek aan instelling.
 
De overgebleven regels hebben betrekking op het aantal reeds gespeelde duels in het eerste, waardoor een talent niet meer mee zou mogen doen bij Jong. Niemand van de beloften komt wat dat betreft in gevaar. De Wit en Schuurs speelden van allemaal het vaakst mee, maar deden dit amper in de basis of langer dan 45 minuten en dus kunnen deze twee gewoon blijven spelen in Jong. Alleen Carel Eiting, die eigenlijk tot de A-selectie behoort, moet 'opletten' na zes basisplaatsen. De middenvelder mag niet meer meedoen bij de beloften als dit aantal boven de zeven optredens komt. Mocht Ajax het aantal duels van Eiting bij het eerste vanwege deze regel beperken, dan is dat inderdaad een kwalijke zaak. Echter, de oorzaken lijken eerder zijn blessures en de moordende concurrentie op het middenveld.
 
De nieuwe regels van de KNVB vormen dus onder de streep geen (grote) belemmering. Sterker nog, de afspraken vallen zelfs in veel gevallen positief uit voor de ontwikkeling van talent in Amsterdam. Mogelijk is het voor volgend seizoen wel een verbetering om talenten die op zondag wel in de selectie zitten, maar daar geen minuten maken, wel speelgerechtigd te beoordelen voor een duel met Jong Ajax op maandag. Dan is de nieuwe opzet, nog meer dan nu, vooral goed voor Ajax' toekomst.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?
#9 - Lang mocht even de echte Lang zijn

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Wijnvoord
Waarom een foto met Viergever erop. Één van de weinige spelers die op Ajax afgeeft.
0 0
Cello
Geen van de 4 op de foto speelt nog bij Ajax als ik het goed heb....
0 0
trainerdv
Nou, goed stukje onderzoeksjournalistiek, hoor. Heel keurig met cijfers aangetoond dat het voor de grootste talenten in de praktijk dus geen beperkingen oplevert en dat het dus eerder emotionele en gevoelsmatige problematiek is. Buiten dat: Op een gegeven moment moet je als talent in welke sport dan ook gewoon naar de selectie en niet meer omkijken naar, of meespelen met het tweede plan. Maak je die stap niet, is het sowieso einde oefening.
0 0
DeKenner
Ik hoop met name dat een speler na 90 minuten bankzitten bij 1, toch een dag later mag spelen bij Jong. Anders is het bijna een straf ipv een beloning om bij Ajax 1 te zitten. Verder is het zonde dat bijvoorbeeld een Labyad niet af en toe ritme kan opdoen bij Jong. Vanuit Ajax’ oogpunt vind ik het argument “ongeïnspireerde spelers die terugkwamen uit Ajax 1” onzin. Als jij net achter de basis zit, en je toont totaal geen inzet bij Jong, wat zou Ajax daar dan nog in moeten investeren? Dat zijn nou net die spelers die we moeten doorselecteren.
1 0
FinnDekker
Helemaal eens met je eerste opmerking, vandaar ook mijn 'verbetering' in de slotalinea. Wat betreft dat 'ongeïnspireerde spelers' is mijn eigen ervaring. Gelukkig plant Ajax tegenwoordig regelmatig oefenwedstrijden in voor de wissels van Ajax. Liever dat die jongens (Labyad, Veltman etc.) daar ritme opdoen ipv in de KKD.
0 0
marrene
Is natuurlijk onzin. Jongens die nog volop in de ontwikkeling zitten moeten zo veel mogelijk spelen. Op de bank leer je niks. Iemand als Gravenberch wordt door te spelen alleen maar beter.
Vorig seizoen is Jong AJAX kampioen geworden met nagenoeg alleen spelers jonger dan 23. En wat doe je volgend jaar met de jongens die nu in Jong spelen? Normaliter sluiten die achteraan. Op enig moment zit je met veel te veel spelers die niet spelen.
Bovendien heb je dan mogelijk het probleem dat je mss. te vroeg afscheid neemt van spelers.
2 0
Knalpot
En lÁmi legt nu juist in het hele stuk uit dat dat dus wel meevalt.

"Op enig moment zit je met veel te veel spelers die niet spelen.
Bovendien heb je dan mogelijk het probleem dat je mss. te vroeg afscheid neemt van spelers."

Er wordt gewoon weer stevig doorgeselecteerd waar nodig aan het einde vh seizoen. De spelers die we hebben laten lopen die echt een mispeer van jewelste zijn geweest vallen op 1 hand te tellen...je moet dat ook niet overdrijven.
1 0
marrene
Of dat meevalt kun je nu niet vaststellen. Dat kunnen we pas over enkele jaren zien.
0 0
Knalpot
Dat sowieso maar we moeten eerst nog maar even afwachten welke koers er precies gevaren gaat worden. We hebben zoveel geld dat iemand kopen die er meteen staat t.o. talent dat nog enkele jaren moet rijpen wellicht luxe keuzes zullen gaan worden.
0 0
Sanalologo
''Op de bank bij het eerste zitten helpt mee aan de ontwikkeling''. Misschien leuk voor 1x, maar meerdere keren? denk niet dat het meehelpt voor een Cerny of een Eiting om op de bank te zitten ipv te spelen bij Jong Ajax.
1 0
Lazell
Ze zitten op de bank, zodat als we met 2,3,4,5-0 voor staan een talent ingebracht kan worden. Met keepers gaat dit minder op natuurlijk en daarom is dit voorbeeld van Kotarski wel erg slecht.

Maar je weet van te voren niet hoe veel het wordt. Als ze niet mogen spelen in het 2e als ze op de bank zitten, krijgen ze nieteens de kans op speelminuten in het eerste. Als dat wel zou mogen, zouden ze veel vaker op de bank kunnen plaatsnemen en invallen. En als ze een paar x invallen, kunnen ze uitblinken en een plekje veroveren. Dit stagneert de ontwikkeling echt wel, misschien alleen niet voor het voorbeeld Kotarski.
1 0