BoJA: Overmars moet orde op zaken stellen

SamVR, 18-08-2015 om 09:00, 16070 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

In de rij voor de frietkraam van De Toekomst raak in aan de praat met twee Duitse jongens. Ze zijn hooguit een jaar of negentien en zien er een beetje verdwaald uit. Ik vraag ze of ze komen kijken naar de Duitser Amin Younes, die een paar meter verderop warmloopt voor Jong Ajax - Helmond Sport. Nee, zegt de een vriendelijk lachend. Younes, die werd door Borussia Mönchengladbach altijd verhuurd, weet de ander.

Ze zijn hier per toeval beland, zo vertellen ze. Ze waren eigenlijk op zoek naar de 'most fucked up' plek van Amsterdam. Daar zoeken ze altijd naar in Europese steden. Ik vind het aandoenlijk, twee jonge gasten op avontuur in een voor hen wildvreemde stad. Iemand heeft ze vanuit het centrum doorverwezen naar de Bijlmer. Eenmaal aangekomen op station Bijlmer Arena begon het te regenen. Daarna liepen ze naar de dichte Amsterdam Arena, waar iemand ze over de wedstrijd van Jong Ajax vertelde.

De jongens hebben mazzel, denk ik even later, als ik plaats heb genomen in de nok van de Bobby Haarms tribune. Troostelozer dan De Toekomst gaat het vanavond niet worden in Amsterdam en omstreken. Regen daalt onophoudelijk neer op het hoofdveld, terwijl Jong Ajax een zeer matige pot voetbal speelt. Het elftal hangt als los zand aan elkaar. Vooral de ervaren krachten vallen tegen. Ricardo van Rhijn speelt veel te nonchalant, Viktor Fischer en Lucas Andersen breken geen potten, Mike van der Hoorn valt vroeg geblesseerd uit en Yaya Sanogo krijgt geen bal onder controle.

Van Donny van de Beek kan ik wel genieten. Lang niet alles lukt, maar hij doet zijn stinkende best. Hij doet me denken aan Riechedly Bazoer een jaar geleden. Ook hij was destijds fel en onwennig in Jong Ajax. Zulke spelers zijn in de jeugd gewend elk persoonlijk duel te winnen vanwege een fysieke voorsprong. Dan is de Jupiler League andere koek. Het is, denk ik, vooral een kwestie van sterker en slimmer worden in de duels.

Het helpt Van de Beek niet dat veel van zijn generatiegenoten, zoals Abdelhak Nouri, Ashraf El Mahdioui, Mauro Savastano, Vaclav Cerny en Zakaria El Azzouzi, niet spelen tegen Helmond Sport. Frank de Boer heeft een half elftal gedumpt in Jong Ajax, waardoor veel toptalenten vanavond buiten de boot vallen. De A1 was vorig jaar een geoliede machine, die dit jaar door moet stromen naar Jong Ajax. Vanavond was daarvoor een ideale mogelijkheid, maar de aanwezigheid van overbodige en teneergeslagen spelers uit Ajax 1 gooit zand in de motor. Het spel is zo slecht dat ik de twee Duitse toeristen halverwege de wedstrijd weg zie lopen. In hun zoektocht naar misère is dit zelfs een brug te ver.

Het is nu aan directeur voetbalzaken Marc Overmars om zijn huiswerk te doen voor het sluiten van de transfermarkt. Lucas Andersen moet bijvoorbeeld verhuurd worden en voor Van der Hoorn is zowel verhuur als verkoop een optie. Daarnaast moeten er meer oefenduels gepland worden. Het ziet er niet naar uit dat Van Rhijn en Sanogo dit seizoen een basisplaats in Ajax 1 gaan veroveren. Om te zorgen dat ze niet bij Jong Ajax in de weg lopen, zou Ajax voor spelers als zij een paar keer per maand een oefenduel kunnen plannen, zoals laatst tegen Umm Salal.

Met de overtollige eerste elftalspelers de deur uit of in oefenduels, komt Jong Ajax vrij voor de doorstroom van talenten uit de A-jeugd. Afgelopen seizoen lieten Bazoer, Kenny Tete en Jaïro Riedewald zien hoe goed dat voor hun ontwikkeling was. Dit seizoen moeten, naast Van de Beek, ook onder meer El Mahdioui, Nouri, Savastano, El Azzouzi en Cerny die kans krijgen in Jong Ajax. Het is een schitterende lichting. Overmars moet aan de bak om ruimte voor hen te creëren. Jong Ajax moet de plek zijn waar de toptalenten rijpen voor Ajax 1, in plaats van de stortbak van het eerste elftal.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
vd.Vaart
Zelfs al had hij tien miljoen te besteden, welke spits met zo'n prijs zou er dan naar Ajax willen komen? Dan zit je namelijk in de vijver te vissen van Spaanse, Engelse en Duitse subtoppers, die leggen dat soort bedragen ook neer en spelers van dat kaliber zijn allang niet meer bereid om in Nederland te voetballen helaas.
2 -3
31xAjax
Waarom kunnen Nederlandse subtoppers wel buitenlandse spitsen halen die er 15 tot 20 inleggen???

En waarom is Ajax niet in beeld als Bas Dost naar Heerenveen gaat? Of Luik de Jong naar PSV? Of Kramer naar Feijenoord?

Zal ik het je uitleggen?

Omdat onze scoutingsafdeling jaren geleden is gesloten. Ik denk wegens slecht weer...,
3 -2
AFCA_XXX_AMSTERDAM***
Nou ik kan wel genoeg spelers opnoemen voor 10 miljoen die vele malen beter zijn dan deze giraffe,bijvoorbeeld Charlie Austin, Eduardo Vargas, Ferreyra.
0 0
ambtenaar
Is psv toch ook gelukt met luc de Jong.
1 0
de-Ajacied
Hoeveel mensen op AS vonden vorig jaar Luc de Jong helemaal niks voor Ajax en 5 miljoen veel te duur. Dat was echt de meerderheid.
We hebben gewoon een slagvaardig management nodig met visie zoals psv dat helaas wel heeft met Gerbrands.
0 0
NouriVandeBeek
Kijk met zo mentaliteit ga je inderdaad geen goede spits vinden. Suarez is ook gescout door Groningen, Bacca is op zijn 25e pas naar Europa gehaald door Club Brugge. Als je een heel goed scoutingsplatform hebt en je de dadenkracht hebt om door te zetten haal je heus wel betere spelers dan die shit die nu meestal komt.

Ajax vist in een kleine vijver. Zuid Amerika is echt een markt die Ajax volledig links laat liggen
3 0
MosesD
En zo is het. Zuid Amerika en Afrika daar is nog zoveel te halen. Scouten is een vak en doe je niet alleen in Scandinavië en een beetje in Oost Europa. En al helemaal niet met het bord op schoot.
2 0
AFCAwooz
Gasten als v Rhijn, Andersen en vd hoorn moet je gewoon niet opstellen. Bij Fischer en Younes kan ik het me nog wel voorstellen. Die gasten zijn geblesseerd geweest en die moeten gewoon weer wat ritme opdoen. Maar die andere gasten zijn toch totaal niet gemotiveerd voor een wedstrijd tegen Helmond Sport, terwijl bv een v Rhijn het voor 100% aan zichzelf te danken heeft dat hij niet meer in Ajax1 staat: maar dat terzijde. Ik zou er meer in zien als die gasten gewoon af en toe kansen krijgen in het eerste. Een wedstrijd als tegen Jablonec is volgens mij een goede optie om gewoon een keer vRhijn op rechtsback te zetten. Tuurlijk je moet altijd werken vanuit een vaste opstelling, maar een enkele positiewijziging kan toch niet echt kwaad.
2 -2
ambtenaar
Als een van Rhijn niet de moeite kan nemen om tegen Helmond sport een fatsoenlijke wedstrijd te spelen dan moet je hem ook niet belonen met el wedstrijd.
1 0
AFCA-CBS
Goed stuk. Ajax moet vanaf nu stoppen jong Ajax te misbruiken met wisselspelers uit Ajax1. Dat is gisteren ook weer gebleken. Sanogo, v Rhijn en vd Hoorn zijn echt niet beter geworden van deze wedstrijd.
5 -1
erikvr
Ik weet zeker dat Overmars en de Boer zich gisteren helemaal de tyfus zijn geshrokken, dat kan gewoon niet anders. Tenzij ze anders beweren, dan verdienen ze een Oscar voor puik acteerwerk.
Wanneer je niet beter zou weten, zou je denken dat je een ploeg uit de onderste regionen van de JL aan het werk zou zien, niet een ploeg waarvan een groot gedeelte de halve finale van de Europa League wilt halen.
2 -1
godenzonensuper
Als trainer van Jong Ajax zou ik helemaal gek worden. Je kunt gewoon niks opbouwen omdat meneer de Boer iedere week weer wat nieuwe spelers bij je dumpt. Jong Ajax moet gewoon met een vaste selectie werken punt uit.
4 0
Sterretje73
Ja klopt wat je zegt maar het tweede elftal is er natuurlijk wel van origine als dienend aan het eerste elftal en niet perse als talentenpool alleen. Het is nu niet dat de Boer iets verkeerd doet maar eerder dat men een verbetering van het systeem op het spoor is. Ik vind het weer erg tendentieus om het hierboven neer te kalken als dat de Boer "dumpt" maar goed dat zal wel lekker op de onderbuikgevoelens van sommigen werken en dus het stukje proza wat verteerbaarder maken. Beetje jammer van Sam.

Dat het 2e dus veel beter als pure groeikamer zou mogen fungeren is natuurlijk wel waar. De jonge talenten die nu juist in een goede vibe zitten worden daar ineens uitgetrokken en krijgen een facepalm voorgedrukt en dat kan nooit goed zijn in de voortgang van hun ontwikkeling. Spelers die terugkomen van een blessure, wrakhout en bankzitters zouden nooit en te nimmer voor de voeten mogen lopen van groeibriljantjes...die moet je koesteren en tegenstand laten ondervinden op het veld. Niet erbuiten...daar hoort het een warme club te zijn die ze koestert. Oftewel laat ze dit leerpunt aub zsm serieus oppakken.
1 -1
Roodhart
Volledig mee eens. Wat zou ik graag al deze talenten een keer in de basis van jong willen zien starten. Het gemis van deze jongens was idd ook bij Donny zichtbaar
1 0
Tja..
Ook bij jong Ajax is ervaring belangrijk! Dit zal de talenten sneller verder brengen. Dus spelers uit de A selectie vind ik geen probleem. Spelers die mogen vertrekken(v/d Hoorn, Boilesen, etc.) horen hier niet bij. Ik ga er altijd vanuit dat de trainers bij Ajax meer verstand van voetbal hebben dan ik. Ze zullen dus altijd de afweging maken van kwaliteit, talent en meer. Op plekken waar geen A selectie spelers staan, daar zal dus de beste optie staan. Dus waarom geen Savastano? Owusu! Over Sanogo zeg ik nog maar even niets, want die heb ik nog geen hele wedstrijd gezien.
0 0
PetrosQ
Er zijn veel vreemde zaken gebeurd in deze transferperiode. Zo heeft Overmars ons een ervaren spits beloofd. Ook Mike Verweij heeft bericht, die doorgaans goed ingelicht is. Er is dus iets veranderd in de optiek van Overmars en co gedurende de transferperiode wat betreft een ervaren spits. Wat ik ook vreemd vond is dat er aan het begin vaak werd gesteld dat ze het team rond wouden hebben alvorens ze Europese wedstrijden gingen spelen. Om die reden wouden ze niet wachten op van der Vaart en ze waren ook ongeduldig met Sisto. Achteraf gezien was deze ongeduld behoorlijk onnodig aangezien ze in principe nog steeds niet compleet zijn. Als je iets langer op van der Vaart had gewacht en iets beter met hem had gecommuniceerd, dan was hij binnen geweest. Hetzelfde geldt voor Sisto. Die jongen had meerdere aanbiedingen, logisch dat hij even afwacht. Als Ajax kenbaar had gemaakt dat ze hem echt graag wouden hebben, dan had je nu een hele talentvolle aanvallende speler in de gelderen gehad.

Daarnaast snap ik ook totaal niet dat Ajax zich zo beperkt met een salarisplafond. Natuurlijk moet je op je centen letten en niet als een gek gaan uitgeven, maar door deze beperkte houding gaan veel bruikbare ervaren spelers hun heil ergens anders zoeken terwijl ze wel degelijk van onschatbare waarde kunnen zijn voor deze jonge talentvolle spelersgroep.
1 0
strafschop
Die ervaren spits mocht niet komen zie Mike Verweij...
1 0
Chiel..
Goed stuk!@
1 0
Michael25
Als Van Rhijn er zo met de pet naar gooit zou ik überhaupt serieus gaan nadenken of hij nog wel toekomst heeft. Tete is de komende jaren de rechtsback en is van zichzelf gemotiveerd genoeg om zijn best te doen. Daarnaast komt Owusu er aan, Ligeon is nog verhuurd (je weet maar nooit) en wellicht staat daarachter alweer de volgende generatie klaar. Van Rhijn houdt Owusu nu op de bank bij Jong Ajax, dat kan niet de bedoeling zijn.

Daarnaast zit Andersen Nouri in de weg, Fischer en Younes was dit keer noodzakelijk vanwege wedstrijdritme, maar inderdaad hiervoor had een oefenwedstrijd van Ajax 1 ook prima geweest. Vul je die aan met de reserves van Jong Ajax, dan hebben die spelers ook nog wat minuten.
2 0
Robbert076
Ik hoop zo dat Overmars dit bericht ook leest.
En dat het aankomt.
2 -1
MosesD
Geheel mee eens, met nog de toevoeging dat Overmars op zoek moet naar die ervaren spits die hij maanden geleden al beloofde. Sanogo, zou die jongen überhaupt een keer gescout zijn? Als dat zo is mag die scout per direct vertrekken. Werkelijk een totale leek ziet dat die jongen er helemaal niets maar dan ook niets van kan.
5 0
NouriVandeBeek
Sanogo kan niet gescout zijn, dat kan gewoon niet. Overmars heeft gewoon blind ja gezegd bij zijn vriendjes in London
3 0
MosesD
Eens. En ik vind dat dus echt een grote schande voor een technisch directeur.
1 0
vurnon
Van Wolfswinkel zit op de bank las ik, dus die voor een jaartje huren (anders staat die volgend jaar Zivkovic weer in de weg)
0 -1
MosesD
Zivkovic is een goede spits, máár beslist geen Ajax spits. Ajax wil hem weer helemaal 'omvormen', maar Zivkovic is alleen bruikbaar als je een ander systeem gaat spelen. Een aanspeelpunt is het niet. Ook Zivko is gewoon verkeerd gescout.
4 -1
Bensco
younes net zo. Dat stuk in het begin toont eigenlijk al wat ik over hem denk. Een grijze muis waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Ik wil die jongen niet de grond in trappen maar ik vrees dat een Menig of Becker echt niet zoveel slechter is dan deze jongen. Hopelijk heb ik het verkeerd.
1 -1
PetrosQ
Ik las ergens dat Younes nog best aardig speelde. Het zal voor hem nog wel wat onwennig zijn bij Ajax, maar het talent kon je zien. Neemt niet weg dat ik ook twijfel
1 0
MosesD
Men was daar voor Kadlec en Sisto en kreeg toen ook een tip over deze Younes. Overigens als je op zo'n EK spelers gaat bekijken, ben je meestal al te laat, maar dat terzijde. Youenes speelde tegen Denemarken een geweldige wedstrijd. Is dus op die ene tip en die ene wedstrijd gescout. Tja, je kan geluk hebben, maar die jongen was niet goedkoop. Eigenlijk ook weer een voorbeeld van het opportunistische en amateuristische scoutingswerk van Ajax.
3 0
daniajax1
Het was algemeen bekend dat Younes daar zijn beste wedstrijd ooit speelde. Als ze hem daadwerkelijk hebben gescout op één wedstrijd dan zijn het een stelletje amateurs. Verder heb ik nog geen mening over Younes, want dan moet hij eerst zijn wedstrijdjes meepakken. We zullen het zien.
0 0
Barra
Ik denk dat je mbt Younes er naast zit, heb de wedstrijden die hij speelde (zijn er nog niet veel) op hem gelet en hij viel mij zeker niet tegen. Heeft nog niet echt beslissend kunnen zijn, maar aan zijn balaanname en overzicht is te zien dat hij wel degelijk kwaliteiten heeft. Maakt ook vaak de juiste keuze, dus gaat voor een actie wanneer de mogelijkheid er is en heeft weinig balverlies. Ik denk dat deze jongen wel echt kan verassen, vooral in de eredivisie.
2 -1
paulurs
Excuus, gaf een minnetje, maar ben het met jou verhaal eens.
0 0
eros
Younes is echt een hele goede speler! Slaagde in Duitsland niet door zijn fysiek. Daar zijn de wedstrijd veel meer van 'boddy' dan in Nederland.

In Nederland gaat hij zeker slagen!
0 -3
Bensco
ja dat is dus een vraag waar ik ook mee zit want het mannetje is slechts 1.69 en weegt 68 kilo. We kennen allemaal bojan nog wel, die werd ook vrij vaak omver gelopen omdat hij een klein mannetje was. Andersen same story, ook zo licht als de pest en wordt regelmatig opzij gebeukt. Ik vraag me af wat de ajax scout in hem heeft gezien waarvan ze denken dat hij het wel kan en die andere 2 niet.
1 0
daniajax1
Wat me opvalt is dat Ajax heel weinig kleine spelers in de selectie heeft. Serero is natuurlijk klein (1.68) en nu ook Younes erbij (1.69). Daarna is Schone de kleinste met 1.77 en dan Sinkgraven (1,79) als laatste onder de 1.80.

Van de basiself is Sinkgraven met 1.79 dus de kleinste. Best bijzondere voor Ajax volgens mij.
0 0
eros
Bij bojan lag het niet alleen aan zijn fysiek,...

Mertens en Snijder zijn ook kleine mannetjes,... Maar zouden niet echt bij het Duitse voetbal passen.
0 0
FlyingDutchMan
Tot nu toe maakt Youness op mij een goeie indruk. Vraag me alleen af of uiteindelijk door zijn lichte fysiek overeind blijft in het echte mannenvoetbal.
0 0
Mees0107
Helemaal mee eens. In Jong Ajax moeten talenten zich ontwikkelen zoals vorig jaar Bazoer, Riedewald en Tete.
1 0
rss-dion
Wat een stom stuk! Jong ajax is altijd een dump plek geweest voor jongens die niet in het 1e spelen.
Ik ben al lang blij dat er jongens als fisher, andersen, en van rhijn in het 2e spelen dan zoals vroeger spelers als urzais, luque, kennedy, delorge etc. Verder kan je nooit met de hele a1 in jong ajax gaan voetballen ivm blesurres, en jongens die ritme nodig hebben ivm concurrentie (van rhijn).

Of je laat de a1 doorstromen naar jong.
maar dan zal je een nieuw elftal moeten maken (ajax 2 ofzo). om younes, en de sonogo etc wedstrijdrimte te geven.
1 -8
Mees0107
Jij snapt er vrij weinig van volgens mij.
7 0
Mokum_32
Gozer niet serieus nemen jongen praat alles recht wat het th fout doet en met name de boer
1 0
eros
Haha,... Volgens mij ook
1 0
mistermiyagi
Ik denk dat Jong Ajax moet kappen om jongens als Warmerdam, Acolatse, Bakker, Mirani, Hendriks, Vissie, Dankerlui, Gudelj op te stellen.
Deze jongens halen nooit het gewenste niveau.

Vul toptalent aan met een vd Hoorn, Fischer, van Rhijn en een Andersen die wedstrijd ritme op moeten doen en tevens kunnen laten zien, ik ben de aanvoerder en laat zien wie de baas is.
Help de jeugd groot te worden maak het verschil!
2 -5
Lazell
Wauw. Dat is een beter idee dan in de tekst, maar waarom al die minnetjes? Spelers als Van der Hoorn, Fischer, van Rhijn en Andersen vertegenwoordigen enkele miljoenen én kunnen van waarde zijn voor Ajax 1. Spelers uit de jeugd die het nooit zullen redden op zijn max een paar ton.

De toptalenten altijd laten spelen. De andere posities zie ik liever ingevuld worden door wisselspelers van Ajax1 dan door brandhout.
1 -1
eros
Andersen: verhuur
vdHoorn: verhuur
Boilessen: verkoop
Duarte: verkoop

Emanuelson: aantrekken
F. deJong: aantrekken verhuren
Klaasen: verlengen
4 -2
gwn_rj
dit dus!
0 0
Mees0107
Prima. Plus Frenkie de Jong aantrekken
1 0
eros
Verwerkt!
0 0
FlyingDutchMan
Doe the Hunter er ook maar bij, als je toch bezig bent :p
0 0
eros
(nog) niet haalbaar denk ik,... Veel te belangrijk voor Schalke,...

Al zou hij ons de komende 3 jaar kampioen maken en de championsleague inschieten.
0 0
FlyingDutchMan
Wel aardig mee eens qua bevindingen. Vooral van Fischer had ik meer verwacht, vind hem echt wisselvallig. Mike maakte wel een aardige indruk, met een paar mooie openingen. Donny was lekker aan het bikkelen en had het zwaar. Owusu speelde beetje ongelukkig. Django redelijk voor zijn doen, Van Rhijn oogde laks zoals hij dat kan zijn. Had op een gegeven moment een terugspeelbal die dichter bij de cornervlag kwam dan in de buurt van de keeper. Dat is knap, typisch een Van Rhijntje.. Bakker deed mee maar viel niet echt op, net als Lucas die onzichtbaar speelde. Muric liet op zijn goal na ook niet al teveel zien, had ruzie met de bal en het veld. Sanogo zeg ik nog niet veel over, maar kan me weinig goeds herinneren.. Al met al een tegenvallende avond
1 0