BoJA: Overmars moet orde op zaken stellen

door Sam van Raalte 50

BoJA: Overmars moet orde op zaken stellen

door Sam van Raalte 50

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

In de rij voor de frietkraam van De Toekomst raak in aan de praat met twee Duitse jongens. Ze zijn hooguit een jaar of negentien en zien er een beetje verdwaald uit. Ik vraag ze of ze komen kijken naar de Duitser Amin Younes, die een paar meter verderop warmloopt voor Jong Ajax - Helmond Sport. Nee, zegt de een vriendelijk lachend. Younes, die werd door Borussia Mönchengladbach altijd verhuurd, weet de ander.

Ze zijn hier per toeval beland, zo vertellen ze. Ze waren eigenlijk op zoek naar de 'most fucked up' plek van Amsterdam. Daar zoeken ze altijd naar in Europese steden. Ik vind het aandoenlijk, twee jonge gasten op avontuur in een voor hen wildvreemde stad. Iemand heeft ze vanuit het centrum doorverwezen naar de Bijlmer. Eenmaal aangekomen op station Bijlmer Arena begon het te regenen. Daarna liepen ze naar de dichte Amsterdam Arena, waar iemand ze over de wedstrijd van Jong Ajax vertelde.

De jongens hebben mazzel, denk ik even later, als ik plaats heb genomen in de nok van de Bobby Haarms tribune. Troostelozer dan De Toekomst gaat het vanavond niet worden in Amsterdam en omstreken. Regen daalt onophoudelijk neer op het hoofdveld, terwijl Jong Ajax een zeer matige pot voetbal speelt. Het elftal hangt als los zand aan elkaar. Vooral de ervaren krachten vallen tegen. Ricardo van Rhijn speelt veel te nonchalant, Viktor Fischer en Lucas Andersen breken geen potten, Mike van der Hoorn valt vroeg geblesseerd uit en Yaya Sanogo krijgt geen bal onder controle.

Van Donny van de Beek kan ik wel genieten. Lang niet alles lukt, maar hij doet zijn stinkende best. Hij doet me denken aan Riechedly Bazoer een jaar geleden. Ook hij was destijds fel en onwennig in Jong Ajax. Zulke spelers zijn in de jeugd gewend elk persoonlijk duel te winnen vanwege een fysieke voorsprong. Dan is de Jupiler League andere koek. Het is, denk ik, vooral een kwestie van sterker en slimmer worden in de duels.

Het helpt Van de Beek niet dat veel van zijn generatiegenoten, zoals Abdelhak Nouri, Ashraf El Mahdioui, Mauro Savastano, Vaclav Cerny en Zakaria El Azzouzi, niet spelen tegen Helmond Sport. Frank de Boer heeft een half elftal gedumpt in Jong Ajax, waardoor veel toptalenten vanavond buiten de boot vallen. De A1 was vorig jaar een geoliede machine, die dit jaar door moet stromen naar Jong Ajax. Vanavond was daarvoor een ideale mogelijkheid, maar de aanwezigheid van overbodige en teneergeslagen spelers uit Ajax 1 gooit zand in de motor. Het spel is zo slecht dat ik de twee Duitse toeristen halverwege de wedstrijd weg zie lopen. In hun zoektocht naar misère is dit zelfs een brug te ver.

Het is nu aan directeur voetbalzaken Marc Overmars om zijn huiswerk te doen voor het sluiten van de transfermarkt. Lucas Andersen moet bijvoorbeeld verhuurd worden en voor Van der Hoorn is zowel verhuur als verkoop een optie. Daarnaast moeten er meer oefenduels gepland worden. Het ziet er niet naar uit dat Van Rhijn en Sanogo dit seizoen een basisplaats in Ajax 1 gaan veroveren. Om te zorgen dat ze niet bij Jong Ajax in de weg lopen, zou Ajax voor spelers als zij een paar keer per maand een oefenduel kunnen plannen, zoals laatst tegen Umm Salal.

Met de overtollige eerste elftalspelers de deur uit of in oefenduels, komt Jong Ajax vrij voor de doorstroom van talenten uit de A-jeugd. Afgelopen seizoen lieten Bazoer, Kenny Tete en Jaïro Riedewald zien hoe goed dat voor hun ontwikkeling was. Dit seizoen moeten, naast Van de Beek, ook onder meer El Mahdioui, Nouri, Savastano, El Azzouzi en Cerny die kans krijgen in Jong Ajax. Het is een schitterende lichting. Overmars moet aan de bak om ruimte voor hen te creëren. Jong Ajax moet de plek zijn waar de toptalenten rijpen voor Ajax 1, in plaats van de stortbak van het eerste elftal.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.