BoJA: Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent

door Finn Dekker 11

BoJA: Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent

door Finn Dekker 11

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

'De reglementen rond Jong Ajax zijn tegenwoordig hele slechte beperkingen.' Dit zei Carlo L’Ami, keeperstrainer bij Ajax, onlangs over het effect van de nieuwe regels in de Keuken Kampioen Divisie op de ontwikkeling van talent bij de Amsterdamse club. Vanaf dit seizoen zijn er een vijftal nieuwe regels ingevoerd door de KNVB om competitievervalsing in de Eerste Divisie te minimaliseren. Maar zijn deze regels eigenlijk wel nadelig voor het Amsterdamse kroost?

L'Ami doelt in zijn uitspraken op het feit dat spelers die in het weekend bij het eerste op het wedstrijdformulier staan de maandag daarop niet bij Jong Ajax mee mogen spelen. Deze regel zou het talent stagneren. Het zou Ajax, volgens L'Ami, doen besluiten om Dominik Kotarski buiten de selectie te houden, zodat de talentvolle Kroaat sowieso zijn minuten kan maken. Maar kijkend naar het schema van de beloften is dit toch een ietwat overdreven reactie.

Tot op heden werd er door Jong Ajax zes keer ná het weekend gespeeld, maar werd er in drie van deze gevallen gespeeld tegen de belofteteams van AZ, PSV en Utrecht. In deze gevallen gaat de regel niet op: spelers mogen dan gewoon meedoen, ook al zaten ze het weekend ervoor bij de wedstrijdselectie van Ajax 1. Drie keer kon Kotarski (of een andere speler) dus niet bij de wedstrijdselectie van Erik ten Hag zitten, zonder het risico te lopen geen enkele minuut te spelen tijdens die speelronde. Zat Kotarski in al die andere wedstrijden dat het wél kon dan wel op de bank? Nee, slechts één keer zat de doelman op de bank in de Eredivisie.

Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp, Vaclav Cerny, Perr Schuurs en de inmiddels verhuurde Kaj Sierhuis moesten allen één of maximaal twee keer een duel met Jong Ajax overslaan vanwege de nieuwe regel. Geen van deze keren maakten deze talenten minuten bij het eerste. Zonde, op het eerste gezicht. Maar van stagnatie van talent is toch geen sprake? Bij de selectie van het eerste zitten draagt, ook wanneer je niet speelt, bij aan de ontwikkeling. Het missen van twee duels in de Keuken Kampioen Divisie is daarentegen geen ramp.

Helemaal als je kijkt naar de andere, profiterende talenten die daardoor juist de kans krijgen op speeltijd. De een zijn dood is de ander zijn brood. Dit is nog meer van toepassing bij een andere, nieuwe regel bedacht door de Nederlandse voetbalbond. Namelijk de leeftijdsgrens van maximaal 23 jaar in het desbetreffende seizoen. In het seizoen '17/'18 deden er zes 'te oude' Ajacieden mee. Nick Viergever (27), Benjamin van Leer (25), Kostas Lamprou (25), Mitchell Dijks (24), Siem de Jong (28) en Amin Younes (24) liepen destijds de nieuwe lichting meerdere malen in de weg. Dat kan nu niet meer.

Juist door deze nieuwe regel kan bijvoorbeeld een Kotarski meer minuten maken op een prima niveau, waar de doelman anders had moeten rouleren met Lamprou en Bruno Varela. Deze regel is hoogstens vervelend voor oudere spelers die terugkomen van een blessure. Wat dat betreft is Daley Sinkgraven, die net een jaar te oud is, het grootste slachtoffer bij Ajax. Ritme opdoen voor bankzitters pakte daarentegen in het verleden regelmatig verkeerd uit. Vaak zakten deze 'routiniers' in het verleden door het ijs door gebrek aan instelling.

De overgebleven regels hebben betrekking op het aantal reeds gespeelde duels in het eerste, waardoor een talent niet meer mee zou mogen doen bij Jong. Niemand van de beloften komt wat dat betreft in gevaar. De Wit en Schuurs speelden van allemaal het vaakst mee, maar deden dit amper in de basis of langer dan 45 minuten en dus kunnen deze twee gewoon blijven spelen in Jong. Alleen Carel Eiting, die eigenlijk tot de A-selectie behoort, moet 'opletten' na zes basisplaatsen. De middenvelder mag niet meer meedoen bij de beloften als dit aantal boven de zeven optredens komt. Mocht Ajax het aantal duels van Eiting bij het eerste vanwege deze regel beperken, dan is dat inderdaad een kwalijke zaak. Echter, de oorzaken lijken eerder zijn blessures en de moordende concurrentie op het middenveld.

De nieuwe regels van de KNVB vormen dus onder de streep geen (grote) belemmering. Sterker nog, de afspraken vallen zelfs in veel gevallen positief uit voor de ontwikkeling van talent in Amsterdam. Mogelijk is het voor volgend seizoen wel een verbetering om talenten die op zondag wel in de selectie zitten, maar daar geen minuten maken, wel speelgerechtigd te beoordelen voor een duel met Jong Ajax op maandag. Dan is de nieuwe opzet, nog meer dan nu, vooral goed voor Ajax' toekomst.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman, geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?
#9 - Lang mocht even de echte Lang zijn

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.