Ajax' Kweekvijver: Eiting groeit razendsnel

door BvdPloeg 23

Ajax' Kweekvijver: Eiting groeit razendsnel

door BvdPloeg 23

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Vanwege privé-omstandigheden kon ik er helaas niet live bij zijn, maar de beelden van Ajax TV maakten maandagavond veel goed. Ajax A1 was zaterdag na de 2-1 zege op Spartak Moskou in de Youth League in staat om ook in de competitie een goed resultaat neer te zetten. Dat Carel Eiting wederom een cruciale rol speelde in de 5-2 eindstand is niet eens een verrassing meer. De nieuwe captain van Ajax A1 beleeft vooralsnog een fantastisch seizoen.

Ongeveer een jaar geleden schreef ik in deze rubriek voor het eerst over de Eiting, die op 11 februari 2016 pas achttien jaar oud wordt. Destijds, in november van 2014, had hij net een puike pot gespeeld in de Youth League tegen FC Barcelona. Hij zette zijn naam in één klap op de kaart en zou in datzelfde seizoen al de plek als controlerende middenvelder overnemen van gewezen toptalent Aschraf El Mahdioui. Hij speelde een EK met Oranje U17 en tekende in april van dit jaar een eerste contract tot de zomer van 2018.

Het waren allemaal gevolgen van zijn ontwikkeling. Beschreef ik Eiting vorig jaar nog als iemand die zich wegcijferde voor ploeggenoten Abdelhak Nouri en Donny van de Beek, inmiddels is hij die status allang ontstegen. In de huidige A1 is hij nog steeds vooral de controleur, maar dienend is hij allerminst. Dat bleek alleen al tegen FC Groningen, waarin hij een wereldassist gaf op Dani de Wit en zelf zorgde voor de 4-2. Als Kaj Sierhuis voor rust het balletje had breed gegeven, had Eiting er zelfs nóg één gemaakt. Hij stuurt, zit overal tussen, speelt (nog steeds) alles naar de juiste kleur en heeft vooral stappen gemaakt op fysiek vlak.

Had en heeft Eiting een natuurlijke feeling voor positie, als hij vandaag de dag onverhoopt in een duel komt, is hij daar klaar voor. Hij werkte de afgelopen maanden keihard in het krachthonk en is daardoor nog sterker aan de bal geworden. Daardoor heeft hij meer tijd om zijn jonge medespelers te sturen en is hij voetballend bepalender. Eiting gebruikt zijn linkerbeen niet alleen meer om het balletje bij een medespeler in te leveren, hij doet er zelf heel leuke dingen mee.

Dat alles had dan weer tot gevolg dat Wim Jonk hem meteen captain maakte toen hij verantwoordelijk werd over de A1. Vince Gino Dekker was onder Gery Vink nog de (zeer sterke en gewaardeerde) aanvoerder, maar Jonk wilde graag een leider die centraal op het veld staat opgesteld. Het is een praktische uitleg die best valt uit te leggen, maar vooral de reactie van Eiting op het overnemen van de band was prachtig. Hij vroeg de leiders om het eerst aan Dekker en het team te vragen en te vertellen, alvorens hij de aanvoerdersband wilde accepteren.

Eiting heeft het beste voor met zijn elftal, hij werkt zichzelf uit de naad en is daardoor een geliefde teamgenoot. In vier maanden tijd zette hij nieuwe stappen als controleur en als mens, met als mooiste resultaat dat hij vorige maand voor het eerst voor Oranje U19 werd opgeroepen. Als zeventienjarige rammelt hij aan de poorten van het volwassen voetbal. Hij, en niemand anders, is de absolute motor van A1. Samen met Aschraf El Mahdioui lijkt daarmee de toekomstige erfenis van een ongetwijfeld ooit vertrekkende Riechedly Bazoer nu al geen punt van zorg meer. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Profiteer nu van 30% korting op de officiële trainingscollectie van Ajax!

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties