Maduro weet Jong Ajax als coach-voor-een-dag onvoldoende te inspireren

door BadembaBarrie 36

Maduro weet Jong Ajax als coach-voor-een-dag onvoldoende te inspireren

door BadembaBarrie 36

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de verrassende thuisnederlaag tegen FC Den Bosch.

Forbs speelt bij Jong Ajax

Eén van de opvallendste namen op het wedstrijdformulier was die van Carlos Forbs. Geheel onlogisch was zijn optreden niet. De buitenspeler is uit de gratie geraakt bij het eerste elftal en heeft de leeftijd om nog voor de beloften uit te mogen komen. Thuis tegen FC Den Bosch, de nummer negentien van de Keuken Kampioen Divisie, had men waarschijnlijk op meer gehoopt van de aanvaller. En hoewel Forbs toegegeven bij de meeste gevaarlijke momenten van Jong Ajax betrokken was, kon de Portugees geen potten breken. Ook tegen Den Bosch bleek eens te meer dat Forbs tijd en ruimte nodig heeft om zijn acties te laten slagen. Precies de twee dingen die de fel spelende bezoekers hem en zijn ploeggenoten niet van plan waren te geven.

Jong Ajax weet zich geen raad met fel Den Bosch

Forbs was dan ook zeker niet de enige speler die het lastig had op De Toekomst. FC Den Bosch, onder leiding van Tomasz Kaczmarek, was duidelijk niet naar Amsterdam afgereisd om negentig minuten voor de pot te blijven hangen. Het zette Jong Ajax vol onder druk en daar wisten de Amsterdamse beloften zich maar nauwelijks raad mee. Achterin zorgde de felle Bossche druk bij tijd en wijle tot paniek bij Jong Ajax, waar Den Bosch eigenlijk te weinig van profiteerde. Aanvallend slaagde de thuisploeg er te weinig in om de bal voorin te krijgen. Zelfs middenvelders Kian Fitz-Jim en Oualid Agougil, normaal belangrijke schakels in de opbouw, werden zelden in stelling gebracht.

Het viel bovendien op dat Jong Ajax wat tam leek. Zonder de twee duels noch tegenstanders te veel met elkaar te willen vergelijken, vertoonde Jong Ajax – FC Den Bosch op bepaalde vlakken toch wel degelijk gelijkenissen met de wedstrijd die het eerste elftal een dag eerder in Rotterdam speelde. De tegenstander leek niet alleen tactisch beter voorbereid, maar ook veel gretiger, feller en sterker in de duels. De meeste afvallende ballen waren maandagavond voor FC Den Bosch en bij Jong Ajax leek er, ook bij de spelers waar je normaal toch meer van verwacht, vaak weinig te lukken. Uit de woorden van die Silvano Vos achteraf tegenover ESPN sprak – ‘Het raakt de hele club. Het is hier doodstil’ – bleek ook dat de afgang in De Klassieker toch ook zijn weerga had bij de beloften. Niet heel gek, als je bedenkt dat naast Vos ook Rijkhoff, Forbs, Fitz-Jim en Tristan Gooijer aanwezig waren en Jaydon Banel en Ar’jany Martha eveneens al regelmatig met het eerste meededen.

Coach-voor-een-dag Maduro kan zijn stempel niet drukken

Forbs was de opvallendste spelersnaam op het wedstrijdformulier, maar één naam was toch opmerkelijker. Hedwiges Maduro, normaal gesproken assistent bij het eerste elftal, gaat op voor zijn UEFA-pro-diploma en nam zodoende eenmalig de honneurs waar als hoofdtrainer van Jong Ajax. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat bij de tegenstander een duidelijkere hand van de trainer zichtbaar was dan bij Jong Ajax. Kaczmarek liet zijn ploeg dus fel druk zetten en stond zo mogelijk nog feller te coachen langs de lijn. Maduro stond en zat er vaak rustiger bij. Zijn blik constant op het veld gericht, de wedstrijd lezend en ongetwijfeld zoekend naar een oplossing.

Gedurende de wedstrijd trachtte Maduro ook wel het één en ander om te zetten. Forbs en Banel wisselden in de tweede helft van flank en beide vleugelaanvallers oogden in het eerste kwartier na rust prompt een stuk gevaarlijker dan in de 45 minuten daarvoor. De 0-2, ingeleid door een blunder van Julian Brandes, leek echter een te harde tik voor Jong Ajax. Daarna gingen de koppies weer hangen en bleef er van de hoopvolle start van het tweede bedrijf weinig meer over.

Vos laat toch wat zien

Echte lichtpuntjes waren er niet aan Jong Ajax’ zijde. Tom de Graaff had enkele goede reddingen in huis, maar zag er bij de 0-1 toch niet lekker uit. Silvano Vos kwam dan misschien nog het dichtst in de buurt van het stempel ‘man of the match’ bij Jong Ajax. De middenvelder speelde verre van een gelukkige wedstrijd en verwerkte zeker voor rust een aantal ballen onkarakteristiek slecht. Ongetwijfeld nog in de emotie van zondag, raakte Vos ook zichtbaar gefrustreerder naarmate de wedstrijd vorderde. Met een indrukwekkende sprint en uitstekende sliding wist hij echter wel te voorkomen dat Kacper Kostorz zijn hattrick compleet maakte. Even later stond Vos bovendien nog bijna aan de basis van de 1-2, ware het niet dat Fitz-Jim de paal raakte, na een fraaie actie en een voorzet van zijn collega-middenvelder. Om te zeggen dat Vos een goede wedstrijd speelde zou te veel eer zijn. Maar de middenvelder liet op zijn minst weer even glimpen zien van de getalenteerde voetballer die hij is.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax
#jajwil: Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten
#nacjaj: Godts geeft met fraaie sologoal bij Jong Ajax nieuw signaal af richting Ajax 1
#jajtop: Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft
#jajhel: Godts wordt steeds beslissender bij Jong Ajax, met een beetje hulp van Ávila
#dbojaj: Blessure Godts dreigt creativiteitsprobleem Jong Ajax nog groter te maken
#jajjut: Van Axel Dongen en Misehouy vieren rentree bij Jong Ajax, waar Sarfo steeds belangrijker wordt
#jpsjaj: Misehouy krijgt te weinig bij Jong Ajax, maar timmert aan de weg terug
#einjaj: Misehouy nu wel weer beslissend bij Jong Ajax, dat desondanks niet wint
#wiljaj: De Graaff speelt sleutelrol bij volwassen ogend Jong Ajax
#jajgro: Vos en Fitz-Jim niet genoeg om teleurstellend Jong Ajax te inspireren
#jajdor: Henderson en Van 't Schip zien Kaplan in aanloop naar PSV visitekaartje afgeven bij Jong Ajax
#jutjaj: Kaplan baken van rust bij Jong Ajax, waar Rijkhoff en Mannsverk terugkeren
#jajmvv: Rijkhoff toont klasse bij Jong Ajax, wissel Kaplan hint op speeltijd tegen Bodø
#topjaj: Rijkhoff en Chourak verzorgen samen enig echt Jong Ajax-hoogtepunt in Oss
#jajtel: Van Axel Dongen maakt opnieuw rentree bij Jong Ajax, maar kan geen potten breken
#adojaj: Godts keert sterk terug bij Jong Ajax, maar vergeet zichzelf te belonen
#jajnac: Klasse Godts en Rijkhoff hint op een te vormen koningskoppel bij Jong Ajax
#grajaj: De Graaff niet voor het eerst grote uitblinker bij Jong Ajax, ook Janse maakt indruk
#jajjps: Fitz-Jim en Rijkhoff solliciteren naar meer met goede optredens bij Jong Ajax
#emmjaj: Agougil bekroont sterk optreden als zes bij Jong Ajax met twee doelpunten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.