Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax

door BadembaBarrie 19

Bron Ajax Showtime

Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax

door BadembaBarrie 19

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na het 0-0 gelijkspel tegen ADO Den Haag.

Aanvallend inspiratieloos

Vrijdag ontbraken Kristian Hlynsson, Gabriël Misehouy en Mika Godts als aanvallende krachten. En ook Julian Brandes – dit seizoen vaker dan eens belangrijk in de opbouw van de Amsterdamse beloften – was tegen FC Dordrecht niet van de partij. Thuis tegen ADO Den Haag waren de middenvelder en Godts er wel weer en hoewel de jonge Belg aan de basis stond van één van de gevaarlijkste momenten van Jong Ajax, bleek het niet allemaal niet genoeg. Het baltempo lag laag, er was weinig diepgang en als een Godts, of later in het duel Stanis Idumbo Muzambo, een keer aan de bal kwamen op Haagse helft, hadden ze vaak te maken met weinig hulp en meerdere tegenstanders. Op enkele flitsen na, hield het aanvalsspel van Jong Ajax tegen ADO Den Haag niet over.

Weinig verdedigende problemen

Tegenover het aanvallende gebrek aan inspiratie stond dan wel weer een zowaar behoorlijke verdedigende organisatie. Nu is ADO, ondanks dat het derde staat, geen aanvallende wonderploeg. Met een doelsaldo van 17-10, uit tien wedstrijden dit seizoen, is de ploeg niet bepaald de meest frivole van de Keuken Kampioen Divisie. Ook tegen Jong Ajax legde het verre van aanval na aanval op de mat. Genoeg ploegen die op de counter speelden, wisten tegen Jong Ajax dit seizoen echter al meermaals erg dreigend over te komen en dat ADO daar niet in slaagde, is een compliment aan de ploeg van Dave Vos. De enige gevaarlijke momenten van de bezoekers kwamen voort uit individuele fouten en standaardsituaties en ook die vielen op één hand te tellen.

Eindelijk Kaplan

Hij moest er veertien maanden op wachten, maar Ahmetcan Kaplan heeft dan eindelijk een officieel duel in een Ajax-shirt gespeeld. De verdediger kwam twintig minuten voor tijd in het veld voor Tristan Gooijer, onder luid applaus van het aanwezige publiek op De Toekomst. In de minuten die hem gegeven waren, liet Kaplan geen spectaculaire dingen zien, maar de kleine dingetjes zagen er in ieder geval goed uit. De jonge Turk oogde sterk in de kopduels en was duidelijk niet bang om voor zijn man te komen, als de situatie daarom vroeg. Verder kwam hij niet echt in de problemen, dus zal de toekomst moeten uitwijzen hoe goed hij op dit moment al is. De eerste stap is in ieder geval gezet.

Clean sheet voor Setford

Charlie Setford zal zich dit seizoen, bij het verlengen van zijn contract afgelopen zomer, toch anders hebben voorgesteld. De doelman krijgt dit seizoen het ene na het andere doelpunt om de oren, ziet zijn verdediging regelmatig schutteren en ging zelf op meerdere momenten ook verre van vrijuit. Mede dankzij een betere verdedigende organisatie kreeg Jong Ajax tegen ADO echter veel minder kansen tegen dan gemiddeld dit seizoen en dus had Setford ook minder te doen. Op eenmaal mistasten bij een hoge bal na, deed de keeper datgene wat hij moest doen echter goed. Zeker in de tweede helft wist hij met twee knappe en belangrijke reddingen zijn doel schoon te houden. Zo ging niet alles foutloos, maar zal Setford deze wedstrijd – ondanks het gelijke spel van zijn ploeg – toch als een kleine persoonlijke overwinning beschouwen.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.