Debuut Kaplan grootste hoogtepunt bij doelpuntloos gelijkspel Jong Ajax

door BadembaBarrie 539

Jong Ajax heeft thuis gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag. In een saai duel wist de ploeg van Dave Vos zeker voor rust nauwelijks iets te creëren. De tweede helft was wat dat betreft beter, maar goed was ook daar een te groot woord voor. Het hoogtepunt was het debuut van Ahmetcan Kaplan in de 71e minuut, na ruim een jaar blessureleed. Gescoord werd er dan ook niet op De Toekomst: 0-0.

Wedstrijden van Jong Ajax zijn vaak doelpuntrijk. Ook dit seizoen, waarin het overgrote deel van de wedstrijden verloren ging, gaat dat principe nog vaker dan niet op. Tijdens de eerste helft tussen Jong Ajax en ADO viel echter uiterst weinig te beleven. Een bloedeloze openingsfase kreeg wat leven uit een vrije trap van Kursad Surmeli die tegen de lat vloog. Die opleving bleek echter een spaarzaam hoogtepunt.

Na een halfuur ontstond er opnieuw Haags gevaar, opnieuw uit een dood spelmoment. Ditmaal werd een vrije trap de zestien in geslingerd, waar Justin Che bij de tweede paal kon koppen. Hij wist het leerwerk echter geen richting mee te geven en kopte naast. Het enige Amsterdamse gevaar voor rust bestond uit een poging van Banel vanaf randje zestien. Zijn poging was echter te zwak om Kilian Nikiema aan het zweten te brengen.

Het eerste kwartier van de tweede helft leverde aan Jong Ajax’ zijde al meer gevaar op dan het gehele eerste bedrijf. Er zat veel meer dynamiek en diepgang in de ploeg, zeker op de flanken. Na 55 minuten was Jaydon Banel twee keer dichtbij een doelpunt. Eerst kwam hij net niet bij een gevaarlijke voorzet van Mika Godts vanaf links, twintig seconden later tikte hij een lage voorzet vanaf rechts net naast. Anass Salah-Eddine, die weer vanaf het middenveld startte, zocht kort na de kansen voor Banel eveneens de diepte en hoopte met een teruggetrokken bal in de zestien een teamgenoot aan het scoren te helpen. Die teamgenoot vond hij echter niet.

Kort voor de Amsterdamse kansen had Charlie Setford zijn ploeg overigens nog behoed voor een achterstand. Invaller Stanis Idumbo Muzambo leidde balverlies op eigen helft, waarna Henri Koudossou alleen op Setford af kon. De doelman hield zich goed staande in die confrontatie en wist er ternauwernood een corner van te maken.

Het betere spel van Jong Ajax in het eerste kwartier na rust werd daarna toch weer wat opgebroken. Meerdere wissels in relatief korte tijd haalden het tempo wat uit de wedstrijd. Eén van die wissles aan Jong Ajax’-zijde was een bijzondere. Ahmetcan Kaplan, die in de zomer van 2022 al werd overgenomen van Trabzonspor, was eindelijk voldoende hersteld van zijn blessures en weer wedstrijd fit en mocht zodoende zijn eerste officiële minuten in een Ajax-shirt maken. Hij verving twintig minuten voor tijd Tristan Gooijer. Het had weinig gescheeld of dat was bij een 1-0 voorsprong gebeurd. Oualid Agougil zag zijn poging, uit het verlengde van Jong Ajax’ beste aanval tot dat moment, echter gekeerd worden door Nikiema.

Over het geheel bleef de aanvallende productie van Jong Ajax ook na rust karig. Idumbo Muzambo en invaller Raphaël Sarfo probeerden op de flanken op snelheid en met acties nog wel wat te forceren, maar dat had maar weinig succes. ADO kreeg nog de beste kans, via Henk Veerman, die van dichtbij en uit de draai op doel schoot. Setford wist echter ook deze poging te keren en hield het zo op 0-0. Een stand waar ook zes minuten extra tijd geen verandering meer in wisten te brengen.