Jong Ajax heeft weinig in te brengen en gaat hard onderuit bij FC Dordrecht

door BadembaBarrie 412

Jong Ajax is hard onderuit gegaan op bezoek bij FC Dordrecht. De Amsterdamse beloften kwamen er in Zuid-Holland zeker voor rust nauwelijks aan te pas. Aanvallend wisten ze geen vuist te maken en achterin was de organisatie andermaal niet op orde. Het had een 4-0 nederlaag tot gevolg en gezien de kansen verhouding was daar niets geflatteerd aan.

Dordrecht is tot nu toe bezig aan een prima seizoen en stond voorafgaand aan het duel zevende in de Keuken Kampioen Divisie. Tegen Jong Ajax liet de ploeg zien waarom, want het zette bij vlagen hoog druk en liet de bal goed rondgaan. Dat leverde geen grote kansen op, maar Jong Ajax had er duidelijk wel moeilijk mee. Charlie Setford koos regelmatig voor de lange bal, waarmee hij zijn rappe ploeggenoten voorin – Ar’jany Martha, Jaydon Banel en Stanis Idumbo Muzambo – probeerde te laten profiteren van de ruimte die Dordrecht als gevolg van die druk liet. Die lange ballen leverden echter niets op.

Dordrecht creëerde zelf ook niet bijster veel in het eerste kwartier. De kansen bleven beperkt tot een kopbal van Mathis Suray. Jong Ajax stelde er aanvallend echter nog minder tegenover, waardoor de 1-0 voor de thuisploeg halverwege de eerste helft niet bepaald onverdiend was. Jari Schuurman gaf voor richting de tweede paal, waar Setford niet aan de bal kwam. Dat kwam Rene Kriwak wel, met het hoofd en dus keek Jong Ajax tegen een achterstand aan.

Even leek dat een wake-up-call te zijn. Aan de hand van Idumbo Muzambo werd Jong Ajax kort na de 1-0 voor het eerst echt dreigend. Een knappe solo eindigde met een van richting veranderd schot, dat maar net naast stuiterde. Uit de corner die volgde kon Tristan Gooijer koppen, maar raakte hij de bal niet vol, waardoor de bal voorlangs ging.

Daarmee was het echter ook meteen weer gedaan met het gevaar van Jong Ajax. Dordrecht scoorde twee keer in korte tijd en gooide het duel daarmee vroegtijdig in het slot. Eerst zette John Hilton een fraaie rush in langs meerdere tegenstanders. Rocco Robert Shein nam de bal tegen het einde van de rush over en werkte hem koeltjes in de verre hoek langs Setford. Twee minuten later stuurde Schuurman Ilias Bronkorst de diepte in, waar de rechtsback een gapend gat in de Jong Ajax-defensie in liep. Hij profiteerde dankbaar en schoot de bal har achter de kansloze Setford.

Na rust trachtte Jong Ajax nog wat aan de stand te veranderen. Dave Vos greep in door Raphaël Sarfo voor Tristan Gooijer te brengen en Ar’jany Martha naar linksback te verplaatsen, om zo voor meer aanvallende impulsen te zorgen. Het grootste gevaar kwam van Idumbo Muzambo, die – nadat Dordrecht uit een corner de lat had geraakt – praktisch in zijn eentje counterde en nog bijna scoorde ook. Luca Plogmann bracht echter redding met zijn voeten. Later in de tweede helft bleek de doelman opnieuw een sta-in-de-weg voor Idumbo Muzambo, toen laatstgenoemde het vanaf randje zestien probeerde.

Als Jong Ajax uit die momenten nog enige hoop had geput, werd die halverwege de tweede helft hard de kop ingedrukt. Jari Schuurman sneed een corner scherp aan en Jop van der Avert verlengde de bal met zijn hoofd in de verre hoek. Tot dat moment was Dordrecht, behoudens de kopbal op de lat, nog niet gevaarlijk geweest, maar de 4-0 was voor de thuisploeg een duidelijke boost, terwijl het voor Jong Ajax de definitieve knock-out was. Zeker Ilias Sebaoui kreeg over links nog enkele goede kansen op meer, maar hij stuitte telkens op Setford. Ook invaller Korede Osundina kwam nog een keer gevaarlijk door, maar hij schoot in het zijnet.

Aan Jong Ajax’ zijde was invaller Kayden Wolff nog een paar keer gevaarlijk met schoten van buiten de zestien. De eerste poging liet Plogmann kansloos, maar vloog rakelings langs de voor Wolff verkeerde kant van de paal. Wolffs tweede schot was minder gevaarlijk en dan ook een makkelijkere prooi voor Plogmann. In de vorm van het debuut van middenvelder Olaf Gorter en basisklant Nick Verschuren viel er voor Jong Ajax nog iets te vieren, maar het schoot redelijk in het niet bij de harde nederlaag.