Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw

door BadembaBarrie 94

Bron Ajax Showtime

Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw

door BadembaBarrie 94

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de vierde nederlaag in evenzoveel wedstrijden, op bezoek bij MVV Maastricht.

Verdedigers in de verdediging

Het was een opvallend fenomeen tijdens de eerste drie wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen: een middenvelder in het hart van de verdediging. Tegen FC Groningen en De Graafschap was dat Silvano Vos, op bezoek bij SC Cambuur nam Julian Brandes de honneurs waar. Los van het voetballende aspect, had die invulling ook een simpelere reden, namelijk dat Olivier Aertssen er nog niet bij was. De verdediger had verplichtingen bij Ajax 1, hoewel hij daar geen minuten maakte. Nu Sutalo gearriveerd en speelgerechtigd is, schuift Aertssen een plekje terug in de pikorde en dus deed hij weer mee bij Jong Ajax, waar hij gelijk aanvoerder was.

Samen met Tristan Gooijer vormde Aertssen het centrale duo en hoewel er dus voor het eerst dit seizoen twee echte verdedigers in het centrum stonden, mocht het niet baten voor het score- noch het wedstrijdverloop. Aertssen was bij beide tegendoelpunten betrokken en zeker bij de tweede goal zag hij er niet lekker uit. Ook Gooijer speelde niet zijn gelukkigste wedstrijd in Jong Ajax. Beide verdedigers hadden hun handen vol aan MVV-spits Koen Kostons die nog veel vaker had kunnen en misschien wel moeten scoren, dan de twee keer dat hij dat deed.

Jong Ajax met twee gezichten

De eerste helft van Jong Ajax’ kant was veruit de zwakste die het tot noch toe speelde dit seizoen. Zowel aan de bal als zonder bal leken de Amsterdamse beloften geen idee te hebben waar ze mee bezig waren of wat ze moesten doen. Ballen werden in het luchtledige gespeeld, loopacties werden niet begrepen en MVV voetbalde regelmatig eenvoudig onder de ongeorganiseerde druk uit. Als Jong Ajax dan, links- of rechtsom, wel een keer in de buurt van de zestien kwam, mondde het uit in een voorzet of pass op goed geluk en dus balverlies.

Hoe anders was dat na rust. Zeker tussen de 45e en 60e minuut kreeg Jong Ajax ineens grip op het duel en de tegenstander. De beloften veroverden ballen ineens snel en creëerden een handvol kansen, waaronder twee echt gevaarlijke. Zeker Jaydon Banel liet zich in deze fase van zijn betere kant zien en zorgde op de linkerflank voor dreiging met enkele goede acties en passeerbewegingen. Uiteindelijk liet Jong Ajax te lang na zichzelf te belonen voor de betere tweede helft, waardoor het tempo weer wat wegzakte. Dat de uiteindelijke goal uit een individuele actie viel, in dit geval van Gabriël Misehouy, paste dan ook wel in het wedstrijdbeeld.

De opbouw blijft een ding

Jong Ajax heeft dit seizoen al meerdere goals tegen gekregen uit fouten in de opbouw, maar lijkt er tot noch toe niet van te leren. Ook tegen MVV was het weer raak, toen Charlie Setford Silvano Vos in wilde spelen, maar zijn teamgenoot ruimschoots miste. Tussen dat moment en het daadwerkelijke doelpunt zaten nog genoeg andere fouten, maar het is desalniettemin typerend voor de start van het seizoen van Jong Ajax. Het voetbal van achteruit is nog van een te laag niveau.

Vos ongelukkig op zes

Maurice Steijn vertelde in aanloop naar de wedstrijd tegen Ludogorets dat Ajax er nog niet uit is wat nu de beste positie voor Silvano Vos is. Dat zou kunnen verklaren waarom hij tijdens de eerste twee wedstrijden als centrale verdediger stond opgesteld. Op bezoek bij MVV stond Vos echter weer op zijn vertrouwde zes-positie, al zal hij daar geen bijzonder warme herinneringen aan overhouden. Het middenveld met hem, Misehouy en Kristian Hlynsson had er één moeten zijn dat overliep van het voetballende vermogen, waarbij Vos, met zijn verdedigende kwaliteiten, de balans bewaakte. In de praktijk werd het middenveld van Jong Ajax in de eerste helft echter overlopen en oogden Vos, Gooijer en Aertssen vaker dan eens verdwaald in een bos aan tegenstanders. De onderlinge afstemmingen oogden verre van op orde en het kwam Vos zijn spel niet ten goede. De frustratie droop er vanaf bij de middenvelder en het resulteerde uiteindelijk in een gele kaart wegens een ruzietje. Representatief voor de avond van het toptalent.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.