Jong Ajax herpakt zich onvoldoende van zwakke eerste helft en verliest vierde duel op rij

door BadembaBarrie 362

Jong Ajax is er ook in het vierde duel van het seizoen niet in geslaagd een punt te pakken in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdamse beloften speelden in Maastricht een kansloze eerste helft, waarin het van geluk mocht spreken dat het slechts met 2-0 achter kwam te staan. Na rust herpakte de ploeg van Dave Vos zich, maar dat leverde uiteindelijk slechts één doelpunt op.

Jong Ajax toonde in de eerste paar wedstrijden van het seizoen al aan moeite te hebben in de opbouw. Het was daarin nog te slordig en verloor dan ook met enige regelmaat de bal. In dat opzicht was de 1-0 van MVV na slechts drie minuten typerend voor de seizoenstart. Charlie Setford trachtte Silvano Vos in te spelen, maar speelde de bal in werkelijkheid ruim naast de controleur. MVV kon overnemen en wist uiteindelijk engiszins uit de kluts, via Koen Kostons te scoren.

De spits van de thuisploeg bleek in de eerste helft sowieso een plaag voor de Jong Ajax-verdediging, want hij kwam met enige regelmaat in scoringspositie. Zeker met voorzetten vanaf de flank wist Jong Ajax zich geen raad. Uit een hoge voorzet vanaf links kon een kopbal van Kostons nog net van de lijn worden gehaald, maar uit een lage bal van de andere werd het een minuut later alsnog 2-0. Aertssen werkte niet goed weg en dat belandde zo voor de voeten van Kostons. Die tikte de bal in de korte hoek binnen, ondanks dat Setford daar stond. Het was een moment waar ook de doelman niet vrijuit ging.

Het was een verdiende stand na een klein kwartier spelen, want MVV was heer en meester in de eigen Geusselt. Het had bovendien weinig gescheeld of het had nog binnen twintig minuten 3-0 gestaan, want een voorzet op Kostons bleek voor Jong Ajax andermaal te lastig om te verdedigen. De spits liet de bal van zijn hoofd glijden richting de verre hoek, maar gelukkig voor Jong Ajax kaatste het leerwerk voor de doellijn langs weer terug de zestien in. Zo zal de spits blij zijn geweest met zijn treffers, maar ook gebaald hebben van de grote kansen die hij niet benutte.

Het eerste gevaar van Jong Ajax ontstond pas nadat Kostons ook zijn derde grote kans had gemist. Na een tactische vrije trapvariant schoot de spits rakelings voorlangs. Jong Ajax leek zich makkelijk naar de slachtbank te laten leiden, maar kreeg kort voor rust toch plots twee aardige mogelijkheden. Gabriël Misehouy en Kristian Hlynsson probeerden het beiden met links richting de linkerhoek. Zeker de poging van Misehouy zag er vrij dreigend uit, maar beide schoten gingen naast.

Of het voor inspiratie zorgde, is de vraag, maar feit is dat Jong Ajax na rust uit een heel ander vaatje tapte. De ploeg van Dave Vos ging ineens voetballen en creëerde zo in het eerste kwartier alleen al vijf aardige kansen. Zeker David Kalokoh en Jaydon Banel waren dichtbij een doelpunt. Eerstgenoemde zag Romain Matthys zijn schot echter uit de verre hoek tikken, terwijl Banel na een goede actie in het zijnet schoot.

Zo leek het na een kansloze eerste helft, in de tweede helft ineens wachten op de aansluitingstreffer. En hoewel Jong Ajax beter bleef, ging de storm van het eerste kwartier wel enigszins liggen. Het grootste doelgevaar ontstond uit een eenvoudig te pakken vrije trap van Misehouy.

De eerstvolgende echt noemenswaardige momenten speelden zich dan ook een kwartier voor tijd pas weer af. Eerst in de vorm van het debuut van Rico Speksnijder, die Kalokoh verving en kort daarna in de rode kaar voor Nicky Souren. De middenvelder van MVV ging hard door op Nassef Chourak en moest inrukken. Zo mocht Jong Ajax de jacht op een resultaat met een man meer inzetten.

Dat leverde niet meteen succes op. MVV timmerde de boel achterin zo goed mogelijk dicht en was zelfs enkele malen dreigend in de uitbraak, zonder dat het echte kansen creëerde. Jong ajax bleef intussen zoeken naar een opening en dacht die na 85 minuten te hebben gevonden via Misehouy, die samen met Speksnijder combineerde en de bal binnenwerkte. Scheidsrechter Luuk Timmer meende echter een overtreding van Banel te hebben gezien en dus ging de treffer niet door.

Die aansluitingstreffer zou enkele minuten later wel volgen, alsnog van de voet van Misehouy. De middenvelder zette een actie van rechts naar binnen in en rondde met links af in de verre hoek. Jong Ajax zette daarna nog wel aan, maar de slotfase kenmerkte zich vooral door irritaties en gele kaarten. Echte kansen kregen de bezoekers niet meer en dus eindigde ook het vierde duel van het seizoen in een nederlaag.