Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op

door BadembaBarrie 214

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na het met 4-2 verloren duel op bezoek bij SC Cambuur.

Flashback naar Groningen

De wedstrijd was in veel opzichten een strijd tussen jongens en mannen. De thuisploeg zette Jong Ajax fel en hoog onder druk en hield dat bijna de hele wedstrijd vol. De Amsterdamse beloften probeerden daar wel onderuit te voetballen en bij vlagen slaagden ze daar ook in. Het lukte echter ook vaak genoeg niet, met veel grote kansen en vier tegentreffers tot gevolg.

Nee, dit gaat niet over de wedstrijd tegen FC Groningen van 11 augustus. Het duel met Cambuur leek er gewoon heel erg op. Het verschil in positieve zin was wel dat Jong Ajax in Leeuwarden langere fases had waarin het grip op de wedstrijd kreeg. Zeker voor rust kreeg de ploeg van Dave Vos, die zijn spelers andermaal tot in het eigen vijfmetergebied de voetballende oplossing liet zoeken, een aantal goede kansen en scoorde het ook twee keer. Verdedigend staat het echter nog altijd niet lekker en dat, in combinatie met de fysieke strijd die Cambuur leverde, bleek andermaal te veel voor Jong Ajax om tegen op te boksen.

Misehouy aanvoerder, afstandsschutter en spelmaker

In afwezigheid van enkele gevestigde namen droeg Gabriël Misehouy in Leeuwarden de band met de drie Andreaskruizen. De middenvelder leidde zijn ploeg niet alleen bij de opkomst, want ook in zijn spel en met zijn betrokkenheid bij beide doelpunten was hij belangrijk. Hij was er tegen FC Groningen en De Graafschap al een paar keer dichtbij en tegen Cambuur bleek drie keer dan toch een soort van scheepsrecht. Met een heerlijke rul in de verre bovenhoek zette Misehouy Jong Ajax na acht minuten op voorsprong in het Cambuur Stadion.

Naast zijn fraaie treffer was de middenvelder net als tegen Groningen één van de spelers die zich onder de druk van de tegenstander uit wist te spelen en daarmee gevaar wist te stichten. Zeker de combinatie met Kian Fitz-Jim op het middenveld is tot nu toe een gelukkige dit seizoen. Ook tegen Cambuur waren ze samen verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de kansen die Jong Ajax creëerde.

Maestro Fitz-Jim

De andere helft van het duo dat Jong Ajax van aanvallende impulsen voorzag. Waar Misehouy als tien vaker in de eindfase betrokken was, verplaatste Fitz-Jim het spel van achteruit daarnaartoe. Dat deed hij verdienstelijk, maar bovenal met enige regelmaat zeer fraai. De middenvelder was zijn directe tegenstanders regelmatig te snel af. De bal en de buitenkant van zijn rechterschoen leken bij vlagen onafscheidelijk, want Fitz-Jim bleef maar draaien op het middenveld.

De fraaiste van zijn acties bleef helaas zonder beloning. Fitz-Jim stuurde zijn tegenstander het bos in door om zijn as te draaien en de bal met de buitenkant van de voet mee te nemen. Met het spel eenmaal voor zich had hij het overzicht om Misehouy met een ragfijne pass alleen voor de keeper te zetten. Laatstgenoemde leek even te scoren, maar helaas voor beide spelers stak de grensrechter zijn vlag omhoog voor buitenspel.

Na rust werd Fitz-Jim slordiger. Naarmate het duel vorderde werden zijn voeten iets minder vlug en lukte het hem dan ook minder vaak om zijn tegenstander kwijt te raken. Met de fysieke strijd die Cambuur het hele duel leverde is dat ook niet gek te noemen. Zowel dit duel als dat tegen FC Groningen tonen in die zin aan dat de tijd voor Fitz-Jim rijp is om minuten te gaan maken op Eredivisieniveau.

Debutantenbal

Maar liefst vier spelers maakten hun debuut bij Jong Ajax tegen Cambuur. Skye Vink zal het minste plezier hebben beleefd aan zijn optreden, want de aanvaller moest er al na iets meer dan twintig minuten vanaf met een blessure. Dat stelde Nassef Chourak dan wel weer in staat om ook zijn debuut te maken in het profvoetbal. Later in het duel mochten Gerald Alders en Dies Janse zich eveneens officieel profvoetballer noemen.

Dat er zoveel jonge jongens bij de selectie zaten, had alles te maken met de afwezigheid van Christian Rasmussen, Kristian Hlynsson, Silvano Vos, Mika Godts, Olivier Aertssen en Charlie Setford. Eenieder waren ze mee naar Razgrad, waar Ajax 1 het tegen Ludogorets opnam. Het leverde Vink, Chourak, Janse en Alders dus hun debuut in het profvoetbal op en dat was gelijk een harde kennismaking. Dat de debutanten zich tegen het felle en sterke Cambuur nog niet wisten te onderscheiden, is niet verrassend. De komende weken en maanden moeten uitwijzen in hoeverre ze zich aan dat fysieke niveau op kunnen trekken.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)