Stoïcijns voetballend Jong Ajax blijkt ook voor fel Cambuur een maatje te klein

door BadembaBarrie 630

Jong Ajax heeft ook zijn derde duel van het seizoen verloren. De uitwedstrijd tegen Cambuur vertoonde in veel opzichten gelijkenissen met die in Groningen (4-1) van twee weken eerder. De thuisploeg zette de hele wedstrijd lang hoog en fel druk, waarmee het Jong Ajax regelmatig flink in de problemen bracht. De ploeg van Dave Vos bleef echter stoïcijns de voetballende oplossing zoeken. Dat lukt in Leeuwarden al vaker dan in Groningen, al was dat slechts genoeg voor een marginaal betere eindstand: 4-2.

Cambuur nam een pagina uit het boekje van FC Groningen in de openingsfase en zette Jong Ajax hoog en fel onder druk. Het leverde behalve een kopkans uit een corner weinig op, maar de Amsterdamse beloften hadden in de eerste vijf minuten de grootst mogelijke moeite met van de eigen helft af te komen. Daarna kreeg de ploeg toch wat meer grip op de wedstrijd, veroverde het de bal een aantal keer op Cambuur en kon het profiteren van de ruimte die er dan ineens lag.

Dat leidde na acht minuten de fraaie 0-1 van gelegenheidsaanvoerder Gabriël Misehouy in. Hij kreeg de bal op een meter of 25 van het doel en kon afgeven, maar besloot in plaats daarvan enkele stappen te zetten en de bal met de binnenkant van de voet fraai in de verre bovenhoek te krullen. De Amsterdamse feestvreugde was echter van extreem korte duur, want binnen twee minuten had Silvester van der Water de stand alweer gelijkgetrokken, met een minstens even fraaie treffer. Hij trok van rechts naar binnen en schoot de bal op Robben-achtige wijze met links in de verre kruising.

Het bleek de opmaat naar een doelpuntrijke eerste helft, waarin Cambuur de bovenliggende partij was, maar Jong Ajax bij vlagen goed meedeed. Dave Vos wil zijn ploeg duidelijk nog tot in het eigen vijf meter laten voetballen, als het even kan. Dat dat met flinke risico’s gepaard gaat, bleek echter wel toen Michael Breij na ruim een kwartier de 2-1 op het bord zette, na vroeg stoorwerk.

De 3-1 ontstond eveneens uit balverlies van Jong Ajax in de opbouw. Ditmaal weliswaar hoger op het veld, namelijk op de rand van de eigen zestien, maar dat was voor Remco Balk geen issue, want hij krulde de bal laag in de verre hoek en vergrootte zo de voorsprong voor zijn ploeg.

Dat leek Jong Ajax even uit het veld te slaan, want Cambuur kreeg nog enkele goede kansen op meer. Onder meer Alex Bangura bleek echter ongelukkig in de afronding en uit de eerste kans voor Jong Ajax in enige tijd viel gelijk de aansluitingstreffer. Fitz-Jim vond Misehouy met een goede steekpass. De voorzet van laatstgenoemde werd door Tristan Gooijer nog door Yanick van Osch gekeerd, maar in de verlengde rebound wist basisdebutant Rida Chahid alsnog de 3-2 op het bord te zetten.

Jong Ajax begon daarna aan de hand van Misehouy en Kian Fitz-Jim weer te voetballen en kansen te creëren. Samen waren de middenvelders tot twee keer toe bijna verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Eerst draaide Fitz-Jim Nadat eerstgenoemde de bal goed met de borst controleerde en zijn tegenstanders op fysieke kracht van zich af wist te houden, legde hij terug op Fitz-Jim, die met links maar net overschoot.

Zo was de ruststand 3-2, waar 5-4 ook niet gek was geweest. Het was bovendien nog verre van gedaan met de scoringsdrift van beide ploegen, want direct na rust zagen zowel Jaydon Banel als Van der Water pogingen uit de hoek getikt worden. Zo was de toon gezet en beide ploegen bleven de aanval zoeken. Dat deed Cambuur, net als in grote delen van de eerste helft, wel feller en beter dan Jong Ajax, met enkele grote kansen en uiteindelijk een strafschop tot gevolg. Gooijer was er heilig van overtuigd dat hij de bal speelde, maar scheidsrechter Rob van de Ven wees gedecideerd naar de stip, waarvandaan Milan Smit de 4-2 op het bord zette.

Dat doelpunt leek dan toch echt de nekslag voor Jong Ajax, dat nauwelijks meer écht gevaarlijk werd. Dat bleef Cambuur juist wel. De thuisploeg bleef druk zetten, aanvallen en strijd leveren en daar hadden de veelal tieners van Jong Ajax steeds meer moeite mee. Het leidde tot meerdere goede kansen voor de thuisploeg, waarbij Daniël van Kaam het dichtstbij kwam. Zijn poeier ketste echter af van de onderkant van de lat, waardoor Jong Ajax en De Graaff, die ondanks de vier tegendoelpunten niet ontevreden hoefde te zijn over zijn otpreden, erger leed bespaard werd. Omdat ook Misehouy met een nieuwe krul richting verre kruising onsuccesvol bleek, eindigde het duel in Leeuwarden in 4-2.

Opstelling SC Cambuur:

Van Osch; Cashili (Van der Meer 63'), Tol, Smand, Bangura; Van Kaam, Breij; Van der Water, De Jong, Balk; Smit

Wissels SC Cambuur:

Minnema, Renkel, Bergsma, Uldrikis, El Hilali, De Koe, Van der Meer, Sylla, Schaapman, Van der Werff, Kooistra

Opstelling Jong Ajax:

De Graaff; Jermoumi, Brandes, Gooijer, Chahid; Fitz-Jim, Agougil (Alders 61'), Misehouy; Banel, Kalokoh, Vink (Chourak 25').

Wissels Jong Ajax:

Kremers, Sarfo, Chourak, Janse, Alders, Speksnijder.

0-1 Gabriel Misehouy (8')
1-1 Silvester van der Water (10')
2-1 Michael Breij (17')
3-1 Remco Balk (26')
3-2 Rida Chahid (31')
4-2 Milan Smit (58' pen.)

- Skye Vink debuteert bij Jong Ajax. De aanvaller start in afwezigheid van onder meer Mika Godts en Christian Rasmussen.
- In verband met de afwezigheid van meerdere spelers die mee waren met Ajax 1 is Gabriël Misehouy tegen Cambuur de aanvoerder van Jong Ajax.

Bestel nu iets uit de nieuwe 3rd casual collectie van Ajax!